I sta kaze Blento na to? Priznaj necemo ti nista.Jagoda wrote:Lutko moja, averzija prema svemu sto je Islam nasilu postao:) Ja poznajem samo jednog pravog vjernika. Novokomponovane volim,,,za*ebavatRuana wrote: I isto averzija na islam, vjeru i sve sto ima veze sa tim. Hajde priznaj necemo ti nista.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Arsin se "zatupio" ja'b rekla u tom sta se zove vjerom
Šerijatski zakon
-
- Status: Offline
Re: Irak želi ozakoniti brak s djevojčicama mlađim od 10 god
Ides na pocasno mjestoRuana wrote:I sta kaze Blento na to? Priznaj necemo ti nista.Jagoda wrote:Lutko moja, averzija prema svemu sto je Islam nasilu postao:) Ja poznajem samo jednog pravog vjernika. Novokomponovane volim,,,za*ebavatRuana wrote: I isto averzija na islam, vjeru i sve sto ima veze sa tim. Hajde priznaj necemo ti nista.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Arsin se "zatupio" ja'b rekla u tom sta se zove vjerom

D.I.L.L.I.G.A.F.
btw. U ovom ruznom svijetu imam noge za 10 :D
-
-
Seriat je jedan i zasniva se na Kur'anu i sunnetu.. I nije mjenjan niti moze biti mjenjan stoljecima.Spanac_113 wrote:super black, znaci teorija odlicna al eto.
de onda da ne pricamo o tome kako je ravnopravan. to mi je ko pricat kako je u komunizmu radnicima najbolje jelte.
da li postoji pisani, jedini i ispravni oblik? ili je to otvoreno za interpretaciju?
I ja ovdje govorim o seriatu, a ne o ljudima koji provode seriat.. Isto tako kad govorim o islamu, govorim o vjeri i sta vjera trazi, a ne ono sto vjernici rade..
Ima razlike izmedju vjere i onih koji prakticiraju vjeru, isto tako razlika je izmedju seriata i onih sto provode seriat..
I zato i reagujem kad ljudi za sve okrive seriat, a ustvari, nepostoji bolji zakon na zemlji osim seriata.. Problem je sto se ne sprovodi kako treba, tj problem je u LJUDIMA a ne u ZAKONU (seriatu).
Povrijedila si NAM osjecanjaRuana wrote:Je li to sad reko Blento ili Jagoda?

A joj da ti je znat sad je'l il nije

Helenese, po temi: Serijat ne moze biti "odlican" zakon, kad odbija da se mijenja s vremenom. Pardon, ne odbija, prilagodjava se kretenluku vladajuceg Emira

Kako moze neka vjera, bilo koja, da sebe zove "casnom", kad ne dopusta pomake sa humanosti, civilizacijom, etc. Priznam, Serijat jeste "zamisljen" kao cist, ali sta bi?!
D.I.L.L.I.G.A.F.
-
E sad jest znam. Blento dje si legendo banovana.Jagoda wrote:Povrijedila si NAM osjecanjaRuana wrote:Je li to sad reko Blento ili Jagoda?![]()
A joj da ti je znat sad je'l il nije![]()
Helenese, po temi: Serijat ne moze biti "odlican" zakon, kad odbija da se mijenja s vremenom. Pardon, ne odbija, prilagodjava se kretenluku vladajuceg Emira![]()
Kako moze neka vjera, bilo koja, da sebe zove "casnom", kad ne dopusta pomake sa humanosti, civilizacijom, etc. Priznam, Serijat jeste "zamisljen" kao cist, ali sta bi?!
Ruana wrote: E sad jest znam. Blento dje si legendo banovana.

D.I.L.L.I.G.A.F.
-
- Inventar foruma
@black
eh onda se slazemo
znaci nema smisla ispravljat Klaru jer iako je masila sektu ima nesto u tome sto je rekla nego se treba fino ograditi i osuditi sve ove sto se na boga i rijec bozju pozivaju u provodjenju zlocina u zakon.
tj, svi se dole na terenu ponasaju isto bili ove ili one vjere.
al hajmo biti realni. ko sto ti vjerujes da nema boljeg od serijata al ga se nigdje ne primjenjuje kako spada (zasto?) tako i ja vjerujem u ljudske zakone makar bili neispravni. jer se mogu mijenjati, dopunjavati itd i nisu apsolutizam.
a ovo sto oni dole rade, opet i jedni i drugi, nema smisla ni po ljudskom ni po bozjem.
eh onda se slazemo

