Vakcinisani protiv Korone
Moderator: Krokodil Behko
- Hannibal
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 6850 times
- Been thanked: 2190 times
- Status: Offline
Re: Vakcinisani protiv Korone
kad sam primijo vakcinu vratijo sam se na forum ☹
strasna nus pojava koja i dalje traje ☹
strasna nus pojava koja i dalje traje ☹
🐽
- srculence7
- Forum [Bot]
- Has thanked: 3887 times
- Been thanked: 3904 times
Nedavno sam primila i treću,Sinopharm , malo me ruka bolela tog dana ali sve ok. Prethodna dva puta nikakva reakcija. Koleginica primila Pfizer, trebalo je i ona ovih dana ići da primi treću ali majka joj je pozitivna i ona je otišla da se testira, bez obzira što nije imala neke simptome. I pozitivna je, tek od juče krenula slabost, suvi kašalj i sl. U kancelariji i na terenu smo stalno zajedno, išla sam i ja da se testiram, iako nemam nikakve simptome, negativna sam.
Ne diraj me ako se ne razumeš u mene, pokvarićeš nešto.
- Zanki
- saudade
- Has thanked: 25281 times
- Been thanked: 29014 times
Koliko je prošlo od druge prie bustera srcule?srculence7 wrote: 30 Oct 2021, 10:33 Nedavno sam primila i treću,Sinopharm , malo me ruka bolela tog dana ali sve ok. Prethodna dva puta nikakva reakcija. Koleginica primila Pfizer, trebalo je i ona ovih dana ići da primi treću ali majka joj je pozitivna i ona je otišla da se testira, bez obzira što nije imala neke simptome. I pozitivna je, tek od juče krenula slabost, suvi kašalj i sl. U kancelariji i na terenu smo stalno zajedno, išla sam i ja da se testiram, iako nemam nikakve simptome, negativna sam.
- srculence7
- Forum [Bot]
Nepunih 7 meseci
- srculence7
- Forum [Bot]
I ono što sam htela napomenuti, koleginica je u privatnoj klinici radila brzi test i bila pozitivna, javila se nakon toga u Covid ambulantu, gde su joj uzeli krv, rezultati bili ok, brzi test na kome je bila negativna i PCR koji je pokazao da je pozitivna... zato kažem da je on ipak najpouzdaniji jer i rezultati analize krvi tek kasnije pokažu na primer uvećan CRP ili trombocite i zato je bitno to kontrolisati i primeniti određenu terapiju da ne dođe do komplikacija.
- Mala_Mu
- atomica
- Mood:
- Has thanked: 551 times
- Been thanked: 1390 times
Tata dobro. Nikakvih problema, ni temperatura, glavobolja nista.
Eh jedino dosla neki dan kuci on usisava.
Reko jel to ta nuspojava Pfizera
Neka, ja cu radije Astru
Eh jedino dosla neki dan kuci on usisava.
Neka, ja cu radije Astru

- Duminjo
- Urednik foruma
- Has thanked: 2508 times
- Been thanked: 7722 times
- HAVANA
- Pituljica
- Has thanked: 2588 times
- Been thanked: 21551 times
Pa ja. Zato fuddo usisava.Mala_Mu wrote: 03 Nov 2021, 23:17 Tata dobro. Nikakvih problema, ni temperatura, glavobolja nista.
Eh jedino dosla neki dan kuci on usisava.![]()
Neka, ja cu radije Astru![]()
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
- Mala_Mu
- atomica
- Mood:
Oj ja se skuha a ugaseni konvektori 
Nije toliko visoka temperatura, 38 al vruce aman
Odoh popiti paracetamol
Odoh popiti paracetamol
- ElTriconi
- Đulaga
- Mood:
- Has thanked: 44977 times
- Been thanked: 8031 times
- Status: Online
Oj mala da si blize da ti supu napravimMala_Mu wrote: 05 Nov 2021, 22:04 Oj ja se skuha a ugaseni konvektori
Odoh popiti paracetamol![]()

A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio

- Mala_Mu
- atomica
- Mood:
- Zana
- Gospođetina
- Has thanked: 8901 times
- Been thanked: 8646 times
Mala_Mu wrote: 05 Nov 2021, 22:04 Oj ja se skuha a ugaseni konvektori
Odoh popiti paracetamol![]()
Popij dva
Štaš od jednog
Treba samo ić' prekoreda i govorit' "izvinjavam se"
- ElTriconi
- Đulaga
- Mood:
- Has thanked: 44977 times
- Been thanked: 8031 times
- Status: Online
Dok bude krompir i meso gotovo treba sahat i malo vise, bolje ti je supu pokusat veg sjedit i cekat
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao

- Hannibal
- Forum [Bot]
- Mood:
- Has thanked: 6850 times
- Been thanked: 2190 times
- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9000 times
- Been thanked: 10704 times
Cjepiva protiv COVID-a, osim zaštite od zaraze koronavirusom mogla bi imati i dodatnu korist
Najnovija istraživanja ukazuju na to da bi cjepiva protiv COVID-a, osim zaštite od zaraze koronavirusom mogla imati i dodatnu korist jer, kako se pokazalo, istodobno smanjuju rizik od zatajenja srca i razvoja krvnih ugrušaka povezanih sa SARS-CoVom-2, objavljeno je u stručnom časopisu Heart.
Niz studija, čije je rezultate objedinio međunarodni tim stručnjaka, uključuje analizu podataka koji pokrivaju podatke prikupljene na 10,17 miliona cijepljenih ljudi i 10,39 miliona necijepljenih u Velikoj Britaniji, Španjolskoj i Estoniji.
Nakon što su znanstvenici uzeli u obzir faktore kao što su dob, spol i postojanje određenih bolesti otprije, pokazalo se da je u cijepljenih osoba uočen znatno manji rizik od razvoja srčanih komplikacija i komplikacija povezanih s razvojem ugrušaka nakon što su preboljeli COVID-19 u razdoblju do godinu dana.
Naša saznanja ukazuju na to da su cjepiva bila učinkovita, ne samo kada je posrijedi manji broj inficiranih već su smanjila i rizik od razvoja teškog oblika COVID-a, rekla je znanstvenica Núria Mercadé-Besora s britanskog Univerziteta Oxford, zadužena za objedinjenje svih podataka.
Ona vjeruje da bi najnoviji rezultati istraživanja mogli potaknuti na cijepljenje protiv COVID-19 sve one neodlučne koji strahuju od potencijalnog rizika od nuspojava cjepiva.
U usporedbi s onima koji se nisu cijepili protiv koronavirusa, pokazalo se da je cijepljenje protiv bolesti COVID-19 povezano sa 78 posto manjim rizikom od nastanka krvnih ugrušaka u venama, 47 posto manjim rizikom od krvnih ugrušaka u arterijama i 55 posto manjim rizikom od zatajenja srca u prvih 30 dana nakon infekcije.
Premda se s vremenom manji rizik od navedenih opasnosti smanjivao i dalje je ostao vrlo visok - iznosio je 50 posto u slučaju krvnih ugrušaka u venama, 38 posto u slučaju krvnih ugrušaka u arterijama i 48 posto kod zatajenja srca u razdoblju od predstojećih 181 do 365 dana.
Iako su i prethodne studije došle do sličnih saznanja, ovo je jedno od najopsežnijih istraživanja do danas kada je posrijedi broj ljudi obuhvaćen istraživanjem i period tokom kojega su bili praćeni.
Otprije se zna da je nastanak krvnih ugrušaka, koji mogu prouzročiti moždani udar i zatajenje srca, puno češći nakon infekcije COVID-om.
Premda ovo istraživanje ne utvrđuje jasan uzrok i posljedicu, ukazuje na to da cijepljenje protiv ove zarazne bolesti smanjuje i rizik od dodatnih komplikacija.
Znanstvenici podsjećaju da su cjepiva protiv COVID-19 uglavnom sigurna i učinkovita i da dobrobiti nadmašuju potencijalne nedostatke, no željeli bi provesti daljnja istraživanja kako bi se zaštitni učinci cjepiva protiv COVID-a ispitali još detaljnije.
Zaštitni učinci cijepljenja u skladu su s podacima o manje teškim oblicima bolesti, no trebalo bi provesti dodatna istraživanja da bismo razumjeli učinke dodatnog cijepljenja u različitim populacijama, rekla je Mercadé-Besora.
- Zizi
- Forum [Bot]
- Has thanked: 8860 times
- Been thanked: 7666 times
AstraZeneca je u utorak, 7. maja, objavila da je započela povlačenje svog cjepiva protiv COVID-19 širom svijeta zbog "viška dostupnih ažuriranih cjepiva" od početka pandemije. Kompanija je također najavila da će povući marketinške dozvole za cjepivo Vaxzevria u Evropi.
"Kako su od tada razvijena višestruka, varijabilna cjepiva protiv COVID-19, došlo je do viška dostupnih ažuriranih cjepiva", izjavila je kompanija, dodajući da je to dovelo do smanjenja potražnje za Vaxzevria, koje više nije u proizvodnji ni distribuciji.
Prema medijskim izvještajima, anglo-švedska farmaceutska kompanija je prethodno priznala u sudskim dokumentima da cjepivo izaziva nuspojave poput krvnih ugrušaka i niskih vrijednosti krvnih pločica.
Zahtjev firme za povlačenje cjepiva podnesen je 5. marta i stupio je na snagu 7. maja, prema Telegraphu, koji je prvi prenio ovu informaciju.
AstraZeneca, čiji su dionici listirani na Londonskoj berzi, počela je prošle godine prelaziti na vakcine protiv respiratornih sincicijskih virusa i lijekove za pretilost kroz nekoliko poslovnih ugovora nakon usporavanja rasta zbog pada prodaje lijekova za COVID-19, piše Reuters.

- Krokodil Behko
- Globalni moderator
- Has thanked: 9000 times
- Been thanked: 10704 times
- HAVANA
- Pituljica
- Has thanked: 2588 times
- Been thanked: 21551 times
Pa ko i svaki lijek,postoji mogucnost.Kad ne valja povuku,ni prvi ni zadnji.Stalno se to desava.A ima ih sa groznim nuspojavama a rade poso…Hepatitisi,karcinomi itd Ja vise i ne citam one papirice o nus pojavama.Kad bi cito ,ne bi nista popio.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.