Srebrenica - genocid

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 8974 times
Been thanked: 10672 times
Status: Offline

Re: Srebrenica - genocid

Post by Krokodil Behko » 17 Apr 2024, 10:31

Julia-Klara wrote: 17 Apr 2024, 10:28 Zanimljivo je samo sto Rusija kao uslov nije stavila priznavanje samostalne RS :D

Pa problematizirali su to oni, u vezi Kosova.
Nisu uslovljavali, jer su i sami garant tog sporazuma.
A ne znam ni da li imaju računice. Vide oni koja je to fukara i da bi zbog toga ostali bez uticaja u Federaciji

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 13797 times
Been thanked: 9530 times

Post by Julia-Klara » 17 Apr 2024, 10:34

Krokodil Behko wrote: 17 Apr 2024, 10:31
Julia-Klara wrote: 17 Apr 2024, 10:28 Zanimljivo je samo sto Rusija kao uslov nije stavila priznavanje samostalne RS :D

Pa problematizirali su to oni, u vezi Kosova.
Nisu uslovljavali, jer su i sami garant tog sporazuma.
A ne znam ni da li imaju računice. Vide oni koja je to fukara i da bi zbog toga ostali bez uticaja u Federaciji
Zato i govorim ;) Madr Rasha :valja
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Superhik
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Has thanked: 79 times
Been thanked: 216 times

Post by Superhik » 17 Apr 2024, 14:32

Vrlo prefrigan i podmukao potez Rusije koji ce nam stvoriti probleme.
Iako se pozivamo na medjunarodno pravo, odluka na glasanju za Rezoluciju ce biti politicka. Kao i uvijek.

Nadam se da mi je bojazan neopravdana, ali zivot me naucio da uvijek najebe najvise onaj ko se brine vise za tudje nego svoje probleme.

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2505 times
Been thanked: 7691 times

Post by Duminjo » 17 Apr 2024, 16:43

Superhik wrote: 17 Apr 2024, 10:12
Duminjo wrote: 16 Apr 2024, 23:18 Rusija spremna podržati rezoluciju o genocidu u Srebrenici uz jedan uslov?!

Sudeći prema posljednjim informacijama iz New Yorka, Rusija je spremna podržati najavljenu rezoluciju o Srebrenici, ali uz jedan uslov.

“Rusija pokušava uvesti neke promjene u nacrt rezolucije (o Srebrenici). Žele povezati stradanja u Gazi, tražiti da se proglasi i da je u Gazi počinjen genocid i da se stavi kao amandman u nacrt rezolucije o Srebrenici. O tome se odlučuje na proceduralnom glasanju o predloženom amandmanu”, objavio je večeras na svom profilu Ivica Puljić, dopisnik Al Jazeere iz Washingtona.

Pitanje je za koje je sve zemlje ruski uslov prihvatljiv. Mnogi u ovom potezu Rusije prije svega vide pokušaj da se insistiranjem na amandmanu vezanim za Gazu sruši sama rezolucija o Srebrenici.

Fokus.ba
Jeben test za nas. Šta ako budemo u situaciji da ne podrzimo genocid u Gazi ako je to cijena usvajanja Rezolicije o genocidu u Srebrenici?
Brukas teksta a suština ti je u zadnjoj recenici.

Sto se nas tice, najbitniji smo sami sebi. Tako bi makar trebalo biti.

Chloe
Žena za sva vremena
Žena za sva vremena
Has thanked: 3405 times
Been thanked: 3479 times

Post by Chloe » 17 Apr 2024, 21:34

Ostadoh iznenađena da je NiPov vijećnik ili šta je već član ekipe koja mijenja nazive ulica u Srebrenici. 😬
:srce ... You are my sunshine, my only sunshine ... :srce

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 18 Apr 2024, 07:34

IVICA PULJIĆ, IZ NEW YORKA

Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz Washingtona, oglasio se na društvenim mrežama i otkrio šta se događalo u New Yorku za vrijeme predstavljanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

ADVERTISING

-Naišao sam u hodniku UN-a na ruskog ambasadora Vasilija Nebenzyu, koji nije bio na prezentaciji rezolucije o Srebrenici. Pitao sam ga za navodni ruski amandman na rezoluciju, on mi je odgovorio "ma, kakav amandman. Nema amadmana. Da ga ima rezolucija bi dobila još više glasova."

Diplomatski predstavnik Hrvatske, koji je bio na prezentaciji, mi je potvrdio da će Hrvatska sponzorirati rezoluciju, dok mi je crnogorski diplomata rekao da još nisu dobili smjernice iz Podgorice kako da se postave?!

