Raspitajte se pod obavezno da li puška koju zelite vec ima u prodaji kod nekog uvoznika (postedecete sebe muke i kidanja zivaca a necete ustedeti bas mnogo)
Ako nema niko u ponudi detaljno pretrazite ko ima od inostranih prodavaca u ponudi i nadjite najpovoljnijeg
Kada pronadjete gde ima i cena vam odgovara kontaktirajte prodavca i proverite da li uopste ima nacina i volje da se zeza sa vama i najbitnije da li ima nacina da vam posalje pusku(nekada se jednostavno ne isplati - preskup transport)
Tek kada ste uspostavili kontakt sa prodavcem, potvrdili i sve dogovorili , nacin placanja, transport, cenu trazite predracun , u dalje tekstu znacete zbog cega
Napomenite prodavcu da na profakturi obavezno bude naglaseno da je proizvod proizveden u EU (ako uvozite iz EU i ako je puska stvarno proizvedena u nekoj od zemalja clanica) posto samo tako necete platiti carinu koja iznosi 25%
Nasa carina je nemilosrdna tako da insistirajte na pecatu i potpisu na dokumentu, bez obzira sto po nasem zakonu od 2018 nije potreban na dokumentima koji su stigli ptem e-maila
Proverite sa prodavcem carinske tarifne brojeve.Moraju biti usaglaseni sa nasim, nije slucaj sa svim drzavama. Na primer Mundilar iz Spanije ima neke svoje tarifne brojeve koji nisu u skladu sa nasim (provereno sa ministarstvom)
Oruzje mora da ima tarifni broj 93040000 , a recimo magacini koji spadaju u rezervni deo ili dodatnu opremu 93059900
Vazna napomena - dogovoriti sta se desava u slucaju da ne dobijete uvoznu dozvolu posto neretko pusku morate platiti u celosti da bi dobili predracun, na primer popularni Krale insistira na placanju unapred da bi uopste poslao predracun.Kada kazem sta se desava mislim na povrat novca, da li ima nekih provizije, penala, umanjenje placenog iznosa......Dozvola se dobije lako ako niste bas neki prekrsitelj zakona ili imate neke grehe iz mladosti
Dobijanje uvozne dozvole - Za pocetak nazvati ministarstvo na broj telefona 011/2642136 objasniti o cemu se radi i ostaviti e-mail i broj telefona radi brzeg kontakta i da imaju gde da vam posalju uproscenu verziju izvoda iz zakona po kojoj ce te se navoditi.
Potrebna dokumenta:
⦁ Predracun prodavca sa svim gore nevedenim
⦁ Napisan dokument (prepisana profaktura sa robom koju kupujete bez izrazenog inostranog poreza i cene transporta)
⦁ Skenirana i iscitana licna karta
⦁ Dokaz o placanju takse za uvoznu dozvolu (tacnu cenu ne navodim posto je moguca promena..trenutno je nesto preko 13000 din a ziroracun i instrukcije za placanje ce te dobiti u e-mailu od ministarstva)
⦁ Izvod iz banke ili skrinsot sa telefona da ste oruzje i sve sto usput uvozite platili, (mozete uvesti kao fizikco lice do mislim 5 razlicitih stvari pa valja iskoristiti)
⦁ Zahtev za izdavanje dozvole napisan u slobodnoj formi - ja taj i taj zelim da uvezem to i to zbog tog i tog i obavezno naglasiti da je za licnu upotrebu a ne za dalju prodaju(recimo sportsko streljastvo, ako vec posedujete neku pusku nece skoditi da prilozite i dozvolu za drzanja iste) .Tako napisan zahtev odstampate i potpisete, fotografisete sa potpisom i tako saljete sa svim ostalim papirima na e-mail koji ce te dobiti.
To bi bilo otprilike sve sto vam treba da bi podneli zahtev, ostaje da cekate da ministarstvo donese odluku.Zaseda se sredom tako da ako ste predali recimo u petak do kraja nedelje imate odgovor i dozvolu po koju mislim da morate licno otici.Ranije su slali postom ali mislim da mi je receno da vise to ne rade.
Dobili ste dozvolu - sta dalje
Prodavcu saljete kopiju dozvole i licne karte ili pasosa
Prodavac salje robu i ona stize na carinu
Da bi ste ocarinili robu potrebna vam je neka spediterska firma da zavrsi papirologiju a njima dostavljate skoro pa sve papire na e-mail kao i prilikom podnosenja zahteva plus ovlascenje da ste saglasni da oni umesto vas zavrse posao i dozvolu za uvoz koju ste dobili
Naoruzajte se strpljenjem - zna da se zakomplikuje usled razlicitog tumacenja zakona od strane pojedinih carinika koji teraju mak na konac kao da su devedesete i ne priznaju fakturu koja je obavezno mora da putuje sa robom i bez obzira sto pecat nije neophodan insistiraju i na pecatu i potpisu (mora original da bude , ne kopija) a recimo Holandija vec 15 godina ne koristi pecat..pa zamislite znak upitnika kada pitate prodavca da li moze da posalje sa pecatom
Koliko traje carinjenje - U zavisnosti od pratece dokumentacije moze da se zavrsi za 3-4 dana ili za 2 - 3 nedelje ako carinik smatra da faktura nije u redu pa cekate ispravke neke da prodavac ponovo posalje postom(napomenuo sam da mora iskljucivo original)
Zavrsena carina - odlazite po robu ili vam stize na kucnu adresu, zavisi kako ste dogovorili sa prodavcem.Ako odlazite Licno po robu na licu mesta placate pdv u iznosu od 20% i usluge spedicije ako nije vec uracunata u cenu transporta (UPS recimo ne naplacuje)
VEOMA VAZNO!!!! - od momenta kada je carina odradila svoj deo posla i preuzeli ste i platili pdv krece sat da otkucava , imate 8 dana da odradite kategorizaciju oruzja kod ovlascenog oruzara i prijavite policijskoj upravi (racunaju se i neradni dani) inace ste u ozbiljnom problemu . Homologaciju kao fizicko lice ne radite
Ne vjeruj čovjeku koji ti govori o sreći a njegovo lice ispisuje tužne redove nezadovoljstva i nesreće.