Ateizam

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
paparaci
Hadžija
Hadžija
Been thanked: 2 times
Status: Offline

Re: Ateizam

12 Nov 2014, 00:44

gospođa Brams wrote:Spomenuh kraljevske obitelji jer se za njih zna da su prakticirale incest u određenoj mjeri. I to ne nužno sa najbližim srodnicima.
Opet ponavljam, nema šanse da bi zdrava ljudska vrsta nastala od braće i sestara. S vremenom bi se istovjetni geni miješali sve više i više i to bi sukladno tome povećavalo šanse za svakojake genetske mutacije i bolesti, i imali bi vrlo boležljivu populaciju koja bi vjerojatno s vremenom izumrla.
ima sanse kad On upravlja svim. sad odluci da nesto bude tako, a sutra drugacije. isto kao sto covjek koji je izmislio racunar ima mogucnost da ga programira po svojoj zelji.
Zašto bi evolucija bila u suprotnosti s islamom?
zato sto islam kaze da je covjeka stvorio Bog, a ne da je postao od majmuna.
po islamu covjek je stvoren od blata, u kojeg je Bog udahnuo svog duha i ozivio ga.
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce

paparaci
Hadžija
Hadžija

12 Nov 2014, 00:50

Podrinjac wrote:Sve je OK, al' ne znam kako su crnci nastali. Vjerovatno su i oni imali svog Adama i Evu u crnačkom obliku. :D
evolucija, prijatelju. evolucija. :D.

svima su nam isti korijeni. a to sto smo razlicitih boja je Njegovo djelo - sto se takodjer spominje u Kur'anu.
gospođa Brams wrote: Znanstvena teorija ne može nastati iz hira.
Nije li znanost predivna.
teorija je jedno. znanost drugo. :p
NeK pUkNu DuSmAnI...

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41242 times
Been thanked: 27948 times

12 Nov 2014, 01:03

Prvo imamo neko malo stvorenje za koje ne znamo tacno sta je, sljedeca slika izgleda malo veca i to je marzomet , a onda malo vece nesto sto izgleda kao vjeverica majmun, pa onda pauk majmun , koriste slike majmuna i onda ih samo malo preoblikuju ,ah
evo sada imamo nessto izgleda kao :hm cimpanza,onda cimpanza prerasta u orangutana , a onda prerasta u gorilu , a onda ide lik koji hoda sa aktovkom :lupa

Image
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.

rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]

12 Nov 2014, 01:07

gospođa Brams wrote:Mene posebno zanima kako kreacionisti objašnjavaju povijest ljudske vrste. Homo sapiensi su se razvili prije otprilike 250 000 godina, a što s onima prije njih? Što je s homo erectusom, neadertalcima, itd. Je li Bog stvorio samo Homo sapiensa? Što je sa stadijima prije Homo sapiensa, za kojih postoje različiti dokazi da su postojali.
Po meni nema većeg dokaza evolucije od razvitka čovjeka. Točno se može pratiti kako se naša vrsta razvijala s vremenom i mijenjala svoje karakteristike sukladno novim načinima života, prehrane itd.
Mislim ja shvaćam da je nekome evolucija manjkava, da vidi neke nelogičnosti, rupe, da misli da ne objašnjava sve u potpunosti, i volim čuti takve argumente, ali ne volim kad se omalovažava znanost na takav način. Pa u svijetu znanosti ne može nešto nastati iz hira, nije netko došao i rekao "e ajmo plasirat teoriju evolucije samo da naživciramo one tamo vjernike kreacioniste". U znanstvenoj zajednici to ne funkcionira. Teorija evolucije se godinama gradi, i dan danas, skupljaju se dokazi, raspravlja se, nalaze se i neke nelogičnosti na koje se ukazuje i radi se na tome da se neke stvari bolje istraže.
Mislim dobro, nek netko odbije u to vjerovat, ali nazvat čitavu znanstvenu teoriju glupošću, to je stvarno prepotentno. Baš me zanima na koje alternativne načine se onda mogu objasniti ti procesi u živim organizmima.
Evolucija se odvija i dalje, pred našim očima. Baš neki dan sam čitala članak o tome kako je skupina istraživača proučavala domaće mačke, i došla do otkrića kako se genetski kod mačke mijenja kroz vrijeme koje mačke provode pripitomljene s ljudima. Njihovi potomci dobijaju drugačije karakteristike od potomaka mačaka koje su u "divljini". Konkretno se radi o povećanoj sposobnosti učenja kroz princip nagrađivanja. Mislim, evolucija na djelu. Ne znam kako bi si to objasnila nekim drugim mehanizmima, ali svakako me zanimaju alternativne teorije onih kojima je evolucija glupost.
Čak i mnoge vjerske organizacije priznaju evoluciju pod teretom znanstvenih dokaza. I govore kako ona nije u suprotnosti s konceptom stvoritelja.
Ne znam, naspram svih dokaza iz područja paleontologije, molekularne biologije, genetike, ne znam, stvarno ne znam koja bi to alternativna teorija bila prihvatljivija od teorije evolucije.

