SDP

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3910 times
Been thanked: 2946 times
Status: Offline

Re: Osam kandidata za predsjednika SDP-a BiH

Post by Pasaga »

Krokodil Behko wrote:Ja sam za Bogića. Taj ti je Damir Hadžić obično Zlatkovo potrčkalo.

Damir je bio jedan od najvjernijih pomagaca Zlaji da izbace Durakovica iz stranke.
To je Nijaz i javno rekao.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14501 times
Been thanked: 10023 times

Post by Julia-Klara »

Bogic ili Selim
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 23944 times
Been thanked: 6246 times

Post by Veca »

fruit wrote:Nermin Nikšić ili Damir Hadžić,najbolji su izbor...dokazani kadrovi.

...tobe jarabi! :rol
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Kad bi neko drugi u vrijeme rata bio u Tuzli na vlasti, mnogo šta bi se desilo al Selim je znao sa ljudima i nacionalističke stranke tamo nisu dobro došle, što je za Tuzlu svakako bilo dobro u vrijeme ratovanja.

Selim Bešlagić je dobitnik uglednih internacionalnih nagrada za ljudska prava, mir i demokratiju:

Nagrada za ljudska prava grada Weimara za 1995. godinu
Nagrada "Sean Mac Bride" za 1996. godinu, Internacionalnog instituta za mir
Zlatna povelja za mir i demokratiju za 1996. godinu , Internacionalne lige humanista
Nagrada za mir, Fondacije "Kurt Waldheim", za 1996. godinu
Nagrada "W. Averell Hariman" za 1997. godinu, Nacionalnog demokratskog instituta Washington
Nominacija za Nobelovu nagradu za mir za 1997. godinu od strane International Peace Bureau, sa sjedištem u Ženevi
Počasni doktorat prava na Northwestern University, Chicago (2000. godine)
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9728 times
Been thanked: 11466 times

Danas je vanredni kongres SDP-a

Post by Krokodil Behko »

Image

U Sarajevu se danas održava vanredni Kongres Socijaldemokratske partije BiH (SDP) na kojem će biti izabran novi predsjednik ove stranke. Pet ozbiljnih kandidata sa največim brojem kandidatura je potvrdio Glavni odbor SDP-a .

To su predsjednik Vlade FBiH Nermin Nikšić (54), nekadašnji načelnik općine Tuzla ,penzioner Selim Bešlagić (72), sadašnji generalni sekretar SDP-a i predsjednik Glavnog odbora SDP-a i potpredsjednik Federacije Svetozar Pudarić (55), član Glavnog odbora Mirko Pejanović (68) te članica Glavnog odbora SDP-a Besima Borić (65).

Od svih kandidata dvojica imaju najviše šansi i to Nikšić i donekle Bešlagić.

Tuzlanski dio SDP-a snažno gura Bešlagića , dok je većina članova iz drugih krajeva BiH, snažnu podršku daju Nerminu Nikšiću.

Činjenice su da je Nikšić jedan od nauspješnijih čelnika Vlade Federacije od njenog postanka, da je u vrlo teškim političkim uslovima i turbulencijama u državi , ipak uspio sačuvati vladu i "uvesti je u mirne vode" ostavljajući iza sebe značajne rezultate.

Jedan od osnovnih razloga za veliku podršku članstva je činjenica da je prvi u SDP-u, odmah nakon protesta , zatražio promjene ostavku Zlatka Lagumdžije i sazivanje vanrednog kongresa.

Zbog čuvanja ugleda SDP-a , Nikšić se suzdržao i nije svoje kritike iznosio u javnost, rizikujući da će mu to ostali protukandidati spočitavati kao slabost prema Lagumdžiji.

Istina je, da je na svim zatvorenim sjednicama bio jedan od najvećih kritičara stanja u kome se SDP nalazi, pa zato ima i najveću podršku članstva.

Inače, ovo je specifičan Kongres i ograničen mandat za buduće rukovodstvo koje se bira na nepunu godinu dana. To će ipak biti dovoljno vremena , da se ocjeni rad i sposobnost novog rukovodstva SDP-a.

(Vijesti.ba)
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!

