Zašto Bošnjaci govore srpsku verziju jezika?

Poezija, proza, pisci, pravopis, povijest jezika, dijalekti, lokalizam.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10365 times
Been thanked: 12238 times
Status: Offline

Re: zašto bošnjaci govore srpsku verziju jezika

Post by Krokodil Behko » 11 Sep 2014, 09:53

mrki62 wrote:
Krokodil Behko wrote:
mrki62 wrote: Pošto si ti kao načitan a ja nisam, pa de onda podatke starosti pravoslavnih crkava u BiH pa da vidimo jel kroz određeni period crkva uticala na jezik il nije.

Srpski povjesničar Mihajlo Dinić (Jug. istor. časopis, I. god., 151) utvrdivši, da Tvrtko i nije bio pravoslavac već katolik, nastavlja: »Ne treba gubiti iz vida, da u pravoj Bosni - Hum i delovi Raške se izuzimaju - nije bilo u Tvrtkovo doba pravoslavnih. Za nas je ovo pitanje definitivno rešeno«.
Behko , pominjempravoslavnu crkvu općenito a ne nekog pojedinca kao čovjeka.
Evo, samo kao primjer u Sarajevu http://bs.wikipedia.org/wiki/Stara_prav ... u_Sarajevu
Mrki, izvini ali glup si ko ćuskija.
Tu ti fino piše da su pravoslavni pridošlice u BiH, a ti to svojim linkom samo potvrđuješ.
Ta crkva se zove stara pravoslavna crkva a nastala je tek u 16. vijeku.

Inače, možeš li nam pojasniti, zašto pola Srbije slabo stoji "sa padeži", a već u BiH, taj problem nema ni dedo na najvisočijem brdu Bjelašnice?
Pa kako ti možeš živiti i deset takvih života, a nećeš doznati odgovor, evo ja ću ti reći.
Karadžić je rođenjem ijekavac iz porodice rodom od Hercegovine i Crne Gore.
On nije standardizirao nikakav srpski dijalekt nego hercegovački i bosanski, a koji opet nema nikakve veze s religijama koje ti tu trpaš iz razloga, da bi predstavio pravoslavnu crkvu kao zaslužnu za formiranje jezika, što je ujedno najtuplje i najgluplje mišljenje o jeziku na stranicama ovog foruma. Bitno je da se šara po islamu, zar ne?

Tim dijalektom, govori i dan danas oko 90% građana BiH bez obzira na religiju i novonastale leksičke zavrzlame tipa "tisuća" ili "vreme". Ne govorimo o novonastalim izrazima nego o dijalektu, ali znam da ti nemaš dovoljno soli da ovo skontaš.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 11 Sep 2014, 09:57

storm, upravo to što ti opisuješ je samo dokaz da tema nije bedasta ;)
Kome se čita, nek čita,kome se komentariše, neka komentariše - uostalom,kao i svaka tema.
Jezik se svakako mijenja a ja sam pomenuo uticaj crkve a evo, sad ću i uticaj džamije.
Moja mati nije išla u školu al je išla u mejtef - džamiju i naučila se je Arapski i govoriti i pisati a latinično pismo se je kasnije od braće naučila pisati, jer u ona vremena ženske nisu slali u školu i to u većini primjera.
Ok, kasnije se je ona udal, ja se rodio i kremuo u školu i tu tradiciju da se ženska djeca ne šalju u školu se pojedini nastavljali. Kaznu su plaćali al kćerka nije išla u školu da bi kasnije (kad su odrasle) išle u večernju i završile osnovnu školu.
Zašto sve ovo pišem?
Pa sve to jeste uticalo na verziju ovog il onog jezika. Ako ne ideš u školu, ne učiš se njiževnosti ni pravopisa i to je to. Vjerski poglavari su u svoje vrijeme svakako bili autoritet i uticali su u svim sferama pa tako i na jezik.
Što se tiče Slovenskog,...pa dovoljno so narečja :)
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm » 11 Sep 2014, 10:04

Slovenski? Ja sam rođen tu pa nekad kurca ne kužim neke iz ruralnih dijelova kad zabrste onako domacinski :hihi
Bedasta mi ja ta sugestija da Bosanci pričaju srpsku verziju jezika... Kojeg jezika, pitam se? Postavljac znaci negira postojanje bosanskog jezika... Tj ako nije hrvatski onda je srpski... Hvala :oo
Habibti, ya nour el - ain... :srce

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 11 Sep 2014, 10:06

Krokodil Behko wrote:
Mrki, izvini ali glup si ko ćuskija.
Tu ti fino piše da su pravoslavni pridošlice u BiH, a ti to svojim linkom samo potvrđuješ.
Ta crkva se zove stara pravoslavna crkva a nastala je tek u 16. vijeku.

