Na bosanski forum svi unose radost. Neko svojim dolaskom, a neko odlaskom. Vraćamo kredite, priređujemo šokiranja i ibrete. Sve znamo, sve umijemo, pomoći hocemo, a možda i nećemo. Spoznajte istinsku draž opcije "quote".
carobnjak_iz_voza wrote:
Jesi li ti svijestan da niko prema tebi nema nikakvog respecta kao prema polemicaru vec ljudi napuste raspravu
Ahhh..da... ti komuniciras sa Bogom i znas sve pa i to ko i zbog cega polemise i ne polemise
Eto ako nisi znao to je tako i iskoristi istinu koju sam ti rekao u lice da se popravis i budes bolji covjek ,a ne da ponovo imas napad egoizma.
Mislim da sam dokazao svaku sitnicu koju sam tvrdio..
A sad ti dokazi ovaj pojam "egoizam" ... zanimljivo bi bilo cuti i tvoju
definiciju egoizma posto ja mislim da ti i ne znas sta to znaci..
A sad da trknem po ono sto jos uvijek nije demantovano :leti
Ocito se slabo vlada sa znanjem znacenja pojmova nego ih se prepisuje u neznanju.
Drustveni svjetonazor - samo ime kaze.. Drustvena/drzavna skola.. a postoji i izraz drustvene nauke.. bas kao sto postoji i izraz prirodne nauke.. Ali se nista od toga ne odnosi na vjeru.. Vjera niti izucava nesto niti je predmet izucavanja bas drustvo..
Dakle,eto drzavna skola pa drzava i uredjuje.. i sta ono bi za poglavara IZ sad ??
A sto se tice SA x-a.. Maksuzija odoh da vidim sta pisu o Cericu i zateknem tamo temu o Cericu,prelistam prvih 5 strana i nabrojim sljedece cifre:
Cericev govor podrzava 41 post
Protiv Cericevog govora 127 postova
Odnos nickova je sljedeci:
Za Cerica 3 nicka
Protiv Cerica ko zna koliko... nema im broja!!
Kao da neko neprestano laze...cini mi se da imaju ajeti protiv laganja i mrznje
a sad malo o tvojoj pismenosti... svjeze sa bajatog sa-x
carobnjak drugo mijesto na regionalnom takmicenju
odgovor ja bih to drugo mIjesto ipak pripisao gramaticko/pravopisnim grIJeskama
i stvarno mislis da znas sta znaci rijec egoizam
Ali fakat,molim sve forumase da zaista odu i procitaju
kako je zavrsilo sejhovanje naseg mudog sejha carobnjaka(nemam problem ispisivanja tudjih nickova ) na tom bajatom forumu
vidim da gutas svaku moju riječ jesi vidio kako se otvori tema na jednom ateistickom forumu,vodi u pravcu u kojem želis i onda se fino kulturno zakljuca :mig Tako se to radi i prica se o TEMI a ne o nečemu desetom,ne vode se privatna prepucavanje koja su =egoizam.
Meni nista ne znači da mene neko licno ismije ,ali ne dozvoljavam da se to radi sa islamom i sa mojim svjetonazorima i tu je bitna razlika .
P.S jesi kad cuo za izraz "više je manje"? E pokusaj ga primjeniti na svojim monstruoznim textovima pa te možda neko i shvati ozbiljno
Sve sto sam vidio,da si ispao smijesan..
Cak ti se moderator narugao u zadnjem postu a to sto ti nazivas uspijehom..
Ah... da.. sa susjedne tem pitanja na koja niko ne odgovori..
1. sa koje se sise hrani IVZ ??
2. imal negdje neki vjerski sluzbenik bez posla?
3. bez stana ?
4. na minimalcu ?
i za kraj,jedno pitanje koje sam ti postavio sto puta..
Koliko je prognanih i bolesnih zbrinuto u vakufskim stanovima?
Fakat je socijalizam izgleda bio bolji..
Moja tetka sa cekerom stvari svojevremeno stigla u SA i dobila stan u najstrozijem centru SA
posle par godina.. I zadrzala ga.. naravno..
Koliko je takvih sirotinjskih slucajeva zbrinula IVZ/SDA ??
Nesto sam letimicno pogledao jer se nema sta citati.. I tamo si ispao smijesan kao i ovdje.
