Sio je Yumko i za BiH trziste....Krokodil Behko wrote:A taj zeleni, pretpostavljam da je proizveden u Bosni?
Jugoslovenke na jadranskim plažama i ulicama davnih 80-ih
Moderator: Krokodil Behko
Re: Jugoslovenke na jadranskim plažama i ulicama davnih 80-i
- Calla
- Legenda foruma

- Has thanked: 2773 times
- Been thanked: 2209 times
- Status: Offline
ee vidis kako se na ovakvim temama mozemo svi dobro zabaviti ,,
i ovaj car srece zanese i mene iz mojih mladih godinica gdje sam osjecala da necemu vrjedimo kao nacija kao zemlja u koju stranci rado dolaze ,bez obzira sto se camar rugao tatinim sinovima od onda a znam da se ruga on i tatinim sincicima od danas (danas djecica vozaju ferarije po Bosni (Camar ,,ovak nesto ludosportsko bi i ti mogao vozikati udi u kriminal i odmah si bogatozapazen!
i da spomenem da sam nosila tigrasti jednodjelni kostimcic u osamdesetim,!!Mada je moj imao tregere na oba ramena (jednodjelni klasika)
i ovaj car srece zanese i mene iz mojih mladih godinica gdje sam osjecala da necemu vrjedimo kao nacija kao zemlja u koju stranci rado dolaze ,bez obzira sto se camar rugao tatinim sinovima od onda a znam da se ruga on i tatinim sincicima od danas (danas djecica vozaju ferarije po Bosni (Camar ,,ovak nesto ludosportsko bi i ti mogao vozikati udi u kriminal i odmah si bogatozapazen!
i da spomenem da sam nosila tigrasti jednodjelni kostimcic u osamdesetim,!!Mada je moj imao tregere na oba ramena (jednodjelni klasika)
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
Jednodelni a ledja gola do guze pa kad lastis popusti prilikom izlaska iz vode on se napuni voda se samo cedi na sve strane a meni raste nesta hoce da eksplodira...salim se Calla nije nista licno.Calla wrote:ee vidis kako se na ovakvim temama mozemo svi dobro zabaviti ,,
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41580 times
- Been thanked: 28365 times
Re: Jugoslovenke na jadranskim plažama i ulicama davnih 80-ih

Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.
s takvom lakoćom
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41580 times
- Been thanked: 28365 times
Zašto se žene u Jugoslaviji nisu gojile od pita, hleba i krompira: 3 jugoslovenska pravila zbog kojih ćete imati IDEALNU
Zašto se žene u Jugoslaviji nisu gojile od pita, hleba i krompira: 3 jugoslovenska pravila zbog kojih ćete imati IDEALNU TEŽINU
One nisu znale za dijetu, teretana je reč koju nikad nisu ni izgovarale, a kardio trening da i ne pominjemo, a opet - sve su bile idealno mršave i srećne jedući hleb, krompir i pite

Ponekad listam stare albume svojih roditelja i zakačim se za fotografije. Gledam sliku svoje bake koja me nosi u rukama, gleda u mene s puno ljubavi, a strukić joj kao kod tinejdžerke. Stvarno, ne preterujem.
Ali u stvari, nije bilo posebne teorije. Žene 70-ih nisu se mučile sa proteinima i dijetama, nisu radile kardio na prazan stomak i nisu pile vodu sa limunom ujutru „da bi ubrzale metabolizam“. Ali su gubile na težini. I to još kako.
Bila sam opčinjena. Počela sam da kopam dublje. Ne iz nostalgije za Jugoslavijom — rođena sam kada je već počela da se raspada. Već zato što kao ljubitelj fitnesa vidim da neki od principa iz tog vremena i dalje funkcionišu. Jednostavno smo zaboravili na njih. Ili smo ih zamenili za fitnes sprava i 17 različitih zdravih doručaka napravljenih od kinoa i čia semena.
Evo šta je funkcionisalo 70-ih i 80-ih godina prošlog veka, a danas je zaboravljeno. Zahvaljujući ovim trikovima, milioni žena su ostali u formi - uprkos pecivima, krompiru i čaju sa kriškom džema.
Jednostavno je. Nema super aplikacija. Samo fiziologija, ritam i disciplina.

