Samo da kažem.......

Dio foruma koji se ne cenzuriše

Moderator: VIP

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13878 times
Been thanked: 22812 times
Status: Offline

Re: Samo da kažem.......

Post by Fuddo »

Arthur Dent wrote: 16 May 2024, 15:26
Fuddo wrote: 16 May 2024, 15:20

Najgore sto meni i ne treba toliko
Vec sam zaradio prijevremenu penziju, oko 4 milje mjesecno $, meni bi to moglo bit tamo da vise nikad nista ne pipnem, al dje cu sa ovim umjetnicima? :D.
A mescini oni nece nidje dok sam ziv, a more bit i hoce.
bogam fudo ja uskoro odoh.. :ooo

umjetnici nek idu gdje hoce, sve dovoljno godina ima.. docekujem vas u san remu i han pijesku! :D.
Ma idi buraz ako se to sve poslozilo i uzivaj to zivota sto je ostalo. Vrijedi sat tamo pet godina ove jebatanje vani. Ja, i ne pali televizor, drzi se onih brda i vici aooouuuuu, bambucha time i rostilj! :D.
Dozvolite da se obratimo
Arthur Dent
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 958 times
Been thanked: 6881 times

Post by Arthur Dent »

Fuddo wrote: 16 May 2024, 15:29
Arthur Dent wrote: 16 May 2024, 15:26

bogam fudo ja uskoro odoh.. :ooo

umjetnici nek idu gdje hoce, sve dovoljno godina ima.. docekujem vas u san remu i han pijesku! :D.
Ma idi buraz ako se to sve poslozilo i uzivaj to zivota sto je ostalo. Vrijedi sat tamo pet godina ove jebatanje vani. Ja, i ne pali televizor, drzi se onih brda i vici aooouuuuu, bambucha time i rostilj! :D.
ma necu bez vas veterana, sta ti je. havana uskoro dolazi kod mene u san remo, pripreme za penziju. vjezbamo izbijanje mira! :D.
edo_79
Inventar foruma
Inventar foruma
Mood:
Has thanked: 465 times
Been thanked: 1422 times

Post by edo_79 »

Al dobro uvježbajte :D
"Znaš li šta je najlepše u životu? Želja, prijatelju."
Arthur Dent
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Arthur Dent »

Masamune wrote: 16 May 2024, 15:29 Arthure hoćeš li od Maje ili spejs uzimati kolače i torte? :oo
nece spejs vise da mi pravi kolace moj chan san. pokravio joj se mikser!
ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 49256 times
Been thanked: 8767 times

Post by ElTriconi »

Arthur Dent wrote: 16 May 2024, 15:55
Masamune wrote: 16 May 2024, 15:29 Arthure hoćeš li od Maje ili spejs uzimati kolače i torte? :oo
Nesto su ti mikseri lohotni ocam, jeftinije im je da kupe cust mjesalac i da mjesaju 🤔
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14324 times
Been thanked: 9925 times

Post by Julia-Klara »

ode spejs u dojcland, kaki mikseri, kaki bakraci
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 21776 times
Been thanked: 19821 times

Post by Masamune »

Arthur Dent wrote: 16 May 2024, 15:55
I da ga popravi neće moći. Sad je nešto drugo prioritet :oo
Anestzijaaa
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 6663 times
Been thanked: 4596 times

Post by Anestzijaaa »

Odlazimo zajedno u noc...
Anestzijaaa
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Anestzijaaa »

Odmor fala nebesima a sada iznenadjenje za jetru🍻🥃🔪
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo »

Je li tesko u Bosni registrovati biznis za prodaju naoruzanja, ono sitno, pistolji, lovacke gluposti i sl?
I kako to ide sa uvozom?
Dozvolite da se obratimo
Anestzijaaa
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Anestzijaaa »

Ma nije
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo »

Anestzijaaa wrote: 16 May 2024, 17:09Ma nije
Gledo sam prodaju tamo
Pistolj kosta 1360 eura, skoro 1500 dolara
Isti ovdje ja mogu nabaviti za 500 dolara
I sad da se to tamo nekako prebaci, to je bruka para zarade.
Dozvolite da se obratimo
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo »

Haaavaanaaa!!!
Dozvolite da se obratimo
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo »

Ustvari, najbolje da nadjem nekog ovdje ko se time bavi, oni sve znaju, mozda mi podrze ideju :D.
Dozvolite da se obratimo
Bobi
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 733 times
Been thanked: 1406 times

Post by Bobi »

Jašta...ide vatreno oružje ko halva :D. .
:gitara
Arthur Dent
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Arthur Dent »

Fuddo wrote: 16 May 2024, 17:10
Gledo sam prodaju tamo
ima moj pajdo prodavnicu u kresevu. ide valjano. da ga malo priupitam onako izokola. :ooo
Anestzijaaa
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Anestzijaaa »

Gledo sam prodaju tamo
U nas jedan kasikare prodavo po 3 km😅
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40472 times
Been thanked: 26683 times

Post by Rum »

Fuddo wrote: 16 May 2024, 17:14 Ustvari, najbolje da nadjem nekog ovdje ko se time bavi, oni sve znaju, mozda mi podrze ideju :D.

Pronašli ste lovačku pušku ili neko drugo oružje koje vam se sviđa u inostranstvu, ali ne znate kakva je procedura da ga uvezete? Ne brinite, u sledećem tekstu smo vam istražili kako da uvezete oružje iz druge zemlje i da ga registrujete na sebe.

Procedura uvoza oružja iz inostranstva skoro je ista u svim zemljama u okruženju, pa smo razgovarali sa stručnjacima šta vam je potrebno od papira i dozvola da to završite u što kraćem roku.

Kao i uvijek, potrebna su vam brojna odobrenja i dokumenta da bi došlo do željenog komada oružja.

Kreninom redom, nakon što ste odabrali pušku i kontaktirali prodavca prvo što vam treba jeste dozvola za nabavku oružja.

Da bi izvadili pomenutu dozvolu potrebna vam je prvo Zahtjev za izdavanje odobrenja za nabavku oružja, potom fotokopija lične karte i uvjerenje da se protiv podnosioca zahtjeva ne vodi krivični postupak. Zatim i Uvjerenje da protiv podnosioca nije pokrenut prekršajni postupak, kao i uvjerenje ovlaštene organizacije da je obučen za rukovanje vatrenim oružjem.

Potrebno je i uvjerenje ovlaštene zdravstvene ustanove o zdravstvenoj sposobnosti za držanje i nošenje oružja koje važi šest mjeseci od dana izdavanja i dokaz o uplaćenoj taksi, u BiH ona košta 30 KM. Kada je riječ o nabavci lovačkog oružja pored navedenih dokumenata potrebno je priložiti i Uvjerenje o položenom lovačkom ispitu i Uvjerenje o članstvu u lovačkom udruženju

Nakon što nabavite dozvolu za nabavku oružja, potrebno je da ju prevedete na jezik zemlje odakle kupujete oružje. Prevod mora da uradi ovlašteni sudski prevodilac.

Zatim vam treba profaktura iz prodavnice odakle kupujete oružje, a potom da tu profakturu prevedete na ovlašteni jezik vaše zemlje.

Kada prikupiti svu potrebnu dokumentaciju, a koju smo naveli, potrebno je da ih predati u nadležno ministarstvo i zatražite dozvolu za uvoz oružje.

U Srbiji je za to zaduženo Ministarstvo turizma i telekomunikacija, a u BiH je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Zadnji korak koji vam ostaje kada dobijete dozvolu, jeste da je prevedete na jezik zemlje iz koje uvozite oružje od strane sudskog tumača.

Sa ovim smo završili sve oko dokumenata za dozvola, a sada kreće proces uvoza oružja.

