Zagorka wrote:Vala ko ga je predevero,ništa mu čudno nije,ni koze na balkonima zgrada.
Kod nas u mahalu došle neke izbjeglice,fina familija.Dijelilo se nešto u vojsci za te prognane,i dobiju oni nekakvu kravu.Ali nemaju je gdje drzati nego niz mahalu par kuća dalje bila garaža neka(prazna),mada mi je tata pričao da je kad je on bio mali to bilo štala.Staro je to,ne znam kako se nije sasulo.I oni će tu drzati tu hudu kravu,vazda uz mahalu-niz mahalu kad joj šta treba,a komšiluk je nazorio da je ko ne digne.
I sad treba krava jesti je li,i jedan dan će oni ići u neko mjesto,sahat hoda ima,da prikupe sijeno neko.Krenuće rano,ima ići,ujutro će nahraniti kravu,a doći će u akšam,eh,sad im treba neko ko će joj dati jesti u podne.
U nas puna kuća u ratu rodbine,i kad je žena došla da lijepo zamoli da neko da kravi jesti u podne,svi su ljubazno kimali:daaa,da,hoćemo,ma ništa se ti ne brini draga,hajte vi samo i pazite se eno ih bubaju opet......
Ali,kad je došlo do realizacije-naguzi se najmlađa osoba,tj ja
Svi nešto zauzeti.Idem ja(šta ću)otegla se mahala,zvizdan ucapario,dobila sam ja upute kako joj dati jesti.Sijeno je gore(pod krovom)a krava je dole.Treba to donijeti i dati joj,ma začas ćeš ti,tren posla
Ja hodajući kontam da ako nađem kantu ili sepet,popnem se stepenicama,natrpam u to,i snesem joj.Ako ne nađem baciću to dole na zemlju pa joj unijeti.
I popnem se ja stepenicama gore,nema suda nikakvog,okrećem se tražim alatku ikakvu,vile,grablje,išta da to poguram na zemlju da ne uzimam rukama,jer bode.I kontam kako ću joj sa vrata zafijukati da ne ulazim baš skroz,može me ritnuti.
Okrećem se tako i u sljedećoj sekundi-jašem kravu

Doslovce,sjedim joj za vratom,ona od straha riče trza se baca me ja luda skroz ne znam otkud se nađe,grebem se svim silama da iskočim iz jasala,preko nje nekako,sva se razderem,laktove,nogu,bluzu,mahnito bježim zapinjući,kad sam izišla trčim bez daha(kad sam došla kući vidjela sam da imam jednu papuču),sve mi se čini da joj osjetim dah na vratu,ne stajem,trčim koda lebdim,ubijeđena da ona trči za mnom.Ulijećem u kuću sva razderana i govorim:"ja...hhhhh...ja....rupa.....neka....rupa....koja...budala....buši...rupu...plafon....hhhhhh"......najstariji dio publike poveže prvi i kreću salve smijeha

valjda je to tako napravljeno,da kroz tu rupu gurneš sijeno i da joj upadne u jasle.......otkud bih to znala,zašto mi neko nije rekao,urlam ja iz petnih žila......kad se sve stišalo ode stari to riješiti........kaže vidi se na njoj da si je prepala