Kosovo

Dešavanja u regionu.

Moderator: Krokodil Behko

storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Kosovo nastupa..

Post by storm »

drugrankovic wrote:bjezali su... nijesu selili za dzabe... znalo se to dobro al se zataškivalo kod onog ledenog kumrovčanina...
:hm bježali .... nešto je bilo zbog šikaniranja nedvojbeno ali postoji možda i jedna pojava koju sam zamijetio kod bh hrvata ....sve hrli u zagreb, osladio se velegrad ( ili split ) ....tako mislim da je mnoge premamio beograd, loša ekonomska situacija, a albanci planski odradili svoje što su naumili... sad je makedonija u planu ... i dobro su već odmakli
Habibti, ya nour el - ain... :srce
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

radeta62 wrote:
storm wrote:Ja baš nemam razloga za likovanje nad sudbinom kosova :jok
ali već davno prije ste počeli nestajati, seliti od tamo i to je moralo rezultirati .... ima li netko podatke koliko još srba živi dolje :misli jel ima 10%
Vraticemo se opet... ;)
..oćete isto ko i mi u kotor i zemun :pusi
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by drugrankovic »

vi ste u kotor i zemun dosli nasilno, zemun okupacijom za vrjeme fašista... mi smo tamo od davnina i zna se ko je tamo došo...
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

majko mila ko vama piše povjesne knjige...ili ti čitao samo one iza 45... :place
drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by drugrankovic »

tvoja "povijest" tj tvojih pradjedova je mračna il austorugarska tiranija il sluge hitlerove... zlikovci u oba slučaja... sli tisigurno i tu imaš opravdanje...
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

a što reć nego da su mnogi plakali za austro-ugarskom za vrime one tamnice ... :ok
radeta62
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by radeta62 »

laganini wrote:a što reć nego da su mnogi plakali za austro-ugarskom za vrime one tamnice ... :ok
Mi srbi i tita zarobismo u toj vojsci, majku mu bož'ju... :plavi
drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by drugrankovic »

Srbadija kliče cijela ne damo te KOSOVO,
to je naše uvijek bilo od davnina ostalo

Sve delije od Srbije, svako srce ponosno,
voli, ljubi zemlju svoju Gazimestan Kosovo

OJ Kosovo Kosovo zemljo moja voljena,
zemljo slavnih vitezova Lazara i Miloša
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9690 times
Been thanked: 11431 times

Kosovo će tužiti Srbiju za genocid

Post by Krokodil Behko »

Image
Potpredsjednik kosovske Vlade i ministar vanjskih poslova Hashim Thaci u intervjuu za Anadolu Agency (AA), koji je dao tokom zvanične posjete Turskoj, izjavio je da je Srbija tokom rata 1998-99 počinila genocid na Kosovu. Thaci je dao naznake da će Kosovo tražiti "ratnu odštetu" od Srbije, napominjući da postoje dovoljni dokazi da je u periodu 1998-99 izvršen genocid na Kosovu.

"Raspravljamo i radimo na tome", rekao je Thaci, napominjući da će, ne dajući precizan datum, Kosovo podnijeti zahtjev Međunarodnom sudu pravde (ICJ) nakon što razmotri "unutrašnje i međunarodne okolnosti".

Kosovo optužuje Srbiju da je počinila genocid na Kosovu tokom rata u toj zemlji. Procjenjuje se da su tadašnje jugoslavenske oružane snage ubile više od 10.000 kosovskih Albanaca, dok se 1.700 osoba vode kao nestali.

Iako međusobne optužbe Srbije i Hrvatske za genocid nisu urodile plodom, nakon što je Međunarodni sud pravde početkom februara odlučio da nije dokazana namjera genocida, Thaci je odlučan da Kosovo pokrene tužbu protiv Srbije.

"Srbija je definitivno počinila genocid na Kosovu. Imamo dokaze za to, imamo izjave i cijeli svijet to zna", rekao je Thaci, napominjući kako jedini problem predstavlja činjenica da Kosovo još uvijek nije zemlja članica Ujedinjenih nacija (UN).