Naravno da je manjkava i sa dosta rupa jer je covjek ne savrseno bice,ali ja te uvjeravam da u mojoj vjeri ne postoji nikakva manjakavost takodje ni u knjizi jer je sve stvoreno od Savrsenog.Naravno da ne moze nastati iz hira ali zato postoji Onaj koji kaze budi i ono bude i bez obizra koliko to nauci ne bilo jasno i ne logicno to je tako jer ti ljudi nikada nece ni shvatiti jer njihov zivot i spoznaja vodi naukom isamo stvarima koje vide i samim time prave veliku gresku za sebe.Nisam rekao da me nauka nervira ili zivcira jednostavno imam drugacija uvijerenja a ko hoce da vjeruje drugacije neka ga meni ne smeta.I ja ovdje pricam o covjeku a ne o „covjekolikim majmunima“ i zivotinjama sto je skroz druga tema.I taj primjer o mackama je odredjen od strane Stvoritelja kao i sve ostalo dakle stvari koje nauka tek otkriva dio po dio bas kao i dogadjaji koji su davno zapisani i stvari i cuda koja su prisutna u prirodi i u svijetu a danasnji „strucnjaci“ ih tek danas otkrivaju jedan po jedan i sad je to svima kao cudo,za mene nije jer sam te stvari procitao i vjerovao u njih prije nego su ih naucnici i otkrili i sve to zahvaljujuci svojoj vjeri i citanju tako da me ti naucnici i istrazivaci ni malo ne impresioniraju sa svojim kao „velikim“otkricima ili evolucijom.Sve se dogadja sa razlogom.I ja ne trazim alternativne teorije jer kao sto rekoh radi ih covijek koji nije savrsen i koji je tek poceo da uci i zna tako malo.Ne pokusavam ispasti najveci vjernik jer i nisam ali poznajem svoju vjeru dovoljno dobro da ne skrenem s puta i krnem traziti dokaze u evoluciji koju covijek diktira i nagadja iz godine u godinu.
Question everything.

Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

12 Nov 2014, 01:08

I to je logičnije nego incest općenje.

rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]

12 Nov 2014, 01:08

gospođa Brams wrote:Miješanjem gena bliskih srodnika javlja se povećana mogućnost različitih genetskih mutacija. Pa nije to nešto što se može malo uključiti pa malo isključiti :cudi Nema šanse da bi zdrava ljudska vrsta nastala od braće i sestara. A "to je tako jer je tako" nije argument. Mislim, netko će se možda zadovoljiti s tim objašnjenjem, ja sigurno ne.
Mogli smo i sami kroz prošlost vidjeti primjere nekih kraljevskih obitelji koje su htjele sačuvati "čistu krv" pa su se međusobno miješali, i kakve je to posljedice znalo ostaviti, a čak se nije nužno radilo ni o najbližim srodnicima, braćama i sestrama, nego o rođacima.
Da to je opste poznato ali "to je tako jer je tako" to se ne moze reci bas tako.Jer postoji Onaj koji sve moze I kao sto rece “paparaci” to je za Njega sitnica I to nije “tako jer je tako” nego je to tako jer je On tako odredio da bude ali naravno da to naucnicima ne ide u glavu kada Knjigu u rukama nisu drzali. .Meni su rijeci “On moze sve kada to hoce samo da za to kaze budi I ono bude” sasvim dovoljne da demeantuju sve evolucionarne I naucne “argumente” I “dokaze” koji su tako nesavrseni da se ne moze zamisliti.
Question everything.

Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

12 Nov 2014, 01:28

U živim organizima stalno nastaju promjene u genima, strukturi itd. Tako da od Homo erectusa, Homo sapiensa i Homo neadretalasa do razvitka čovjeka stalno je dolazilo do promjena u strukturi gena. To je činjenica. Nisu samo ljudi evoluirali, evoluirali su i konji, ptice i druge životinje.
EE sad, da li je to slučajnost, ili ne, to ja ne znam.

rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]

12 Nov 2014, 01:33

"Do razvitka covjeka" nije nikakva cinjenica jer nema nikakve veze sa navedenima prije i nije se razvio od njih.I nista nije slucajnost sve ima svoj razlog i svrhu i ako dosta puta mi to ne mozemo vidjeti ii razumjeti ali ima ko moze i ko zna.
Question everything.

gospođa Brams
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 196 times
Been thanked: 843 times

12 Nov 2014, 13:54

Oprostite, meni argument "to je tako jer tako piše u mojoj vjerskoj knjizi" nije argument. To meni ne znači ništa.

I evolucija NE POUČAVA da je čovjek nastao od majmuna. :grana
Šta je toliko teško pročitat tu knjigu od Darwina prije nego što se krene pljuvat po evoluciji, ili ako ništa drugo pročitat nekakav objektivan osvrt na tu teoriju i upoznat se što ona uopće kaže, nego slušat ovakve vjerske vođe kao onaj na youtube linku koji govore laži i neistine?
No dobro, ne morate se trudit odgovorit. Tko je religiozan ne može biti objektivan u tim stvarima, jer je indoktriran vjerskom ideologijom.

I znanstvena teorija je znanost, nije sigurno astrologija.
somehow I manage

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9889 times
Been thanked: 11698 times
Status: Online

12 Nov 2014, 15:43

gospođa Brams wrote:
A od čega je nastao onda?

Bog je stvorio svemir. Možemo li se usuglasiti oko toga?

gospođa Brams
Forum [Bot]
Forum [Bot]

12 Nov 2014, 20:27

Krokodil Behko wrote: A od čega je nastao onda?
Čovjek i majmun po teoriji evolucije mogu imat samo zajedničkog pretka.

Jel misliš na homo sapiensa ili?
Krokodil Behko wrote:
Bog je stvorio svemir. Možemo li se usuglasiti oko toga?
Ne, jer ja u to ne vjerujem.

No, uopće se ne moramo usuglasiti oko toga za potrebe ove rasprave. Određene vjerske zajednice sasvim normalno prihvaćaju teoriju evolucije i uopće im ona nije u suprotnosti s konceptom stvoritelja.
somehow I manage

gospođa Brams
Forum [Bot]
Forum [Bot]

12 Nov 2014, 20:38

Salahuddin wrote:Ah, stara dobra tema. Nemojte pokusavati jedni druge ubjedjivati u nesto. Ima neobjektivnosti na obadvije strane debate. Vjera ne moze i ne smije pobijati naucne aksiome inace ce biti odbacena od vecine onih koji su iole pismeni. Ali isto tako, oni koji u nauci traze odgovor na sve - nece to naci. To smo davno sve prezvakali pa ne vidim zasto da se glabamo oko necega u cemu se nikad necemo sloziti. Ja ateistima, odnosno velikom broju njih, zamjerim sto nikada nisu procitali npr, Kur'an a vec ga odbacuju jer je to u sustavu jedne religije. Sa druge strane, imas vise onih koji vjeruju u Boga a procitali su kojesta. Ono sto hocu da kazem jeste - malo vise postati familijaran sa onime sto po pravilu odacujes kao fabrikaciju, samo zato sto dolazi iz religijskih izvora. Ja vjerujem u Kur'an i Big Bang. Ne pobijaju jedno drugo. Stavise. I mnogo je drugih primjera zbog kojih sam ja postao musliman iako mi nauka nije nepoznata do te mjere da me se moze zvati laikom.
Ja s obzirom koliko sam nereligiozna, sam jednako toliko i upućena u barem nekakve osnove svake religije koju sam odbacila. Pa kako ću odbaciti nešto ako nisam upoznata s time? Nema smisla.

Kuran nisam cijeli pročitala, ali sam čitala određene dijelove, i čitala sam dosta što kažu ljudi koji su ga pročitali, i od svih monoteističkih religija islam mi je najmanje prihvatljiv, i najviše stran, međutim, nisam se ja jednom probudila i rekla "e neću više bit religiozna", ja sam sasvim dovoljno (i previše) vremena provela razmišljajući o religiji, prvenstveno onoj kojom sam indoktrinirana od malena, zatim proučavajući druge, tražeći se u svemu tome, i dotud gdje jesam došla sam isključivo vlastitim promišljanjem.

Ne smatram se ekspertom za religije ali određene osnove znam, tek toliko da počnem osjećati odbojnost :oo i zaključim da to ne mogu prihvatiti.
S druge strane ne glorificiram znanost i ne mislim da se u njoj kriju baš svi odgovori koji su mi potrebni, ali veliko poštovanje imam prema znanosti, i sama se školujem biti znanstvenica jednog dana, u svojoj struci, i čitav način na koji znanstvena zajednica funkcionira jako cijenim.
Pogotovo prirodne znanosti. Nažalost dovoljno sam pametna tek za društvene :oo
somehow I manage

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9889 times
Been thanked: 11698 times
Status: Online

12 Nov 2014, 21:17

gospođa Brams wrote:
Krokodil Behko wrote: A od čega je nastao onda?
Čovjek i majmun po teoriji evolucije mogu imat samo zajedničkog pretka.

Jel misliš na homo sapiensa ili?
[/quote]

Znači, to je samo teorija?
Možemo li i mi ostali, imati svoje teorije o postanku čovjeka? :D
Ne, jer ja u to ne vjerujem.

No, uopće se ne moramo usuglasiti oko toga za potrebe ove rasprave. Određene vjerske zajednice sasvim normalno prihvaćaju teoriju evolucije i uopće im ona nije u suprotnosti s konceptom stvoritelja.
E pa o tome i govorim. Darwinisti su obično materijalisti. Eh sad, kako može to, da ti isti materijalisti, tvrde da je svemir nastao iz ničega? Ili recimo, čak i ako je postojalo nešto, zašto je to nešto postojalo? Ko ga je stvorio?

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

12 Nov 2014, 21:26

Ateizam prihvata sve ljude dobre volje a religionisti su u temelju dužni voditi razdvajanje i neprihvatanje onih drugačijih od sebe samih.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

gospođa Brams
Forum [Bot]
Forum [Bot]

12 Nov 2014, 21:40

Krokodil Behko wrote:

Znači, to je samo teorija?
Možemo li i mi ostali, imati svoje teorije o postanku čovjeka? :D
To je trenutno u znanosti najprihvaćenija teorija koja objašnjava podrijetlo vrsta.
Naravno da svatko može imati svoju teoriju. Ja mogu imati teoriju da je moj susjed Ivica stvorio svijet.
Svoju teoriju možeš uobličiti u znanstveni rad, ako prođeš recenzije i evaluaciju tvoj znanstveni rad možda može i biti objavljen u nekom renomiranom znanstvenom časopisu, tvoja teorija može postat predmet gorljivih znanstvenih rasprava i možda jednom biti prihvatljivija od teorije evolucije i poučavati se u školama :)
Međutim, dok se to ne dogodi, teorija evolucije i dalje ostaje najprihvaćenija teorija o postanku u znanstvenoj zajednici.

