Zašto Bošnjaci govore srpsku verziju jezika?

Poezija, proza, pisci, pravopis, povijest jezika, dijalekti, lokalizam.
KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times
Status: Offline

Re: zašto bošnjaci govore srpsku verziju jezika

Post by KOMESAR » 21 Oct 2014, 11:00

Julia-Klara wrote:nisam rekla da optuzujes, sorry sto ispade tako ( dalji komentar nije vezan za napisano, nego samo konstatacija)

dokle god nemamo stvarno stanje vezano za sve prosvjetne radnike mozemo pricati i laprdati svi zajedno
ako cemo tako, onda ispade da su svi srbijanci bili ucitelji, ucili nas ekavicu , terorizirali nas ako je ne pricamo ... ko onda ostade u srbiji u fabrikama i raditi druge poslove? koliko je gradova i sela u Jgoslaviji bilo,koliko razreda, koliko ucenika?

i sto, na kraju krajeva, kada je vec bilo tako kako neki govore, ne pricamo svi ekavski? i kada smo vec "posrbljeni" u pelenama , zabavistima,skolama, sto nismo bili na njihovoj strani u ratu?
Ko kaže da su nas učili ekavicu.Kod mene su svi osim nastavnika muzičkog bili iz Srbije i svi su govorili srpski ijekavicom.Slučajno ili ne?
Matičar je isto bio srbijanac,Poštar srbijanac.Upravnik pošte srbijanac.Direktor škole srbijanac.Milicajci svi srbijanci.
Vjerujem sve slučajno.

p.s.
Matičar je posebna priča.Hiljadama imena je oskrnavio izostavljajući h ili mijenjajući slova.npr.Miralem je pisao Milarem;Ramiza-Ramza i sl.,pa su ljudi imali kasnije velikih problema dok to isprave.Neki se i danas zovu nakaradno.
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10352 times
Been thanked: 12230 times

Post by Krokodil Behko » 21 Oct 2014, 11:24

KOMESAR wrote:
Julia-Klara wrote:nisam rekla da optuzujes, sorry sto ispade tako ( dalji komentar nije vezan za napisano, nego samo konstatacija)

dokle god nemamo stvarno stanje vezano za sve prosvjetne radnike mozemo pricati i laprdati svi zajedno
ako cemo tako, onda ispade da su svi srbijanci bili ucitelji, ucili nas ekavicu , terorizirali nas ako je ne pricamo ... ko onda ostade u srbiji u fabrikama i raditi druge poslove? koliko je gradova i sela u Jgoslaviji bilo,koliko razreda, koliko ucenika?

i sto, na kraju krajeva, kada je vec bilo tako kako neki govore, ne pricamo svi ekavski? i kada smo vec "posrbljeni" u pelenama , zabavistima,skolama, sto nismo bili na njihovoj strani u ratu?
Ko kaže da su nas učili ekavicu.Kod mene su svi osim nastavnika muzičkog bili iz Srbije i svi su govorili srpski ijekavicom.Slučajno ili ne?
Matičar je isto bio srbijanac,Poštar srbijanac.Upravnik pošte srbijanac.Direktor škole srbijanac.Milicajci svi srbijanci.
Vjerujem sve slučajno.

p.s.
Matičar je posebna priča.Hiljadama imena je oskrnavio izostavljajući h ili mijenjajući slova.npr.Miralem je pisao Milarem;Ramiza-Ramza i sl.,pa su ljudi imali kasnije velikih problema dok to isprave.Neki se i danas zovu nakaradno.
I ja skoro imah problema s oblikom imena oca. Razlozi su isti.

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR » 21 Oct 2014, 11:29

Julia-Klara wrote:izvini storm, ali vjerujem da ima i onoga da nije niko nama ostalima kriv sto se nismo htjeli opismenjavati
prve muslimanke su do rata bile pod burkama i bile zaduzene za kucu, dok su muskarci radili
koliko je bilo pismenih nakon rata?
sigurna sam da smo u velikoj mjeri i sami krivi

nervira me sto je najlakse optuzivati one druge , a niko nece krenuti od sebe
Nebi se složio s tvojom konstatacijom da se nismo htjeli opismenjavati.
'92 kad je počela agresija na BiH, mi (Muslimani,Hrvati i ostali) smo sedam dana sami dolazili na posao u FAMOS.Srbi su već odavno zauzimali čuke oko Sarajeva.U tih sedam dana smo malo pročešljali dokumente ko je ko.Zaprepastili smo se koliko je bilo čačanskih diploma mašinskih inžinjera.Dok je nama trebalo šest godina da završimo mašinstvo oni su to dobijali u Čačku preko noći i obavezno usmjeravani prema Bosni,vjerovatno i prema Hrvatskoj. (SDA je tu izvela sličnu rabotu sa Univerzitetom DŽemal Bijedić u Mostaru).