A to sam ucinio kulture u diskusiji radi i kao sto vidis,nije bilo nikakvog egoizma m
pitanje opet ostaje naravno
Nesto se nisi ocitovao za ovo moje "egoisticno misljenje" ??
Ili si mozda opet natrcao na tanak led pa se pravis lud ???
Ili mozda da nam ipak das definiciju "drustvenog svjetonazora" ??
a i ostali fakti... pa ti valjaj slagerske spike i dalje
Ocito se slabo vlada sa znanjem znacenja pojmova nego ih se prepisuje u neznanju.
Drustveni svjetonazor - samo ime kaze.. Drustvena/drzavna skola.. a postoji i izraz drustvene nauke.. bas kao sto postoji i izraz prirodne nauke.. Ali se nista od toga ne odnosi na vjeru.. Vjera niti izucava nesto niti je predmet izucavanja bas drustvo..
Dakle,eto drzavna skola pa drzava i uredjuje.. i sta ono bi za poglavara IZ sad ??
A sto se tice SA x-a.. Maksuzija odoh da vidim sta pisu o Cericu i zateknem tamo temu o Cericu,prelistam prvih 5 strana i nabrojim sljedece cifre:
Cericev govor podrzava 41 post
Protiv Cericevog govora 127 postova
Odnos nickova je sljedeci:
Za Cerica 3 nicka
Protiv Cerica ko zna koliko... nema im broja!!
I napokon,da ponovo citiram sebe samog i svoje prorocansko vidjenje stvari
upssss.. izvini molim te... zaboravio sam da ima jos jedno pitanje
Mislim da sam dokazao svaku sitnicu koju sam tvrdio..
A sad ti dokazi ovaj pojam "egoizam" ... zanimljivo bi bilo cuti i tvoju
definiciju egoizma posto ja mislim da ti i ne znas sta to znaci..
Ministar nauke i obrazovanja Kantona Sarajevo Emir Suljagić poslao je premijeru Fikretu Musiću pismenu ostavku na ovu funkciju, saznaje FTV.
Prema dostupnim informacijama Suljagić se odlučio na ovaj korak jer nije želio povući raniju odluku prema kojoj ocjenjivanje iz predmeta "Vjeronauka" ne ulazi u opći uspjeh učenika.
Iako je Suljagić odluku o ostavci donio još jučer, u trenutku kad ju je htio objaviti nešto ga je spriječilo u tome, nakon čega je preko press-službe medijima poslao kratku izjavu u kojoj kaže da mu "ne pada na pamet da odstupi".
Međutim, da li zbog današnjeg raskola ministara i poslanika SDP-a i SDA u Kantonu Sarajevo ili nekog potpuno drugog razloga, Suljagić je odlučio odstupiti.
Naime, poslanici SDA danas su izjavili da nisu saglasni sa saopštenjima kantonalne Vlade, koja "ne odražavaju dogovor Kolegijuma u vezi sa predmetom vjeronauka" nakon čega su zahtijevali da se o ovome hitno izjasni kantonalni premijer Fikret Musić.
Eto tako to bude na kraju.. Ovi nadrilovani novokomponovani vjernici,skupa sa ulemom,na celu sa Cericem,mogu slaviti pobjedu. Medjutim,to nije njihova pobjeda.. Normalan bi uvidio da je SDA odradila svoje oko ovoga.. Dakle,jos jedno petljanje najveceg ikad rodjenog olosa u Bosnjaka a u vjeru.. Ovaj put,na zajednickom zadatku sa SDA,bio je i njihov toboze,najljuci neprijatelj,Fahrudin Radoncic. Ali imaju oni i nesto zajednicko a to je borba protiv svih vidova gradjanske demokratije.. Ko ne vjeruje,nek pogleda na Avazovom portalu.. Tamo se obicno svi clanci mogu komentarisati ali ovaj o ostavci Suljagica..jok.. da ne bi slucajno Radoncica citatelji popljuvali na njegovom rodjenom portalu,komentari su iskljuceni..
Vlada kantona sarajevo usvojila nove odluke u vezi vjeronauke
Vlada Kantona Sarajevo (KS) je na danas održanoj 2. vanrednoj sjednici, u skladu sa Odlukom Kolegija Vlade KS-a, održanom 18. maja, jednoglasno verifikovala/usvojila Dopunu instrukcije o ocjenjivanju učenika koji pohađaju predmet "Vjeronauka" i zadužila resorno Ministarstvo da je dostavi svim osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo, saopćeno je nakon sjednice.
"Na osnovu konsultacija sa stručnim krugovima, roditeljima učenika u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo, te nakon sugestije Ministarstva pravde i uprave Vlade Kantona Sarajevo da je retroaktivna primjena propisa narušavanje jednog od temeljnih principa vladavine prava, te da bi prethodna Instrukcija vezana za ocjenjivanje predmeta "Vjeronauka" unijela pravnu nesigurnost, Ministarstvo obrazovanja i nauke donosi Dopunu instrukcije o ocjenjivanju predmeta "Vjeronauka" u osnovnim i srednjim školama u Kantonu Sarajevo.
Ministarstvo ima obavezu da otkloni diskriminaciju i u ovoj oblasti obrazovnog sistema Kantona Sarajevo.
Instrukcija na bilo koji način ne dovodi u pitanje status predmeta "Vjeronauka", niti je usmjerena protiv vjeronauke, nego protiv evidentne i dugogodišnje diskriminacije među učenicima u Kantonu Sarajevo.
Ministarstvo takođe ima obavezu da štiti zakonitost, te će se posvetiti uređivanju ove osjetljive i veoma važne oblasti. Instrukcija, odnosno njena Dopuna, nemaju za cilj ukidanja "Vjeronauke", nego su prvi korak u uvođenju reda i ukidanju diskriminacije u ovoj oblasti koja se godinama sistematski zanemarivala pod izgovorom odbrane vjerskih sloboda koje nikada nisu bile upitne.
Dugogodišnji nered koji vlada u ovoj oblasti ne diskriminira samo one učenike koji ne pohađaju "Vjeronauku", nego dovode u zabludu i roditelje djece koja pohađaju "Vjeronauku" u smislu statusa tog predmeta, te je Instrukcija, odnosno Dopuna instrukcije u duhu uspostavljanja jednakosti pred zakonom svih učenika osnovnih i srednjih škola u Kantonu Sarajevo.
Instrukcija o ocjenjivanju predmeta "Vjeronauka" tretirala je opšti uspjeh đaka kao posljedicu diskriminacije učenika koji je, zbog postojećeg modela prelaska sa jednog obrazovnog nivoa na drugi, jednu grupu đaka dovodila u neravnopravan položaj pred zakonom Kantona Sarajevo i Bosne i Hercegovine i zajedno sa Dopunom instrukcije predstavljala prvi korak u sistemskom rješavanju statusa predmeta "Vjeronauka" u osnovnom i srednjem obrazovanju u Kantonu Sarajevo", kaže se u saopćenju.
Dopuna instrukcije stoga precizira raniju Instrukciju na sljedeći način:
Za one učenike koji su u školskoj 2010/2011. godinu pohađali predmet "Vjeronauka", predmet će se uračunati u prosječnu ocjenu opšteg uspjeha;
Ministarstvo obrazovanja i nauke će do početka upisnog roka za srednje škole i visokoškolske ustanove Kantona Sarajevo za školsku 2011/2012. godinu, ponuditi Vladi na usvajanje kriterije za upis koji otklanjaju diskriminaciju prilikom prelaska sa jednog obrazovnog nivoa na drugi;
Ministarstvo će do početka iduće školske godine definirati listu i nastavni plan i program alternativnog/ih predmeta u osnovnom i srednjem obrazovanju u Kantonu Sarajevo.
Nakon usvajanja kriterija, Ministarstvo će imenovati ekspretnu grupu za izradu modela eksterne mature u osnovnim i srednjim školama Kantona Sarajevo s ciljem da Kanton Sarajevo postane ravnopravan i konkurentan dio evropskog obrazovnog prostora;
Vlada Kantona Sarajevo će za aktivnosti predviđene u ovoj godini osigurati nedostajuća sredstva u rebalansu budžeta, dok će sredstva za provođenje preostalih mjera iz ove Instrukcije biti osigurana u budžetu za iduću godinu, prenosi Press služba Kantona Sarajevo.