Imam osjećaj da čim netko vidi riječ "teorija" da za njega to znači da ne postoji nikakav integritet, da je to samo nešto "tek toliko".
Znanstvena teorija, odnosno hipoteza, nije nečije puko trabunjanje ili hir. Naime, da bi neka teorija postala znanstveno priznata, mora ju biti moguće provjeriti. Baš me zanima jel bi recimo išao diskreditirati Einsteinovu teoriju relativnosti, da je to "samo" teorija pa šta sad, jel možemo svi imati svoje teorije o gibanju elektromagnetskih valova, šta će nama neka teorija tamo govorit šta da mislimo :)
Krokodil Behko wrote:
E pa o tome i govorim. Darwinisti su obično materijalisti. Eh sad, kako može to, da ti isti materijalisti, tvrde da je svemir nastao iz ničega? Ili recimo, čak i ako je postojalo nešto, zašto je to nešto postojalo? Ko ga je stvorio?
Ja sam sve što je suprotno od materijalista, a opet čvrsto vjerujem u teoriju evolucije.
A na ova pitanja si uopće ne umišljam da znam odgovor :)
somehow I manage

paparaci
Hadžija
Hadžija

12 Nov 2014, 23:34

gospođa Brams wrote:Kuran nisam cijeli pročitala, ali sam čitala određene dijelove, i čitala sam dosta što kažu ljudi koji su ga pročitali, i od svih monoteističkih religija islam mi je najmanje prihvatljiv, i najviše stran
zbog cega?

Mi smo stvorili Adema od ilovače, od blata ustajalog, (26)
a još prije smo stvorili džine od vatre užarene. (27)
Kur'an (15:26-27)

To je Onaj koji zna i nevidljivi i vidljivi svijet, Silni i Milostivi, (6)
koji sve savršeno stvara, koji je prvog čovjeka stvorio od ilovače – (7)
a potomstvo njegovo stvara od kapi hude tekućine, (8)
zatim mu savršeno udove uobliči i život mu udahne
– i On vam i sluh i vid i pameti daje – a kako vi malo zahvaljujete! (9)
Oni govore: "Zar ćemo, kad nestanemo pod zemljom, ponovo stvoreni biti?" Oni ne vjeruju da će pred Gospodara svoga izići. (10)
Kur'an (32:6-10)

Mi čovjeka od bîti zemlje stvaramo, (12)
zatim ga kao kap sjemena na sigurno mjesto stavljamo, (13)
pa onda kap sjemena ugruškom učinimo, zatim od ugruška grudu mesa stvorimo, pa od grude mesa kosti napravimo, a onda kosti mesom zaodjenemo, i poslije ga, kao drugo stvorenje, oživimo
– pa neka je uzvišen Allah, najljepši Stvoritelj! (14)
Kur'an (23:12-14)

Proces naucno potvrdjen! ;)
NeK pUkNu DuSmAnI...

rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]

13 Nov 2014, 00:02

gospođa Brams wrote:Oprostite, meni argument "to je tako jer tako piše u mojoj vjerskoj knjizi" nije argument. To meni ne znači ništa.

Šta je toliko teško pročitat tu knjigu od Darwina prije nego što se krene pljuvat po evoluciji, ili ako ništa drugo pročitat nekakav objektivan osvrt na tu teoriju i upoznat se što ona uopće kaže, nego slušat ovakve vjerske vođe kao onaj na youtube linku koji govore laži i neistine?
No dobro, ne morate se trudit odgovorit. Tko je religiozan ne može biti objektivan u tim stvarima, jer je indoktriran vjerskom ideologijom.

