Islam

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Bosnia_Nord
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 97 times
Been thanked: 219 times
Status: Offline

Re: Islam

Post by Bosnia_Nord » 05 Jun 2024, 08:34

bosnjakinja wrote: 05 Jun 2024, 08:21 nema kod mase gdje jos uvijek babo prodaje kcerku za deset ovaca, s takvima se i ne zelimo vezati..ima kod evropskih muslimana i americkih(pa i azijatskih migranata koji skoluju djecu)
Šta ima? Ismijavanje i prkos vjeri. Kao sad ću ja protiv svih ovih zakona gdje se zna šta koji spol radi. Pa ne samo da ću da budem imam (muškarcima), nego neću ni staviti hidžab pa da baš ono pokažem otpor Bogu.

Na kraju krajeva, kada bi spomenula ideje dotične djevojke Bosanskoj ulemi, dobili bi ljudi srčani. Pa čak poznajem i liberalnije i progresivnije Bosanske muslimane koji bi za ovo samo govorili "SubhanAllah". I liberalniji modernisti koje poznajem iz Evrope i Amerike ovo bi oštro osudili.

Ovo je neka sekta koja ni sama ne zna šta hoće. Ima podršku samo od ateista, liberala i sl. persona. Niti imaju veze sa nekim mezhebom, niti poštuju mezhebe i bilo kakvu ulemu stariju 10 godina. Nego švedski stol klasičan, uzimaju šta im odgovara itjt.

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 225 times
Been thanked: 359 times

Post by bosnjakinja » 05 Jun 2024, 08:43

Bosnia_Nord wrote: 05 Jun 2024, 08:34
bosnjakinja wrote: 05 Jun 2024, 08:21 nema kod mase gdje jos uvijek babo prodaje kcerku za deset ovaca, s takvima se i ne zelimo vezati..ima kod evropskih muslimana i americkih(pa i azijatskih migranata koji skoluju djecu)
Šta ima? Ismijavanje i prkos vjeri. Kao sad ću ja protiv svih ovih zakona gdje se zna šta koji spol radi. Pa ne samo da ću da budem imam (muškarcima), nego neću ni staviti hidžab pa da baš ono pokažem otpor Bogu.

Na kraju krajeva, kada bi spomenula ideje dotične djevojke Bosanskoj ulemi, dobili bi ljudi srčani. Pa čak poznajem i liberalnije i progresivnije Bosanske muslimane koji bi za ovo samo govorili "SubhanAllah". I liberalniji modernisti koje poznajem iz Evrope i Amerike ovo bi oštro osudili.

Ovo je neka sekta koja ni sama ne zna šta hoće. Ima podršku samo od ateista, liberala i sl. persona. Niti imaju veze sa nekim mezhebom, niti poštuju mezhebe i bilo kakvu ulemu stariju 10 godina. Nego švedski stol klasičan, uzimaju šta im odgovara itjt.
Pa eno u Bosni Sukrija Ramic napisao knjigu gdje se osvrce na sahih hadise gdje gotovo zastupa ideju da se samo ajeti priznaju i da je reforma islama nuzna

A od hadisa sve ove gluposti i dolaze,odbqcis hadise i ruke su ti slobodnr

Bosnia_Nord
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Has thanked: 97 times
Been thanked: 219 times

Post by Bosnia_Nord » 05 Jun 2024, 09:00

bosnjakinja wrote: 05 Jun 2024, 08:43 Pa eno u Bosni Sukrija Ramic napisao knjigu gdje se osvrce na sahih hadise gdje gotovo zastupa ideju da se samo ajeti priznaju i da je reforma islama nuzna

Šukrija je pojedinac samo. Na tu njegove knjigu je automatski reagovalo udruženje profesora hadisa iz Islamske zajednice.

A plus nije ni rekao da se samo ajeti priznaju nego je rekao da treba ponovo provjeriti određeni dio hadisa, što znači da bi i on ostavio dobar dio hadisa ali neke treba validirati. Tako da čovjek nije ni kur'anija kao što tvrdiš. Kur'anije su ionako sekta, niko ih ozbiljno ne uzima.

Ma ja odbaci hadise, jer nam hadisi nisu uskladu sa današnjim periodom.

