Jelke i pokloni kod bosanskih muslimana

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times
Status: Offline

Re: Alžir: Vjerski vođa pozvao da se ne slavi blagdan nevjer

Post by Podrinjac » 02 Jan 2015, 23:24

A šta sam to ja nešto loše mislio ?? Novu godinu čitav svijet proslavlja. Eno i dječica iz Palestine su je obilježili, i znači li to da su možda kjafiri? Zašto muslimani ne bi mogli proslavljati i hidžretsku, i ovu običnu Novu godinu ??. Zašto se muslimani moraju odvajati od svijeta ??
Ljudi se ne dijele po religijama, nego po ljudskosti. Ko god ljude dijele po vjerama, za mene on nije normalan. Dobar čovjek je dobar vjernik. A ne dobar filozof, dobar vjernik !

Mala_Mu
atomica
atomica
Mood:
Has thanked: 551 times
Been thanked: 1391 times

Post by Mala_Mu » 02 Jan 2015, 23:34

Slazem se i s tobom , i upravo zato nisam vjeernik :D

Samo rekoh da je istina ono sto je napisao. ;)

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 03 Jan 2015, 08:55

Salahuddin wrote:
Podrinjac wrote:A šta sam to ja nešto loše mislio ?? Novu godinu čitav svijet proslavlja. Eno i dječica iz Palestine su je obilježili, i znači li to da su možda kjafiri? Zašto muslimani ne bi mogli proslavljati i hidžretsku, i ovu običnu Novu godinu ??. Zašto se muslimani moraju odvajati od svijeta ??
Ljudi se ne dijele po religijama, nego po ljudskosti. Ko god ljude dijele po vjerama, za mene on nije normalan. Dobar čovjek je dobar vjernik. A ne dobar filozof, dobar vjernik !
Hebemu Podrinjac, ti mi nesto u zadnje vrijeme kao da namjerno udaras gdje ne treba. Potpuno masas o cemu se prica. Ali vidim da to ne radis namjerno, pa ti ne zamjerim . Evo da ti napisem samo sustinu: MUSLIMANIMA NIJE DOZVOLJENO DA SLAVE NOVU GODINU. Eto, pa ko hoce da se pridrzava - bujrum, ko nece - niko ga i ne tjera. Znaci, ovaj lik, iako ima gomila stvari koje imaju prioritet kad se radi o problemima danasnjih muslimana, nije rekao nista sto nije tacno.
Idemo dalje sada. :D.
Ako ćemo tako, onda za muslimane ne valja ni nedjelja kao free dan već petak.
Šta ćemo sad??
Nova godina je u svijetu poznata po tome što se završava zadnji dan u kalendaru a ako ne možeš to proslaviti,onda ne treba ni jedan jedini dan uvažavati iz tog kalendara, već onako,svaki petak na molitvu i ništa posao a ako se ko buni od šefova, pa jednostavno se kaže; tako je to kod nas muslimana.
A majke ti, jel pomenuo Božićnicu, da ni to nije naše pa neka oni što rade u zapadnim zemljama to ne uzimaju jer te pare nisu podijeljene po muslimanski.
Jel tako :pusi
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 03 Jan 2015, 09:48

Salahuddin wrote:[

Nije tako. Da su te pare na neki nacin (u nekom suludom scenariju, koji moram izmisliti radi tebe :grana ) krstene, spricane svetom vodicom i da primalac po uzimanju tih para mora da izgovori nesto od - izaberi sebi neislamski obred po svom nahodjenju - onda bi bilo zabranjeno. Sto se tice petka, on u muslimanskim zemljama i jeste neradni dan. Ali nije zabranjeno muslimanu ne raditi nedjeljom niti bilo kojim drugim danom. Nadam se da je to prilicno jasno i da ne moram sada da pisem posebno o tome. Ako bi musliman bio u mogucnosti, onda bi morao da ne radi za vrijeme dzume petkom. Ostala vremena i dani su nebitni za rad ili nerad. Petak je kod muslimana najodabraniji dan u sedmici, kao sto je ramazan najodabraniji mjesec u godini.

Pisali smo o proslavljanju a ti, po obicaju, moras da to pitas iz milion drugih uglova. Ti ces meni dohakati. :123
Pa vidiš ono podvučeno, pa ni nova godina nije ni krštena, ni špricana svetom vodicom niti se govori nešto po pitanju ove il one vjere, niti se ide u crkvu kao za Božić ili Uskrs i po čemu je to onda zabranjeno?
Ili su jedna mjerila kad su pare u pitanju a druga kad je nova godina :)

