Zakon o zabrani pušenja

Društvene teme iz naše zemlje.

Moderator: Krokodil Behko

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10000 times
Been thanked: 11886 times
Status: Online

Re: Zakon o zabrani pušenja

Post by Krokodil Behko »

PERIOD PRILAGODBE NIJE DAO OČEKIVANE REZULTATE: O Zakonu o zabrani pušenja u FBiH je riječ

Image

Uskoro ističe rok za period prilagodbe propisan u "zakonu o zabrani pušenja" na području Federacije BiH.

Ipak, Ministarstva zdravstva FBiH, iako je to najavilo, još nije uradilo prijedlog pravilnika o uslovima za posebne prostorije za pušenje u smislu izuzeća od zabrane pušenja. Tek nakon toga će prijedlog pravilnika biti objavljen na internetskoj stranici Federalnog ministarstva zdravstva kako bi zainteresirani mogli dostaviti komentare na razmatranje, a nakon obavljenih javnih konsultacija, pravilnik će biti upućen na objavu u Službenim novinama FBiH.

Naime, Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje FBiH, je stupio na snagu u maju prošle godine. Potom je primjena zakona stupila na snagu u maju ove godine, s tim da je dat rok od šest mjeseci za prilagodbu - koji se odnosi na ustanove, preduzeća i druga pravna lica. Taj rok ističe u novembru.

Predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera u BiH, Amir Hadžić za Vijesti.ba kaže da je, prije svega, taj zakon propisan od strane EU za cijelu Bosnu i Hercegovinu.

"I šta znači što je Federacija donijela taj zakon, a nisu ga donijeli RS i Distrikt Brčko", pita Hadžić.

Druga bitna stvar su „javni prostori“. Šta uopće znači javni prostor?

"Kad smo kod advokata, brijača, na trafici ili bilo gdje, sve su to javni prostori. I takvih prostora na području Federacije ima preko 100.000. To je ogroman broj i na kraju će se sve svesti na Kanton Sarajevo, koji će služiti kao reper, dok će svi ostali biti pošteđeni", kaže Hadžić.

On je skeptičan i u pogledu mogućnosti da pomenuti zakon “zaživi u punom kapacitetu“.

"U tim nekim mogućim izmjenama je dozvoljeno pojedinim prostorima da se opredijele kao prostori za pušače ili nepušače, a dok to kod nas nije još zaživjelo. Podsjetimo, kod nas su u zadnjih dvadeset godina mnogi samoinicijativno otvarali prostor za nepušače u svojim objektima, i nismo čekali zakon", kaže on.

Dodaje da ima osjećaj da su "neki zakoni doneseni samo radi statistike".

"Mi radili, mi glasali, mi donijeli. A niko ne gleda kakav je to zakon", kaže Hadžić.

Dotakao se i mogućeg donošenja novih podzakonskih akata.

"Nama je poznato da Federalno ministarstvo zdravstva radi na podzakonskim aktima, ali valjda bi trebali iz ministarstva kontaktirati i pitati udruženja, asocijacije i ostale, jer nas ti podzakonski akti dotiču, ali niko nas nije kontaktirao. Isto tako je bilo i kada je zakon usvojen, nama su govorili da je to dobro po nas, ali niko nas nije pitao šta je dobro za nas", ističe.

Dodaje da im trebaju smjernice u kojim uslovima mogu da funkcionišu a to su upravo podzakonski akti koje radi Ministarstvo bez da se konsultuju oni kojih se direktno tiče i struka.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Objavljen Pravilnik o zabrani pušenja u FBiH, stupa na snagu 13. juna

Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine objavile su jučer novi pravilnik o zabrani pušenja u ovom entitetu koji će na snagu stupiti osam dana od dana objavljivanja, dakle 13. juna.
Novi pravilnik o zabrani pušenja, koji će stupiti na snagu 13. juna 2024. godine detaljno propisuje uslove za posebne prostore i prostorije za pušenje, definirajući izuzetke od opće zabrane pušenja u Federaciji BiH.

Prema novim pravilima, vlasnici ugostiteljskih objekata koji žele dozvoliti pušenje u određenim sobama moraju se pridržavati strogih smjernica. Na vanjskoj strani vrata svake sobe u kojoj je dozvoljeno pušenje moraju biti postavljene jasne oznake sa sljedećim natpisima: "Dozvoljeno pušenje. Pušenje je štetno za vaše zdravlje." i "Zabranjen ulazak i boravak lica mlađih od 18 godina." Ove oznake moraju biti izrađene u formatu A4, štampane horizontalno, sa crnim slovima na bijeloj pozadini, koristeći font Arial 28 bold. Natpisi moraju biti centralno postavljeni, sa jednako razmaknutim marginama.