Evo kad je riječ o vjeronauci, mislim da ako bi ljudi znali određene činjenice o tome mnogo bi se drugačije ponašali. Psiholozi su dokazali da baš ni jedan princip vjere koji se djeci može prikazati ne šteti njihovom razvoju s tim da u to ne uključujem da se djevojčice pokrivaju, niti to postoji u školama, treba da se zna da to može jedino stav roditelja da bude. S druge strane hoće li se neko pronaći u vjeri pa može li se uopće i pronaći ako o tome baš ništa ili sasvim malo zna. Navodim vam primjer Cat Steavens-a koji je dobio na poklon od svog brata Kur'an koji je bio u posjeti Jeruzalemu i nije znao ni to da muslimani vjeruju u Boga a kamoli nešto više. Cat Steavens se pronašao u vjeri izučavao Kur'an i prešao na Islam. Osim njega postoji toliko ljudi koji se pronađu u vjeri a da skoro čitav svoj život o njoj nisu znali skoro ništa. A ja jesam i čitava moja generacija toliko učila o vjeri pa danas ako upoznate te ljude biće vam jasno da neki vjeruju neki ne. Dakle, ako neko uči vjeronauku to ne znači kakav će čovjek biti i u šta će vjerovati. Ali ako nikad ne nauči o tome kako će moći uopće o tome i razmišljati?
There is no wealth like knowledge, no poverty like ignorance.
Ma nije niko ni hitio ukinuti vjeronauku.. Samo se htjelo izjednaciti,kako po pitanju krscanske djece koja nemaju dovoljno vjeroucitelja tako i po pitanju djece koja ne pohadjaju vjeronauku.. Dakle,misljenje je bilo da je bitnije znati fiziku ili hemiju nego vjeronauku i to je sve.. Ali kad se prokletinja Radoncic ukljuci u to,sve dobije drugaciji predznak.. ma on tog reisa drzi u malom dzepcicu.. Moze biti da je upravo on i narucilac njegovog govora. Cijelo vrijeme stavljam akcenat na to da se politicari ne bi smjeli petljati u vjeru kao ni vjerski sluzbenici u politiku.. Uostalom,tako je manje-vise svugdje..
emina wrote:Evo kad je riječ o vjeronauci, mislim da ako bi ljudi znali određene činjenice o tome mnogo bi se drugačije ponašali. Ali ako nikad ne nauči o tome kako će moći uopće o tome i razmišljati?
Apsolutno tacne tvrdnje ,ali onaj ko bi trebao znati apsolutno sve cinjenice o vjeri i vjeronauci prezentuje to na nacin koji je u pravo u suprotnosti sa vjerom - ucjenom i pozivanjem na nasilje .
Slazem se i sa konstatacijom da ne mozemo razmisljati o vjeri ako nista ne naucimo o istoj . Ali ako cu istu uciti da bi mi neko rekao sjedi dobio si (5) peticu da li ce i to biti pravi nacin da bi spoznao sta je vjera. ? U svakom slucaju skidam kapu gospodinu Suljagicu jer je postupio bez obzira na ishod krajnje demokratski i profesionalno stim sto je dao ostavku ali nije odstupio od svojih stavova. Kamo srece da svi nasi politicari imaju taj i takav stav i da u pojedinim situacijama daju ostavke za gore probleme od Suljagicevog koji i nije neki problem velikog drustvenog znacaja vec samo hir ljudi koji bi da budu iznad Boga.Zalosno je sto je trenutna situacija takva da upravo ti vjerski sluzbenici svih konfesija manipulisu sa ljudima a najmanje se stavljaju u sluzbu Boga i ljudi sto bi im trabao biti pravi cilj.
emina wrote:Evo kad je riječ o vjeronauci, mislim da ako bi ljudi znali određene činjenice o tome mnogo bi se drugačije ponašali. Ali ako nikad ne nauči o tome kako će moći uopće o tome i razmišljati?
U svakom slucaju skidam kapu gospodinu Suljagicu jer je postupio bez obzira na ishod krajnje demokratski i profesionalno stim sto je dao ostavku ali nije odstupio od svojih stavova.
Apsolutno,podrzavam i jednu i drugu izjavu.. Kao i demokratski dijalog o tome.. A poredjenje Srebrenice i Sarajeva i to sve zbog opisne ocjene iz vjeronauke,i nije bas neki argument..
Morao je doci covjek upravo iz te Srebrenice,da Radocicu,tom nezajazljivom gutacu ljudi i novca,odrzi lekciju iz gradjanske demokratije i pravih gospodskih manira u politici.. Halal vjera Emire!
Apsolutno tacne tvrdnje ,ali onaj ko bi trebao znati apsolutno sve cinjenice o vjeri i vjeronauci prezentuje to na nacin koji je u pravo u suprotnosti sa vjerom - ucjenom i pozivanjem na nasilje .
Slazem se i sa konstatacijom da ne mozemo razmisljati o vjeri ako nista ne naucimo o istoj . Ali ako cu istu uciti da bi mi neko rekao sjedi dobio si (5) peticu da li ce i to biti pravi nacin da bi spoznao sta je vjera. ? U svakom slucaju skidam kapu gospodinu Suljagicu jer je postupio bez obzira na ishod krajnje demokratski i profesionalno stim sto je dao ostavku ali nije odstupio od svojih stavova. Kamo srece da svi nasi politicari imaju taj i takav stav i da u pojedinim situacijama daju ostavke za gore probleme od Suljagicevog koji i nije neki problem velikog drustvenog znacaja vec samo hir ljudi koji bi da budu iznad Boga.Zalosno je sto je trenutna situacija takva da upravo ti vjerski sluzbenici svih konfesija manipulisu sa ljudima a najmanje se stavljaju u sluzbu Boga i ljudi sto bi im trabao biti pravi cilj.
Pa kod nas je još i dobra situacija šta se sve radi u ime vjere i u ime Boga, a ko to radi? Koliko ja znam danas sasvim pouzdano se zna da je talibane u Afganistanu obučavala CIA. A ako ćemo pričati o demokratiji ja tvrdim da nema većeg licemjerstva od nečeg što se zove Američka demokratija. A da ni ne spominjem šta se sve radi od takozvanog ''tumačenja Islama'' pri čemu nastaje toliko razlika i toliko rasprava a svima može biti jasno da je Islam jedan. Iskreno mi je jako žao jer ljudi nemaju ni priliku da vide pravi Islam, ali nemam ništa protiv vjeronauke i oni koji ne znaju da predaju nemaju mnogo izmišljati, ipak predaju djeci nemoguća je tu rasprava sa djetetom. Tu djeca nauče osnove o vjeri bilo o kojoj se radi. Nije to razgovor tipa ovog, mi smo zrele ličnosti. A o tome ko danas predstavlja vjeru i na kojem je nivou pa meni je stvarno žao što je tako.
Pa i ja mislim sve to tako Emina... samo sto se uglavnom ispolarizuju neki ekstremi a od strane ovih ili onih... Nebitno.. Bitno je da o standardu ljudi,bas niko ne vodi racuna.. Naravno da je tacno da Americka demokratija,umije itekako,biti licemjerna.. Pa i Sadama su oni naoruzali .. zar ne? Sve je ovo moglo i bez ovolikih svadja.. To je dokaz da neki zele nametati svoju koncepciju drustva u cjelosti.. Daleko smo od normalne drzave i normalnog naroda..
najgore u svemu ovome jeste sto se narod nista nije pitao, niti se pita, niti se oglasio(ako se ne varam). jednostavnije i pametnije bi bilo da uvedu predmet etika, koji bi mogli svi oni pohadjati koji ne posjecuju predmet vjeronauke. ipak je njih procentualno zanemarljivo malo.
a sto se tice reisa - mogu samo da se potpisem na komentar Robina Hooda
Znaci neke stranke,sta god da ucine dobro,one su din-dusmanin
a nekima je opet dato pravo da budu "dobre vjernicke stranke".
A ja pitam sad na osnovu cega ???
PISMO MINISTRU
Na jednom portalu neki čitalac je iznio ovakav stav po pitanju vjeronauke u školama, (parafraziram): „Vjeronauci nije mjesto u školi, onaj ko želi da se vjerski obrazuje nek' ide NEDJELJOM u crkvu ili džamiju pa nek' tamo uči do mile volje..."
Zašto nedjeljom u džamiju?
Ovdje se zapravo krije istinska diskriminacija, a možemo zamisliti kakvu bi samo halabuku izazvalo ovo pismo da ga uistinu i uputim ministru. Ali kad je bal nek' je maskembal.