Kada dobijete sve papire, onda prodavcu šaljete fotokopiju dozvole na nabavku oružja i dozvolu za uvoz oružja. Takođe, obe potvrde moraju biti prevedene na jezik zemlje odakle naručujete oružje.

To sve treba da se prikači uz paket koji šalje prodavac.

U računu koji izda prodavac, on bi trebao obavezno da navede i visinu poreza, kako bi ste vratili PDV jer je zabranjeno dvostruko oporezivanje.

Kada paket sa oružjem stigne na carinu, pozvaće vas da priložite sledeću dokumentaciju : Dozvolu za uvoz, Nabavnu dozvolu i potvrdu da je roba plaćena. Ukoliko uvozite dio oružja trebaće vam i oružni list.

Potom sve papire koje ste dobili od carine nosite u policijsku stanicu, a koja vam je najbliža mjestu stanovanja i registrujete oružje.

Kada sve to završite, ostaje vam da uživate u vašem novom oružju.
Ne vjeruj čovjeku koji ti govori o sreći a njegovo lice ispisuje tužne redove nezadovoljstva i nesreće.
Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja

Post by Fuddo »

Arthur Dent wrote: 16 May 2024, 17:32

Gledo sam prodaju tamo
ima moj pajdo prodavnicu u kresevu. ide valjano. da ga malo priupitam onako izokola. :ooo
Pa de ako ti nije problem.
Meni cijene tamo stvarno nisu normalne, sve sto sam gledao tri puta jeftinije ovdje, i to u prodaji, ko zna kako je kad ide beca nabavka.
Mozda se moze nesto napravit.
Dozvolite da se obratimo
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 40472 times
Been thanked: 26683 times

Post by Rum »

Raspitajte se pod obavezno da li puška koju zelite vec ima u prodaji kod nekog uvoznika (postedecete sebe muke i kidanja zivaca a necete ustedeti bas mnogo)

Ako nema niko u ponudi detaljno pretrazite ko ima od inostranih prodavaca u ponudi i nadjite najpovoljnijeg

Kada pronadjete gde ima i cena vam odgovara kontaktirajte prodavca i proverite da li uopste ima nacina i volje da se zeza sa vama i najbitnije da li ima nacina da vam posalje pusku(nekada se jednostavno ne isplati - preskup transport)

Tek kada ste uspostavili kontakt sa prodavcem, potvrdili i sve dogovorili , nacin placanja, transport, cenu trazite predracun , u dalje tekstu znacete zbog cega

Napomenite prodavcu da na profakturi obavezno bude naglaseno da je proizvod proizveden u EU (ako uvozite iz EU i ako je puska stvarno proizvedena u nekoj od zemalja clanica) posto samo tako necete platiti carinu koja iznosi 25%

Nasa carina je nemilosrdna tako da insistirajte na pecatu i potpisu na dokumentu, bez obzira sto po nasem zakonu od 2018 nije potreban na dokumentima koji su stigli ptem e-maila

Proverite sa prodavcem carinske tarifne brojeve.Moraju biti usaglaseni sa nasim, nije slucaj sa svim drzavama. Na primer Mundilar iz Spanije ima neke svoje tarifne brojeve koji nisu u skladu sa nasim (provereno sa ministarstvom)

Oruzje mora da ima tarifni broj 93040000 , a recimo magacini koji spadaju u rezervni deo ili dodatnu opremu 93059900

Vazna napomena - dogovoriti sta se desava u slucaju da ne dobijete uvoznu dozvolu posto neretko pusku morate platiti u celosti da bi dobili predracun, na primer popularni Krale insistira na placanju unapred da bi uopste poslao predracun.Kada kazem sta se desava mislim na povrat novca, da li ima nekih provizije, penala, umanjenje placenog iznosa......Dozvola se dobije lako ako niste bas neki prekrsitelj zakona ili imate neke grehe iz mladosti :)

Dobijanje uvozne dozvole - Za pocetak nazvati ministarstvo na broj telefona 011/2642136 objasniti o cemu se radi i ostaviti e-mail i broj telefona radi brzeg kontakta i da imaju gde da vam posalju uproscenu verziju izvoda iz zakona po kojoj ce te se navoditi.

Potrebna dokumenta:

⦁ Predracun prodavca sa svim gore nevedenim

⦁ Napisan dokument (prepisana profaktura sa robom koju kupujete bez izrazenog inostranog poreza i cene transporta)

⦁ Skenirana i iscitana licna karta

⦁ Dokaz o placanju takse za uvoznu dozvolu (tacnu cenu ne navodim posto je moguca promena..trenutno je nesto preko 13000 din a ziroracun i instrukcije za placanje ce te dobiti u e-mailu od ministarstva)

⦁ Izvod iz banke ili skrinsot sa telefona da ste oruzje i sve sto usput uvozite platili, (mozete uvesti kao fizikco lice do mislim 5 razlicitih stvari pa valja iskoristiti)

⦁ Zahtev za izdavanje dozvole napisan u slobodnoj formi - ja taj i taj zelim da uvezem to i to zbog tog i tog i obavezno naglasiti da je za licnu upotrebu a ne za dalju prodaju(recimo sportsko streljastvo, ako vec posedujete neku pusku nece skoditi da prilozite i dozvolu za drzanja iste) .Tako napisan zahtev odstampate i potpisete, fotografisete sa potpisom i tako saljete sa svim ostalim papirima na e-mail koji ce te dobiti.

To bi bilo otprilike sve sto vam treba da bi podneli zahtev, ostaje da cekate da ministarstvo donese odluku.Zaseda se sredom tako da ako ste predali recimo u petak do kraja nedelje imate odgovor i dozvolu po koju mislim da morate licno otici.Ranije su slali postom ali mislim da mi je receno da vise to ne rade.

Dobili ste dozvolu - sta dalje

Prodavcu saljete kopiju dozvole i licne karte ili pasosa

Prodavac salje robu i ona stize na carinu

Da bi ste ocarinili robu potrebna vam je neka spediterska firma da zavrsi papirologiju a njima dostavljate skoro pa sve papire na e-mail kao i prilikom podnosenja zahteva plus ovlascenje da ste saglasni da oni umesto vas zavrse posao i dozvolu za uvoz koju ste dobili

Naoruzajte se strpljenjem - zna da se zakomplikuje usled razlicitog tumacenja zakona od strane pojedinih carinika koji teraju mak na konac kao da su devedesete i ne priznaju fakturu koja je obavezno mora da putuje sa robom i bez obzira sto pecat nije neophodan insistiraju i na pecatu i potpisu (mora original da bude , ne kopija) a recimo Holandija vec 15 godina ne koristi pecat..pa zamislite znak upitnika kada pitate prodavca da li moze da posalje sa pecatom

Koliko traje carinjenje - U zavisnosti od pratece dokumentacije moze da se zavrsi za 3-4 dana ili za 2 - 3 nedelje ako carinik smatra da faktura nije u redu pa cekate ispravke neke da prodavac ponovo posalje postom(napomenuo sam da mora iskljucivo original)

Zavrsena carina - odlazite po robu ili vam stize na kucnu adresu, zavisi kako ste dogovorili sa prodavcem.Ako odlazite Licno po robu na licu mesta placate pdv u iznosu od 20% i usluge spedicije ako nije vec uracunata u cenu transporta (UPS recimo ne naplacuje)

VEOMA VAZNO!!!! - od momenta kada je carina odradila svoj deo posla i preuzeli ste i platili pdv krece sat da otkucava , imate 8 dana da odradite kategorizaciju oruzja kod ovlascenog oruzara i prijavite policijskoj upravi (racunaju se i neradni dani) inace ste u ozbiljnom problemu . Homologaciju kao fizicko lice ne radite
Ne vjeruj čovjeku koji ti govori o sreći a njegovo lice ispisuje tužne redove nezadovoljstva i nesreće.
Post Reply

Return to “Pričaona”