Re: Danas je vanredni kongres SDP-a

Post by Veca »

...nadam se da su bar nesto naucili od ove katastrofe,koju je dozivio SPD,i da ce Niksic dobit :mah
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Kažu da je Sratko Lagumdžija, u suzama održao oproštajni govor.
Baš mi ga žao. Bio je šef Partije svega 17 godina :(
laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

Post by laganini »

Krokodil Behko wrote:Kažu da je Sratko Lagumdžija, u suzama održao oproštajni govor.
..sve u duhu partije..mogli bi mu sad dat doživotnu počasnu.. :ooo
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

laganini wrote:
Krokodil Behko wrote:Kažu da je Sratko Lagumdžija, u suzama održao oproštajni govor.
Nisu neki kandidati. Samo mi Nermin Nikšić djeluje kao normalan, a ne neki aparatčik.
Žali bože što je Bogić odbio kandidaturu.
laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

Post by laganini »

Krokodil Behko wrote:
laganini wrote:
Nisu neki kandidati. Samo mi Nermin Nikšić djeluje kao normalan, a ne neki aparatčik.
Žali bože što je Bogić odbio kandidaturu.
..bogić je pametan jer biui za pola godine već bio deklariran kao lupetina ovako ostaje legenda :pusi
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7894 times
Been thanked: 18662 times

Post by Maja »

Nermin Nikšić je novi predsjednik SDP-a

Nermin Nikšić, izabran na vanrednom Kongresu SDP-a, novi je predsjednik te partije. On je izabran sa 233 glasa u drugom krugu. Njegov protukandidat je bio Selim Bešlagić i u drugom krugu je imao 224 glasa. Ranije, u prvom krugu kandidati su bili još i Besima Borić, Mirko Pejanović i Svetozar Pudarić.

Od akreditovanih 526 delegata Kongresa, njih 460 je glasalo u drugom krugu, a 457 je bilo važećih listića i tri nevažeća. Spomenimo i to da je Kongres počeo s radom u subotu ujutro, a da su rezultati za izbor predsjednika saopćeni u nedjelju ujutro u nešto prije šest sati.

Nakon prvog kruga nijedan od kandidata nije imao dovoljan broj glasova, pa su delegati između Nikšića i Bešlagića birali u drugom krugu. Inače, već od same najave vanrednog Kongresa Nikšić je važio za favorita dosadašnjeg predsjednika Zlatka Lagumdžije.

Bešlagić je nakon proglašenja rezultata čestitao Nikšiću, a potom je rekao i da se zahvaljuje onima koji su glasali za njega te da mu nikada nije bila želja da bude predsjednik, već da ukaže na probleme u SDP-u.

"Ja ću od sada biti samo član stranke, ali ću i dalje pratiti njen rad i kritikovati, to da znate i to mi ne možete zabraniti. SDP je moja kuća", rekao je Bešlagić.

Nakon izbora za predsjednika Nikšić je kazao da danas nema poraženih te da je SDP pokazao svoj kapacitet. Dodao je da u narednim mjesecima slijedi borba za novi i bolji SDP.

"Bez jakog SDP-a nema jake BiH", poručio je.

Zahvalio se dosadašnjem predsjedniku Zlatku Lagumdžiji te rekao da mu je bio najbliži saradnik u dobru i zlu, i unpobjedi i u porazu.

"Za sve ove godine stekao sam prijatelja u tebi, nadam se da i ti osjećaš isto", kazao je Nikšić obraćajući se Lagumdžiji.

Nikšić je u prethodne četiri godine obavljao funkciju premijera Federacije BiH. Član je stranke od 1993. godine, a od 2007. je njen generalni sekretar.

Pravni fakultet u Mostaru je završio 1986. godine nakon čega je radio u Općini Konjic na više pozicija u prijeratnom i poslijeratnom periodu.

Od 2000. godine je značajnije politički angažiran kada je i izabran u Federalni parlament. Od te godine je na svakim narednim izborima dobijao dovoljan broj glasova da uđe u Zastupnički dom Federalnog parlamenta, kao i 2010. godine kada je SDP bio pobjednik izbora, a Nikšić je imenovan za premijera.

Na Općim izborima u oktobru ponovo je osvojio mandat u Zastupničkom domu gdje će djelovati naredne četiri godine.

Za Nikšića i Vladu na čijem je čelu su se, bar prema pisanju medija, vezivale i neke afere u protekle četiri godine, međutim nijedna od njih nije dobila epilog.

