kad je tekma? jel pocela, prosla?
nisam u toku nikako..........
Moderator: VIP
paparaci wrote:.....da je nekad lakse krampati, nego piskarati na forumu.
kad je tekma? jel pocela, prosla?
nisam u toku nikako..........
Salahuddin wrote:'Fata ne nervoza pred tekmu sa onim ba... de kako se kaze cifuti a da bude politicki korektno.
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)

Kažu ,kad se svi učlane u SDA biće viška radnih mjesta.Šta čeka druga rodica?Maja wrote:Bemti i ovu državu. Moja rodica sa zvanjem kuharice i trogodišnjom ugostiteljskom školom dobila premještaj u zgradi federacije u Mostaru iz kuhinje i pečenja kafa u kancelariju na posao sekretarice jer joj je zet najbolji prijatelj glavnog za SDA u Stocu, a druga rodica koja je završila pravni fakultet sjedi kod kuće s nezaposlenim mužem i bezuspješno se prijavljuje na svaki mogući konkurs, a usput sadi paprike kako bi imali od čega živjeti.

Majo,nesto nevezano za ovo o cemu pises,ipak ima nesto zajednicko.Maja wrote:Znam da jest al nisam znala da će ići dotle da kuharica s trogodišnjom ugostiteljskom postane sekretarica.
agenti za prodaju nekretninaPasaga wrote:Majo,nesto nevezano za ovo o cemu pises,ipak ima nesto zajednicko.Maja wrote:Znam da jest al nisam znala da će ići dotle da kuharica s trogodišnjom ugostiteljskom postane sekretarica.
Elineise,zovem neku vece dole u mostaru jednu agenciju,prodaju nekretnine....
Kako se to sad dole zove,i ljudi koji to rade......
Šta vaš pišu o ovome,ima li tu kakve nade?Pasaga wrote:Majo,nesto nevezano za ovo o cemu pises,ipak ima nesto zajednicko.Maja wrote:Znam da jest al nisam znala da će ići dotle da kuharica s trogodišnjom ugostiteljskom postane sekretarica.
Nije viška koja nova informacija,da idu.

Kod nas u domu zdravlja radi zena s osam razreda skole,nekako u ratu ili tek iza rata se ubacila,i hajd piskarala je na salteru nesto,medjutim sad krenula radit s pacijentimaMaja wrote:Znam da jest al nisam znala da će ići dotle da kuharica s trogodišnjom ugostiteljskom postane sekretarica.

KOMESARE....sta god napisem,dobijemKOMESAR wrote:Šta vaš pišu o ovome,ima li tu kakve nade?Pasaga wrote:Majo,nesto nevezano za ovo o cemu pises,ipak ima nesto zajednicko.Maja wrote:Znam da jest al nisam znala da će ići dotle da kuharica s trogodišnjom ugostiteljskom postane sekretarica.
Švedska traži babice, kuhare, elektrotehničare, medicinske sestre, pekare, stomatologe…
Zavod za migracije Švedske je objavio zvaničnu listu traženih profesija u toj razvijenoj skandinavskoj zemlji kako bi privukao u zemlju kvalitetan i obrazovan ljudski kadar u narednom periodu.
Na listi profesija za kojima postoji velika potražnja u Švedskoj, a koji su objavljeni na internet stranici Zavoda za migracije, nalaze se, između ostalih, profesije kao što su babice, elektroinžinjeri i elektrotehničari, kuhari, limari, medicinske sestre, moleri, pekari, poslastičari, vodoinstalateri i stomatolozi.
Među traženim zanimanjima nalaze se i apotekari, geometri, građevinski inžinjeri i tehničari, instruktori vožnje, komercijalisti, ljekari, mehaničari kamiona, nastavnici i učitelji u osnovnim školama, pedagozi za osobe sa posebnim potrebama, psiholozi, radnici na izgradnji željeznica i puteva, rudari, stakloresci…
U Švedskoj se traže i profesije kao što su pedagozi za slobodne aktivnosti, savjetnici za profesionalno i studijsko usmjerenje i zubni higijeničari.
Ukoliko poslodavac u Švedskoj pozove kandidata na razgovor za posao za jedno od traženih zanimanja, zahtjev za radnu dozvolu može se podnijeti iz Švedske umjesto da se kandidat vraća u domovinu kako bi podnio zahtjev.
Više informacija o traženim zanimanjima moguće je naći na internet stranici Zavoda za migracije (Migrationsverket).
Prema podacima konsultantske firme Ernst&Young, prosječna bruto plaća u Švedskoj je 32.769 eura godišnje, odnosno 2.730 eura mjesečno.