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 225 times
Been thanked: 359 times

Post by bosnjakinja » 05 Jun 2024, 09:01

Bosnia_Nord wrote: 05 Jun 2024, 09:00
bosnjakinja wrote: 05 Jun 2024, 08:43 Pa eno u Bosni Sukrija Ramic napisao knjigu gdje se osvrce na sahih hadise gdje gotovo zastupa ideju da se samo ajeti priznaju i da je reforma islama nuzna

Šukrija je pojedinac samo. Na tu njegove knjigu je automatski reagovalo udruženje profesora hadisa iz Islamske zajednice.

A plus nije ni rekao da se samo ajeti priznaju nego je rekao da treba ponovo provjeriti određeni dio hadisa, što znači da bi i on ostavio dobar dio hadisa ali neke treba validirati. Tako da čovjek nije ni kur'anija kao što tvrdiš. Kur'anije su ionako sekta, niko ih ozbiljno ne uzima.

Ma ja odbaci hadise, jer nam hadisi nisu uskladu sa današnjim periodom.
Sukrija nije bilo ko

I dobar je pocetak

ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 45571 times
Been thanked: 8158 times
Status: Online

Post by ElTriconi » 05 Jun 2024, 15:45

bosnjakinja wrote: 05 Jun 2024, 08:43
Pa eno u Bosni Sukrija Ramic napisao knjigu gdje se osvrce na sahih hadise gdje gotovo zastupa ideju da se samo ajeti priznaju i da je reforma islama nuzna

Ne kontas ti sustinu religije i samo je gledas sa eksploativne strane 🤔
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1532 times
Been thanked: 2891 times

Post by Mutevelija » 06 Jun 2024, 23:10

Islam je pokoravanje Bogu ali Islam ne uči tome da je čovjek bezgrešan , dakle čak i kad bi takvi bili onda bi nas Bog uništio , jer ne trebaju mu ljudi bezgrešni ,ima meleke, čovjek koji čini grijehe a ne izvode ga iz vjere , spadaju u velike grijehe je musliman, dokle god potvrđuje kelime i sehadet, obavlja namaz, i ako može po mogućnosti dati Zekat , i obaviti hadž.
Ima i poslovica jednog efendije da je rekao dzematlijama vi bi da živite A la Franco, a da vam na onom sljedećem svijetu bude A la Turco, ono živjeli bi da ne slijedite Islam a da odete u džennet.
Svi ibadeti što čovjek čini čini da ne bi išao u Haram, a haram znači zabranjeno, da ne bi kršio Božije granice .
Rahmetli zukorlic je govorio i tome terminu hasiru enfusehun, izgubiti sebe, dakle čovjek ne obavlja ibadet zbog Boga , nego zbog sebe, i kloni se grijeha zbog sebe , mozea ti ići i mimo Allahovog granica , kršiti ih, ali biti ćeš kaznenje , isto kao kad vozis preko ograničenja, propisano je tako sa razlogom, međutim ljudski ego te tjera tako da radiš kao što radiš.

Last edited by Mutevelija on 06 Jun 2024, 23:18, edited 1 time in total.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Arthur Dent
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 958 times
Been thanked: 6879 times

Post by Arthur Dent » 06 Jun 2024, 23:13

e neš... neš...

:D.

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 06 Jun 2024, 23:18

Sta je bilo, gramatičke greške :oo
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Arthur Dent
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 958 times
Been thanked: 6879 times

Post by Arthur Dent » 06 Jun 2024, 23:23

ma jok, sjetih se profesora suljica!

e neš.. neš.. pogledaj na youtube il onaj tik tok

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 07 Jun 2024, 01:37

Aha sad vidim.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 11 Jun 2024, 09:24

Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 11 Jun 2024, 15:55

Zul Hidze
.zul-hidždže, 12. mjeseca u hidzretskom kalendaru, 1432 h.g. To je mjesec hadždža, mjesec koji spada u ešhuru'l-hurum, svete mjesece u kojima je zabranjeno ratovati i krv prolijevati. Zbog toga je tema danasnje hutbe prilagodzena posebno 1/10 ovoga blagoslovljenog i svetog mjeseca.

Allah dž.š. se zaklinje sa deset noci mjeseca zu-l-hidže, pa kaže: "Vel fedžr, ve lejalin ašr, veššef-i vel vetr, vellejli iza jesr..." - „Tako mi zore!" I deset noci! (El-Fedžr, 1-2) Po mišljenju Ibn Abbasa, Ibn Zubejra, Mudžahida i mnoge uleme koja pripada selefu (ranijoj ulemi) i halefu (kasnojoj ulemi), to je prvih deset dana zu-l-hidždžeta. Allah dž.š., se zaklinje ovim danima, a ono sa cime se zaklinje Gospodar svjetova ima posebnu važnost.

