Hidžab, nikab, burka
- Mala_Mu
- atomica

- Mood:
- Has thanked: 551 times
- Been thanked: 1391 times
- Status: Offline
- drugrankovic
- Inventar foruma

Re: Hidžab, nikab, burka
Podrinjac wrote:Vjernici, bi li mi mogli prekomentarisati ovakav vid oblačenja. Da li je dobar, ili loš.
novopazarska vjernica
iz butiku! "Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”
- harlekin
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 166 times
- Been thanked: 372 times
bolje je i tako?Salahuddin wrote:Podrnjac, toj da je da se hebe a da joj ne udje. To nikad nije islo. Ona je, po islamskim propisima, nista vise nego ona sto jase sipku u baru. Pokrila glavu a guzovi na izlogu...![]()
A i ova u bijelom, sto je Rum postavio, nije bas ono...podlaktice joj se vide a dozvoljeno je sao do zglobova sake da se vidi...ali eto, bolje i tako nego kao ova macimudanka.
ima tog u islamu?bolje ikako?
to samo kod nas ima,pa ajd da pokrije ista,ajd makar coek klanja bajram ili dzumaj
ajd popije samo ponekad i jos bolje ne pije 40 dana prije ramazana
to islam?
nema tu bolje ipak od one,il je obucena kao muslimanka ili nije
islam vise kvare oni koji ga poznaju,nego oni sto pojma o njemu nemaju
pa uvijek je haman bolje izabrati manje zlo. slazem se sa Salahuddinom.
harle, takva osoba nije u potpunosti izgubljena. ipak ima svijest o tome i trudi se koliko toliko. mozda je nesto nekad ponuka i na vise. doduse, to se moze i desiti nekom ko nikako ne mari za tim.
harle, takva osoba nije u potpunosti izgubljena. ipak ima svijest o tome i trudi se koliko toliko. mozda je nesto nekad ponuka i na vise. doduse, to se moze i desiti nekom ko nikako ne mari za tim.
- Calla
- Legenda foruma

- Has thanked: 2773 times
- Been thanked: 2209 times
Vidis ti ove muske mafije,,
i tko diskutira na ovoj temi samo muski,,kao da se njih pokrilo a ne zene ,,jedina bramsica i ja branimo glave da nas ne pokriju skroz!
i jos nesto,nitko od vas ne pohvali ove zenske na slikama kako su profesionalno podvezale marame na glavi!!
muski ne lagite sami sebe priznajte,, prije cete se vi okrenuti za ovima sto su u stiklama i priteci im u pomoc nego za onima sto su skroz pokrivene !!
i tko diskutira na ovoj temi samo muski,,kao da se njih pokrilo a ne zene ,,jedina bramsica i ja branimo glave da nas ne pokriju skroz!
i jos nesto,nitko od vas ne pohvali ove zenske na slikama kako su profesionalno podvezale marame na glavi!!
muski ne lagite sami sebe priznajte,, prije cete se vi okrenuti za ovima sto su u stiklama i priteci im u pomoc nego za onima sto su skroz pokrivene !!
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
- Podrinjac
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 5 times
Slažem se. Ja ću prvi priteći toj u štiklama. To priznajem.Calla wrote:Vidis ti ove muske mafije,,
Ali pod jednim uvjetom, da se nije baš previše 'otkrila'.
Priznajem ali iz totalno drugih razloga. Žene u štiklama su smotanije i ako im se desi neka nezgoda ili treba desiti više im treba pomoć.Calla wrote:Vidis ti ove muske mafije,,
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
- Calla
- Legenda foruma

pa eto neka obuce hlace na stiklu bjelu kosulju i sako,,zar nije idealno pokrivena??
- Calla
- Legenda foruma

zene u stiklama pokazuju krhkost,noge (kada se stikla izvrne,,majcin sine nahebo si ga kao zuti)
ali ipak stiklasta slika (seksipil)guza stoji uspravno,,sise,,tjelo ima sasvimm drugo drzanje ,,moc privlacenja je veci
,,dok ove u ravnim cipelama (mogu i same ustati kad im se noga mozda izvrne )

ali ipak stiklasta slika (seksipil)guza stoji uspravno,,sise,,tjelo ima sasvimm drugo drzanje ,,moc privlacenja je veci
,,dok ove u ravnim cipelama (mogu i same ustati kad im se noga mozda izvrne )
- gospođa Brams
- Forum [Bot]
- Has thanked: 196 times
- Been thanked: 842 times
Pa lakše je pričati o pokrivanju tuđe glave.Calla wrote:Vidis ti ove muske mafije,,
Kao što muškarci uglavnom dominiraju raspravama o abortusu.
somehow I manage
- Calla
- Legenda foruma

yes,,yes,,
i neka samo pokusaju jos jednom da mrdaju palcem u pravcu radikalnih islamskih pokreta iz Quatara,,ili Rijada,,
(cuj ti bande svjetske u saudi arabiji neka se pokrivaju)ma noge cemo im polomiti !
Harleeee jes cuo (sad bi ovdje trebao da dode onaj smajli sa dizanjem obrva gore dole i naravno onaj sa oklagijom u ruci!
eee evo i smajlice su mi sklonili,,resertirali comp nanovo sve mi zamrsili!!
i neka samo pokusaju jos jednom da mrdaju palcem u pravcu radikalnih islamskih pokreta iz Quatara,,ili Rijada,,
(cuj ti bande svjetske u saudi arabiji neka se pokrivaju)ma noge cemo im polomiti !
Harleeee jes cuo (sad bi ovdje trebao da dode onaj smajli sa dizanjem obrva gore dole i naravno onaj sa oklagijom u ruci!
eee evo i smajlice su mi sklonili,,resertirali comp nanovo sve mi zamrsili!!
- Elfudin
- Poneki mu pročitamo

Pokrivanje lice nije izvorni islamski obicaj. To je uveo Abasijevicki halifa Harun "ar-Rashid" po nagovoru svoje sestre. Inace taj delegat je radio sve po nagovoru zena, nekad haremskih svalerski a uglavno od svoje majke koje je bila haremska robinja njegovog oca. E sad koja je to guja morala da bude da medju stotinama vruhunski ljepotica zavrti halifu oko malog prsta... 
Horde Zla 1987
- harlekin
- Aktivni forumaš

kvaka je u tom da nije bitno sta ti ili ja mislimopaparaci wrote:pa uvijek je haman bolje izabrati manje zlo. slazem se sa Salahuddinom.
receno nam je sta i kako trebamo,sad hocemo mi li to ili ne to je nasa stvar
zena moze bit obucena kao muslimanka ili ne
ja mogu klanjat ili ne
mogu postovat islam ili ne
nema tu izmedju
to smo mi izmislili,majstori u tom,islam i kuran je kompletan,nema tu ja cu uzet ovo ili ono sto men odgovara
i nije to samo o pokrivanju zena,muskarci su puno vise zabrazdili a opet smatraju se nekakvim vjernicima iako i sami znaju da to bas i nije tako,al hajd bar ih drugi fol cijene i postuju pa im cool bit vjernik
e nemere,ili jesi ili nisi,svatko zna citat,vidi kakav trebas,sta ti je receno da budes,ne treba tu nikakva filozofija ni ucenjaci
danas svaka suga s malo vecim stazom u islamu ima nekakav you tube uradak,tema =vidjaj mene ja ucenjak
svatko mora odabrat,ili jesi ili nisi
ja odabrao
- gospođa Brams
- Forum [Bot]
- Has thanked: 196 times
- Been thanked: 842 times
Svugdje ima takvih, što ih ja zovem "selektivnih vjernika". Nije to samo ograničeno na islam.
somehow I manage
- Podrinjac
- Forum [Bot]
- Been thanked: 5 times
Neko ko hoće da se pokrije, nek se pokrije. Neko ko neće ne mora, to je njena stvar. Vjera se nosi u srcu i duši, ne u odjeći. Ako je pokrivena, ne znači da je poštenija.
- harlekin
- Aktivni forumaš

ok zast je sad bitno sta ja mislim ili ti?Salahuddin wrote:
Harlekin, grijesis potpuno. Islam nije tako iskljuciv kako ti mislis. Bolji je onaj, recimo, koji je samo izgovorio kelime-i-sehadet i nikada nije klanjao nijednom od onoga koji ga nikada nije izgovorio. Jer onaj koji nastoji da bude blizi zivotu po islamskim propisima cini onoliko koliko moze da to ostvari. Zato onaj koji radi bar nesto od Islama (ovdje treba razdvojiti iman i Islam) u svakom slucaju ima "bolju poziciju" od onoga koji ne radi nista. Prva stvar za koju cemo biti pitani je namaz. Pa zar nece biti lakse poloziti racun o tome onome koji je klanjao, a uz to i znao "popiti koju", nego onaj koji nikada nije klanjao? To sto neko pije je grijeh i samo je do Boga dz.s hoce li mu oprostiti. Ali onaj koji i pije i ne klanja ima dva velika grijeha: propustanje namaza i konzumiranje alkohola.
Dok onaj drugi ima samo alkohol. Znaci to ti je jednostavno kao matematicko sabiranje i oduzimanje. Gledaj da sto vise upotpunjavas ono sto mozes. Za ono sto ne mozes neces ni odgovarati.
Ova slika koja je pocela raspravu svodi se na jedno pitanje. Ako ti mislis da se treba pokriti ili potpuno ili nikako, onda po pravilu to treba da znaci da moze i gola hodati. Jer gdje je granica koliko se treba pokriti? Sto se vise pokrije, to bolje. Po tvom ispada da moze i gola hodati ako se nije pokrila. Izvini ako sam ti "zahaterio" ovim postom ali sam duzan da ti skrenem paznju ako primijetim da se fikh interpretira pogresno.
Selam zemo. Pokusaj ti sto mozes... Ako ti krenes 1 korak prema Allahu, on ce 10 prema tebi. Vodi se time i neces imati nedoumica.
P.S.
Calla, niko ne pokusava nikoga pokriti nazor, nego se govori o ispravnosti pokrivanja po islamskim propisima.
negdje pise da trebamo radit onako kako mi mislimo da je ok,ili nam pise sta i kako tacno trebamo radit?
ako zena nije obucena kao muslimanka onda nije,gola=nije obucena kao muslimanka,polugola=nije obucena kao muslimanka.
samo jedna noga joj gola=NIJE OBUCENA KAO MUSLIMANKA.
i to "sto se vise pokrije to bolje" to jest fino i kulturno ali nikakve veze s oblacenjem u islamu.
men poslanik rekao "zabranjeno ti je pit"-ma tko te sljivi
rekao mi "obaveza ti je klanjat"-hmm...ajd ocu bar dzumu
"treba razdvojiti iman i Islam"???????????????????????????????'
- harlekin
- Aktivni forumaš

najveci medju nama nam je ipricao sve o islamu,i nema tu puno rasprave ni veliki govora
ili zivis po tom islamu ili ne zivis,nemoze oboje iako bi nam svima odgovaralo.
ili zivis po tom islamu ili ne zivis,nemoze oboje iako bi nam svima odgovaralo.
- Calla
- Legenda foruma

Salahudine ja se volim saliti iako sam sve razumila jos od samog pocetka teme da se sluzis samo prenosom islamskih propisa jasno mi je da tamo nema puno mrdanja sta ja kao zena hocu ili necu za svaku slobodnu setnju je potrebna posebna dozvola jedino se ceka da se i ovaj konzervativni seik reformira,(omeksa prema zenskim clanovima )polako ali sigurno dolaze i zene na vlast ima u njihovim zemljama poslovnih zena bogatijih zena i one moraju posebne dozvole sebi izdilovati sa glavnim seicima da bi dobile odobrnja da idu na sastanke sa muskim populacijama (radi se o odjeci pokrivanjem glave i skidanje vela sa lica)ipak u ovakvim situacijama postaje meksi i dozvoljava poslovnim zenama da u iznimnim situacijama otkriju lice..
ja pokusavam samo da dotaknem osobu koja taj zakon na sebi godinama nosi mogu samo sa licnim iskustvom reci da od tog trenutka zena postaje ogranicena u 100%vidu uz duplu dozu znojenja !!
Da li ste ikada imali priliku hodati i obavljati najosnovnije radnje,,
gledati i posmatrati ljude kroz slajer ili recimo rucati u restoranu gdje je lice usne i njena brada prekrivena !!
ja pokusavam samo da dotaknem osobu koja taj zakon na sebi godinama nosi mogu samo sa licnim iskustvom reci da od tog trenutka zena postaje ogranicena u 100%vidu uz duplu dozu znojenja !!
Da li ste ikada imali priliku hodati i obavljati najosnovnije radnje,,
gledati i posmatrati ljude kroz slajer ili recimo rucati u restoranu gdje je lice usne i njena brada prekrivena !!
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9843 times
- Been thanked: 11600 times
Nošenje marame nije zabranjeno nijednim zakonom ni propisom

Na sjednici održanoj jučer Rijaset Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini (IZBiH) razmatrao je informaciju o sve većem broju muslimanki koje zbog nošenja marame su izložene diskriminaciji i mobingu pri zapošljavanju i radu.
Tim povodom Rijaset IZ u BiH „iskazao je posebnu zabrinutost zbog porasta ovakvih slučajeva u državnoj službi i javnoj upravi“.
"Nošenje marame predstavlja sastavni dio vjerovanja muslimanki i nije zabranjeno niti jednim zakonom ni propisom u BiH. Naprotiv, prema međunarodnim i domaćim zakonima sloboda vjere i uvjerenja, a time i nošenje marame, temeljno je ljudsko pravo. Direktna i indirektna diskriminacija, te mobing koji ove žene prijavljuju nedopustivi su u pluralnom i demokratskom društvu koje baštini vladavinu prava", saopćeno je iz Rijaseta IZBiH
Rijaset IZBiH podržavajući sekularni princip odvojenosti vjerskih institucija i države i njenu svjetonazorsku neutralnost napominje da je ovdje riječ o individualnom ljudskom pravu koje se zasniva na savjesti svake pojedinke i koje država i njeni organi trebaju poštovati.
"Rijaset Islamske zajednice u BiH osuđujući diskriminaciju i mobing, ohrabruje žene da traže svoja prava i poziva ih da koriste sve zakonski raspoložive mehanizme, uključujući i pokretanje tužbe tamo gdje smatraju da im je ovo temeljno pravo uskraćeno", ističe se u saopćenju Rijaseta IZBiH.
(FENA)