Cijenjeni gospodine,
Dirnut Vašim nadasve ljudskim gestom kojim ste spriječili diskriminaciju djece koja ne pohađaju vjeronauku odlučio sam vas zamoliti da nastavite u tom smjeru.
O čemu se zapravo radi. Naime, već duže vrijeme u Sarajevskom kantonu, a moguće i u ostalim dijelovima Federacije provodi se praksa da se kao neradni dani uzimaju samo oni dani koji su sveti Jevrejima i kršćanima, dakle subota i nedjelja. Obzirom da je u Sarajevskom kantonu značajan broj djece koja nisu jevrejske ili kršćanske vjeroispovijesti, a smatraju da bi petkom trebali odlaziti na džumu jer je po njihovoj vjeri džuma farz-ajn (stroga dužnost), mislim da se ne bi trebali diskriminirati time što taj dan bivaju na nastavi.
Da bolje pojasnim, recimo mali Josip ustane u nedjelju, lijepo se obuče, doručkuje, uhvati svog oca za ruku i polako sa njim ode do crkve, na misu, poslije se vrati kući na zajednički obiteljski ručak. Isti je slučaj i sa malim Josifom.
A Jusuf???
Jusuf jednostavno ne može, on ustane u petak, lijepo se obuče i .... mora u školu, šta ćeš... A ukoliko mu nastavnik i dopusti da ode na džumu, onda gubi gradivo te time ne malo bude zakinut, u njegovoj maloj glavi bespotrebno se javlja dilema ostati ili otići, što nije slučaj sa njegovim kolegama druge vjeroispovijesti. Nemojmo djecu dijeliti još u klupama.
Jusuf može samo u subotu i nedjelju na porodični ručak, u petak ne može, ali taj ručak onda gubi svaki smisao. Zamislite kako bi se osjećali kršćani da im je neradni dan petak, a radni nedjelja, ili Jevreji kad bi im šabat bio u petak.
A kako se osjećaju muslimani ... znam da je to apsolutno nebitno, ali pišem čisto iz razloga što znam da ste neprijatelj svih oblika diskriminacije. Vjerujem da ste i sami primijetili preko TV-a da na misama prisustvuje uz svoje roditelje i veliki broj djece, na džumama nažalost nemamo priliku vidjeti njihove vršnjake. Oni su u tom periodu u školi. I tako tokom čitavog školovanja (12 godina) muslimanska djeca nisu u mogućnosti prisustvovati onome čemu žele, osim za raspust. Njihovi vršnjaci za misu ili liturgiju neće biti zakinuti niti jedan jedini put u čitavom životu. Nažalost mnoga muslimanska djeca za vrijeme čitavog djetinjstva ne dožive da sa roditeljem odu na džumu.
Pretpostavljam da ste upoznali tradicionalnu sarajevsku multikulturalnost, iako ste tek odskora Sarajlija, i znate da je multietničnost i multikonfesionalnost u Sarajevu svetinja, a znate da Sarajevo nije tek od Tita već još od Isa-bega. Problemi za Jusufa ovdje, nažalost, ne završavaju.
Kada Jusuf poraste i upiše neki od sarajevskih fakulteta, opet ima problem, opet ima problem sa petkom, naime često ima predavanja u vrijeme džuma-namaza, a vrlo često i ispit. Ne znam ima li Josip ispite ili predavanja nedjeljom u deset, ali nisam nikad vidio gužvu na fakultetima nedjeljom, petkom vjerujte, iz nekih neobjašnjivih razloga, kao da vidim fakultete da rade ili se ipak samo varam. Neću vas opterećivati činjenicom da Jusufa i nakon fakulteta čeka isti problem, opet se mora, ukoliko se zaposli, umiljavati direktoru kao ranije nastavnicima ili profesorima da mu dozvole da ode na džumu.
Ali vi ste ministar obrazovanja pa vratimo se opet tamo gdje smo stali.
Obrazovan ste čovjek pa znate šta su ljudska i dječija prava, vjerujem da su Vam i evropske integracije imperativ, pa ste vjerovatno upoznati sa činjenicom da jevrejska i kršćanska djeca u Evropi imaju pravo na slobodne svoje svete subote i nedjelje, čak im je i vjeronauka u rangu ostalih predmeta. Ako ste bili, recimo u Dubaiju, mogli ste primijetiti da su dani vikenda četvrtak i petak, tako je i u ostatku svijeta, neradni dani su tzv. sveti dani.
Znam koliko ste osjetljivi kada su djeca u pitanju i da nećete čekati nikakve konsultacije sa roditeljima, a pogotovo ne sa vjerskim službama.
Prijedlog za rješenje
Pošto je protekla vlast svih ovih godina licemjerno žmirila na ove očito diskriminacijske postupke, molim vas, a znam da ćete to i učiniti, prekinite ovu nepravdu ODMAH!!!
Pošaljite dopis, odluku, instrukciju ili šta već, školama u Sarajevskom kantonu da već idući petak bude neradni dan. Znam da je ostalo još malo do kraja školske godine, ali pravda je pravda, a diskriminacija je diskriminacija. Možete razmotriti i ovu opciju da petak bude, recimo „izborno-obavezujući" dan ili „fakultativni" ili tek da ne ulazi u raspored časova, s tim da se, ukoliko neko ipak želi da prisustvuje nastavi i taj dan, to treba omogućiti, ali da mu se to nigdje ne bilježi (ovaj zadnji prijedlog mislim da je vama najprihvatljiviji). Ili pak, možemo i u potpunosti ukinuti „svete dane", jer, majka mu stara, ovo nije kršćanska ili jevrejska teokratska država već SEKULARNA. A nećemo valjda biti sekularni samo kada je islam u pitanju. Znam da će i vaša stranka, a Helsinški odbor pogotovo, to podržati jer za njih su sva djeca jednaka i neće dozvoliti da neki budu jednakiji. Sve što barem malo umanjuje diskriminaciju oni će da podrže. Vjerujem da ćete preporučiti i drugim kantonima da slijede primjer Sarajevskog.
Ne bojte se retrogradnih snaga koje će se odmah obrušiti na vas, jer, imajte na umu, ovo nije država za jedne nego za sve, a prvenstveno ZA ČOVJEKA.
Ne bojte se retrogradnih snaga koje će se odmah obrušiti na vas, jer, imajte na umu, ovo nije država za jedne nego za sve, a prvenstveno ZA ČOVJEKA.
Azem Feriz
Ispalo je da je ovo ipak drzava po mjeri Radoncica..
Ima reisa u malom padze i izvadi ga vani po potrebi..lupi mu cvoku i naredu juris ..
Naravno da nije tacno da je vjeronauka,trebala biti ukinuta tom odlukom..
Mada,s obzirom na primitivizam reisa i alaj reisa kao i prisustvo nekih mentalno
retardiranih i umno poremecenih osoba na internet forumima,mozda bi je i trebalo
ukinuti.. Koji ce nam Q vjeronauka ako ce je predavati takvi tipovi ??
To bi bilo kao u onoj turskoj seriji "bilo jednom u Turskoj" gdje kod izvjesnog
sejha,ljudi samo nauce da vole oruzje i mrze sve oko sebe... U ime islama...dapace!
A cisto sumnjam,da bi reis iste te stavove izneo negdje u EU ili SAD.. U SAD pogotovo
ne bi mogao izneti jer je on (opce poznato) kao komunisticki spijun,bio poslat u SAD,
toboze na studije da studira.. Ali Mujo je Mujo.. Malo mu bi moci i uticaja pa je
poceo i za Amere da radi.. Kad su ga potosili,bio je dobar jos samo za Fahru da radi..
Naravno.. u ime drzave za covjeka .. Bas mi je draga takva drzava
Azem Feriz
Ispalo je da je ovo ipak drzava po mjeri Radoncica..
Ima reisa u malom padze i izvadi ga vani po potrebi..lupi mu cvoku i naredu juris ..
Naravno da nije tacno da je vjeronauka,trebala biti ukinuta tom odlukom..
Mada,s obzirom na primitivizam reisa i alaj reisa kao i prisustvo nekih mentalno
retardiranih i umno poremecenih osoba na internet forumima,mozda bi je i trebalo
ukinuti.. Koji ce nam Q vjeronauka ako ce je predavati takvi tipovi ??