Poslanik a.s., u hadisima govori o vrijednosti i znacaju zu-l-hidžeta i podstice ashabe i sve vjernike na pojacani ibadet. Preporucivao je u ovim danima puno tesbiha (rijeci slave Allahu dž.š.), tahmida (zahvale Njemu) i tekbira. U tom smislu su i rijeci Poslanika a.s., koje prenosi Abdullah ibn Omer r.a.: "Nema vrijednijih dana kod Allah dž.š., niti dražih Njemu, od ovih deset dana, pa pojacajte u njima tehlil (izgovaranje šehadeta), tekbir (velicanje Allaha dž.š.) i tahmid (zahvale Allahu dž.š.!" (Ahmed) Znaci, bez obzira da li se namaz klanajo u dzema'atu ali nasamo, poslije farz namaza, pocevsi od iza sabaha devetog zu'l-hidzdzeta pa sve do iza ikindije trinaestog zu'l-hidzdzeta, cetvrtog dana bajrama, uci se poznati tekbir: Allahu ekberullahu ekber, la ilahe illallahu wallahu ekber, Allahu ekber we lillahi'l-hamd.

Znaci, sunnet je u ovim danima ucenje: tekbira, tahmida, tehlila i tesbiha. Sunnet je da to ucenje bude naglas u: džamiji, kuci, ulici i svakom mjestu gdje se može spominjati Allahovo ime. Ljudi uce naglas, pojedinacno, dok žene uce u sebi. Ovaj sunnet je potpuno iskorijenjen i gotovo da se ne cuju tekbiri u prvih devet dana ovog mjeseca. Potrebno je one koji su zanemarili ovaj sunnet podsjetiti na njega.

Za oživljavanje zaboravljenog sunneta, ce biti nagrada o kojoj govori Poslanik a.s., u slijedecem hadisu: Prenosi Ibn Amr ibn Awf El-Muzeni od svoga oca a on od djeda, da je Poslanik s.a.v.s rekao Bilalu ibn Harisu: „Zapamti!" Rece: „Šta cu zapamtiti, Allahov Poslanice?" Rece: „Zapamti Bilale!" Rece: „Šta cu zapamtiti, Allahov Poslanice?" Rece: „Onaj ko oživi sunnet od mojih sunneta, koji se bude zaboravio poslije mene, njemu ce pripasti nagrada kao i onome ko ga izvrši, bez toga da se njima umanji bilo šta. A ko uvede pogrešnu novotariju (bidat), sa kojom nije zadovoljan Allah i Njegov Poslanik, imace grijeh kao i oni koji to budu praktikovali, bez toga da se njima umanji bilo šta od grijeha!" (Tirmizija)

Musliman je dužan da iskoristi ove dane i provede ih u istinskom ibadetu, ne želeci ništa drugo sem Allahovo dž.š., zadovoljstvo i oprost. Svaki musliman, bez obzira da li bio na hadžu ili kod svoje kuce, dužan je ovih deset dana provesti u pokornosti svome Gospodaru, svjedoceci svoj islam, iman i ihsan.

"I parnog i neparnog." Parni je deseti zu'l-hidždžet, dan Kurban-bajrama, a neparni je dan Arefata, tj. deveti zu'l-hidždže. Posebno je za nas koji nismo otisli na hadždž vrijedno postiti deveti dan zu'l-hidžeta, odnosno dan Arefata. Allahov Poslanik, a.s., je govorio: "On iskupljuje grijehe prosle godine, te ostatak doticne godine."

Post dana Arefata, je kako kaže Poslanik s.a.v.s., uzrokom praštanja grijeha, godinu prije i godinu poslije: Prenosi Ebu Katadete El-Ensari r. a. da je Poslanik a.s., rekao: "Post po tri dana od svakog mjeseca i Ramazan do Ramazana su kao post cijelu godinu." Bi upitan o postu Dana Arefata, pa rece: On briše grijehe ucinjene godinu prije i godinu poslije. "Bi upitan o postu Ašure, pa rece: "On briše grijehe ucinjene u prošloj godini!" (Muslim)

Post je jedan od najboljih nacina približavanja Allahu dž.š.. Sunnet je postiti prvih devet dana ovog mjeseca, kao što stoji u slijedecem hadisu: Prenosi Hunejde bin Halid od svoje žene a ona od žena Allahovog Poslanika s.a.v.s.: "Poslanik a.s., je postio Ašuru, devet dana zu-l-hidžeta, i od svakog mjeseca po tri dana (bijele dane)." (Tirmizija)