Prepuna sala na prezentaciji rezolucije o Srebrenici na kojoj smo vidjeli da svijet ima i humanu stranu. U ovom trenutku rezolucija ima nepokolebljivu potporu.

Odlična prezentacija rezolucije o Srebrenici na kojoj je dominirao BiH ambasador u UN-u Zlatko Lagumdžija. Srbija, Rusija, Venecuela, Nikaragva i Sj. Koreja, “svjetski demokratski oslonac” protiv. Rezolucija ima većinsku potporu u UN-u, poručio je Puljić.

(SB)

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 13797 times
Been thanked: 9530 times

Post by Julia-Klara » 18 Apr 2024, 10:15

Nikom ja i nista ne vjerujem dok ne bude usvojena.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 20 Apr 2024, 12:16

Laser
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 1092 times
Been thanked: 3348 times

Post by Laser » 20 Apr 2024, 14:37

Julia-Klara wrote: 18 Apr 2024, 10:15 Nikom ja i nista ne vjerujem dok ne bude usvojena.
A ja neću nikom ništa vjerovat ni kad je usvoje, budići da sve to rade kako bi pritisnuli Dodika i Vučića, a ne zbog civilizacijskih vrijednosti.
Do not disturb! U procesu sam radikalizacije.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3809 times
Been thanked: 2864 times

Post by Pasaga » 20 Apr 2024, 16:27

Laser wrote: 20 Apr 2024, 14:37
Julia-Klara wrote: 18 Apr 2024, 10:15 Nikom ja i nista ne vjerujem dok ne bude usvojena.
A ja neću nikom ništa vjerovat ni kad je usvoje, budići da sve to rade kako bi pritisnuli Dodika i Vučića, a ne zbog civilizacijskih vrijednosti.
Nece ni to pomoc
Opet ce Bosnjo morati strahovat za drzavu i bioloski opstanak
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3443 times
Been thanked: 6335 times
Status: Online

Post by Matan » 20 Apr 2024, 16:44

Tocno je sve..
nikad ne bi bilo price, da nema potrebe kazniti Srbiju i RS za suradnju sa Rusima..
Genocid je bio, i treba stati na kraj Srpskom svetu, i uplitanje Srbijanskog rezima u
sve drzave u okruzenju..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 20 Apr 2024, 17:03

I ja mislim isto.
Ovo rade, da kazne Srbiju zbog rusofilije i pravljenja haosa na Kosovu, ali i u ostatku regije.

fruit
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 54 times
Been thanked: 244 times

Post by fruit » 20 Apr 2024, 20:32

Krokodil Behko wrote: 20 Apr 2024, 17:03 I ja mislim isto.
Ovo rade, da kazne Srbiju zbog rusofilije i pravljenja haosa na Kosovu, ali i u ostatku regije.
Važno je da istorijske činjenice ostanu dokumentovane i uđu u zvanični protokol obilježavanja u što više međunarodnih institucija..šta je razlog da se to baš sada usvaja..istorija nece bilježiti.
Kao sto reče predsednik snajperista...eto 29 godina od genocida...dovoljan razlog.
Lahko je ženu dovest do ludila,hajdi ti nju dovedi do pameti

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 26 Apr 2024, 01:24

“Sada je i potvrđeno da se 2.5. neće glasati za rezoluciju o genocidu, da je sve pomaknto, ali bez fiksnog datuma. Ovo javljam i Vučiću, Dodiku i Dačiću koji ne znaju ovu informaciju.”

“Vidim dosta reakcija na moju informaciju o mogućem pomjeranju datuma glasanja za rezoluciju. Nemojte istresati frustraciju na neke zemlje koje kažu, hajde da pomjerimo. To su sve prijateljske zemlje BiH koje su sponzori rezolucije. Uskoro o razlozima. Potpuno su racionalni”, stoji u pojašnjenju Puljića.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 27 Apr 2024, 09:45

Koliko se ja razumijem u engleski, glasanje je odgođeno da bi se preradio tekst.
Obzirom na ono šta piše u prvoj rečenici, tekst će biti još konkretniji.
Vučić je proizveo kontra efekat, od onog kojem se nadao

Image
share picture

Dalje je rekao ( Ivica Puljić)

Ivica Puljić, dugogodišnji dopisnik Al Jazeere iz SAD-a otkrio je šta se događa oko Rezolucije o genocidu u Srebrenici, ali i sadržaj pisma koje mu je stiglo iz ureda Glavnog tajnika UN-a.