Inače, možeš li nam pojasniti, zašto pola Srbije slabo stoji "sa padeži", a već u BiH, taj problem nema ni dedo na najvisočijem brdu Bjelašnice?
Pa kako ti možeš živiti i deset takvih života, a nećeš doznati odgovor, evo ja ću ti reći.
Karadžić je rođenjem ijekavac iz porodice rodom od Hercegovine i Crne Gore.
On nije standardizirao nikakav srpski dijalekt nego hercegovački i bosanski, a koji opet nema nikakve veze s religijama koje ti tu trpaš iz razloga, da bi predstavio pravoslavnu crkvu kao zaslužnu za formiranje jezika, što je ujedno najtuplje i najgluplje mišljenje o jeziku na stranicama ovog foruma. Bitno je da se šara po islamu, zar ne?

Tim dijalektom, govori i dan danas oko 90% građana BiH bez obzira na religiju i novonastale leksičke zavrzlame tipa "tisuća" ili "vreme". Ne govorimo o novonastalim izrazima nego o dijalektu, ali znam da ti nemaš dovoljno soli da ovo skontaš.
Može bez prozivki i onda ne treba ni izvinjenje.
Bio ja glup il ne ne treba to javno iznositi sa il bez izvinjenja.
Nigdje ja nisam napisao da su pravoslavni starosjedioci već pišem na uticaj promjene a jel ta promjena počela ove i one godine to nije važno. Opisujem uzrok promjene a ne pominjem ni period ni godine. Dejstvo je da je od original verzije Bosanskog pa do danas došlo do promjene a pravoslavna crkva je svakako imala uticaj na promjene.
I to u vezi soli i koliko je ja imam il nemam, bolje bi ti bilo da se naučiš diskusije bez prozivki i etiketiranja i posvetiš se temi.
Vuk Karadžić,kojeg pominješ je samo dokaz ono o čemu ja pišem, jer crkva je bila moćnija.
Popovi na skupovima nagovaraju vjernike na ovo il ono i to je za vjernike svetinja a ne priznati Vuk Karadžić.
Da je bio Vuk toliko priznat,kao što ga ti il ja priznavamo, onda bi Srbi odyebali popove i prihvatili pravopis Vuka.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 11 Sep 2014, 10:07

@storm, imaš ti i dijelove Slavonije i Baranje, gdje se uvelike govori srpska verzija :)

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 11 Sep 2014, 10:29

Rockefeller wrote:Bosanski jezik je bio jedan od zvaničnih jezika u Stambolu za vrijeme otomanskog carstva. Nije rijedak slučaj čak i da su ga sultani znali govoriti. :222
..pa ko ga osporava baš ibbilo zgodno bacit usporedbu s današnjom verzijom...jeli vam poznat podatak da je veći dio bih govorio ikavicom..nije..a istina je a svremenom je nestajao zbog toga što se smatralo da je blizak hrvatskoj verziji...ma skužiće te vi neke stvari ako oćete--ali nećete pa uživajte u neznanju...
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14857 times
Been thanked: 10378 times

Post by Julia-Klara » 11 Sep 2014, 10:52

mrki62 wrote:storm, upravo to što ti opisuješ je samo dokaz da tema nije bedasta ;)
Kome se čita, nek čita,kome se komentariše, neka komentariše - uostalom,kao i svaka tema.
Jezik se svakako mijenja a ja sam pomenuo uticaj crkve a evo, sad ću i uticaj džamije.
Moja mati nije išla u školu al je išla u mejtef - džamiju i naučila se je Arapski i govoriti i pisati a latinično pismo se je kasnije od braće naučila pisati, jer u ona vremena ženske nisu slali u školu i to u većini primjera.
Ok, kasnije se je ona udal, ja se rodio i kremuo u školu i tu tradiciju da se ženska djeca ne šalju u školu se pojedini nastavljali. Kaznu su plaćali al kćerka nije išla u školu da bi kasnije (kad su odrasle) išle u večernju i završile osnovnu školu.
Zašto sve ovo pišem?
Pa sve to jeste uticalo na verziju ovog il onog jezika. Ako ne ideš u školu, ne učiš se njiževnosti ni pravopisa i to je to. Vjerski poglavari su u svoje vrijeme svakako bili autoritet i uticali su u svim sferama pa tako i na jezik.
Što se tiče Slovenskog,...pa dovoljno so narečja :)
Moje majke i djedovi (svi rodjeni izmedju 1924-28) su isli u SKOLE. Jedan djed je bio i knjigovodja, majke normalno radile (jedna u kuhinji u hotelu, druga u Domu zdravlja). Ovo naglasavam jer po tvome ispada da su muslimani u to prijeratno vrijeme isli samo u mejtef, sto nije istina. Plus sto ni jedna od njih nije nikad bila umotana , cak ni marama na glavi. Ali se sjecam dvije pranene, one su nosile dimije i samije.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 11 Sep 2014, 10:55