"Obzirom da Kosovo još uvijek nije dio Ujedinjenih nacija, pokušavamo pronaći adekvatne zakonske mehanizme da teretimo Srbiju za genocid i da to dokažemo kroz međunarodni pravni sistem", istakao je ministar vanjskih poslova Kosova.

Kosovo je 17. februara 2008. godine proglasilo nezavisnost, otkada je 108 zemalja priznalo tu zemlju kao nezavisnu državu.

Thaci napominje kako je većina utjecajnijih i razvijenih zemalja u svijetu priznala Kosovo, dodajući kako će u narednom periodu još više zemalja priznati ovu zemlju.

Podsjetio je da će Kosovo na Olimpijskim igrama u Brazilu 2016. godine učestvovati sa svojim simbolima i himnom, nakon što je prihvaćena kao članica u Međunardom olimpijskom komitetu (IOC). Inače, Kosovo nije članica UN-a, jer ga nisu priznali Rusija i Kina, stalne članice Vijeća sigurnosti UN-a.

Thaci je tokom razgovora za AA kritikovao nepostojanje vlade na Kosovu već oko šest mjeseci nakon izbora, što je izazvalo beznađe među građanima koji sve više napuštaju zemlju.

Ipak, Thaci ističe da su mnogi izvještaji, koji navode da sve veći broj građana Kosova napušta zemlju, pretjerani.

"Ne, to nije tačno da je 100.000 osoba napustilo Kosovo. Fenomen s kojim se suočavamo je sličan situaciji s kojim su se druge zemlje u regiji suočavale ranije, poput Makedonije, Albanije, Crne Gore i Srbije", rekao je Thaci.

Upozorio je građane Kosova da imaju male šanse da dobiju azil u zemljama Evropske unije (EU) te dodao da će većina onih koji su ilegalno otišli u EU biti vraćeni na Kosovo.

(Vijesti.ba/AA)
Heidi
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 6 times

Re: Kosovo će tužiti Srbiju za genocid

Post by Heidi »

Davno ti je vrag zaseo na prag, zemljo Srbijo :zubi
Vojvodjani to moraju odraditi pametnije...mism, taj proces odvajanja . :oo
Be mindful of your self-talk. It's a conversation with the universe.
drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by drugrankovic »

Heidi wrote:Davno ti je vrag zaseo na prag, zemljo Srbijo :zubi
Vojvodjani to moraju odraditi pametnije...mism, taj proces odvajanja . :oo

zar i ti sine brute? :zubi
tovar
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by tovar »

A nemojmo zaboraviti i Sandžak! Dvajst i prvo stoljeće je, ljudi imaju pravo na život. A velika Srbija će da se vidne sas terazije golim okom. A mi će ipak da bidnemo ljudi pa će da im dadnemo čak dve pokrajne uluce sas terazije i još neko parkiralište da mogu svoja kola da parkiram kada dođem da im udelim miloštinje jer će da mi ih bidne žao više nego šta ih sada žalim.

Velika Srbija = Beogradski pašaluk = Terazije sa dvije pokrajne uličice + 360m2 parkirnog prostora i Ada ciganlija pride ( na poklion kao izraz humanosti)

Od koga je, dosta je, a za koga je, previše je!
O, sudbo kleta...
vrati mi vjeru...u ljude, u ljubav, u bolje sutra;
za uzvrat ja ću moliti Boga
da ti oprosti za sva moja tužna jutra...
drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by drugrankovic »

:zubi

kompleks je cudo :obrve
Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Podrinjac »

tovar wrote:A nemojmo zaboraviti i Sandžak! Dvajst i prvo stoljeće je, ljudi imaju pravo na život. A velika Srbija će da se vidne sas terazije golim okom. A mi će ipak da bidnemo ljudi pa će da im dadnemo čak dve pokrajne uluce sas terazije i još neko parkiralište da mogu svoja kola da parkiram kada dođem da im udelim miloštinje jer će da mi ih bidne žao više nego šta ih sada žalim.

Velika Srbija = Beogradski pašaluk = Terazije sa dvije pokrajne uličice + 360m2 parkirnog prostora i Ada ciganlija pride ( na poklion kao izraz humanosti)

Od koga je, dosta je, a za koga je, previše je!
Pričaš o odvajanju Sandžaka, a jesi li nekad pomislio na Republiku Srpsku ??
STrendzer
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by STrendzer »

bravo Thaci,samo naprijed..ostro i odresito a ne kao oni nasi kokosari od politicara.. :ok
Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Rockefeller »

PC i Sandžak su dva svijeta različita. Sandžak je prirodna cjelina koja postoji stoljećima i koja je bila dio bosanskog pašaluka do prije stotinjak godina. PC sve to nije.
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Podrinjac »

Rockefeller wrote:PC i Sandžak su dva svijeta različita. Sandžak je prirodna cjelina koja postoji stoljećima i koja je bila dio bosanskog pašaluka do prije stotinjak godina. PC sve to nije.
aaa ko te to pita?? Ni Ukrajinci nisu vjerovali da se Ukrajna može odvojiti, a eno na pragu odvajanja. Ako Europi 'prahne' da nas odvoji, ona će nas odvojiti koliko god mi govorili da neće.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

U utorak glasanje o prijemu Kosova u UEFU

Srbija je, javljaju beogradski mediji, u grozničavoj potrazi za glasovima dvije države kako bi spriječila prijem Kosova u UEFU, Europsku nogometnu federaciju. Kosovo kao neovisnu državu priznaje 38 europskih država i 110 zemalja svijeta, a za prijem u UEFU, Prištini je potrebno 36 glasova.

Iako se Beograd svim silama trudi spriječiti da se u utorak 3. maja na zasjedanju u Budimpešti glasa o prijemu Kosova, vodeći ljudi UEFE uvjereni su kako pozitivna odluka nije upitna: sa sigurnošću se, naime, očekuje da svih 36 nogometnih saveza čije države priznaju Kosovo, glasati za prijem Prištine.

Protiv te odluke bit će, vjeruje se, Španjolska, Slovačka, Rumunjska, Cipar, koje ne priznaju kosovsku državu.

Dnevni list Politika piše da UEFA žuri s donošnjem te odluke jer želi da Kosovo igra na kvalifikacijma za Europsko prvenstvo u Rusiji 2018. Čak je, tvrdi se, već dogovoreno da Kosovo bude u kvalifikacijskoj skupini s Hrvatskom, Islandom, Finskom, Ukrajinom i Turskom.

Te bi države, uvjereni su u UEFA, s najmanje problema igrale utakmice na Kosovu.

Priština, tvrde beogradski mediji, ima, naime, ozbiljnih nevolja s organiziranjem domaćih utakmica: samo stadion u Kosovskoj Mitrovici odgovara sigurnosnim standardima europske nogometne organizacije.

A problem je u tome, tvrdi se u Beogradu, što je taj objekt udaljen samo stotinjak metara od granice koja taj grad dijeli na kosovski i srbijanski dio. A na toj crti razgraničenja uvijek je vrlo napeto i potencijalno krajnje opasno.

U Beogradu ne kriju ogorčenje i uvrijeđenost: tvrde da se UEFA, kako bi osigurala glasanje o Kosovu, odlučila na opasan presedan. Naime, prije točke o prijemu Kosova, na sastanku u Budimpešti morat će se promijeniti statut UEFE. Naime, u Statutu stoji da član UEFE može postati samo država koje priznaju Ujedinjeni narodi.

Međutim, Rusija i Kina, kao stalne članice Vijeća sigurnosti s pravom veta, uz potporu Indije i Brazila, spriječile su prijem Kosova u UN.

Stoga je predviđeno da se u Statutu umjesto formulacije da članicom UEFE može postati država koju priznaje UN, stoji definicija da je za prijem dovoljno da državu kandidatkinju za UEFU, prizna “većina međunarodne zajednice na europskom kontinentu”.

Osim što Srbija još očekuje da će u posljednji trenutak uspjeti uvjeriti članice UEFE da ne smiju kršiti statut i proceduru, nada se također da će snažnim lobiranjem, kao kada je spriječila prijem Kosova u UNESCO, barem onemogućiti Prištini igranje u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo u Rusiji.