Savet br. 1: Jednostavnost ishrane = manja šansa za prejedanje
Žena u doba Jugoslavije nije bila na dijeti „bez ugljenih hidrata“, nije isprobavala povremeni post i nije posipala laneno seme u kašu. Ali je jela... kao normalna osoba. Bez fanatizma, ali i bez preterivanja.
Nije bilo stalnog pristupa čokoladicama, pici, pecivima i bureku. Ali postojala su jednostavna jela od žitarica, krompira, povrća, mleka i mesa - i sve to u umerenim količinama.
Evo kako je to izgledalo u praksi:
Doručak - palenta ali od celog kukuruznog brašna ili parče crnog hleba uz jaja, ponekad sendvič sa domaćom slaninom...
Ručak: Pasulj ili supa, dinstani krompir sa mesom, salata.
Večera: sveži sir, jogurt, kuvane makarone, nešto što je ostalo od ručka.
I evo u čemu je trik. Sve je ovo obična hrana. Ali je imala manje rafinisanog šećera, manje je bila izazovna "za jelo“, i što je najvažnije, nije bilo navike grickanja po ceo dan. Čak se ni pite nisu pravile svaki dan, a kolači pogotovo.
Osim toga, sva ova hrana je morala da se spremi ručno, a danas je dovoljno da pozovete broj telefona i da poručite raznorazne đakonije. Tada smo morali:
stajati u redu na kasi;
doneti namirnice iz radnje;
stajati pored šporeta;
zatim sve ručno oprati.
Savet br. 2: Jedite po rasporedu - bez grickalica, užinica, kao u vojsci
Ako biste rekli ženi iz doba Jugoslavije: "Jede mi se nešto između ručka i večere“, pogledala bi vas kao da ste ludi. Ko normalan jede između obroka? "Pa, pokvarićeš obrok!"
Režim je bio strog, gotovo vojnički. I ne zato što je neko brojao kalorije. Tako je jednostavno bio uređen život. Posao, ručak po rasporedu, kućni poslovi, večera i spavanje.
Standardni režim:
Doručak: od 7:00 do 8:00 (pre odlaska na posao);
Ručak: strogo u 13:00 (kod kuće ili u menzi);
Večera: do 19:00 (po povratku, sa celom porodicom).
Zašto je ovo najbolji način ishrane:
Redovna ishrana uči telo stabilnom ritmu: nema skokova šećera - nema brutalnog apetita.
Želudac se odmara između obroka.
Jetra i pankreas nisu opterećeni 24/7.
Telo „razume“ da je hrana po rasporedu i ne paniči.
I da, nema kasnih večera uz TV seriju, posle kojih zaspiš kao klada. Ljudi u doba Jugoslavije su rano legli jer su ujutru morali na posao. A jesti noću je jednostavno ludo.

Savet br. 3: Oblik je sporedni efekat načina života
Žene u Jugoslaviji su gubile na težini ne zato što su to želele, već zato što nisu mogle da se uzdrže od kretanja. Evo primera iz vremena moje bake:
Buđenje u 6:00, doručak za celu porodicu, deca se spremaju.
Idi peške do autobusa, pa na posao.
Smenu provodi na nogama, ali ona takođe vodi celo domaćinstvo.
Prodavnica nije udaljena 5 minuta vožnje, već kilometar i jače i nazad sa torbama.
Kuća, kuvanje, čišćenje, peglanje, pranje na ruke odeće i odeće, kao i suđa (nije bilo mašina
Posle tog posla spava kao onesvešćena, a o kakvoj teretani da razmišlja? Kakva traka za trčanje?
Ali svakodnevna aktivnost je bila ušivena u rutinu. I ovo je bolje od bilo kakvog kardio treninga. Stalno se krećete, u dobroj ste formi i ne sedite na jednom mestu.
Plus, nema brze hrane. Da biste pojeli pitu, morate umesiti kore, otići po jaja u kokošinjac, kupiti sir na pijaci pa sve to sjediniti u pitu. To je mnogo više posla, nego svratiti u prvu pekaru i kupiti burek.