Pravilnik također propisuje da sobe za pušenje u zdravstvenim ustanovama, ustanovama za palijativnu njegu, njegu starijih lica, te ustanovama za izdržavanje kazne, moraju ispunjavati specifične uslove. Prostorija za pušenje mora biti potpuno zatvorena i fizički odvojena od drugih prostora, odnosno nepušačkih zona. Površina prostorije ne smije biti manja od 10 kvadratnih metara, niti veća od 20% ukupne površine javnog prostora. Također, prostorija ne smije služiti kao prolaz u druge prostorije.

Dodatno, u prostoriji za pušenje nije dozvoljeno konzumiranje hrane ili pića. Prostorija mora biti zatvorena sa svim zidovima i plafonom, a vrata se moraju automatski zatvarati i ne smiju ostati otvorena. Zatvoreni prozori i vrata smatraju se dijelom zida. Iznad ili uz vrata prostorije za pušenje mora biti postavljena oznaka: "Prostor za pušenje. Pušenje je štetno za vaše zdravlje." Također, mora biti jasno naznačeno da je ulazak maloljetnim osobama zabranjen.

U slučaju kvara ventilacijskog sistema, ispred ulaza u prostoriju za pušenje mora se automatski pojaviti oznaka: "Zabranjeno pušenje zbog kvara na ventilacijskom sistemu." Ove mjere osiguravaju da dim ne prelazi u druge dijelove objekta i da se prostorije za pušenje koriste u skladu sa zdravstvenim standardima.

Novi pravilnik ima za cilj zaštitu zdravlja građana, posebno nepušača, dok istovremeno pruža kontrolisane uslove za pušače. Ovo je dio šire strategije za smanjenje štetnog uticaja duhana na javno zdravlje, što je prepoznato kao prioritet u zdravstvenoj politici Federacije BiH.
Tokmak
Vucin apostol
Vucin apostol
Has thanked: 1668 times
Been thanked: 1504 times
Status: Offline

Post by Tokmak »

Falim te Bože. :aplauz :aplauz
Vuk dlaku mijenja, ćud nikada.
HAVANA
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 2919 times
Been thanked: 24188 times

Post by HAVANA »

Kaze jaran za svoju kafanicu od 15m2 napisacu pusimo,pijemo,drogiramo se…To je stetno za vase zdravlje.Najbolje vam je ne dolazite.Alaselamet objekat.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

HAVANA wrote: 06 Jun 2024, 23:35 Kaze jaran za svoju kafanicu od 15m2 napisacu pusimo,pijemo,drogiramo se…To je stetno za vase zdravlje.Najbolje vam je ne dolazite.Alaselamet objekat.

Imamo sreće. Makar nešto može :D

Dakle, upotreba bezdimnih duhanskih proizvoda, upotreba IQOS-a je dozvoljena u zatvorenim prostorima, dok elektronske cigarete i nargile podliježu zabranama i ograničenjima utvrđenim Zakonom i Pravilnikom.
HAVANA
Penzioner
Penzioner
Has thanked: 2919 times
Been thanked: 24188 times

Post by HAVANA »

Ne pusim ja te vise.Opet ove obicne.Necu ni ici gdje se ne pusi i cao.Ako kad prestanem,hocu.
Nije skupo na moru, skupo je na obali.
ironman
sirius
sirius
Has thanked: 26180 times
Been thanked: 26811 times

Post by ironman »

Ovaj zakon mi nebitan..kao da moram zspalit u objektu plus uz moj drustveni zivot :D. Necu to ni osjetit.
Ali onaj drugi.
O neradnoj nedjelji.
Ako ga provuku uz sve sto slusam po terenima od radnika/ ca to bi mogao biti jedan od najboljih poteza svoh vlasti kod nas od rata naovamo.
dream of spring...
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1679 times
Been thanked: 3209 times

Post by Mutevelija »

Meni svejedno ali danas pušači sutra ce biti neko drugi isto kao ono sa maskama.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!
Has thanked: 25321 times
Been thanked: 6637 times

Post by Veca »

HAVANA wrote: 10 Jun 2024, 17:30 Ne pusim ja te vise.Opet ove obicne.Necu ni ici gdje se ne pusi i cao.Ako kad prestanem,hocu.

pa neces onda nigdje ni ici, osim ljeti u bastu :pusi meni se opce i ne izlazi otkad su zabranili, yebem im sve po spisku-nea tu vise cejfa za izlaske, pusacima, a drago im kupiti pinku na cigarama, u milijardama.
Ima ljudi dobrih, mekih kao pamuk.
Kad ih zgazite propadate do dna, SOPSTVENOG.
Nisu predvidjeni za gazenje.
Nice
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 24494 times
Been thanked: 10637 times

Post by Nice »

Neka piše na vratima objekta da li je za pušače ili nije i neka svako ulazi po svom izboru
A ovo dijeljenje objekta na dio bez pušenja i dio za pušače, ne znam kako će to izgledati...
Biće svega sigurno :D.
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!
Location: Sikirevci! ---- Dijasporo, od pomoći su potrebna samo finansijska sredstva!

Post by Veca »

Nice wrote: 10 Jun 2024, 17:47 Neka piše na vratima objekta da li je za pušače ili nije i neka svako ulazi po svom izboru
A ovo dijeljenje objekta na dio bez pušenja i dio za pušače, ne znam kako će to izgledati...

isto misljenje imamo, i to je najkorektnije, ali jok, truju se nepusaci..............mi smo otvarali klubove za pusace, svakako se snalazili, ukinuse i to :ljut ma nea sanse da negdje zapalis..........tako ce i kod vas biti
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!

Post by Veca »

sta sam dozivjela, da sam se pocela i u novom stanu kriti da pusim :sok :ubihse pa yebo me svatko, et...tacno mi dodje da na samu sebe, povratim :bua
Nice
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nice »

Neki dan sam sa svojima i poznanicima bila na ručku i pita čovjek iz našeg društva konobara može li pušiti, kaže konobar da smo u dijelu za nepušače ali eto može a on će otvoriti ona velika staklena vrata, kao da izlazi dim, a cijeli restoran je jedna velika sala nepravilnog oblika, ono razne prostorije razbacane ali ništa nije fizički odvojeno, nekim zidom, staklom ili slično
Tako da, nekako se sve to radi samo da se zadovolji zakon uz iskorištavanje svake moguće zakonske rupe, a stvarna briga za zdravlje ne postoji ni sa jedne strane
Nice
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Nice »

Veca wrote: 10 Jun 2024, 17:51
Nice wrote: 10 Jun 2024, 17:47 Neka piše na vratima objekta da li je za pušače ili nije i neka svako ulazi po svom izboru

isto misljenje imamo, i to je najkorektnije, ali jok, truju se nepusaci..............mi smo otvarali klubove za pusace, svakako se snalazili, ukinuse i to :ljut ma nea sanse da negdje zapalis..........tako ce i kod vas biti
Hoće, meni je žao ljudi pušača jer kao što kažeš osjećaju se kao građani drugog reda, stalno su u nekom grču gdje i kako zapaliti, a naravno žele da vode društveni život
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

HAVANA wrote: 10 Jun 2024, 17:30 Ne pusim ja te vise.Opet ove obicne.Necu ni ici gdje se ne pusi i cao.Ako kad prestanem,hocu.

Pa pušićeš ih opet, ako ne bude lokala s dozvoljenim pušenjem, a koji ti se dopadaju
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!

Post by Veca »

Nice wrote: 10 Jun 2024, 17:55 Neki dan sam sa svojima i poznanicima bila na ručku i pita čovjek iz našeg društva konobara može li pušiti, kaže konobar da smo u dijelu za nepušače ali eto može a on će otvoriti ona velika staklena vrata, kao da izlazi dim, a cijeli restoran je jedna velika sala nepravilnog oblika, ono razne prostorije razbacane ali ništa nije fizički odvojeno, nekim zidom, staklom ili slično
Tako da, nekako se sve to radi samo da se zadovolji zakon uz iskorištavanje svake moguće zakonske rupe, a stvarna briga za zdravlje ne postoji ni sa jedne strane

ispocetka je tako bilo i ovdje, bile su i pravo razdvojene prostorije-ukinuse, bona-nea vise!
Veca
Uvijek slobodna!
Uvijek slobodna!

Post by Veca »

uzivajte jos dok mozete :D
Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1679 times
Been thanked: 3209 times

Post by Mutevelija »

Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
dert
Poneki mu pročitamo
Poneki mu pročitamo
Has thanked: 115 times
Been thanked: 374 times

Post by dert »

pobiti nas pusace i zavladace mir i spokjstvo cijeloga svijeta
eto ja se prvi javljam za dobrobit covjecanstva
immuno
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 13516 times
Been thanked: 14723 times

Post by immuno »

Pusac sam, ovdje je zabranjeno pusenje u zatvorenim prostorijama kafane, restorani.... Samo vani se smije pusiti cak se cuju diskusije da i to zabrane....
Sad sam bila u Sarajevu I odem u Metropolis u scc, poznata kafe-slasticarna sa dobrim kolacima, unutra se pusi, jutro, zadimljeno, plafon od radnje lijepo uradjen sa imenima gradova cini mi se, velika slova crne i bijele boje. Ova slova bijele boje su zuto smedja pa brate dragi hem izgleda prljavo, hem smrdi na stari dim :bua nista sto nude ne moze biti ukusno sa "zacinom" dim od cigarete. I ja sam mislila necu vise ici u kafane I restorane ne mogu zapaliti aliiii hrana ima skroz drugi ukus, ugodnije za sjediti a kad hocu zapaliti izadjem napolje. U Omanu ni na plazi il pored bazena ne mozes pusiti, ima samo jedno mjesto gdje mozes zapaliti, hocu reci cijeli svijet je ogranicio pusenje pa red i vrijeme je da i B i H :srce to uradi.
Post Reply

Return to “BiH”