Mrki, izvini ali glup si ko ćuskija.mrki62 wrote:Behko , pominjempravoslavnu crkvu općenito a ne nekog pojedinca kao čovjeka.Krokodil Behko wrote:mrki62 wrote: Pošto si ti kao načitan a ja nisam, pa de onda podatke starosti pravoslavnih crkava u BiH pa da vidimo jel kroz određeni period crkva uticala na jezik il nije.
Srpski povjesničar Mihajlo Dinić (Jug. istor. časopis, I. god., 151) utvrdivši, da Tvrtko i nije bio pravoslavac već katolik, nastavlja: »Ne treba gubiti iz vida, da u pravoj Bosni - Hum i delovi Raške se izuzimaju - nije bilo u Tvrtkovo doba pravoslavnih. Za nas je ovo pitanje definitivno rešeno«.
Evo, samo kao primjer u Sarajevu http://bs.wikipedia.org/wiki/Stara_prav ... u_Sarajevu
Tu ti fino piše da su pravoslavni pridošlice u BiH, a ti to svojim linkom samo potvrđuješ.
Ta crkva se zove stara pravoslavna crkva a nastala je tek u 16. vijeku.
Inače, možeš li nam pojasniti, zašto pola Srbije slabo stoji "sa padeži", a već u BiH, taj problem nema ni dedo na najvisočijem brdu Bjelašnice?
Pa kako ti možeš živiti i deset takvih života, a nećeš doznati odgovor, evo ja ću ti reći.
Karadžić je rođenjem ijekavac iz porodice rodom od Hercegovine i Crne Gore.
On nije standardizirao nikakav srpski dijalekt nego hercegovački i bosanski, a koji opet nema nikakve veze s religijama koje ti tu trpaš iz razloga, da bi predstavio pravoslavnu crkvu kao zaslužnu za formiranje jezika, što je ujedno najtuplje i najgluplje mišljenje o jeziku na stranicama ovog foruma. Bitno je da se šara po islamu, zar ne?
Tim dijalektom, govori i dan danas oko 90% građana BiH bez obzira na religiju i novonastale leksičke zavrzlame tipa "tisuća" ili "vreme". Ne govorimo o novonastalim izrazima nego o dijalektu, ali znam da ti nemaš dovoljno soli da ovo skontaš.