I znanstvena teorija je znanost, nije sigurno astrologija.
Tebi ne znaci jer sam ispod procitao i to da nisi religiozna pa je i logicno sto tako mislis dok sa druge strane meni to znaci."Šta je toliko teško pročitat tu knjigu od Darwina"?Isto kao sto je tesko procitati Kur'an mnogima i malo se zamisliti i razmisliti o svemu... i evoluciju niko ne pljuje jednostavno ne objasnjava mnogo ili gotovo nista,sastoji se od nagadjanja i bez cvrstih dokaza(govorim o covijeku) da li je bilo ovako li onako? Kako je nastao?Mozda je ovo a mozda ono ? Jednostavno ne znam kako neko moze vjerovati u to.Ali kao sto rece prijatelj Salahudin nema smisla ubijedjivati se jer se nicije misljenje nece promijeniti.Svako ima svoja ubijedjenja i vjerovanja pa sad svakom svoje. :cudi
Question everything.

gospođa Brams
Forum [Bot]
Forum [Bot]

13 Nov 2014, 00:03

paparaci wrote: zbog cega?
Ono što me najviše odbija je odnos prema ženama, i općenito sam dobila dojam da se čovjeka previše promatra kroz prizmu spola.
Zatim npr. stav prema homoseksualizmu.
U svakom slučaju nemam previše dodirnih točaka s naukom islama i ne slažem se s mnogo toga, pa čemu lagat sebi i pokušavat prihvatit nešto meni neprihvatljivo.
Od monoteističkih religija najviše simpatiziram judaizam. Manje su radikalni u nekim stvarima od kršćanstva, i nemaju taj iritantni aspekt misionarenja i traženja novih članova. Iako daleko od toga da bi se ikad mogla smatrati pripadnicom te religije, sve i kad bi me htjeli primit. No bilo je zanimljivo poslušati predavanja o osnovama njihovog nauka, rabin je bio jako simpatičan i baš sam se lijepo zabavila. Makar nisu ni oni cijepljeni od seksizma. Recimo kabalu ne mogu izučavati žene :roll
somehow I manage

rethna
Forum [Bot]
Forum [Bot]

13 Nov 2014, 00:07

paparaci wrote:
gospođa Brams wrote:Kuran nisam cijeli pročitala, ali sam čitala određene dijelove, i čitala sam dosta što kažu ljudi koji su ga pročitali, i od svih monoteističkih religija islam mi je najmanje prihvatljiv, i najviše stran
zbog cega?

Mi smo stvorili Adema od ilovače, od blata ustajalog, (26)
a još prije smo stvorili džine od vatre užarene. (27)
Kur'an (15:26-27)

To je Onaj koji zna i nevidljivi i vidljivi svijet, Silni i Milostivi, (6)
koji sve savršeno stvara, koji je prvog čovjeka stvorio od ilovače – (7)
a potomstvo njegovo stvara od kapi hude tekućine, (8)
zatim mu savršeno udove uobliči i život mu udahne
– i On vam i sluh i vid i pameti daje – a kako vi malo zahvaljujete! (9)
Oni govore: "Zar ćemo, kad nestanemo pod zemljom, ponovo stvoreni biti?" Oni ne vjeruju da će pred Gospodara svoga izići. (10)
Kur'an (32:6-10)

Mi čovjeka od bîti zemlje stvaramo, (12)
zatim ga kao kap sjemena na sigurno mjesto stavljamo, (13)
pa onda kap sjemena ugruškom učinimo, zatim od ugruška grudu mesa stvorimo, pa od grude mesa kosti napravimo, a onda kosti mesom zaodjenemo, i poslije ga, kao drugo stvorenje, oživimo
– pa neka je uzvišen Allah, najljepši Stvoritelj! (14)
Kur'an (23:12-14)

Proces naucno potvrdjen! ;)
A poznat tako mnogo vremena prije nauke. :ok
Question everything.

String
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 1 time
Been thanked: 27 times

13 Nov 2014, 00:12

Sada znate zasto su sve te nabrojane suplje price stetne za covjecanstvo.
Image

Post Reply

Return to “Religija”