Deseti dan Zul-hidzeta je prvi dan kurban-bajrama. Ko se taj dan približi Allahu dž.s. klanjem kurbana, sa prvom kapi krvi kurbana Allah dž.s. oprasta njemu i njegovoj porodici sve grijehe. A ko taj dan nahrani vjernika i podjeli sadaku Allah dz.s. ce ga prožzivjeti na Sudnjem danu bezbjednim i mizan-vaga ce mu biti teza dobrima djelima od bilo kakvog brda na zemlji."Inna e'atajna kel kevser, vesalli li rabike venhar - Mi smo ti uistinu svako dobro dali, zato se Gospodaru svome molji i (na Bajram-iduladha), kurban kolji."(Kevser, 1-3)

Kao i za mnoge druge ibadete tako i za kurban tacno je odredjeno vrijeme. Kaze Poslanik, a.s,: „Prvo sa cime pocinjemo ovaj dan, prvi dan kurban-bajrama je da klanjamo bajram, potom se vracamo svojim kucama i koljemo kurban. Ko tako uradi postupio je po nasem sunnetu." (Buhari i Muslim)

Allah dz.s. kaze: „Zato se Gospodaru svome moli i kurban kolji." Izvrsavanjem te obaveze siri se osjecaj milosti prema siromasnim porodicama i potvrdzuje humani aspekt ljudskosti. Ovih cinom se zahvaljuje Uzvisenom Allahu na blagodatima koje nam ucinio halal, dozvoljenom za jelo: „...tako smo vam ih potčinili da biste zahvalni bili. Do Allaha neće doprijeti meso njihovo i krv njihova, Ali će Mu stići iskreno učinjena dobra djela vaša; tako vam ih je potčinio da biste Allaha veličali zato što vas je uputio. I obraduj one koji dobra djela čine! (El-Hadz, 36-37)

U haberu stoji da je Musa a.s. rekao: "Gospodaru, molih Te a Ti se ne odazivas mojoj molbi, pouci me kako da Te molim." - "Allah dz.s. je objavio Musau a.s. „O Musa, kada nastupi prva desetina mjeseca zul-hidzeta, reci: LA ILAHE ILELLAH - ispunit cu ti potrebu." - "Musa rece: „Gospodaru, pa svaki Tvoj rob to gov­ori." - „Allah rece: „O Musa, ko kaze: LA ILAHE ILELLAH - samo jedan puta u ovim danima, pa kad bi stavio sedam nebesa i sedam zemalja na jedan tas vage, a LA ILAHE ILELLAH, na drugi tas, pa zaista ono je teže i ovaj govor bi prevagnuo sve njih zajedno."

A Muhamed a.s., je govorio: "Najvrednije sto sam rekao ja i ono sto su rekli po­slanici prije mene u danima ove desetine je: LA ILAHE ILELLAH, VAHDEHULA ŠERIKELEH.

Eto, to je to, ukratko, ti posebni dani koje svaki vjernik i vjernica, musliman i muslimanka, treba da provedu na poseban nacin, sa zeljom da postignu Allahovu milost (rahmet), oprost (magfiret) i uputu (hidajet). "Eto toliko! A ko poštuje Allahove svetinje, uživaće milost Gospodara svoga..." (El-Hadz, 30) "Eto toliko! Pa ko poštiva Allahove propise - znak je čestita srca." (El-Hadz, 32)

Molimo Allaha, dz.s. da nam podari olaksanje na samrti, svjetlo u kaburu, tezak mizan dobrim djelima i spasi nas od kazne na oba svijeta. Molim Allaha, dz.s. da promjeni nasa stanja nabolje. Amin!
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 11 Jun 2024, 15:56

"Nema dana u kojima je učinjeno dobro djelo Allahu draže od djela učinjenog u deset dana zul hidždžeta.”Upitaše: “Zar ni džihad na Allahovom putu?’ Ni džihad na Allahovom putu osim da čovjek izađe sa svojim životom i svojim imetkom pa izgubi i jedno i drugo – reče on, sallAllahu alejhi we sellem.” (Hadis bilježi Buharija).
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 12 Jun 2024, 01:08

Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 12 Jun 2024, 01:12

Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 12 Jun 2024, 03:51

MEVLUDI Tradicionalni mevlud o preseljenju Allahova Miljenika, s.a.v.a.