znaci nema smisla ispravljat Klaru jer iako je masila sektu ima nesto u tome sto je rekla nego se treba fino ograditi i osuditi sve ove sto se na boga i rijec bozju pozivaju u provodjenju zlocina u zakon.
tj, svi se dole na terenu ponasaju isto bili ove ili one vjere.
al hajmo biti realni. ko sto ti vjerujes da nema boljeg od serijata al ga se nigdje ne primjenjuje kako spada (zasto?) tako i ja vjerujem u ljudske zakone makar bili neispravni. jer se mogu mijenjati, dopunjavati itd i nisu apsolutizam.
a ovo sto oni dole rade, opet i jedni i drugi, nema smisla ni po ljudskom ni po bozjem.
-
Je li jos za Bajram uzimas slobodne dane?Jagoda wrote:Ruana wrote: E sad jest znam. Blento dje si legendo banovana.![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
-
- Inventar foruma
Omča mu je bila oko vrata, a onda ga je spasio šamar
Iranac, poznat jedino pod imenom, Balal, bio je osuđen na smrt vješanjem jer je prije sedam godina u uličnoj tučnjavi nožem usmrtio jednog 18-godišnjaka.

Samo sekunde su ga dijelile od smrti. Svezanih ruku i nogu te s povezom preko očiju stajao je na stolcu osjećajući kako mu oko vrata stavljaju omču. Prema iranskom šerijatskom zakonu stolac su mu trebali izmaknuti roditelji ubijenog muškarca, piše Daily Mail.
Tada se dogodilo nešto što se u Iranu i ne događa često. Majka ubijenog prišla mu je i umjesto da mu izmakne stolac, nekoliko ga je puta ošamarila i odlučila mu oprostiti te mu poštedjeti život. Skinula mu je omču, nakon čega joj je u zagrljaj pohitala majka muškarca čiji je život poštedjela.
Otac ubijenog muškarca rekao je kako se njegova supruga predomislila nakon što joj se prije nekoliko dana u snu javio sin. Rekao joj je kako je sada na dobrom mjestu i da nema potrebe za odmazdom. Nakon toga je razmišljala i odlučila da ubojica njenog sina neće biti pogubljen.

Samo sekunde su ga dijelile od smrti. Svezanih ruku i nogu te s povezom preko očiju stajao je na stolcu osjećajući kako mu oko vrata stavljaju omču. Prema iranskom šerijatskom zakonu stolac su mu trebali izmaknuti roditelji ubijenog muškarca, piše Daily Mail.
Tada se dogodilo nešto što se u Iranu i ne događa često. Majka ubijenog prišla mu je i umjesto da mu izmakne stolac, nekoliko ga je puta ošamarila i odlučila mu oprostiti te mu poštedjeti život. Skinula mu je omču, nakon čega joj je u zagrljaj pohitala majka muškarca čiji je život poštedjela.
Otac ubijenog muškarca rekao je kako se njegova supruga predomislila nakon što joj se prije nekoliko dana u snu javio sin. Rekao joj je kako je sada na dobrom mjestu i da nema potrebe za odmazdom. Nakon toga je razmišljala i odlučila da ubojica njenog sina neće biti pogubljen.
Re: Omča mu je bila oko vrata, a onda ga je spasio šamar

Habibti, ya nour el - ain... 

-
Sjajno! Lijep gest i mudra odluka ove majke. 

Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
-
- Inventar foruma
danas procita na guardinau ovaj clanak, malo sire. bas mi je bilo drago kad su ga objavili na dnevnik.hr
ljudska prica bez premca.
ljudska prica bez premca.
-
- Inventar foruma
TEHERAN - U Iranu je u posljednji trenutak porodica žrtve jednog osuđenika na smrt spriječila izvršenje smrtne kazne vješanjem, a cijeli je dramatični događaj zabilježio jedan tamošnji fotoreporter. Osuđenik je poznat samo po imenu Balal, a zna se da je prije sedam godina u jednom ...
... gradiću na sjeveru Islamske Republike u svađi nožem ubio Abdulaha Hoseinzadeha, koji je tada imao 18 godina.
On se već praktički bio pomirio sa sudbinom - s crnim povezom na glavi i omčom oko vrata samo je čekao da umre.
No, Abdulahova majka tvrdi da je sanjala kako joj sin govori da je sada na boljem mjestu i kako se ne bi trebala osvećivati. Stoga je, u skladu sa šerijatskim zakonom, umjesto da je izmaknula stolac ispod Balalovih nogu, krvnika svog sina snažno ošamarila i zatim mu skinula omču s vrata, prenosi Jutarnji.
Prije tri dana moja je žena u snu vidjela našeg najstarijeg sina koji joj je rekao da se nalazi na dobrom mjestu i da se nema smisla osvećivati. To je moju suprugu umirilo i odlučili smo zajednički promisliti o svemu do dana najavljenog smaknuća', kazao je otac žrtve Abdolghani Hosseinzadeh, koji je uvjeren da Balal uopće nije namjeravao ubiti njegovog Abdulaha.
'Abdulah je bio uvrijeđen i Balala je udario, nakon čega je on izvukao kuhinjski nož kojim nije znao rukovati. Bio je naivan', tvrdi otac.
Ono što oprost čini još više zapanjujućim je činjenica da 18-godišnji Abdulah nije bio prvi sin kojeg je ova iranska obitelj izgubila. Njihov drugi sin je poginuo u saobraćajnoj nesreći kada je imao samo 11 godina.
Što će se u konačnici dogoditi s Balalom nije jasno. Prema šerijatskom zakonu, porodica ima pravo poštedjeti ga smrtne kazne, no to ne znači da ostatak života neće provesti iza rešetaka.
(Vijesti.ba)
... gradiću na sjeveru Islamske Republike u svađi nožem ubio Abdulaha Hoseinzadeha, koji je tada imao 18 godina.
On se već praktički bio pomirio sa sudbinom - s crnim povezom na glavi i omčom oko vrata samo je čekao da umre.
No, Abdulahova majka tvrdi da je sanjala kako joj sin govori da je sada na boljem mjestu i kako se ne bi trebala osvećivati. Stoga je, u skladu sa šerijatskim zakonom, umjesto da je izmaknula stolac ispod Balalovih nogu, krvnika svog sina snažno ošamarila i zatim mu skinula omču s vrata, prenosi Jutarnji.
Prije tri dana moja je žena u snu vidjela našeg najstarijeg sina koji joj je rekao da se nalazi na dobrom mjestu i da se nema smisla osvećivati. To je moju suprugu umirilo i odlučili smo zajednički promisliti o svemu do dana najavljenog smaknuća', kazao je otac žrtve Abdolghani Hosseinzadeh, koji je uvjeren da Balal uopće nije namjeravao ubiti njegovog Abdulaha.
'Abdulah je bio uvrijeđen i Balala je udario, nakon čega je on izvukao kuhinjski nož kojim nije znao rukovati. Bio je naivan', tvrdi otac.
Ono što oprost čini još više zapanjujućim je činjenica da 18-godišnji Abdulah nije bio prvi sin kojeg je ova iranska obitelj izgubila. Njihov drugi sin je poginuo u saobraćajnoj nesreći kada je imao samo 11 godina.
Što će se u konačnici dogoditi s Balalom nije jasno. Prema šerijatskom zakonu, porodica ima pravo poštedjeti ga smrtne kazne, no to ne znači da ostatak života neće provesti iza rešetaka.
(Vijesti.ba)
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9504 times
- Been thanked: 11245 times
Koliki procenat bh muslimana podržava šerijat?

Veliki procenat muslimana širom svijeta želi da islamski zakon (šerijat) bude službeni zakon u njihovoj zemlji, navodi se u istraživanju koje je u svim zemljama svijeta sa značajnom muslimanskom populacijom proveo Pew Research Center. No, većina ispitanih tvrdila je kako šerijatski zakon treba primjenjivaiti samo na muslimansko stanovništvo
Pored toga, mnogi muslimani podržavaju šerijatski zakon samo u pojedinim segmentima – najviše su skloni primjeni vjerkog zakona glede porodičnih i imovinskih sporova, no manje podržavaju primjenu teških kazni kao što su kamenovanje ili odscijecanje ruke u krivičnom zakonu.

Istraživanje također pokazuje da se muslimani često razlikuju u tumačenju određenih aspekata šerijata, uključujući pitanja poput toga da li su razvod i planiranje porodice moralno prihvatljivi.
U ovom velikom istraživanju učestvovalo je više od 38.000 muslimana s kojima su rađeni intervjui na 80 različitih jezika. Istraživanje je obuhvatilo muslimane u 39 zemalja, koje su podijeljene u šest regija - Južnu i Istočnu Evropu (Balkan i Rusiju), Srednju Aziju, Jugoistočnu Aziju, Južnu Aziju, Bliski Istok i Sjevernu Afriku. Među muslimanima, najveći broj pobornika šerijata se nalazi Južnoj Aziji gdje se čak 84% ispitanih izjasnilo za vjerski zakon, dok je najmanji procenat u Centralnoj Aziji, 12%.

U istraživanje je uključena i Bosna i Hercegovina. Među ispitanih bh. Muslimanima 15% se izjasnilo da podržavaju primjenu šerijatskog zakona u našoj zemlji, čime je BiH u evropskoj regiji smještena ispred Albanije u kojoj je za šerijat samo 12%, dok je ostala iza Kosova u kojoj je 20% stanovništva podržava vjerski zakon te Rusije u kojoj je taj procenat čak 42%.
Što se tiče ostatka svijeta, najviše pobornika šerijata živi u Afganistanu, nevjerovatnih 99%, dok je najmanji procenat zabilježen u Azerbejdžanu, tek 8%.

-
Re: Koliki procenat bh muslimana podržava šerijat?
koje?
sta ima Bog s tim sto se robovi ne pridrzavaju Njegovih zakona kako treba?
sta ima Bog s tim sto se robovi ne pridrzavaju Njegovih zakona kako treba?
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14324 times
- Been thanked: 9925 times
Re: Koliki procenat bh muslimana podržava šerijat?
neka hvala 

ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija