Jugoslovenke na jadranskim plažama i ulicama davnih 80-ih

Moderator: Krokodil Behko

radeta62
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Status: Offline

Re: Jugoslovenke na jadranskim plažama i ulicama davnih 80-i

Post by radeta62 » 11 Dec 2014, 13:14

Krokodil Behko wrote:A taj zeleni, pretpostavljam da je proizveden u Bosni?
Sio je Yumko i za BiH trziste.... :D.

Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2209 times

Post by Calla » 11 Dec 2014, 13:36

ee vidis kako se na ovakvim temama mozemo svi dobro zabaviti ,,
i ovaj car srece zanese i mene iz mojih mladih godinica gdje sam osjecala da necemu vrjedimo kao nacija kao zemlja u koju stranci rado dolaze ,bez obzira sto se camar rugao tatinim sinovima od onda a znam da se ruga on i tatinim sincicima od danas (danas djecica vozaju ferarije po Bosni (Camar ,,ovak nesto ludosportsko bi i ti mogao vozikati udi u kriminal i odmah si bogatozapazen!
i da spomenem da sam nosila tigrasti jednodjelni kostimcic u osamdesetim,!!Mada je moj imao tregere na oba ramena (jednodjelni klasika)
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)

radeta62
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by radeta62 » 11 Dec 2014, 19:04

Calla wrote:ee vidis kako se na ovakvim temama mozemo svi dobro zabaviti ,,
i ovaj car srece zanese i mene iz mojih mladih godinica gdje sam osjecala da necemu vrjedimo kao nacija kao zemlja u koju stranci rado dolaze ,bez obzira sto se camar rugao tatinim sinovima od onda a znam da se ruga on i tatinim sincicima od danas (danas djecica vozaju ferarije po Bosni (Camar ,,ovak nesto ludosportsko bi i ti mogao vozikati udi u kriminal i odmah si bogatozapazen!
i da spomenem da sam nosila tigrasti jednodjelni kostimcic u osamdesetim,!!Mada je moj imao tregere na oba ramena (jednodjelni klasika)
Jednodelni a ledja gola do guze pa kad lastis popusti prilikom izlaska iz vode on se napuni voda se samo cedi na sve strane a meni raste nesta hoce da eksplodira...salim se Calla nije nista licno. :zubi

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41580 times
Been thanked: 28365 times

Re: Jugoslovenke na jadranskim plažama i ulicama davnih 80-ih

Post by Rum » 17 Jun 2021, 00:06

Image

Image
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41580 times
Been thanked: 28365 times

Zašto se žene u Jugoslaviji nisu gojile od pita, hleba i krompira: 3 jugoslovenska pravila zbog kojih ćete imati IDEALNU

Post by Rum » 14 Nov 2025, 19:21

Zašto se žene u Jugoslaviji nisu gojile od pita, hleba i krompira: 3 jugoslovenska pravila zbog kojih ćete imati IDEALNU TEŽINU

One nisu znale za dijetu, teretana je reč koju nikad nisu ni izgovarale, a kardio trening da i ne pominjemo, a opet - sve su bile idealno mršave i srećne jedući hleb, krompir i pite

Image

Ponekad listam stare albume svojih roditelja i zakačim se za fotografije. Gledam sliku svoje bake koja me nosi u rukama, gleda u mene s puno ljubavi, a strukić joj kao kod tinejdžerke. Stvarno, ne preterujem.

Ali u stvari, nije bilo posebne teorije. Žene 70-ih nisu se mučile sa proteinima i dijetama, nisu radile kardio na prazan stomak i nisu pile vodu sa limunom ujutru „da bi ubrzale metabolizam“. Ali su gubile na težini. I to još kako.

Bila sam opčinjena. Počela sam da kopam dublje. Ne iz nostalgije za Jugoslavijom — rođena sam kada je već počela da se raspada. Već zato što kao ljubitelj fitnesa vidim da neki od principa iz tog vremena i dalje funkcionišu. Jednostavno smo zaboravili na njih. Ili smo ih zamenili za fitnes sprava i 17 različitih zdravih doručaka napravljenih od kinoa i čia semena.

Evo šta je funkcionisalo 70-ih i 80-ih godina prošlog veka, a danas je zaboravljeno. Zahvaljujući ovim trikovima, milioni žena su ostali u formi - uprkos pecivima, krompiru i čaju sa kriškom džema.

Jednostavno je. Nema super aplikacija. Samo fiziologija, ritam i disciplina.
Image

Savet br. 1: Jednostavnost ishrane = manja šansa za prejedanje

Žena u doba Jugoslavije nije bila na dijeti „bez ugljenih hidrata“, nije isprobavala povremeni post i nije posipala laneno seme u kašu. Ali je jela... kao normalna osoba. Bez fanatizma, ali i bez preterivanja.

Nije bilo stalnog pristupa čokoladicama, pici, pecivima i bureku. Ali postojala su jednostavna jela od žitarica, krompira, povrća, mleka i mesa - i sve to u umerenim količinama.

Evo kako je to izgledalo u praksi:

Doručak - palenta ali od celog kukuruznog brašna ili parče crnog hleba uz jaja, ponekad sendvič sa domaćom slaninom...

Ručak: Pasulj ili supa, dinstani krompir sa mesom, salata.

Večera: sveži sir, jogurt, kuvane makarone, nešto što je ostalo od ručka.

I evo u čemu je trik. Sve je ovo obična hrana. Ali je imala manje rafinisanog šećera, manje je bila izazovna "za jelo“, i što je najvažnije, nije bilo navike grickanja po ceo dan. Čak se ni pite nisu pravile svaki dan, a kolači pogotovo.

Osim toga, sva ova hrana je morala da se spremi ručno, a danas je dovoljno da pozovete broj telefona i da poručite raznorazne đakonije. Tada smo morali:

stajati u redu na kasi;
doneti namirnice iz radnje;
stajati pored šporeta;
zatim sve ručno oprati.

Image

Savet br. 2: Jedite po rasporedu - bez grickalica, užinica, kao u vojsci

Ako biste rekli ženi iz doba Jugoslavije: "Jede mi se nešto između ručka i večere“, pogledala bi vas kao da ste ludi. Ko normalan jede između obroka? "Pa, pokvarićeš obrok!"

Režim je bio strog, gotovo vojnički. I ne zato što je neko brojao kalorije. Tako je jednostavno bio uređen život. Posao, ručak po rasporedu, kućni poslovi, večera i spavanje.

Standardni režim:

Doručak: od 7:00 do 8:00 (pre odlaska na posao);
Ručak: strogo u 13:00 (kod kuće ili u menzi);
Večera: do 19:00 (po povratku, sa celom porodicom).

Zašto je ovo najbolji način ishrane:

Redovna ishrana uči telo stabilnom ritmu: nema skokova šećera - nema brutalnog apetita.
Želudac se odmara između obroka.
Jetra i pankreas nisu opterećeni 24/7.
Telo „razume“ da je hrana po rasporedu i ne paniči.
I da, nema kasnih večera uz TV seriju, posle kojih zaspiš kao klada. Ljudi u doba Jugoslavije su rano legli jer su ujutru morali na posao. A jesti noću je jednostavno ludo.

Image

Savet br. 3: Oblik je sporedni efekat načina života

Žene u Jugoslaviji su gubile na težini ne zato što su to želele, već zato što nisu mogle da se uzdrže od kretanja. Evo primera iz vremena moje bake:

Buđenje u 6:00, doručak za celu porodicu, deca se spremaju.

Idi peške do autobusa, pa na posao.

Smenu provodi na nogama, ali ona takođe vodi celo domaćinstvo.

Prodavnica nije udaljena 5 minuta vožnje, već kilometar i jače i nazad sa torbama.

Kuća, kuvanje, čišćenje, peglanje, pranje na ruke odeće i odeće, kao i suđa (nije bilo mašina

Posle tog posla spava kao onesvešćena, a o kakvoj teretani da razmišlja? Kakva traka za trčanje?

Ali svakodnevna aktivnost je bila ušivena u rutinu. I ovo je bolje od bilo kakvog kardio treninga. Stalno se krećete, u dobroj ste formi i ne sedite na jednom mestu.

Plus, nema brze hrane. Da biste pojeli pitu, morate umesiti kore, otići po jaja u kokošinjac, kupiti sir na pijaci pa sve to sjediniti u pitu. To je mnogo više posla, nego svratiti u prvu pekaru i kupiti burek.

Image

Šta to možemo da uradimo danas po uzoru na domaćice iz Jugoslavije?

Pravilo broj 1: Jedite po rasporedu

Odredite sebi jasno vreme obroka i ne odstupajte od njega. Doručak, ručak, večera - po satu. I bez grickanja između obroka. Da, prvih nekoliko dana će biti teško. Onda će se telo prilagoditi. Apetit će se smiriti, neće biti želje za slatkišima.

Pravilo br. 2: Pojednostavite svoju ishranu

Što manje nepotrebnog, to bolje. Žitarice, povrće, meso, mlečni proizvodi. Nema potrebe za 20 superhrane i prekomorskim receptima. Hranite se na način koji vam je razumljiv i zadovoljavajući. Ne „glamurozno“ i moderno.

Pravilo br. 3: Krećite se opušteno

Nema potrebe za maratonima. Ali prošetajte do prodavnice, popnite se stepenicama, operite pod, oribajte wc, sredite kuhinju. I idealno, neke jednostavne jutarnje vežbe.

Pravilo br. 4: NE OPTEREĆUJTE SE

Žene u Jugoslaviji su gubile težinu jer nisu sebe opterećivale da budu vitke. Imale su ritam, režim, prirodnu aktivnost i ograničen pristup višku hrane. To nije bila dijeta - to je bio način života.

Image
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1680 times
Been thanked: 3217 times

Re: Zašto se žene u Jugoslaviji nisu gojile od pita, hleba i krompira: 3 jugoslovenska pravila zbog kojih ćete imati IDE

Post by Mutevelija » 14 Nov 2025, 19:23

Više radile :kafa
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Zanki
saudade
saudade
Has thanked: 28509 times
Been thanked: 32562 times
Status: Online

Re: Zašto se žene u Jugoslaviji nisu gojile od pita, hleba i krompira: 3 jugoslovenska pravila zbog kojih ćete imati IDE

Post by Zanki » 14 Nov 2025, 19:27

Ne mogu u kokošinjac po jaja :brani
Straj me
Najbolja stvar kod psihopate je, što ti se maksimalno posvete.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 22859 times
Been thanked: 20953 times

Post by Masamune » 14 Nov 2025, 19:28

Tačno kad god sam gledao slike roditelja iz mladosti sa društvom ili sa putovanja u Jugi rijetko ko je imao višak kilograma ono da je upečatljivo.

Koraci_u_noci
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 9517 times
Been thanked: 10368 times

Post by Koraci_u_noci » 14 Nov 2025, 19:41

Vise ih je bilo mrsavih. Jos su svi izgledali starije, kad gledas slike ili filmove iz tog vremena, ne mozes se nacuditi. Tipa Djuro u Ovo malo Duse ili Giga iz Boljeg zivota
Pobjeci sad od svega zelim

Koraci_u_noci
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 9517 times
Been thanked: 10368 times

Post by Koraci_u_noci » 14 Nov 2025, 19:43

Ev gledam sliku roditelja, drze me u rukama, tati 27, ne izgleda nista mladje neg ja sad, mozda minimalno
Pobjeci sad od svega zelim

Anestzijaaa
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 7075 times
Been thanked: 5061 times

Post by Anestzijaaa » 14 Nov 2025, 19:57

Nisu imale foruma
Risto Podvoznjak sedeset i osmas'

Zana
Gospođetina
Gospođetina
Has thanked: 9806 times
Been thanked: 9983 times

Post by Zana » 14 Nov 2025, 20:22

A što su samo žene u naslovu teme? Rume?
Treba samo ić' prekoreda i govorit' "izvinjavam se"

Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 25335 times
Been thanked: 6637 times

Post by Veca » 14 Nov 2025, 21:36

zato sto mu smetaju debele zene :hihi
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.

uvijek_kontra
zmajček
zmajček
Mood:
Has thanked: 6679 times
Been thanked: 6008 times

Post by uvijek_kontra » 14 Nov 2025, 22:14

Sreca pa nisu ideali svima isti. :hihi
Svako sebe laze kako mu odgovara.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 14443 times
Been thanked: 24343 times

Post by Fuddo » 14 Nov 2025, 22:58

Manje se jelo
Danas je svima zeludac razvaljen
Ako ne spuca pola krave za dorucak nije mu dobro
Plus hormoni, antibiotici, fruktoza i sta sve ne trpaju u hranu
Dozvolite da se obratimo

pizarro
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 6976 times
Been thanked: 8210 times

Post by pizarro » 14 Nov 2025, 23:04

Pravilo broj 1: Jedite po rasporedu

Odredite sebi jasno vreme obroka i ne odstupajte od njega. Doručak, ručak, večera - po satu. I bez grickanja između obroka. Da, prvih nekoliko dana će biti teško. Onda će se telo prilagoditi. Apetit će se smiriti, neće biti želje za slatkišima.
mislim da je snacking najveci razlog zasto su ljudi danas sve deblji.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1680 times
Been thanked: 3217 times

Post by Mutevelija » 14 Nov 2025, 23:45

Zanki wrote: 14 Nov 2025, 19:27 Ne mogu u kokošinjac po jaja :brani
Straj me
Mozes na rijeku prati veš :hm
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

amidza idriz
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 2599 times
Been thanked: 1233 times

Post by amidza idriz » 15 Nov 2025, 00:31

Moja je bila masala u Jugi a sada je potaman.
Nema to veze sa Jugom.
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#

Zanki
saudade
saudade

Post by Zanki » 15 Nov 2025, 06:47

Mutevelija wrote: 14 Nov 2025, 23:45
Zanki wrote: 14 Nov 2025, 19:27 Ne mogu u kokošinjac po jaja :brani
Straj me
Mozes na rijeku prati veš :hm
Hoću, kad vi budete tucali kamen :auf

Zanki
saudade
saudade

Post by Zanki » 15 Nov 2025, 06:48

Anestzijaaa wrote: 14 Nov 2025, 19:57 Nisu imale foruma
Pa kako to forum ugoji :ha

Post Reply

Return to “Jugonostalgija”