To bi bilo kao u onoj turskoj seriji "bilo jednom u Turskoj" gdje kod izvjesnog
sejha,ljudi samo nauce da vole oruzje i mrze sve oko sebe... U ime islama...dapace!
A cisto sumnjam,da bi reis iste te stavove izneo negdje u EU ili SAD.. U SAD pogotovo
ne bi mogao izneti jer je on (opce poznato) kao komunisticki spijun,bio poslat u SAD,
toboze na studije da studira.. Ali Mujo je Mujo.. Malo mu bi moci i uticaja pa je
poceo i za Amere da radi.. Kad su ga potosili,bio je dobar jos samo za Fahru da radi..
Naravno.. u ime drzave za covjeka .. Bas mi je draga takva drzava
pda ja sam primitivac i nasilan ,a kad vam odgovorim na ovakve uvrede popijem ban :mig...nisam ja kriv što vam ministar i njegov šef nemaju muda i obični su miševi koji pobjegnu u rupu kad reis efendija drekne
znaš šta carobnjak_iz_voza ja i ti izgleda mislimo identično s tim da sam pročitala samo ovo na kraju
briga mene ko šta radi i ko šta misli ja hoću svoja prava koja su mi samo na papiru zagarantovana
ali kako ja napisah gore ''kakav narod takva vlast'' pa prema tome mi smo samo pojedinci i to nije dovoljno da se šta promijeni
pa pogledaj molim te ovdje će ljudi živi umirati od problema ali neće ništa uraditi to je jednostavno tako
carobnjak_iz_voza wrote:pda ja sam primitivac i nasilan ,a kad vam odgovorim na ovakve uvrede popijem ban :mig...nisam ja kriv što vam ministar i njegov šef nemaju muda i obični su miševi koji pobjegnu u rupu kad reis efendija drekne
Ehh... vrijeme je da neko nauci jos jednu lekciju iz oblasti "strategija otkrivanja istine"
Mala caka i neko se odmah nalijepi...a rijec je o sljedecem... Namjerno sam napisao to sto sam napisao i na ovoj i na susjednoj temi
Ne sjecam se da je moj nick u tvojim postovima ikada naveden onako kako treba..ili bilo kako ali navescemo kako je moja malenkost pominjana...
da nameću svoje ateističko-fašističke svjetonazore.
Kažem ne želim raspravljati s tobom radi tebe i zadovoljavanja tvog ega već radi ljudi koji ovo čitaju ,a pošto njih još ima svega desetak,uvjek ću raspravljati tamo gdje ima dnevno par hiljada čitanja ,radi teme a ne radi sebe,a ovdje pišem samo da ti pokažem da moraš imati granicu čak i kad pričaš gluposti
ne da ponovo imas napad egoizma
To samo zadnji put kad si bio i dakle... ja sam: glupan,fasista i egoista
a ono prije: te lolek i bolek,te munafik,te kjafir,te izdajnik,sluga zapada i nema sta nije bilo.
Vidim da volis vrijedjati ljude i to ko hijena,sa ledja,bez razloga i najave..
A kad te neko muski potkaci,places i cmizdris zbog tog bana kojeg su vec svi i zaboravili.
Svi bas svi osim tebe.. Mozda cak i Adacta..koji ga je i napisao.
Helem,povrijedjena sujeta neustrasivog mudzahedina koji jos uvijek oko mene trckara uplakan i jos se i buni..
Eto ponovo si izasao na vidjelo i tek toliko da se zna ko je taj famozni egoista..
Nazvao si me glupanom i fasistom i rijec nisam rekao.. Mogao sam i da prijavim postove ali nisam m
I sta ucinis posle ?? Namjerno odaberes temu "islam" u zelji da ja napisem nesto provokativno..pa da lamentiras sa cinjenicom o tome kako sam nekoga uvrijedio??
Tu si prosuo sijaset uvrijeda a trazis neku pravdu...
A zakleo bih se da ti Kuran propisuje da se prema sagovornicima obracas sa postovanjem i to bez obzira na vjeru u kojoj oni zive
Ali ti u sebi,nikad ne mozes imati toliko mrznje i podlosti koliko ja mogu biti spretniji pa te navesti na cistac.. Da ne duzim... pojasni kako sam ja to sad glupan i fasista ?????
Last edited by Krokodil Behko on 22 May 2011, 01:47, edited 1 time in total.