Među uspjehe Vlade na čijem je čelu Nikšić ubraja i to da su, kako kaže, "MMF-u vratili više novca, nego su uzeli", u uspjehe svoje Vlade ubraja i izmirenje dugova prema demobiliziranim borcima, ratnim vojnim invalidima, dobitnicima najviših ratnih priznanja, neratnim invalidima, kojima je vraćeno oko 150 miliona KM, a potom su njihove naknade i povećane. Nikšić u uspjehe Vlade ubraja i investicije, cestogradnju, povećanje penzija, usvajanje zakona koji se tiču borbe protiv korupcije i kriminala...

Na čelu stranke će biti do redovnog Kongresa koji bi trebao biti održan u narednoj godini, a možda i nakon toga, ukoliko bude kandidat za predsjednika i na idućem Kongresu.
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!

Post by Veca »

:roll
Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga »

Nista novo.
Niksic ce nastavit gdje je Zlaja stao.
Daleko od toga da ce on biti sef...malo morgen.
Slijedi podjela,a potom i potpuni nestanak SDP-a.
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga »

Image
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Nisu mogli mržeg političara postaviti na čelo stranke.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
Pasaga
Hadžija
Hadžija

Post by Pasaga »

Lebowski wrote:Nisu mogli mržeg političara postaviti na čelo stranke.
..koje su ovo blamaze,sprdnja.
Kolko sad cojk mora biti panglu da bi bio sa njima..
...ili nedaj boze da mladi nasjednu na ovakvu pusionu....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

Maja
Administrator
Administrator

Uhapšen Hamdija Lipovača

Post by Maja »

Image

SARAJEVO- Pripadnici Federalne uprave policije uhapsili su premijera Unsko-sanskog kantona Hamdiju Lipovaču, saznaje Federalna televizija.
Hamdija Lipovača stavljen je pod kontrolu pripadnika Federalne uprave policije, sazanje „Avaz“ iz nezvaničnih izvora FUP-a.
''Avaz'' javlja da su pripadnici SIPA-e i policije jutros bili u naselju Midžića mahala u kojoj se nalazi porodična kuća Hamdije Lipovače, a da se trenutno nalaze ispred zgrade Vlade Unsko-sanskog kantona i to sa četiri automobila. Lipovača se, po svemu sudeći, i nalazi u zgradi Vlade pa se očekuje da će uskoro biti izveden. Novinarks ekipe su takođe na licu mjesta.
Prema istom izvoru, policija pretresa više lokacija na području Bihaća.
Akcija se provodi po nalogu Kantonalnog tužilaštva Bihać.

Ko je Hamdija Lipovača?

Hamdija Lipovača je rođen 20. decembra 1976. godine u Bihaću, gdje živi sa suprugom Jasminom i tri kćerke Farah Azzom, Amber Zaharom i Dalal Amani.
Osnovnu školu i gimanziju završio je u rodnom Bihaću.
Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Sarajevu 2000., magistrirao na američkom Univesity of Connecticut a doktorirao 2010. na Pravnom fakultetu u Bihaću.
Član je Socijaldemokratske partije (SDP) od 1998. godine i predsjednik je njenog Kantonalnog odbora u USK.
Od 2000. do 2004. radio je kao asistent i viši asistent na Pravnom fakultetu u Bihaću. Izabran je 2000. u Opštinsko vijeće Bihać, ali iste godine odlazi na studij u SAD i napušta mjesto vijećnika.
Dvije godine poslije vraća se u rodni grad i osvaja mjesto poslanika u Skupštini Unsko-sanskog kantona.
Fakultet napušta 2004. godine kada je izabran za načelnika opštine Bihać. Na tom će poslu ostati narednih šest godina.
Osvojio je mjesto u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH 2010. godine, ali mandat nije prihvatio jer je imenovan za premijera Unsko-sanskog kantona.
Lipovača na proteklim izborima nije dobio podršku građana za Predstavnički dom.

nezavisne.com
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!

Re: Uhapšen Hamdija Lipovača

Post by Veca »

:klanja :ok
Bonaqua
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Bonaqua »

Sto su ga uhapsili? Ne stoji razlog u tekstu.
"Tako mi jutra,i noći kad se utiša"
Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja »

Protiv Lipovače se već duže vrijeme vodi istraga vezano za nezakonite radnje iz vremena kada je bio načelnih Općine Bihać, ali i iz perioda dok je obavljao funkciju kantonalnog premijera.

Njemu se već duže vrijeme spočitava zloupotreba službenog položaja te sticanje imovine na nelegalan način. Uskoro će biti poznato više informacija o tome šta Tužilaštvo Unsko-sanskog kantona Lipovači stavlja na teret.
Post Reply

Return to “Politika u BiH”