p.s.
Samo da napomenem da u 40 godina postojanja FAMOS-a nikad niko nije bio direktor osim Srba (uglavnom srbijanci).

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14850 times
Been thanked: 10368 times

Post by Julia-Klara » 21 Oct 2014, 11:47

ja se samo pitam kako to da nas nisu vec poceli klati 45e, i kako smo uopste (svi ostali osim Srba) prezivjeli i do 92 :kafa
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time

Post by storm » 21 Oct 2014, 11:49

Julia-Klara wrote:ja se samo pitam kako to da nas nisu vec poceli klati 45e, i kako smo uopste (svi ostali osim Srba) prezivjeli i do 92 :kafa
nije da nisu :kafa i nisu mogli koliko su htjeli....
Habibti, ya nour el - ain... :srce

Johny
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Johny » 21 Oct 2014, 11:56

Ako niste znali dragi forumasi da su Travnik i Ljubuski u Srbiji a Salko i Dzemal Srbi.....

Salko Selimović
(1987. - 1989.)

Rođen 1935. godine u Travniku. Osnovno obrazovanje završio u Sarajevu a srednje - Srednja tehnička škola - u Zagrebu. Diplomirao na Mašinskom fakultetu u Ljubljani. Postdiplomsko obrazovanje stekao u Rusiji - Lenjingradski politehnički institut. Specijalizaciju obavio u Njemačkoj (Hajtkamp Wanajkle) i Engleskoj (Folkestone). Radio je u "Energoinvestu" u svojstvu glavnog direktora Tvornice termičkih aparata, te direktora Fabrike vagona i kontejnera "Vaso Miskin Crni". [b]Nalazio se na dužnosti generalnog direktora Fabrike "FAMOS",[/b] predsjednika Privredne komore Bosne i Hercegovine, ministra u Vladi BiH, te generalnog direktora "Feroelektra" Sarajevo.

Džemal Muminagić
(1967. - 1973.)

Rođen 1920. godine u Ljubuškom. U NOB-u učestvuje od 1941. godine.
Poslije završetka rata nastavlja svoju aktivnost u Armiji, a od 1959. do 1967. godine generalni je direktor FAMOS-a Sarajevo. Za gradonačelnika Sarajeva izabran je 1967. i na ovoj dužnosti ostao šest godina. Bio je član Savjeta Republike, predsjednik SUBNOR-a grada Sarajeva, član Predsjedništva RO SRVS, član Konferencije i Predsjedništva SOFKBiH, član Olimpijskog komiteta ZOI 84 Sarajevo, predsjednik Skupštine SRBiH, delegat Skupštine SRBiH i član Delegacije u VRP Skupštine SFRJ. Obavljao je i mnoštvo drugih odgovornih društveno-političkih funkcija.

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 26549 times
Been thanked: 6956 times

Post by Veca » 21 Oct 2014, 12:19

:oo
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 21 Oct 2014, 13:10

Julia-Klara wrote:izvini storm, ali vjerujem da ima i onoga da nije niko nama ostalima kriv sto se nismo htjeli opismenjavati
prve muslimanke su do rata bile pod burkama i bile zaduzene za kucu, dok su muskarci radili

Ovo si u pravu klaro a često sam to čuo i od starijih naših ljudi u trenucima razočarenja nekom trenutnom situacijom, politikom ili sličnom temom. Ljude nije ni zanimalo obrazovanje ili nisu imali potrebe, imali su zemlju, prihode, sve što treba a i drugačije je stanje bilo nego u Srbiji ili Hrvatskoj, u nekim stvarima smo i kasnili, Turska jeste donijela napredak na nekim poljima ali nas je i unazadila u nekim drugim.