Šta to možemo da uradimo danas po uzoru na domaćice iz Jugoslavije?
Pravilo broj 1: Jedite po rasporedu
Odredite sebi jasno vreme obroka i ne odstupajte od njega. Doručak, ručak, večera - po satu. I bez grickanja između obroka. Da, prvih nekoliko dana će biti teško. Onda će se telo prilagoditi. Apetit će se smiriti, neće biti želje za slatkišima.
Pravilo br. 2: Pojednostavite svoju ishranu
Što manje nepotrebnog, to bolje. Žitarice, povrće, meso, mlečni proizvodi. Nema potrebe za 20 superhrane i prekomorskim receptima. Hranite se na način koji vam je razumljiv i zadovoljavajući. Ne „glamurozno“ i moderno.
Pravilo br. 3: Krećite se opušteno
Nema potrebe za maratonima. Ali prošetajte do prodavnice, popnite se stepenicama, operite pod, oribajte wc, sredite kuhinju. I idealno, neke jednostavne jutarnje vežbe.
Pravilo br. 4: NE OPTEREĆUJTE SE
Žene u Jugoslaviji su gubile težinu jer nisu sebe opterećivale da budu vitke. Imale su ritam, režim, prirodnu aktivnost i ograničen pristup višku hrane. To nije bila dijeta - to je bio način života.