Dnevni list Politika žali što je Michael Platini morao odstupiti s mjesta predsjednika UEFE jer se on protivio prijemu Kosova, dok njegov privremeni nasljednik, v.d. predsjednika Teodar Teodorakis, takvu odluku Platinija ne želi više poštivati.

Iako se sve vlade zaklinju kako Srbija nikada neće priznati neovisnost Kosova, posljednjih godina Beograd je povukao cijeli niz poteza koji govore da je to priznanje ipak samo pitanje vremena, navodi Telegram hr.

Od 2011. Srbija je priznala carinske dokumente s pečatom kosovske carine, uvedeni su časnici za vezu između dvije države u rangu veleposlanika, uspostavljeno je zajedničko upravljanje državnom granicom Kosova i Srbije, a Beograd se suglasio da Kosovo ima zaseban pozivni telefonski broj.

Također, prošle godine Srbija se obvezala da neće ometati put Kosova u EU, što je već de facto priznanje relanosti. I na kraju, Vlada premijera Aleksandra Vučića, zacrtala si je cilj da Srbija što prije postane članica EU, što znači da će prihvatiti i jedan od osnovnih neformalnih preduvjeta za prijem, a to je priznanje Kosova kao samostalne države.

(SB)
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Zvanično je: Kosovo primljeno u UEFA-u
Unija evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) nije izglasala na 40. Kongresu, koji se održava u Budimpešti, izmjenu Statuta kako bi bio omogućen prijem Fudbalskog saveza Kosova.
Ipak, Kosovo je primljeno u UEFA-u prostom većinom od tačno 28 glasova i postala je 55. članica evropske kuće fudbala iako prije toga nije promijenjen statut.

Za izmjenu Statuta glasale su 33 članice od 54 članica UEFA, što je za tri manje od potrebne dvotrećinske većine ili 36 glasova.

Do sada su kosovski sportski savezi već učlanjeni u većinu međunarodni organizacija, kao i u Međunarodni olimpijski savez.

Treba istaći da u vrijeme održavanja Kongresa UEFA-e u Budimpešti borave i premijer Kosova Isa Mustafa i ministar kulture, omladine i sporta Kujtim Shala.

(Vijesti.ba / Avaz)
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Mogli bi složiti dosta solidnu repku :hm

Image

Ovo su tri europske zvijezde koje bi mogle zaigrati za Kosovo
Januzaj, Xhaka i Shaqiri bi mogli zaigrati za Kosovo

Piše: D.D.

Foto: Guliver Images/Getty Images

VIJEST da su primljeni u UEFA-u razveselila je žitelje Kosova, a istovremeno razljutila srpsku javnost i tamošnje političke čelnike koji su već najavili tužbu protiv europske nogometne organizacije. Međutim, nisu samo Srbi ljuti što je Kosovo ušlo u UEFA-inu obitelj.

Švicarcima također nije svejedno jer sada strahuju da će im dvije najveće zvijezde Xherdan Shaqiri i Granit Xhaka napustiti reprezentaciju. Albanci su sretni zbog svojih susjeda, ali i kod njih se vodi polemika tko bi mogao zaigrati za Kosovo.

Januzaj napušta Belgiju?

O priznavanju Kosova pričalo se i u Belgiji. Tamo strahuju da bi Adnan Januzaj mogao prijeći pod zastavu Kosova. Izbornik Marc Wilmots otvoreno je priznao kako su mu ruke vezane.

"Prije dvije godine pitao sam ga za koga želi igrati, a on je odabrao Belgiju. Međutim, ako se predomislio, primit ću njegovu odluku na znanje. Ništa drugo ne mogu učiniti".

Inače, ovako bi mogla izgledati početna postava Kosova u bližoj budućnosti. Većina igrača trenutno nastupa za albansku i švicarsku reprezentaciju.

Prvih 11 Kosova

Ujkani (Genoa, na posudbi u Latini) - T. Xhaka (Basel), Cana (Nantes), Mavraj (Koln), Hetemaj (Chievo) - G. Xhaka (B. Monchengladbach), Behrami (Watford), Shaqiri (Stoke), Januzaj (Man. Utd), Rama (1860 Munich) - Mehmedi (Bayer)
Habibti, ya nour el - ain... :srce
Post Reply

Return to “EX YU”