Kad se počelo obrazovati malo više,. koliko ja znam, ljudi, muslimani, Bošnjaci su završavali i fakultete i medrese i odlazili u inostranstvo na školovanje i dosta ih je ostavilo traga što se vidi i po nazivima ustanova, ulica itd.. Nije istina da nisu mogli dobiti posao pored drugih, biti na funkciji..

Istina, drugi jesu imali prednost al zato što su se više usmjeravali na to i duže.. više ih je bilo i logično da će biti tako.

Isto, znam dosta muslimana/Muslimana koji su došli iz Srbije i Crne Gore da rade u BiH kao prosvjetni radnici i tu ostali.. znači nisu samo Srbi dolazili.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR » 21 Oct 2014, 15:00

Johny wrote:Ako niste znali dragi forumasi da su Travnik i Ljubuski u Srbiji a Salko i Dzemal Srbi.....

Salko Selimović
(1987. - 1989.)

Rođen 1935. godine u Travniku. Osnovno obrazovanje završio u Sarajevu a srednje - Srednja tehnička škola - u Zagrebu. Diplomirao na Mašinskom fakultetu u Ljubljani. Postdiplomsko obrazovanje stekao u Rusiji - Lenjingradski politehnički institut. Specijalizaciju obavio u Njemačkoj (Hajtkamp Wanajkle) i Engleskoj (Folkestone). Radio je u "Energoinvestu" u svojstvu glavnog direktora Tvornice termičkih aparata, te direktora Fabrike vagona i kontejnera "Vaso Miskin Crni". [b]Nalazio se na dužnosti generalnog direktora Fabrike "FAMOS",[/b] predsjednika Privredne komore Bosne i Hercegovine, ministra u Vladi BiH, te generalnog direktora "Feroelektra" Sarajevo.

Džemal Muminagić
(1967. - 1973.)

Rođen 1920. godine u Ljubuškom. U NOB-u učestvuje od 1941. godine.
Poslije završetka rata nastavlja svoju aktivnost u Armiji, a od 1959. do 1967. godine generalni je direktor FAMOS-a Sarajevo. Za gradonačelnika Sarajeva izabran je 1967. i na ovoj dužnosti ostao šest godina. Bio je član Savjeta Republike, predsjednik SUBNOR-a grada Sarajeva, član Predsjedništva RO SRVS, član Konferencije i Predsjedništva SOFKBiH, član Olimpijskog komiteta ZOI 84 Sarajevo, predsjednik Skupštine SRBiH, delegat Skupštine SRBiH i član Delegacije u VRP Skupštine SFRJ. Obavljao je i mnoštvo drugih odgovornih društveno-političkih funkcija.
Dobro,hajde nisu svi bili Srbi.Eto,bilo je par izuzetaka,ali generalno sve je bilo prosrpsko.Velika većina poslovođa su bili na brzinu osposobljeni Srbi.Stambeni fond od blizu desetak hiljada stanova najmanje dvije trećine su dobili Srbi.Čak i ova tvoja dva direkltora je kontrolisao CK u kom su uglavnom sjedili Srbi.
da napomenem,radi se o Hrasnici,gdje je u to doba bio sto posto muslimanski živalj.

Naravno da je bilo i Muslimana na visokim funkcijama.DŽmal ubijen,Muhić ubijen Hamdija ubijen...

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR » 21 Oct 2014, 15:04

Lebowski wrote:

Ovo si u pravu klaro a često sam to čuo i od starijih naših ljudi u trenucima razočarenja nekom trenutnom situacijom, politikom ili sličnom temom. Ljude nije ni zanimalo obrazovanje ili nisu imali potrebe, imali su zemlju, prihode, sve što treba a i drugačije je stanje bilo nego u Srbiji ili Hrvatskoj, u nekim stvarima smo i kasnili, Turska jeste donijela napredak na nekim poljima ali nas je i unazadila u nekim drugim.

Kad se počelo obrazovati malo više,. koliko ja znam, ljudi, muslimani, Bošnjaci su završavali i fakultete i medrese i odlazili u inostranstvo na školovanje i dosta ih je ostavilo traga što se vidi i po nazivima ustanova, ulica itd.. Nije istina da nisu mogli dobiti posao pored drugih, biti na funkciji..