Neko viče: “Sveta kućo onoga

što je ljepši i najbolji kod Boga!”

Tad Fatima sa prozora pogleda

nepoznata dva mladića ugleda.

Obojica pred vratima čekaju,

oba stoje i preda se gledaju.

Tad Pejgamber kćer Fatimu poviče,

ko je to, kćeri, na vratima što viče?

Dragi babo, ja ih vidim dvojicu,

mladi ljudi, ali ih ne znam koji su!

Tebe viču, ispred vrata ne idu,

možda žele malo tebe da vide?!

Draga kćeri, zar ih ne znaš koji su

ja ću, kćeri, tebi kazat ovi su.

Jedan jeste koji ljude umara,

koji kuće ovog svijeta obara.

Koji milo od dragoga rastavlja,

i sirote bez matera ostavlja.

Taj će mladić kćeri doći svakome,

pa je došo sad i meni ovome!

I tome je ime melek Azrail,

a drugom je ime melek Džebrail.

Džibril došo, kćeri, da me obiđe,

a Azrail da mi dušu poište!

Sad im reci neka meni uniđu,

jer su oba došli da me obiđu!

Džibril uđe, prvi izun dobijo,

a Azrail pred vratima ostao!

Kada Džibril Pejgamberu pade,

selam nazva kod Resula on stade.

Merhaba ti, o Džibrile, brate moj!

Tebe nema, svenatan je život moj!

Kad je Džibril u Resula pogledo

smrtne znake na licu mu ugledo.

Poče vikat: “Muhammede!” – zaplaka,

“Ej moj dostu, ti si hasta velika!“

Nikad Džibril nije plako do tada,

nit će više zaplakati od tada.

O Džibrile, smrtna gorač teška je,

ko je proba, taj sam znade kako je!

Više dana ovu bolju ja imam,

a sve tebe, dragi dostu, pogledam.

O Džibrile, kakvu v'jesti nosiš,

kakvu milost ti od Boga donosiš?

Muhammede! – Bož'ji rahmet na tebe,

sve Božije milosti su na tebe!

Radi tebe sve je Allah stvorio,

svemu svijetu s tobom sreću donio.

Evo sada Dragi Allah odredi,

melekima svima sada naredi.

Da nebeske sve kapije otvore,

i sva vrata džehennemska zatvore!

Sva nebesa sada će se okitit,

i džennetske sve hurije nakitit.

Svi meleki u red stati moraju,

čiste duše tvoje da pogledaju.

Takve časti više nema nikome,

samo tebi i ummetu baš tvome.

Muhammede, eto šta sam donio,

takve v'jesti od Boga sam dobio.

O Džibrile sve te v'jesti dobre su,

Bož'jega milosrđa pune su.

Vidiš brate moju bolest kakva je,

opet briga za ummetom teža je!

Dragi brate šta mi imaš kazati

za moj ummet ima l’ kakve milosti?

Jer moj ummet poslje mene ostaje,

pa se bojim da vjerski ne propadne!

Muhammede, za ummet se ti ne boj,

ako bude on pripadnik pravi tvoj!

Tvoja milost kod Allaha kakva je,

kazo sam ti i ummetu takva je.

Ti ne žali što ti ummet ostaje,

pravu stazu kazo si im, dosta je.

Sa njima će sveti Kur'an ostati,

koj’ će ih pravim putem voditi.

Na mahšeru kad svi tamo budemo,

i svi skupa kad pred Boga dođemo.

Sve narode Bog će Dragi pitati,

a najprije tvoj će ummet pozvati.

Tvoj će ummet tada tebe potražit,

svi će tebe, Muhammede, povikat!

Ti ćeš tudeh, vel'ko pravo imati,

ummet će se oko tebe sabrati.

Ko je dobar, za toga se ti ne boj,

ko je grješnik ti za toga posreduj!

Tvoju molbu Bog će dragi primiti

i njima će grijehe oprostiti.

Prvi na red ti ćeš unić u Džennet,

a za tobom slijedi odmah tvoj ummet.

Sad si dostu s mene brigu podigo,

o Džibrile, Bog ti Dragi pomogo!

Džibril sada od Resula odlazi,

a Azrail sada njemu dolazi.

Selam nazva Pejgamberu, znak dade

na nogama s pram Resula on stade.

Milosnik je vel'ka hasta gledao

na koljenu Ajišinom ležao.

