Samo da kažem.......
Moderator: VIP
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 7922 times
- Been thanked: 18723 times
- Status: Offline
Re: Samo da kažem.......
A šta znači riječ partizan?
Šta je ustaša, jel ustanak-ustaša?
Šta je četnik, ima li veze s četom?
Šta je ustaša, jel ustanak-ustaša?
Šta je četnik, ima li veze s četom?
Partizani su kao gerilci il tako nešto (ne znam s kojeg jezika prevedeno). Partizanski oblik ratovanja se koristi kao inačica za gerilski oblik ratovanja. Nemoj me sad pitati što znači riječ gerilac. Za ustaše ne znam al` znam da u Domovinskom ratu u Hrvatskoj uopće nije bilo ni ustaša ni četnika. Nas hrvate napali neki početnici pa se zajebali.
O, sudbo kleta...
vrati mi vjeru...u ljude, u ljubav, u bolje sutra;
za uzvrat ja ću moliti Boga
da ti oprosti za sva moja tužna jutra...
- String
- Legenda foruma

- Has thanked: 1 time
- Been thanked: 27 times
Rijec ceta dolazi iz turskog (çete). Oznacava dio vojske ili samostalnu naoruzanu grupu, koja moze biti od nekoliko ljudi do nekoliko tisuca.
Ustasa - Hrvatska revolucionarna organizacija bila je hrvatska nacionalisticka fasisticka organizacija. Pripadnici organizacije nazivani su ustase, po starijoj hrvatskoj rijeci za pobunjenike, ustanike, gerilce.
Rijec partizan dolazi od latinskog "part-". Iz latinskog potice talijanska rijec "parte" koja znaci "dio" ili "strana" (odatle "partija" odnosno "stranka") iz cega je u talijanskom nastala rijec "partigiano" ili "partisano"; koristila se za pristasu neke stranke, ali i za najamnog vojnika koji se za neku "stranu" bori za novac. Oruzje koje takve trupe koriste nazvano je "partizana".
Ustasa - Hrvatska revolucionarna organizacija bila je hrvatska nacionalisticka fasisticka organizacija. Pripadnici organizacije nazivani su ustase, po starijoj hrvatskoj rijeci za pobunjenike, ustanike, gerilce.
Rijec partizan dolazi od latinskog "part-". Iz latinskog potice talijanska rijec "parte" koja znaci "dio" ili "strana" (odatle "partija" odnosno "stranka") iz cega je u talijanskom nastala rijec "partigiano" ili "partisano"; koristila se za pristasu neke stranke, ali i za najamnog vojnika koji se za neku "stranu" bori za novac. Oruzje koje takve trupe koriste nazvano je "partizana".

Triput hura za Stringa, hura, hura, huraaa! Mogao sam i umrijet a ne doznat ovo. Davno sam učio pa se slabo sjećam da je Pavelić ustašama dao ime po nekim ustanicima sa područja Jajca, al` bolje da ne razlažem ovo jer se slabo sjećam. Znam samo da ja imam jednog ustašu iznad ova dva moja jajca, koji jako voli partizanski oblik ratovanja: "Pripucaj i bježi!"String wrote:Rijec ceta dolazi iz turskog (çete). Oznacava dio vojske ili samostalnu naoruzanu grupu, koja moze biti od nekoliko ljudi do nekoliko tisuca.
O, sudbo kleta...
- Maja
- Administrator

Znači ispade da su partizani sluge koje ginu za nekog, a ustaše i četnici pobunjenici i heroji 
- KOMESAR
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 2 times
Partizani su bili jadni borci koji su se čitav rat krili po šumama i gorama.Progonio ih ko je stigao.Ojačali tek 1944.kad su četnici prešli na njihovu stranu.Maja wrote:Znači ispade da su partizani sluge koje ginu za nekog, a ustaše i četnici pobunjenici i heroji
Sve u svemu ,za čitav rat su ubili oko 1.000 Nijemaca,nešto ustaša i veliki broj četnika.
p.s.
Na Sutjesci nije bilo ni slično kako su to Titini heroji predstavili.Moj dedo je tamo bio.Ostao živ samo zato što je poznavao teren.Uglavnom samo se "Maršal" i njegova svita izvukla.Ostalo su Švabe sve potamanile.
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
Daj, nemoj tako prejudicirati moje riječi, ograđujem se od svakog zločina, kao bojnik Hrvatske vojske prvenstveno se ograđujem od svakog ratnog zločina. Ovdje samo ponekad dođem dat si malo oduška i našalit se malo i samo mi reci ako ti to smeta sam ću se banirati. Možeš mi pripisati sve ali te samo lijepo molim da mi kao časniku ne pripisuješ veličanje ratnih zločina. Ponizno te molim, tvoj sam sluga pokoran.Maja wrote:Znači ispade da su partizani sluge koje ginu za nekog, a ustaše i četnici pobunjenici i heroji
O, sudbo kleta...
Nikako da se naviknem na ovaj forum. 
People don't get what they deserve. They just get what they get.
- Mala_Mu
- atomica

- Mood:
- Has thanked: 551 times
- Been thanked: 1391 times
Treba malo vremena al prirast ce ti srcuSavannah wrote:Nikako da se naviknem na ovaj forum.
Eto, ja se ovdje taman malo opustim i odmah me Maja zalije kantom hladne vode.Savannah wrote:Nikako da se naviknem na ovaj forum.
O, sudbo kleta...
- Maja
- Administrator

Šta ti bi dragi tovare? Ja sam ovo napisala nakon sto sam pročitala stringove definicije i nema to ama baš nikakve veze s tobom. Evo tek sam sad skontala da si Hrvattovar wrote:Daj, nemoj tako prejudicirati moje riječi, ograđujem se od svakog zločina, kao bojnik Hrvatske vojske prvenstveno se ograđujem od svakog ratnog zločina. Ovdje samo ponekad dođem dat si malo oduška i našalit se malo i samo mi reci ako ti to smeta sam ću se banirati. Možeš mi pripisati sve ali te samo lijepo molim da mi kao časniku ne pripisuješ veličanje ratnih zločina. Ponizno te molim, tvoj sam sluga pokoran.Maja wrote:Znači ispade da su partizani sluge koje ginu za nekog, a ustaše i četnici pobunjenici i heroji
- Maja
- Administrator

Svašta.tovar wrote:Eto, ja se ovdje taman malo opustim i odmah me Maja zalije kantom hladne vode.Savannah wrote:Nikako da se naviknem na ovaj forum.
Mala_Mu wrote:Treba malo vremena al prirast ce ti srcuSavannah wrote:Nikako da se naviknem na ovaj forum.pa neces moci bez foruma
Mislis?
People don't get what they deserve. They just get what they get.
- Mala_Mu
- atomica

- Mood:
PretpostavljamSavannah wrote:Mala_Mu wrote:Treba malo vremena al prirast ce ti srcuSavannah wrote:Nikako da se naviknem na ovaj forum.pa neces moci bez foruma
Mislis?
Oprosti Majo, ja se ispričavam, prenaglio sam i jako mi je žao. Iskupit ću ti se već nekako. A ja sam prvenstveno građanin svijeta pa tek onda sve ostalo. Stalno sam pod nekakvom pasijom zbog mog zvanja i zanimanja pa pušem i na hladno. Oprosti mi, samo reci riječ i ozdravit će duša moja.Maja wrote:Šta ti bi dragi tovare? Ja sam ovo napisala nakon sto sam pročitala stringove definicije i nema to ama baš nikakve veze s tobom. Evo tek sam sad skontala da si Hrvattovar wrote:Daj, nemoj tako prejudicirati moje riječi, ograđujem se od svakog zločina, kao bojnik Hrvatske vojske prvenstveno se ograđujem od svakog ratnog zločina. Ovdje samo ponekad dođem dat si malo oduška i našalit se malo i samo mi reci ako ti to smeta sam ću se banirati. Možeš mi pripisati sve ali te samo lijepo molim da mi kao časniku ne pripisuješ veličanje ratnih zločina. Ponizno te molim, tvoj sam sluga pokoran.Maja wrote:Znači ispade da su partizani sluge koje ginu za nekog, a ustaše i četnici pobunjenici i heroji
O, sudbo kleta...
- Maja
- Administrator

- greeneyes
- Hadžija

- Has thanked: 6125 times
- Been thanked: 6706 times
I tako, Messi je sad i najbolji strijelac u historiji Lige Prvaka. 
Samo sabura
- KOMESAR
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 2 times
Daje golove,ali novce ne.greeneyes wrote:I tako, Messi je sad i najbolji strijelac u historiji Lige Prvaka.
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
- Mala_Mu
- atomica

- Mood: