Kako se rijesiti negativnih misli??

Diskusije o životu i životnim problemima, stavovima. Savjetovanje.

Moderator: Krokodil Behko

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2674 times
Been thanked: 4688 times
Status: Offline

Re: Kako se rijesiti negativnih misli??

Post by Nora Ibsenova » 05 Jun 2024, 11:15

HAVANA wrote: 05 Jun 2024, 11:10
Nora Ibsenova wrote: 05 Jun 2024, 10:54

Od svega sem propisane terapije.

Pa tjeskoba mi je pojačana iako pijem terapiju, pocinjem tonut u neku depresiju, snizeno mi je raspolozenje značajno, evo plačem bez razloga 3 sata već za stolom, vjerovatno jer mi je sistem pohrane serontonina totalno sjeban. Imam tremore u rukama i nogama, grče mi se mišići, hvata me drhtavica, a najgore mi je što se znojim preprepreviše.

Mislim da ću morat i na poslu come clean, kako je krenulo. :)
Ma nebitno i od cega je ako je fizicka od gudre.Idi kuci i jecaj,trpi dok ne prodje. Trazili ste ,gledajte :cudi Il hoces il neces,drugacije proc ne moze.Ako hoces prodje pa te onda doceka psiha.Ako neces isto prodje kad se zveknes al odgadjas problem i rjesenje.Ako uopste vise pricamo o gudri,ne kontam bas najbolje.
Manje više sam spremna na tu fizičku, samo što, nisam znala da će bit baš TOLIKO teško iskulirat i sakrit, moraću otići kući fkt.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 9911 times
Been thanked: 16711 times

Post by spacebound » 05 Jun 2024, 11:15

Dori wrote: 05 Jun 2024, 11:09
spacebound wrote: 05 Jun 2024, 11:07

Kontam ja vec neko vrijeme da imam problem.
Dijete mi sutra ne ide na izlet sa skolom jer - mene strah, put do Sipova je grozan, krivine, provalije, ne znam kakvi su autobusi, da li su sigurni, kakvi su vozaci. I kad god pomislim da ide suze i lupanje srca :grana Moze se svasta desiti. Drugi roditelji valjda svoju djecu ne vole pa ih pustili, a samo ja dobra majka, pa svog zamolila da ne ide :ccc
Jucer mi je i psihologinja potvrdila da je moje helikopter roditeljstvo, stalna briga i sputavanje od njega napravilo nesigurnog djecaka sa niskim samopouzdanjem.
Meni je moj vec sad rekao da sam previse dosadna i da ga pretjerano stitim :D.
Meni je moj rekao da mu je zao sto se toliko brinem i da bi volio da se malo opustim i da nece ici jer najvise voli da sam ja sretna.
Dijete ispade zrelije i pametnije od mene :grana
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine
Has thanked: 2831 times
Been thanked: 23350 times
Status: Online

Post by HAVANA » 05 Jun 2024, 11:18

Nora Ibsenova wrote: 05 Jun 2024, 11:15
HAVANA wrote: 05 Jun 2024, 11:10

Ma nebitno i od cega je ako je fizicka od gudre.Idi kuci i jecaj,trpi dok ne prodje. Trazili ste ,gledajte :cudi Il hoces il neces,drugacije proc ne moze.Ako hoces prodje pa te onda doceka psiha.Ako neces isto prodje kad se zveknes al odgadjas problem i rjesenje.Ako uopste vise pricamo o gudri,ne kontam bas najbolje.
Manje više sam spremna na tu fizičku, samo što, nisam znala da će bit baš TOLIKO teško iskulirat i sakrit, moraću otići kući fkt.
Pa ja sta ces nego kuci.To je nemoguce sakrit.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14519 times
Been thanked: 10029 times

Post by Julia-Klara » 05 Jun 2024, 11:19

sad bez zajebancije - kada sam dosla ovamo, bila sam u toksicnoj "vezi", sve je utjicalo na moje samopouzdanje, selfrespect, uvijek sam ja bila ta koja nije valja, ruzna, debela, glupa, sve sto ide uz to... Cak i znala da da pored mene ima druge, cupala ga iz kockarskih dugova, alkohola, pica...

Kad sam se govneta rijesila fokusirala sam se na sebe.

Mozda je smijesno, i pomodarski, i "new Age shit", ali meni je pomoglo slusati neke od "self help" gurua, u to vrijeme najvise Teal Swan.

Najveci problem danasnjice je drustvo i okruzenje (zanemarimo porodicu i nase dozivljavanje istog).

Imamo i ovdje selfhelp shit temu (ili kako se zove, pokusat cu pronaci.

Ali to je za blaze slucajeve, ipak za ozbiljne zdravstvene probleme MORAMO potraziti strucnu pomoc (i to sam radila poslije raka i hemoterapije, pricala sam vam, sve na svoju inicijativu).

Najbitnije je spoznati i prihvatiti da imamo problem, i da zelimo pomoc.

about anxiety

ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA » 05 Jun 2024, 11:20

spacebound wrote: 05 Jun 2024, 11:07
Nora Ibsenova wrote: 05 Jun 2024, 11:00

Potraži pomoć što prije, jer to samo ide, ide, ode u nedogled, a što kažeš, i djecu ćeš sjebat.
I meni su prve ozbiljne simptome prije 10tak godina pripisivali normalnoj nervozi zbog fakulteta, a ja sam ispite provodila u wc-u fakulteta nad šoljom.
Kontam ja vec neko vrijeme da imam problem.
Dijete mi sutra ne ide na izlet sa skolom jer - mene strah, put do Sipova je grozan, krivine, provalije, ne znam kakvi su autobusi, da li su sigurni, kakvi su vozaci. I kad god pomislim da ide suze i lupanje srca :grana Moze se svasta desiti. Drugi roditelji valjda svoju djecu ne vole pa ih pustili, a samo ja dobra majka, pa svog zamolila da ne ide :ccc
Jucer mi je i psihologinja potvrdila da je moje helikopter roditeljstvo, stalna briga i sputavanje od njega napravilo nesigurnog djecaka sa niskim samopouzdanjem.
Da,unistices dijete.Izvini ali tako je.

spacebound
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 9911 times
Been thanked: 16711 times

Post by spacebound » 05 Jun 2024, 11:24

Smatram da je u svemu tome dobro sto sam ja uvidjela i sebi priznala problem i jos ima vremena se ispravimo, oboje.
Svađanje s budalom je poput hrvanja u blatu sa svinjom. Nakon sat vremena skužiš da svinja uživa.

Arthur Dent
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 961 times
Been thanked: 6893 times

Post by Arthur Dent » 05 Jun 2024, 11:29

spacebound wrote: 05 Jun 2024, 11:24 Smatram da je u svemu tome dobro sto sam ja uvidjela i sebi priznala problem i jos ima vremena se ispravimo, oboje.
imas vremena koliko da odes kupiti stvari za izlet djetetu. i reci mu sretan put sine.

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA » 05 Jun 2024, 11:32

spacebound wrote: 05 Jun 2024, 11:24 Smatram da je u svemu tome dobro sto sam ja uvidjela i sebi priznala problem i jos ima vremena se ispravimo, oboje.
Romane bi ti mogao napisati o mojoj zeni i kako sam se borio i izborio sa tim.To je tako,majka,mogu reci i normalno ali pravi ogromnu stetu djeci kad odrastu.Mora ba i past,udarit se,pogrijesit,oplakat,proludovat,ne moze pod stakleno zvono…Suludo je i moras to priznati da dijete lisis izleta i druzenja zbog tog nekog straha.

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA » 05 Jun 2024, 11:32

Arthur Dent wrote: 05 Jun 2024, 11:29
imas vremena koliko da odes kupiti stvari za izlet djetetu. i reci mu sretan put sine.

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22218 times
Been thanked: 20308 times

Post by Masamune » 05 Jun 2024, 11:33

Proći će i tebe to vremenom. Ako ništa, muškarci su i doći će to sve na svoje čim krene pubertet i malo kasnije.
Kad budu sposobni o sebi da se brinu manje ćeš se i ti sikirati.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 05 Jun 2024, 11:35

HAVANA wrote: 05 Jun 2024, 11:32
Romane bi ti mogao napisati o mojoj zeni i kako sam se borio i izborio sa tim.To je tako,majka,mogu reci i normalno ali pravi ogromnu stetu djeci kad odrastu.Mora ba i past,udarit se,pogrijesit,oplakat,proludovat,ne moze pod stakleno zvono…Suludo je i moras to priznati da dijete lisis izleta i druzenja zbog tog nekog straha.
A sam taj strah je strah od stvari KOJE NE POSTOJE I NISU SE DESILE. Umislja sebi kvar autobusa, lose puteve, loseg autobusa... Nije realno...

I kazu pameti ljudi da vecinu zivota provedemo u strahu os stvari koje SE NISU DESILE, NITI CE DESITI. Samo su u nasim glavama.

Zato je mindfulness bitan.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Julia-Klara » 05 Jun 2024, 11:36

Masamune wrote: 05 Jun 2024, 11:33 Proći će i tebe to vremenom. Ako ništa, muškarci su i doći će to sve na svoje čim krene pubertet i malo kasnije.
Ne nuzno.
Tatin najbolji prijatelj je imao helikopter mamu, niti se ozenio, niti ikad postao samostalan. Umrla ona, umro on poslije nje par par mjeseci.

Arthur Dent
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 961 times
Been thanked: 6893 times

Post by Arthur Dent » 05 Jun 2024, 11:36

Masamune wrote: 05 Jun 2024, 11:33 Proći će i tebe to vremenom. Ako ništa, muškarci su i doći će to sve na svoje čim krene pubertet i malo kasnije.
nece chan, iskustvo pokazuje da nece. izjava djeteta koja kaze u prevedenom smislu "nema veze mama sto sam ja tuzan, ako si ti sa tim zadovoljna i sretna" je zabrinjavajuca.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 05 Jun 2024, 11:43

Ma to je najvazniji korak. Lijeka ima, pokušaj sa psihologom i nekim biljnim pripravcima ispočetka, pa vidi kako ide.

Kad dodjem kuci slikacu jedne na prirodnoj bazi koje su meni od svih se pokazale najboljim.
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 05 Jun 2024, 11:45

Preporučujem vam knjigu "Antiroditelj" Marijan Košiček

Da vidite primjera iz prakse ...

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 05 Jun 2024, 11:53

Arthur Dent wrote: 05 Jun 2024, 11:36
nece chan, iskustvo pokazuje da nece. izjava djeteta koja kaze u prevedenom smislu "nema veze mama sto sam ja tuzan, ako si ti sa tim zadovoljna i sretna" je zabrinjavajuca.
Daaaa.
Ja sam nažalost morala prerano sazrijeti, da bih mogla brinut i o maminim potrebama.
Tako naučiš da zatomljuješ svoje želje, potrebne, emocije da bi udovoljio tuđim.

Naučiš kako da tapkaš na prstima oko nekoga, da ga ne bi uznemirio, a šta god govorio GLASNO, u podsvjesti tinja taj glas da si ti kriv, i da nije tebe mama ustvari i ne bi imala briga.

Nemojte to radit svojoj djeci. Trebale su mi godine psihoterapije da prvo shvatim šta su mi roditelji uradili, pa onda da ih razumijem, i na kraju da im oprostim. Da se izmirimo, izgrlimo i krenemo gradit zdrave odnose. Ali tome su prethodile scene koje ne želim nijednom roditelju koji voli svoju djecu da doživi.

Moje iseljenje iz kuće je bilo dramatično, išla sam taj dan upoznat porodicu momka, jer je stvar postala ozbiljna, i dobila sam poruku od mame, koja me izbacila iz cipela. Za pet dana je pred kućom bio parkiran kombi, sve moje stvari u crnim plastičnim vrećama, i rekla sam im
" Ja sad odoh i NIKAD se više ovdje vratit neću, a ni vi meni niste dobrodošli. "

Nemojte da do tog dođe, put do pakla popločan je dobrim namjerama.

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA » 05 Jun 2024, 11:58

Julia-Klara wrote: 05 Jun 2024, 11:35
HAVANA wrote: 05 Jun 2024, 11:32

A sam taj strah je strah od stvari KOJE NE POSTOJE I NISU SE DESILE. Umislja sebi kvar autobusa, lose puteve, loseg autobusa... Nije realno...

I kazu pameti ljudi da vecinu zivota provedemo u strahu os stvari koje SE NISU DESILE, NITI CE DESITI. Samo su u nasim glavama.

Zato je mindfulness bitan.
Moja je i u skolu stariju vodila svaki dan kad je krenula,skola 100 metara od kuce :ha Znaci tad vec je vriska bila,nece i bog,cika,nenormalno ponasanje.Jedan dan joj prisla curica ispred zgrade,mozemo li se mi druziti i ici zajedno u skolu.Naravno ja joj ne dam da je ona vise vodi i blamira.Gleda je s prozora,ode dijete s osmijehom,nikad vise zaplakala nije.I tako redom,nemoj ovo,nemoj ono,pazi ovo,pazi ono,ponesi kisobran,presvuci to,obuci to,jedi to,kupaj se tad,ne peri kosu,peri kosu,nemoj iza zgrade,idi pod svjetlo itd Dok nije porasla i rekla joj jel ti smatras da sam ja debil nesposobni il sta? Popusti me zeno vise,nisam debil.Kod nje nije izazvalo manjak samopouzdanja nego u kontru.Prenaglaseno forsiranje samostalnosti i mogu ja sve sama,sve znam i hocu,smijem...Ode skijat hitna je odnese,pobjegne skoci s mosta,zaposli se sa 16,upise faks koji ona zeli a ne sta joj ona prica,vozi auto,motor,brod...I dan danas su na noz samo nek joj zena podje nesto reci tako ces i tako...Od malih nogu to vuce.Samo nek joj nesto podje govoriti,kosa joj se na glavi digne,jel ti mene smatras debilom,pusti me viseeeee...Pisao sam vec,3 puta sam udario dijete,zbog tog dizanja kose na glavi i nacina razgovora sa majkom.A nije dijete krivo.A ja sam opet totalna kontra.Rasiri im krila i nadaj se najboljem.Uputi primjerom i ne teskom pricom koja lici na moranje...Ne moze moranje,nije niko lutka da ga navijes.Plus zabranjeno je najsladje u mladim godinama.Nikad nista nisam branio,prvu pivu je sa mnom popila i na prvi koncert otisla,pusis li,haj zapali...Nit pusi,nit se drogira,popije kad i treba da se poije, nit sam se ikad zacrvenio zbog nje.Sa mladjom slicno ali je ona dosta mirnija i razumije bolje majcinu brigu, samo ponekad kaze joj mama draga,nemoj...Bice dobro.

Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći

Post by Nora Ibsenova » 05 Jun 2024, 12:02

Dobro je kad ima tog balansa.
Moj partner će definitivno morat imat čelične živce.

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22218 times
Been thanked: 20308 times

Post by Masamune » 05 Jun 2024, 12:03

Arthur Dent wrote: 05 Jun 2024, 11:36
Dobro, ovo kod spejs je već odmaklo od početne faze pogotovo kad to povežem sa nekim postovima od ranije u vezi djece (ne bih detaljisao).
Ovo kad sebe tješiš da je to samo neka faza i slično važi samo na samom početku i samo tad možda može upaliti kao borba protiv toga, ali kasnije već nema šanse.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.

HAVANA
Forumaš godine
Forumaš godine

Post by HAVANA » 05 Jun 2024, 12:22

Koga god znam da je prisiljavao djecu na izbore,puno branio,ruzio,prestrog bio,sputavao dijete,svoje zelje,promasaje,uspjehe nametao njemu…U 90% slucajeva je i najebao.A nije uspio u namjeri.Samo je problem i sebi i djetetu napravio.Dovoljno je sve ovo tesko za mladog covjeka da bi mu jos i mi otezavali.Roditelj je da pomogne,podrzi,uputi a ne da glumi sudca i policajca,zakon…Sta god da izaberu ja cu ih podrzati ako je to njihov izbor i sretne su.To sta bi ja ili zena,okolina,ne pije vode.Nit treba da pije.

Post Reply

Return to “Filozofija & Psihologija”