Julia-Klara wrote:
Moje majke i djedovi (svi rodjeni izmedju 1924-28) su isli u SKOLE. Jedan djed je bio i knjigovodja, majke normalno radile (jedna u kuhinji u hotelu, druga u Domu zdravlja). Ovo naglasavam jer po tvome ispada da su muslimani u to prijeratno vrijeme isli samo u mejtef, sto nije istina. Plus sto ni jedna od njih nije nikad bila umotana , cak ni marama na glavi. Ali se sjecam dvije pranene, one su nosile dimije i samije.
To godište je ok i u velikoj većini je onako kako sam opisao a ti se pozanimaj ;)
Ok, malo sam pogrešno opisao, nisu svi al takvi događaji su uticali na govorni jezik.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14857 times
Been thanked: 10378 times

Post by Julia-Klara » 11 Sep 2014, 11:01

U kom smislu?
PO ovome se moze zakljuciti da su mejtefi imali veliki utjecaj na bosanski jezik propraceno turcizmima? :jonas tamo se ucio arapski, a ne turski...
I ako cemo tako, otkud toliko turcizama u srpskom i hrvatskom?

mrki i laganini, vrtimo se u krug :plete
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 11 Sep 2014, 11:05

Julia-Klara wrote:U kom smislu?
PO ovome se moze zakljuciti da su mejtefi imali veliki utjecaj na bosanski jezik propraceno turcizmima? :jonas tamo se ucio arapski, a ne turski...
I ako cemo tako, otkud toliko turcizama u srpskom i hrvatskom?

mrki i laganini, vrtimo se u krug :plete
Pa svakako, prije sam pisao kako je pravoslavna crkva uticala na govor a onda sam otišao i na islam i mejtefe, koji su svakako plod turcizma. Jer, jedno je učenje pisma i arapske gramatike a drugo je prihvatanje riječi od Osmanlija - koji su bili cca 5o0 godina, što i nije tako malo.
Imaš ti primjerice Gradačačko područje, valjda si ih slušala kako govore i poneke riječi ih ne razumiješ - to je samo kao primjer.

Spanac_113
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Spanac_113 » 11 Sep 2014, 11:12

i o ovoj temi sam dobro razmislio i mislim da bi ispravan odgor bi 'zato. sta ho's?'

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Nela » 11 Sep 2014, 11:28

Ikavski govor bosanskog jezika je poznat kao scakavska ikavica ili zapadna stokavstina. Za razliku od ijekavskog govora bosanskog jezika ikavski govor nije nikada standardizovan.

Duvanjski biskup fra Pavle Dragicevic 1735. pise da u Bosni ima devet svecenika koji u vrsenju vjerskih obreda ispomazu "bosanskim jezikom", jer ne razumiju dobro crkvenoslavenski. Dodaje da je ucenim katolicima u razgovorima sa pravoslavcima dovoljno da poznaju bosanski jezik.

Hercegovacki pravoslavni prvaci, medju kojima i Prokopije Cokorilo, traže od Ali-pase Rizvanbegovica da se za vladiku postavi covjek vican bosanskom jeziku. Bosanski biskup Vujicic još je 1881. ovaj jezik zvao bosanskim.

"Gramatika bosanskog jezika za srednje skole" nepotpisanog autora Frane Vuletica, prva je gramatika u Bosni i Hercegovini za interkonfesionalno skolstvo. Zemaljska vlada BiH stampala ju je 1880. Dozivjela je vise izdanja i bila u upotrebi do 1911., s tim što od 1908. g. nosi naziv "Gramatika srpsko-hrvatskog jezika".

U doba austrougarske uprave naziv bosanski jezik (Kallay ga je forsirao svojom nacionalnom politikom da suzbije hrvatski i srpski nacionalni pokret) postaje i sluzbeni, ali ga ta uprava poslije i napusta, prihvatajuci ime srpskohrvatski jezik (baron Burijan ga je forsirao cime je napustao Kallayevu nacionalnu politiku). Potiskivanje bosanskog jezika u stranu jasno je vidljivo i po datumima. Od 1. 1. 1879. upotrebljavan je naziv bosanski jezik - kao službeni jezik u Bosni i Hercegovini. Od 23. 1. 1879. na sjednici Bosanske komisije bilo je zauzeto stanoviste da se naziva "bosanskizemaljski jezik". Ali u provizornom poslovniku za organe vlasti u BiH od 16. 2. 1879. vec je upotrebljena oznaka "srpsko-hrvatski jezik". Naredbom Zemaljske vlade od 4. 10. 1907. odredjeno je da se "ima posve napustiti naziv 'bosanski jezik' i da se imade zemaljski jezik nazivati 'srpsko-hrvatski jezik'.

Samo nekoliko cinjenica.
Diskutovati sa nekim ko nema pojma ni o historiji svog jezika a kamoli tudjeg je prosipanje vode u bunar.
Lagani ne znas koji je najstariji spomenik napisan hrvatskim jezikom, otkud ikavica u hrvatskom itd. itb.
Mene bi pravo bilo stid pricati pred doktorom o latinskom nazivu kostiju, bolesti, uspostavljati dijagnoze itd. a posteno govoreci u medicini sam laik.
Ali...Ljudska glupost je neogranicena.

Mrki, mejtefi ama bas nikakve veze nemaju sa standardnim jezikom. U mejtefima se ucilo sasvim nesto drugo.
To sto tvoja nena nije isla u skolu, sto ljudi s tvog sela nisu govorili standardnim (knjizevnim) jezikom, ne znaci da je razvoj jezika stao. :lupa
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 11 Sep 2014, 11:32

Mrki, mejtefi ama bas nikakve veze nemaju sa standardnim jezikom. U mejtefima se ucilo sasvim nesto drugo.
Slažem se. Nisam ni pisao u tom smislu :)

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 13 Sep 2014, 08:49

Eh, kad bi ti bogdom prebrojao svoje postove pa onda moje proturječenje na te tvoje postove i onda bi dobio rezultat, koji svakako opisuje koliko nisi u pravu.

Nelin post sam pročitao već tad - kad ga je postavila.

Što se tiče mog javljanja, pa ja pišem ono što nema u knjigama - koje si čitao.
Pomenuo sam uticaj pravoslavne crkve i popova na misi - a to se i danas događa. Dakle, u vrijeme Osmanlija su Srbi il ko već u vrijeme Osmanlija prihvatili islam al struja jezika je ostala. Vjerovatno bi to mogao biti i odgovor autoru ove teme.
Jezik je ostao - kao i neki običaji; moraju biti šljive u dvorištu i rakija se peče pa makar čojk i hadžija bio.
Nismo djeca, mante se i Wikipedije i tih tvojih makar 10-ak knjiga.
Sagledajte malo uređenje BiH, gdje je bio islam jak a gdje nije i dođite do nekih saznanja.
Ja sam već ovdje na forumu pisao, da su Krajišnici jako mladi u islamu, jer su najzadnji prešli na islam.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 13 Sep 2014, 19:42

Ne, to što ti sad pišeš, ja ne stojim iza toga.
Pojasnio sam mogućnost promjene jezika.

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 13 Sep 2014, 20:15

Nela wrote:Ikavski govor bosanskog jezika je poznat kao scakavska ikavica ili zapadna stokavstina. Za razliku od ijekavskog govora bosanskog jezika ikavski govor nije nikada standardizovan.

Duvanjski biskup fra Pavle Dragicevic 1735. pise da u Bosni ima devet svecenika koji u vrsenju vjerskih obreda ispomazu "bosanskim jezikom", jer ne razumiju dobro crkvenoslavenski. Dodaje da je ucenim katolicima u razgovorima sa pravoslavcima dovoljno da poznaju bosanski jezik.

Hercegovacki pravoslavni prvaci, medju kojima i Prokopije Cokorilo, traže od Ali-pase Rizvanbegovica da se za vladiku postavi covjek vican bosanskom jeziku. Bosanski biskup Vujicic još je 1881. ovaj jezik zvao bosanskim.

"Gramatika bosanskog jezika za srednje skole" nepotpisanog autora Frane Vuletica, prva je gramatika u Bosni i Hercegovini za interkonfesionalno skolstvo. Zemaljska vlada BiH stampala ju je 1880. Dozivjela je vise izdanja i bila u upotrebi do 1911., s tim što od 1908. g. nosi naziv "Gramatika srpsko-hrvatskog jezika".

U doba austrougarske uprave naziv bosanski jezik (Kallay ga je forsirao svojom nacionalnom politikom da suzbije hrvatski i srpski nacionalni pokret) postaje i sluzbeni, ali ga ta uprava poslije i napusta, prihvatajuci ime srpskohrvatski jezik (baron Burijan ga je forsirao cime je napustao Kallayevu nacionalnu politiku). Potiskivanje bosanskog jezika u stranu jasno je vidljivo i po datumima. Od 1. 1. 1879. upotrebljavan je naziv bosanski jezik - kao službeni jezik u Bosni i Hercegovini. Od 23. 1. 1879. na sjednici Bosanske komisije bilo je zauzeto stanoviste da se naziva "bosanskizemaljski jezik". Ali u provizornom poslovniku za organe vlasti u BiH od 16. 2. 1879. vec je upotrebljena oznaka "srpsko-hrvatski jezik". Naredbom Zemaljske vlade od 4. 10. 1907. odredjeno je da se "ima posve napustiti naziv 'bosanski jezik' i da se imade zemaljski jezik nazivati 'srpsko-hrvatski jezik'.
..eto kad nemaš pametno reć lipo je da koristiblagodari tehnike i upravo ti ovdi sve piše od toga ko je postavioprvu gramatiku i dok je to trajalo po toj verziji..isto tako normalno je i logično ko ššto su austrijanci forsirali bošnjački naciju isto tako su i jezik..a što se nije to asimiliralo u muslimanskoj naciji valjda je bilo i do vas muslimana...bili ste te podanički određeni i tako do ovog zadnjeg rsata..eto prilike da stabilizirate i naciju i jezik i štpo ste napravili ok nacviju ste definirali barem miuslinm ali ste jezik pres+lika+i

Samo nekoliko cinjenica.
Diskutovati sa nekim ko nema pojma ni o historiji svog jezika a kamoli tudjeg je prosipanje vode u bunar.
Lagani ne znas koji je najstariji spomenik napisan hrvatskim jezikom, otkud ikavica u hrvatskom itd. itb.
Mene bi pravo bilo stid pricati pred doktorom o latinskom nazivu kostiju, bolesti, uspostavljati dijagnoze itd. a posteno govoreci u medicini sam laik.
Ali...Ljudska glupost je neogranicena.

To sto tvoja nena nije isla u skolu, sto ljudi s tvog sela nisu govorili standardnim (knjizevnim) jezikom, ne znaci da je razvoj jezika stao. :lupa
..eto kad nemaš što pametno zta reć dobroi je da koristiš blagodati moderne tehnike...iz čega je vidljivo ko je postavio gramatiku sigurno je bila srpska verzija..i druga stvar kako su austrijanci forsirali bošnjalku naciju tako su i jezik..a što je nastalo iza 1911 to valjda govori oo onom podaničkom mentalitetu bošnjak apa se vi ljutili ili ne..i sad imate srpsku verziju pravo ili ne vam bilo..a moglo se 90 i neke stvari ispravit..vidiš učiteljice da ja bolje poznam stvari od tebe nažolost ako ti je trto profesija....i spreman sam na ispit ako triba i u četri oka a do toga ne mlataraj gliuposti jedino pometno što si napisala je link..o sorry to nisi napisala..
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Nela » 13 Sep 2014, 23:04

Stavila bih ja mozda link, ali ti si u stanju samo procitati recenicu sa jednim subjektom, jednim predikatom i ako si bas naspavan i horan, sa jednom priloskom odredbom.
Ti za pocetak nauci abecedu i pravilo pisanja negacije uz glagol. O historiji jezika nemas pojma, ne znas kako je nastao hrvatski jezik, koji nazivas svojim, a ne bosanski.
Necu se s tobom ponovo upustati u raspravu. Tebi je lakse utjerati metar u guzicu nego cenat u glavu.
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by STrendzer » 20 Oct 2014, 19:23

kakva "srpska" verzija?..to nama ne treba,imamo svoje,samo ne smijemo zaboravit
Image

STrendzer
Inventar foruma