One nisu znale za dijetu, teretana je reč koju nikad nisu ni izgovarale, a kardio trening da i ne pominjemo, a opet - sve su bile idealno mršave i srećne jedući hleb, krompir i pite
Ponekad listam stare albume svojih roditelja i zakačim se za fotografije. Gledam sliku svoje bake koja me nosi u rukama, gleda u mene s puno ljubavi, a strukić joj kao kod tinejdžerke. Stvarno, ne preterujem.
Ali u stvari, nije bilo posebne teorije. Žene 70-ih nisu se mučile sa proteinima i dijetama, nisu radile kardio na prazan stomak i nisu pile vodu sa limunom ujutru „da bi ubrzale metabolizam“. Ali su gubile na težini. I to još kako.
Bila sam opčinjena. Počela sam da kopam dublje. Ne iz nostalgije za Jugoslavijom — rođena sam kada je već počela da se raspada. Već zato što kao ljubitelj fitnesa vidim da neki od principa iz tog vremena i dalje funkcionišu. Jednostavno smo zaboravili na njih. Ili smo ih zamenili za fitnes sprava i 17 različitih zdravih doručaka napravljenih od kinoa i čia semena.
Evo šta je funkcionisalo 70-ih i 80-ih godina prošlog veka, a danas je zaboravljeno. Zahvaljujući ovim trikovima, milioni žena su ostali u formi - uprkos pecivima, krompiru i čaju sa kriškom džema.
Jednostavno je. Nema super aplikacija. Samo fiziologija, ritam i disciplina.
Savet br. 1: Jednostavnost ishrane = manja šansa za prejedanje
Žena u doba Jugoslavije nije bila na dijeti „bez ugljenih hidrata“, nije isprobavala povremeni post i nije posipala laneno seme u kašu. Ali je jela... kao normalna osoba. Bez fanatizma, ali i bez preterivanja.
Nije bilo stalnog pristupa čokoladicama, pici, pecivima i bureku. Ali postojala su jednostavna jela od žitarica, krompira, povrća, mleka i mesa - i sve to u umerenim količinama.
Evo kako je to izgledalo u praksi:
Doručak - palenta ali od celog kukuruznog brašna ili parče crnog hleba uz jaja, ponekad sendvič sa domaćom slaninom...
Ručak: Pasulj ili supa, dinstani krompir sa mesom, salata.
Večera: sveži sir, jogurt, kuvane makarone, nešto što je ostalo od ručka.
I evo u čemu je trik. Sve je ovo obična hrana. Ali je imala manje rafinisanog šećera, manje je bila izazovna "za jelo“, i što je najvažnije, nije bilo navike grickanja po ceo dan. Čak se ni pite nisu pravile svaki dan, a kolači pogotovo.
Osim toga, sva ova hrana je morala da se spremi ručno, a danas je dovoljno da pozovete broj telefona i da poručite raznorazne đakonije. Tada smo morali:
stajati u redu na kasi;
doneti namirnice iz radnje;
stajati pored šporeta;
zatim sve ručno oprati.
Savet br. 2: Jedite po rasporedu - bez grickalica, užinica, kao u vojsci
Ako biste rekli ženi iz doba Jugoslavije: "Jede mi se nešto između ručka i večere“, pogledala bi vas kao da ste ludi. Ko normalan jede između obroka? "Pa, pokvarićeš obrok!"
Režim je bio strog, gotovo vojnički. I ne zato što je neko brojao kalorije. Tako je jednostavno bio uređen život. Posao, ručak po rasporedu, kućni poslovi, večera i spavanje.
Standardni režim:
Doručak: od 7:00 do 8:00 (pre odlaska na posao);
Ručak: strogo u 13:00 (kod kuće ili u menzi);
Večera: do 19:00 (po povratku, sa celom porodicom).
Zašto je ovo najbolji način ishrane:
Redovna ishrana uči telo stabilnom ritmu: nema skokova šećera - nema brutalnog apetita.
Želudac se odmara između obroka.
Jetra i pankreas nisu opterećeni 24/7.
Telo „razume“ da je hrana po rasporedu i ne paniči.
I da, nema kasnih večera uz TV seriju, posle kojih zaspiš kao klada. Ljudi u doba Jugoslavije su rano legli jer su ujutru morali na posao. A jesti noću je jednostavno ludo.
Savet br. 3: Oblik je sporedni efekat načina života
Žene u Jugoslaviji su gubile na težini ne zato što su to želele, već zato što nisu mogle da se uzdrže od kretanja. Evo primera iz vremena moje bake:
Buđenje u 6:00, doručak za celu porodicu, deca se spremaju.
Idi peške do autobusa, pa na posao.
Smenu provodi na nogama, ali ona takođe vodi celo domaćinstvo.
Prodavnica nije udaljena 5 minuta vožnje, već kilometar i jače i nazad sa torbama.
Kuća, kuvanje, čišćenje, peglanje, pranje na ruke odeće i odeće, kao i suđa (nije bilo mašina
Posle tog posla spava kao onesvešćena, a o kakvoj teretani da razmišlja? Kakva traka za trčanje?
Ali svakodnevna aktivnost je bila ušivena u rutinu. I ovo je bolje od bilo kakvog kardio treninga. Stalno se krećete, u dobroj ste formi i ne sedite na jednom mestu.
Plus, nema brze hrane. Da biste pojeli pitu, morate umesiti kore, otići po jaja u kokošinjac, kupiti sir na pijaci pa sve to sjediniti u pitu. To je mnogo više posla, nego svratiti u prvu pekaru i kupiti burek.
Šta to možemo da uradimo danas po uzoru na domaćice iz Jugoslavije?
Pravilo broj 1: Jedite po rasporedu
Odredite sebi jasno vreme obroka i ne odstupajte od njega. Doručak, ručak, večera - po satu. I bez grickanja između obroka. Da, prvih nekoliko dana će biti teško. Onda će se telo prilagoditi. Apetit će se smiriti, neće biti želje za slatkišima.
Pravilo br. 2: Pojednostavite svoju ishranu
Što manje nepotrebnog, to bolje. Žitarice, povrće, meso, mlečni proizvodi. Nema potrebe za 20 superhrane i prekomorskim receptima. Hranite se na način koji vam je razumljiv i zadovoljavajući. Ne „glamurozno“ i moderno.
Pravilo br. 3: Krećite se opušteno
Nema potrebe za maratonima. Ali prošetajte do prodavnice, popnite se stepenicama, operite pod, oribajte wc, sredite kuhinju. I idealno, neke jednostavne jutarnje vežbe.
Pravilo br. 4: NE OPTEREĆUJTE SE
Žene u Jugoslaviji su gubile težinu jer nisu sebe opterećivale da budu vitke. Imale su ritam, režim, prirodnu aktivnost i ograničen pristup višku hrane. To nije bila dijeta - to je bio način života.

Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
s takvom lakoćom
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1680 times
- Been thanked: 3217 times
Re: Zašto se žene u Jugoslaviji nisu gojile od pita, hleba i krompira: 3 jugoslovenska pravila zbog kojih ćete imati IDE
Više radile 
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Ja sam juče bio takav
- Zanki
- saudade

- Has thanked: 28509 times
- Been thanked: 32562 times
- Status: Online
Re: Zašto se žene u Jugoslaviji nisu gojile od pita, hleba i krompira: 3 jugoslovenska pravila zbog kojih ćete imati IDE
Ne mogu u kokošinjac po jaja
Straj me
Straj me
Najbolja stvar kod psihopate je, što ti se maksimalno posvete.
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
- Has thanked: 22859 times
- Been thanked: 20953 times
Tačno kad god sam gledao slike roditelja iz mladosti sa društvom ili sa putovanja u Jugi rijetko ko je imao višak kilograma ono da je upečatljivo.
- Koraci_u_noci
- Penzioner

- Has thanked: 9517 times
- Been thanked: 10368 times
Vise ih je bilo mrsavih. Jos su svi izgledali starije, kad gledas slike ili filmove iz tog vremena, ne mozes se nacuditi. Tipa Djuro u Ovo malo Duse ili Giga iz Boljeg zivota
Pobjeci sad od svega zelim
- Koraci_u_noci
- Penzioner

- Has thanked: 9517 times
- Been thanked: 10368 times
Ev gledam sliku roditelja, drze me u rukama, tati 27, ne izgleda nista mladje neg ja sad, mozda minimalno
Pobjeci sad od svega zelim
- Anestzijaaa
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 7075 times
- Been thanked: 5061 times
Nisu imale foruma
Risto Podvoznjak sedeset i osmas'
- Zana
- Gospođetina

- Has thanked: 9806 times
- Been thanked: 9983 times
A što su samo žene u naslovu teme? Rume?
Treba samo ić' prekoreda i govorit' "izvinjavam se"
- Veca
- Uvijek slobodna!

- Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
- Has thanked: 25335 times
- Been thanked: 6637 times
zato sto mu smetaju debele zene 
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
- uvijek_kontra
- zmajček

- Mood:
- Has thanked: 6679 times
- Been thanked: 6008 times
Sreca pa nisu ideali svima isti. 
Svako sebe laze kako mu odgovara.
- Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 14443 times
- Been thanked: 24343 times
Manje se jelo
Danas je svima zeludac razvaljen
Ako ne spuca pola krave za dorucak nije mu dobro
Plus hormoni, antibiotici, fruktoza i sta sve ne trpaju u hranu
Danas je svima zeludac razvaljen
Ako ne spuca pola krave za dorucak nije mu dobro
Plus hormoni, antibiotici, fruktoza i sta sve ne trpaju u hranu
Dozvolite da se obratimo
- pizarro
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 6976 times
- Been thanked: 8210 times
mislim da je snacking najveci razlog zasto su ljudi danas sve deblji.Pravilo broj 1: Jedite po rasporedu
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1680 times
- Been thanked: 3217 times
Mozes na rijeku prati veš
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav

Ja sam juče bio takav
- amidza idriz
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 2599 times
- Been thanked: 1233 times
Moja je bila masala u Jugi a sada je potaman.
Nema to veze sa Jugom.
Nema to veze sa Jugom.
#Jaki ljudi ne spustaju druge dole, oni ih podizu.#
- Zanki
- saudade

Hoću, kad vi budete tucali kamen
- Zanki
- saudade

Pa kako to forum ugoji