-Kratko o rezoluciji: Molim vas da ne nasjedate na propagandu, provokacije, laži... koje se plasiraju iz Beograda i Banje Luke. Za nekoliko dana rezolucija će dobiti nove sponzore. Ako vam je stalo do žrtava i njihovih obitelji dajte potporu malobrojoj BiH diplomatskoj ekipi u New York Cityju.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 39622 times
Been thanked: 25628 times

Post by Rum » 27 Apr 2024, 09:53

Ako imaš potrebu da drugima dokazuješ da si sretan - onda nisi.

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 44739 times
Been thanked: 7981 times
Status: Online

Post by ElTriconi » 27 Apr 2024, 09:57

Rum wrote: 27 Apr 2024, 09:53
Nisam znao da su srbi tako dobri ocam :valja
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 28 Apr 2024, 15:04

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko » 29 Apr 2024, 18:29

Znači, nije optužen za negiranje genocida, nego je optužen za genocid, jer je negiranje jedna od faza genocida

OPTUŽNICA PROTIV BIVŠEG ŠEŠELJEVOG ODBORNIKA: Pavlović za vrijeme komemoracije u Potočarima veličao ratne zločine

Image

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine podigao je optužnicu protiv Vojina Pavlovića, rođenog 1976. godine u Bratuncu, državljanina Bosne i Hercegovine, vodi se drugi krivični postupak pred Sudom BiH.

Optuženi se tereti da je, u periodu mjeseca juna pa do 12. jula 2023. godine na području Srebrenice i Bratunca, u vrijeme održavaja komemoracije 11.07.2023. godine i ukopa žrtava genocida u općini Srebrenica, kao predsjednik upravnog odbora Udruženja „Istočna Alternativa“ Republike Srpske svjesno i voljno odobravao izvršenje krivičnog djela genocida, ističući plakate na kojima se javno odobrava i pokušava opravdati zločin utvrđen pravomoćnim presudama MKSJ i Suda BiH.

U optužnici se navodi da je optuženi odobrio i pokušao opravdati zločin genocida organizovanjem javnog skupa, javnosti učinio dostupnim plakate za održavanje skupa, a potom na samom skupu javnosti držao govor kojim se odobrava i pokušava opravdati zločin genocida utvrđen pravosnažnim presudama MKSJ i Suda Bosne i Hercegovine, čime je počinio krivično djelo izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje, razdora i netrpeljivosti iz člana 145a. stav 3. i stav 4. u vezi sa stavom 3. Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH na potvrđivanje, koji je istu potvrdio.

Kako su ranije prenijeli mediji, Vojina Pavlovića odlično poznaju Bošnjaci Podrinja jer je godinama bio odbornik SRS Vojislav Šešelj u Skupštini općine Bratunac.

Poznat je kao negator genocida i veliki pobornik osuđenih ratnih zločinaca, koje je veličao u Srebrenici, najčešće uoči obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima Srebrenice u julu 1995. godine.

Poznat je i po tome što je lijepljenjem plakata u Srebrenici NATO nazivao zločinačkom vojnom silom. Poznat je i po tome što je podigao spomenik bivšem ruskom amabasadoru UN-a Vitaliju Ćurkinu, imenovanju ulice po austrijskom nobelovcu i negatoru genocida Peteru Handeku te raznim posterima veličao osuđene ratne zločince i uvijek je podržavao politiku Milorada Dodika. Sve provokacije i zastrašivanje povratnika vršio je u Srebrenici.

Udruženje "Istočna alternativa" ostat će zapamćeno i po lijepljenju plakata sa slikom Vladimira Putina prije dženaze u Potočarima, kako bi se poslala poruka svima koji dolaze na obilježavanje godišnjice genocida. Zbog toga je Pavloviću i suđeno u Srebrenici jer je nedozvoljeno lijepio plakate.

Nekoliko godina prije, tačnije 2011. Vojin Pavlović je izbačen kao odbornik sa sjednice Skupštine općine u Bratuncu jer je donio sliku zločinca Ratka Mladića, koju je stavio na sto ispred sebe i nije je želio skloniti. Zbog toga je sjednica prekinuta, te je nastavljena naknadno.

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 29 Apr 2024, 22:45

Premijer Crne Gore Milojko Spajić najavio je da će njegova zemlja podržati rezoluciju o Srebrenici pred Generalnom skupštinom Ujedinjenih nacija, ali je dodao i da neće biti njen kosponzor.
Sve bivse jugo drzave podrzavaju + Albanci.

Post Reply

Return to “Politika u BiH”