Azrail ga viče: “Ej Latif!”

Kako si ti, jesi l’ odviše da'īf?!

Dobro došo Azraile, merhaba,

sjedi brate šta je tvoja naredba!

Il’ si došo, dostu, da me obiđeš,

ili moju dušu da ti oduzmeš?!

Muhammede, da te vidim došo sam

i za dušu hoćeš da te zapitam.

Veliki Allah ovo meni naredi:

“Bez dozvole Mom Resulu ne idi!”

I veli mi: “Uzmi dušu Resulu

i to ako njemu za volju!”

“Moj milosnik ako duše ne dadne,

hajde na trag ne govori ni jedne!”

Ja sam takvu zapov'jest dobio,

volja tvoja, eto sam ti kazao.

Tad Pejgamber Azrailu povika:

“Ja sam odan Dragu Bogu zavjeka!”

“Ja sam brate Božji sluga nemoćan,

a Bog Dragi u svemu je Svemoćan!”

Naredbi se Bož'joj mora odati,

volja Bož'ja da ja moram mrijeti.

Kad si došo moju dušu da primiš,

gledaj nemoj da me plaho napatiš!

Vidiš brate moje t'jelo jest’ hafif,

smrt je gorka, a vudžud je moj da'īf!

Dobro, dobro, Muhammede, tako je,

ja ću gledat sve najbolje kako je.

Sad’ Azrail Muhammedu poviče:

“Tvom životu već vrijeme ističe!”

Poče Resul s Dunjaluka da ide,

slatke riječi razgovarat prekide.

Vedro lice smrtni znoj mu poklopi,

on mubarek svoje oči zaklopi.

Mirisavi vjetrić tada zapiri,

tad Fatima se halijom zacvili.

Glas žalosni puče po svoj Medini,

mre Pejgamber, sav se narod uzbuni!

Staro, mlado suze roni, dohodi,

zadnji puta još Resula da vidi.

Tad je Resul još po malo disao,

čiste duše ne bijaše predao.

Al’ mu lice smrtne znake kazuje,

i disanje sve pomalo nestaje.

Čista duša u grlo se već penje,

poplaviše njemu usne rumene.

Al usnama neprestano on miče,

glasa nema, ne čuje se šta viče.

Hazret’ Ali preletivši taj veli,

vrže uho da presluša šta veli.

Kad presluša on spominje: “Ummetī!”

spominjući čistu dušu on pusti.

I preseli s ovog svijeti onaj zāt,

amin Bože nek nam šefā'at.

Kad je Bilal salavat zaučio,

mnogi narod tada se je spremio.

Svi meleki sa nebesa sašli su

i sve duše pejgamberske došle su.

Pejgamberu svi dženazu klanjali,

čisto tijelo na ahiret spremili.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 12 Jun 2024, 07:52

1. Tako mi jutra

2. i noći kad se utiša

3. Gospodar tvoj nije te ni napustio ni omrznuo!

4. Onaj svijet je, zaista, bolji za tebe od ovog svijeta

5. a Gospodar tvoj će tebi sigurno dati, pa ćeš zadovoljan biti

6. Zar te siročetom ne nađe, pa ti utočIšte dade

7. I zalutalim te nađe, pa te uputi.

8. i siromahom te nađe, pa te bogatim učini

9. Zato siroče ne ucvili

10. i onoga ko traži ne odbij

11. i o blagodati Gospodara svoga kazuj!

Imam Ahmed od El-Esveda ibn Kajsa navodi da je rekao: /644/ “Čuo sam Džunduba da je rekao: ‘Vjerovjesnik, s.a.v.s., se jednom prilikom razbolio pa nije noćni ibadet provodio jednu ili dvije noći, pa mu je jedna žena došla i rekla: ‘Muhammede, mora da te je tvoj šejtan ostavio.” Na to je Uzvišeni Allah objavio: ”Tako mi jutra i noći kad se utiša, Gospodar tvoj nije te ni napustio ni omrznuo!'” Ovaj hadis prenose Buhari, Muslim i Et-Tirmizi.

“Tako mi jutra” /1/ “i noći kad se utiša”, /2/ “Gospodar tvoj nije te ni napustio ni omrznuo!” /3/ “Onaj svijet je, zaista, bolji za tebe od ovog svijeta”, /4/ “a Gospodar tvoj će tebi sigurno dati, pa ćeš zadovoljan biti.” /5/ “Zar te siročetom ne nađe, pa ti utočište dade”, /6/ “i zalutalim te nađe, pa te uputi”, /7/ “i siromahom te nađe, pa te bogatim učini?” /8/ “Zato siroče ne ucvili”, /9/ “i onoga ko traži ne odbij”, /10/ “i o blagodati Gospodara svoga kazuj!” /11/

Neki raniji učenjaci, među njima i Ibn Ishak, navode da je ovo poglavlje Džibril Allahovom Poslaniku, s.a.v.s., objavio kada mu se pokazao u liku kakvom ga je Allah stvorio. To je bilo kada mu se Džibril približio i nadnio, dok je bio u dolini El-Ebtah “…i objavio robu Njegovu ono što je objavio”, tj. objavio mu ovo poglavlje: “Tako mi jutra i noći kada se utiša.” Ibn-Abbas kaže: /645/ “Kada je Allahovom Poslaniku počela objava Kur’ana, Džibril mu je neko vrijeme prestao dolaziti pa se zbog toga zabrinuo. Idolopoklonici su tada rekli: “Gospodar njegov ga je ostavio i omrznuo.” Na to je Allah objavio: “Gospodar tvoj nije te ni napustio ni omrznuo!” Uzvišeni se zaklinje jutrom i svjetlom koje je u njemu dao “…i noći kada se stiša”, tj. kada se smiri i tamom obavije, kao što Uzvišeni na drugom mjestu kaže: “On čini da zora sviće, On je noć odredio za početak, a Sunce i Mjesec za računanje vremena; to je određenje Silnog, Sveznajućeg” (6:96)

Riječi Uzvišenog: “Onaj svijet je, zaista, bolji za tebe od ovog svijeta.” Iz životopisa Allahovog Poslanika, s.a.v.s., poznato nam je da je on bio najskromniji čovjek na ovom svijetu. Imam Ahmed od Abdullah ibn Mesuda navodi da je rekao: /646/ “Allahov Poslanik, s.a.v.s., je jednom prilikom ležao na hasuri pa su mu od nje na tijelu ostali tragovi. Kada se probudio, počeo sam ga brisati rekavši mu: ‘Božiji Poslaniče, kad bi nam dozvolio da ti nešto prostremo preko hasure?’ Allahov Poslanik, s.a.v.s., odgovori: ‘[ta će meni ovaj svijet? Ja i ovaj svijet smo kao putnik i hlad nekog drveta u kome se putnik odmori, a onda dalje nastavi i hlad ostavi.'” Ovaj hadis prenose Ibn-Madže i Et-Tirmizi. Za njega Et-Tirmizi kaže da je dobar i vjerodostojan /hasenun sahihun/. Riječi Uzvišenog: “…a Gospodar tvoj će tebi sigurno dati, pa ćeš zadovoljan biti”, znače da će mu na onom svijetu dati da se zauzima za svoj ummet dok ne bude zadovoljan. Ebu-Amr el-Evzai od Abdullaha ibn Abbasa prenosi da je rekao: /647/
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 12 Jun 2024, 07:54

“Allahovom Poslaniku, s.a.v.s., pokazano je kakve će sve pobjede, poslije njega, njegov ummet postići, riznicu po riznicu, pa se tome obradovao. Na to mu je Allah Uzvišeni objavio: “…a Gospodar tvoj će tebi sigurno dati, pa ćeš zadovoljan biti!” Nabrajajući blagodati kojima je obasuo svoga roba i poslanika, s.a.v.s., Uzvišeni dalje kaže: “Zar te siročetom ne nađe, pa ti utočIšte dade”, tako što mu je otac umro dok je on još u utrobi majke bio. Zatim mu je umrla i majka Amina bint Vehb kad je imao šest godina, nakon čega je brigu o njemu preuzeo djed mu Abdul-Muttalib, dok i on, kad je Muhammedu, s.a.v.s., bilo osam godina, nije umro, nakon čega je brigu o njemu preuzeo amidža mu Ebu-Talib. On će ga paziti, pomagati, odgajati i uvažavati, a kasnije, kada će ga Allah u četrdesetoj godini života poslati kao poslanika, braniti od njegovih sunarodnjaka, iako je sam Ebu-Talib i dalje ostao u vjeri svoga naroda, idolopoklonstvu.

Ovako je trajalo Allahovom voljom i određenjem sve dok Ebu-Talib, na malo prije Hidžre, nije umro, kada su se protiv njega podigli drski kurejšijski prvaci i neznalice, nakon čega mu je Allah naredio da se preseli u grad ensarija (Medinu). Kad se kod njih preselio, oni su ga, neka je Allah sa svima njima zadovoljan, lijepo primili, pružili mu utočište, pomagali ga, brinuli se o njemu i uz njega se borili. Sve su ovo bili znaci Allahovog čuvanja, pažnje i brige o njemu. “I zalutalim te nađe, pa te uputi.” U tom smislu na drugom mjestu Uzvišeni kaže: “Na takav način Mi i tebi objavljujemo ono što ti se objavljuje. Ti nisi znao šta je Knjiga niti si poznavao vjerske propise, ali smo je Mi učinili svjetlom pomoću kojeg upućujemo one robove Naše koje želimo.” (42:52) “…i siromahom te nađe, pa te bogatim učini”, tj. sa puno čeljadi si bio siromašan, pa te je Allah od drugih, osim od Sebe, učinio neovisnim, čime mu je omogućio da zasluži nagradu i za strpljenje i za zahvalnost.

U Buharijinom Sahihu i Muslimovom Sahihu se od Ebu-Hurejrea prenosi da je rekao: ” Poslanik, s.a.v.s., rekao je: /648/ ‘Nije bogatstvo u mnoštvu robe, nego je bogatstvo u bogatstvu duše.'” U Muslimovom Sahihu se od Abdullaha ibn Amra prenosi da je rekao: “Allahov Poslanik, s.a.v.s., rekao je: /649/ ‘Uspio je onaj ko primi islam, kome bude dato ono što mu je dovoljno od nafake i kome Allah da pa je zadovoljan sa onim što mu je dao.'” “Zato siroče ne ucvili”, tj. kao što si ti bio siroče pa ti je Allah pružio utočište, ni ti nemoj siroče cvjeljati, tj. ponižavati i odbijati, nego prema njemu budi dobrostiv i nježan! “…i onoga ko tražI ne odbij”, tj. kao što ti za pravu vjeru nisi znao pa te je Allah uputio na pravi put, nemoj ni ti onoga ko traži znanje odbijati! “…i o blagodati Gospodara svoga kazuj!”, tj. kao što si bio siromašan pa te Allah imućnim učinio, tako i ti o Njegovim blagodatima kazuj. U tom smislu u dovi naslijeđenoj od Vjerovjesnika, s.a.v.s., stoji: /650/ “Učini nas zahvalnim na Tvojim blagodatima…” Ebu-Davud prenosi od Ebu-Hurejre da je Vjerovjesnik, s.a.v.s., rekao: /651/ “Ko nije zahvalan ljudima nije ni Allahu.”

Tefsir: Ibn Kesir
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 13 Jun 2024, 09:36

Ta, zaista, s mukom je last!

فَإِنَّ مَعَ الْعُسْرِ يُسْرًا

Komentar ajeta:

Uzvišeni, dakle, kaže da je s mukom last, a zatim to, ponovno, potvrđuje. Ibn Ebi-Hatim od Aiza ibn Šurejha prenosi da je rekao: "Čuo sam Enesa ibn Malika da je rekao: /652/ 'Vjerovjesnik je jednom prilikom sjedio naspram jednog kamena i rekao: 'Kad bi muka došla i ušla u ovaj kamen, za njom bi došla i ušla last da je iz njega istjera.'" Na to je Allah, dž.š., objavio:

" Ta, zaista, s mukom je last, zaista, s mukom je last!" Pjesnik kaže: "Često nesreća pritijesni mladića, ali Allah, svaki put, iz nje da izlaz, I kad se učini da je ona neizbježna, dođe olakšanje kad mu se najmanje nada.
Posmatraču mog posta.
Ja sam juče bio takav
🍉🍉🍉🍉

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik

Post by Mutevelija » 13 Jun 2024, 11:20

Tradicionalni mevlud o preseljenju Allahova Miljenika, s.a.v.s.
Preuzeto sa: https://bastinaobjave.com

Neko viče: “Sveta kućo onoga
što je ljepši i najbolji kod Boga!”
Tad Fatima sa prozora pogleda
nepoznata dva mladića ugleda.
Obojica pred vratima čekaju,
oba stoje i preda se gledaju.
Tad Pejgamber kćer Fatimu poviče,
ko je to, kćeri, na vratima što viče?
Dragi babo, ja ih vidim dvojicu,
mladi ljudi, ali ih ne znam koji su!
Tebe viču, ispred vrata ne idu,