Dejtonski ustav - ustroj BiH i alternativni preustroj

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma
Status: Offline

Re: Dejtonski ustav - ustroj BiH i alternativni preustroj

Post by drugrankovic »

loznica šabac?

sandžak kurac da prostiš...
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Onako, kako je Kosovo bio u interesu Srbijanske politike, da se odvoji od Srbije, tako će u skorašnje vrijeme biti i za Sandžak.
Nimalo ne branim Srbe al ni ja ne bih želio ni Kosovare ni Sandžaklije u blizini a najmanje da oni budu većina.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi
STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma
Been thanked: 1 time

Post by STrendzer »

drugrankovic wrote:loznica šabac?

sandžak k.... da prostiš...

polako,kud si pozurio,Karpati i nisu bas tako daleko :oo
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7894 times
Been thanked: 18677 times

Vijest za Mrkija62: 19 godina od potpisivanja Dejtona

Post by Maja »

Image

Danas se navršava punih 19 godina od parafiranja Dejtonskog mirovnog sporazuma, pravnog akta koji je parafiran u vojnoj zračnoj luci Right-Paterson kod Daytona, u američkoj državi Ohio, čime je okončan rat u Bosni i Hercegovini koji je trajao od 1992. do 1995. godine.

Image

Image

Image

Konferencija je trajala od 1. do 21. novembra 1995. godine. Glavni učesnici su bili predsjednik BiH Alija Izetbegović, srbijanski predsjednik Slobodan Milošević, hrvatski predsjednik Franjo Tuđman, te glavni američki posrednik Richard Holbrooke i general Wesley Clark. Sporazum je zvanično potpisan u Parizu 14. decembra.

Dejtonski mirovni sporazum pravni je akt sporazumnog karaktera u koji je ugrađen i danas važeći Ustav BiH.

Jedan od osnovnih principa na kojima je Dejtonski sporazum zasnovan jeste teritorijalna organizacija BiH prema kojoj 51 posto teritorije čini Federacija BiH, a 49 posto Republika Srpska.

Iako su mnoge stvari bile dogovorene, Dejtonski sporazum je bio proglašen neuspjelim pola sata prije zatvaranja konferencije, ali je ipak uspio nakon što je u posljednjem trenutku donesena odluka da će arbitraža u vezi s brčanskim koridorom biti uređena naknadno.

Dejtonski sporazum je bio kulminacija takozvane šatl (Shuttle) diplomatije koju je otpočeo Richard Holbrooke sa svojim timom pod sponzorstvom SAD-a.

Povodom obilježavanja ove godišnjice u Republici Srpskoj sutra je neradni dan, dok se u Federaciji Bosne i Hercegovine taj dan ne obilježava kao praznik.

Tokom 19 godina bilo je nekoliko bezuspješnih pokušaja ustavne reforme, a prema mišljenjima mnogih međunarodnih dužnosnika Dejtonski sporazum je prevaziđen, dok u Republici Srpskoj smatraju da se izvorni elementi Dejtonskog sporazuma moraju i dalje primjenjivati i poštivati.

Bosnu i Hercegovinu posjetio je ovih dana bivši visoki predstavnik u BiH i sadašnji ministar vanjskih poslova Republike Slovačke Miroslav Lajčak, koji je kazao da je BiH danas na mnogo boljem mjestu nego prije 19 godina, jer ima suverenitet među demokratskim državama i zemlja je koja je opredijeljena za evropski put.

Smatra da je sada potrebno učiniti sve da se manje čuvaju dejtonske garancije za svaki od konstitutivnih naroda, a da se više razmišlja kako da BiH funkcionira bolje da bi ispunila očekivanja građana.

"Dayton je ogroman faktor stabilizacije, ali svi smo modernizirali naše ustave da bi bili u stanju da odražavaju potrebe ovog stoljeća i nadam se da je i BiH spremna to uraditi", ustvrdio je Lajčak.

klix.ba
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Re: Vijest za Mrkija62: 19 godina od potpisivanja Dejtona

Post by mrki62 »

Jel to znači da samo ja mogu komentarisati, kad si već u samu vijest mene poturila?
Inače ta vijest je puna laži a najveća je ova : Jedan od osnovnih principa na kojima je Dejtonski sporazum zasnovan jeste teritorijalna organizacija BiH prema kojoj 51 posto teritorije čini Federacija BiH, a 49 posto Republika Srpska.
greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6706 times

Post by greeneyes »

Vijest za Mrkija62 :haha
Samo sabura
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Ja sam napisao da je puna laži a da vidimo jel ko vidi netočne navode ili to samo ja vidim :pusi
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40964 times
Been thanked: 27519 times
Status: Online

Post by Rum »

:plavi
Danas je zemlja ispod nas. Sutra već može biti iznad nas. Okreni se Allahu prije nego se vratiš Allahu.
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Haj iz dosade, idemo još laži: Glavni učesnici su bili predsjednik BiH Alija Izetbegović
drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by drugrankovic »

glavni faktor je bio slobodan milosevic... zapad ga je 1994 uz obecanje ako srpskoj uvede sanckije da ce dobiti njihovu naklonost, stavio u coveka stabilnosti uregionu, i on je za to dosao ispred bosnaskih pravoslavaca prethodno njih ubedivshi da ce ih hapsit ako se samo usude otic tamo i da je to u najboljem interesu... on ih je naveo da sa 70 % prihvate 49 a zbog svega toga bio je glavni igrac u svoj toj prici... americka igra, a alija je prihvatio ono sto je bolje nego 30 % kolko je imao tad u reali sa hrvatima... od jedinstvene muslimanske bosne znao je nema nishta a i sledeca zima je ponor za njih... uigrana kombinacija zapada, koja je 1994 uvodjenjem sankcija rs od strane srbije bila jasna svakom normalnom čovjeku... kakav alija kakvi bakrači... ničim nije kriv na dejtonu, već je svako dobio kako je amerika isplanirala... a od srba je bilo dovoljno da se povuku sa 70 na to sto sada imaju i ende...
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”
drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by drugrankovic »

a sloba tada kao covek od poverenj zapada i faktor stabilnosti u regionu to koristi da potpuno uzdrmalu vlast prakticno izgubljenu povrati na sledecim izborima... farsa... ostalo znamo... čim im više nije trebo, kad je prošla oluja, vukovar pripojen hrvatskoj, onda je dosao ponovo nared kao zlikovac.... od te 1995 pusten je tri godine an miru a potom je kosovo doslo na red... jasno ko dan...
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Milošojć se je pojavio mnogo prije, nego li 1994, kako ti pominješ.
Dalje, svo vrijeme su nabrojana trojica iza zatvorenih vrata imali pregovore - šta i kako i za sve su se sa lakoćom dogovorili čije će i šta biti, jedino sa Brčanskim područjem nikako se nisu mogli dogovoriti čije će biti i otud i Distrik Brčko, koje se ovdje ne pominje. Otudi i moja napomena na hrpi neistine iliti laži.
Ako RS ima 49% a Federacija 51% a to zaokružuje cjelinu od 100% pa gdje je onda Distrikt Brčko?
Nije valjda da je negdje izvan BiH?!
Dalje, u Hrvatskoj je prije Oluje bio Bljesak, koji je započet 1 maja, ako me sjećanje dobro služi, jer sam se tad vraćao iz Slavonije i morao sam ići Podravskom magistralom, tako da u vezi Vukovara baš i nije vezano na Oluju.
Kosovo je moralo ići iz Srbije u suprotnom bi kroz određeni dio godina Srbi bili manjina u Srbiji - ako bi Kosovo ostalo u Srbiji.
To političari znaju al tebi ne smiju reći :)
fruit
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 54 times
Been thanked: 244 times

Post by fruit »

Veliku ofanzivu ARBiH koja je lahko mogla pregaziti i Banjaluku da nije zaustavljena iz nekog razloga,pa i veliku ofanzivu na nekim drugim ratištima neko je iznenadno zaustavio.Gledao sam kolone koje su napuštale Ozren i napredovanje ARBiH prema Doboju.....neko je zaustavio.Zračni udari Natoa i gubitak teritorije...Vjerujem da je to glavni argument za potpisivanja Dejtonskog sporazuma.
Lahko je ženu dovest do ludila,hajdi ti nju dovedi do pameti
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

fruit wrote:Veliku ofanzivu ARBiH koja je lahko mogla pregaziti i Banjaluku da nije zaustavljena iz nekog razloga,pa i veliku ofanzivu na nekim drugim ratištima neko je iznenadno zaustavio.Gledao sam kolone koje su napuštale Ozren i napredovanje ARBiH prema Doboju.....neko je zaustavio.Zračni udari Natoa i gubitak teritorije...Vjerujem da je to glavni argument za potpisivanja Dejtonskog sporazuma.
Čim se je potpisao Dejtonski sporazum, sve ofenzive su morale prestati, to ti nisi znao al je znao i Alija i Tuđman i Miloševoć šta potpisuju.
Dakle, kad ne bi bilo potpisa, sve bi bilo drugačije - ovakvog nakaradnog uređenje BiH ne bi bilo.
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Priče o prijetnjama su opće poznate, ali Lazović kaže da se one nisu dešavale na plenarnim sjednciama, nego iza zatvorenih vrata kada su se dešavali pregovori u četiri oka.

"Bio sam prisutan na sjednici Predsjedništva BiH gdje su bili i Amerikanci, a kada je Armija RiH bila na vratima Banja Luke i koja je bila spremna da se iseli i Holbruk je doslovno rekao predsjedniku Izetbegoviću „Predsjedniče, Clinton misli da Banja Luka ne smije pasti“ i to je bila dovoljna rečenica da je trebalo biti zaustavljeno dokle se došlo. Postigli su se teritorijalni procenti i Armija je stala pred Banja Lukom", pojasnio je Lazović.

Više na stranici http://www.slobodna-bosna.ba/vijest/175 ... aluke.html
fruit
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 54 times
Been thanked: 244 times

Post by fruit »

Mrki, bolje što je zaustavljena ofanziva i što Banjaluka nije zauzeta.Nebih vollio da nas istorija upamti ta počinioce etničkog čišćenja ili nedaj bože nekakvog genocida.
Lahko je ženu dovest do ludila,hajdi ti nju dovedi do pameti
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

fruit wrote:Mrki, bolje što je zaustavljena ofanziva i što Banjaluka nije zauzeta.Nebih vollio da nas istorija upamti ta počinioce etničkog čišćenja ili nedaj bože nekakvog genocida.
Aha, po tvom je trebalo još više ubistava i genocida sa Srpske strane pa jednostavno reći njima na sramotu i problem riješen.
Eto, šta sve poneki niste sposobni, samo da bi se odbranio lik i djelo izdajnika.
harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 165 times
Been thanked: 371 times

Post by harlekin »

mrki62 wrote:
fruit wrote:Mrki, bolje što je zaustavljena ofanziva i što Banjaluka nije zauzeta.Nebih vollio da nas istorija upamti ta počinioce etničkog čišćenja ili nedaj bože nekakvog genocida.
Aha, po tvom je trebalo još više ubistava i genocida sa Srpske strane pa jednostavno reći njima na sramotu i problem riješen.
Eto, šta sve poneki niste sposobni, samo da bi se odbranio lik i djelo izdajnika.
o Aliji ti a,molim lijepo da se pokaze postovanja prema nasem milom predsjedniku
nisu svi kao ti stali srcem i dusom uz bosnu ali trudili su se ljudi
budes li tako galamio pocet ce pleske frcat ko kokice :auf
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

harlekin wrote: o Aliji ti a,molim lijepo da se pokaze postovanja prema nasem milom predsjedniku
Kad napišeš vašem prešjedniku, de bar napiši na šta si mislio.
Ne bojim se ja tvojih pleski, ako ti dođem dole sa par Krajišnika, počet ćeš drugu priču pričat :pusi
harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 165 times
Been thanked: 371 times

Post by harlekin »

mrki62 wrote:
harlekin wrote: o Aliji ti a,molim lijepo da se pokaze postovanja prema nasem milom predsjedniku
Kad napišeš vašem prešjedniku, de bar napiši na šta si mislio.
Ne bojim se ja tvojih pleski, ako ti dođem dole sa par Krajišnika, počet ćeš drugu priču pričat :pusi
:valja
nemoj s par ziv bio povedi bar da imam sta mlatit ko coek :plavi
Post Reply

Return to “Politika u BiH”