Istina, drugi jesu imali prednost al zato što su se više usmjeravali na to i duže.. više ih je bilo i logično da će biti tako.

Isto, znam dosta muslimana/Muslimana koji su došli iz Srbije i Crne Gore da rade u BiH kao prosvjetni radnici i tu ostali.. znači nisu samo Srbi dolazili.
Niko ne spori da je bilo obrazovanih Muslimana i da su tu i tamo dobijali neke rukovodeće pozicije,ali generalno sve su kontrolisali Srbi.
Naravno, Srbima to nije bilo dovoljno,.htjeli su sve.

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR » 21 Oct 2014, 15:09

Julia-Klara wrote:ja se samo pitam kako to da nas nisu vec poceli klati 45e, i kako smo uopste (svi ostali osim Srba) prezivjeli i do 92 :kafa
Opstali smo zato što nismo bili nikakav politički faktor.I što smo bili poslušni.I što se nikad nismo bunili,osim jednom cazinjana.

STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by STrendzer » 21 Oct 2014, 19:11

KOMESAR wrote:
Opstali smo zato što nismo bili nikakav politički faktor.I što smo bili poslušni.I što se nikad nismo bunili,osim jednom cazinjana.

to bi to bilo,manje ili vise,bili smo cutljivi,mali,nebitni,nismo se bakcali oko politike puno...bilo sve ok,idila :rol :
-Mujo,uglavnom kopo kanal bez rijeci(za sitnu i skoro nikavu placu)
-Jovo citao bukvar i ucio skolu(da bi poslije dosao u Bosnu da predaje mladim muslimanima njegovu teoriju..)

...i tako sve,bilo "fino i idilicno" cetama,manje ih-ali skoro pa sve "kvake" su oni drzali,dok cHete nisu skuzili nas natalitet koji je bio prilicno pozitivan,to ih je iznenadilo...dalje znamo..

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 22 Oct 2014, 08:31

koliki je odmak triba da ste prihvatili ono što sam napisa i počeli davat konkretne odgovore...a što ćeš...
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 22 Oct 2014, 08:42

i jesi zadovoljan odgovorima? :oo
ti ideš ispred vremena... šta ćeš
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 22 Oct 2014, 09:22

to me jebe u životu..

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR » 22 Oct 2014, 09:24

laganini wrote:to me jebe u životu..
Nekako mi taj termin ne leži.Imamo mi u Bosanskom jeziku bolji izraz:
To me handri u životu!

greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6712 times

Post by greeneyes » 22 Oct 2014, 09:41

KOMESAR wrote:
laganini wrote:to me jebe u životu..
Nekako mi taj termin ne leži.Imamo mi u Bosanskom jeziku bolji izraz:
To me handri u životu!
Hoćeš reći u srpskom jeziku? :valja
Samo sabura

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini » 22 Oct 2014, 09:50

KOMESAR wrote:Istina da je bosanski najbliži srpskom jeziku leži u tome što su skoro svi učitelji pedesetih,šezdesetih i sedamdesetih godina dolazili iz Srbije.
Čak je i bukvar bio srpski.
..i ne samo to nego se forsirala i kroz medije kako pisane tako i tv....pa moj brat govori tu verziju jezika jer je 30 godina gleda tv sa....a sad kad hrvati traže hrvatski kanal dižete graju... :lup :sjedi

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by KOMESAR » 22 Oct 2014, 09:54

laganini wrote:
KOMESAR wrote:Istina da je bosanski najbliži srpskom jeziku leži u tome što su skoro svi učitelji pedesetih,šezdesetih i sedamdesetih godina dolazili iz Srbije.
Čak je i bukvar bio srpski.
..i ne samo to nego se forsirala i kroz medije kako pisane tako i tv....pa moj brat govori tu verziju jezika jer je 30 godina gleda tv sa....a sad kad hrvati traže hrvatski kanal dižete graju... :lup :sjedi
Da sad uvozimo učitelje iz Hrvatske? Ne dolazi u obzir! Imaš HTV pa gledaj do mile volje. :pivo

Mala_Mu
atomica
atomica
Mood:
Has thanked: 551 times
Been thanked: 1392 times

Post by Mala_Mu » 22 Oct 2014, 09:55

Oko cega se vi zamarate.. :ooo

Post Reply

Return to “Književnost i jezik”