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 03 Jan 2015, 10:29

Salahuddin wrote: Kad se sjetis zasto i otkuda obicaj da se proslavlja Nova godina, znaces i zasto je u islamu nije dozvoljeno proslavljati. Eh, toliko od mene, mislim da sam se potrudio, prilicno u granicama pristojnosti, da objasnim islamsko stajaliste oko svega ovoga. Sad neka malo neko drugi preuzme tu ulogu, dok ja malo odmorim. Nisam valjda ja jedini musliman na forumu, pobogu. :grana
Ta nova godina,koja se proslavlja širom svijeta i istu slave i u katoličkom i u katoličkom svijetu država i na šta ti aludiraš,kad se zna da nikakve veze nema sa crkvom,..... nema mise, nema nikakvog okupljanja vjernika iz bilo koje crkve.
To je općecivilni praznik i tak praznik SPAJA i UDRUŽUJE a taj Alžirski yebivjetar se trudi razdvajati i to je sva umjetnost.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9978 times
Been thanked: 11848 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko » 03 Jan 2015, 10:41

mrki62 wrote: Nova godina je u svijetu poznata po tome što se završava zadnji dan u kalendaru
Jel ima neki naučni dokaz, da je nova godina baš na 1. januar po gregorijanskom kalendaru, samo tog datuma i uvijek tog datuma?

Sramota za jednog ateistu, da priznaje kalendar koji je čisto vjerskog karaktera :pusi

Znaš li bar kako je nastao taj kalendar, kad si već tako brz na komentarima?

Čini mi se, da astronomija ima neke veze s tim.
Isprva je bio Julijanski kalendar, koji je na istoku, još uvijek u upotrebi. Sam naziv, govori da je to bilo i prije Krista, pa tako da ta religija, nema neke veze s tim. Vatikan je samo reformirao taj kalendar za pomak od nekih cirka 12 dana.

Još su Rimljani ustanovili, da bi trenutak kad počinje novi sunčev ciklus, trebao predstavljati početak nove solarne godine.
Trenutak u kojem je sunce najbliže zemlji zove se perihel i to je početkom januara. Eureka! :jupi
Trenutak u kojem je zemlja najdalje od sunca, zove se afel i to je početkom jula :ideja

Nova (gregorijanska) godina je nastala nasljedeći način
Po savjetu njemačkog astronoma Christophera Claviusa (Christoph Schlüssel) (1538. – 1612.) i napuljskog fizičara i astronoma Alojzija Liliusa (Luigi Lilio Ghiraldi) (1520. – 1576.), papa Grgur XIII. (1502. – 1585.) je 24. veljače 1582. objavio reformu do tada postojećeg julijanskog kalendara papinskom bulom Inter Gravissimas nazvanom po prvim dvjema riječima teksta.
Papinska bula sadržavala je sljedeće odredbe:
Iz kalendara će se izostaviti 10 dana, tako da poslije četvrtka, 4. listopada 1582. slijedi petak, 15. listopada.
Prijestupna je svaka godina djeljiva sa 4, osim onih godina djeljivih sa 100 pri čemu su one djeljive sa 400 također prijestupne.
Prijestupna godina ima jedan dan više od obične (koja ima 365 dana) koji se dodaje na kraju mjeseca veljače.
Uskrs će se odsad izračunavati po novom pravilu, vezanom za novi kalendar.
Prvi dan u godini bit će 1. siječnja.
Dakle, pokušaj vatikana da uskladi kalendar sa stvarnim astronomskim činjenicama ali NEPRECIZAN.

Primjera radi, nova 2012. solarna godina po gregorijanskom kalendaru (koji se računa po rođenju Krista i ništa prije ne priznaje) počela je ne prvog nego petog januara

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 03 Jan 2015, 11:02

Bilo kako bilo, 1.siječanj/januar nikakve veze ni sa jednom crkvom nema.

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 03 Jan 2015, 11:13

Istog sam mišljenja..a to što se ne preporučuje je zbog toga što, da kažem tako, pripada Zapadu(muslimani imaju svoj kalendar) i čisti strah da se kroz prihvatanje bilokakvih zapadnih vrijednosti ne izgube navijači.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 03 Jan 2015, 12:40

Svaki pastir čuva svoje stado :)

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 03 Jan 2015, 13:35

Kad se sjetis zasto i otkuda obicaj da se proslavlja Nova godina, znaces i zasto je u islamu nije dozvoljeno proslavljati.
Salahuddine, je li nije dozvoljeno samo proslavljati ili tu spada i korištenje tog kalendara u bilo koje svrhe.. koja je razlika?

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 03 Jan 2015, 21:29

Dobro.. imamo različite percepcije za značenje Nove godine i proslavu. Mislim da nema veze ni sa jednom religijom pa da bi to išlo kontra islama, Kur'ana prije svega al hajd.

fruit
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 54 times
Been thanked: 244 times

Post by fruit » 03 Jan 2015, 21:32

Ja da mogu ukino bi osmi mart..zato što moja slavi četiri dana....Ali eto nisam nikakav vijerski vođa...
Lahko je ženu dovest do ludila,hajdi ti nju dovedi do pameti

drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by drugrankovic » 03 Jan 2015, 21:52

boli nekog kurac dje ce kad pandrkne... bitno je da ga ljudi upamte po dobroti cestitosti...

a posle zna se dva metra zemlje i dva asova
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”

Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Podrinjac » 03 Jan 2015, 22:20

Gregorijanski kalendar je naprevljen prema gibanju Zemlje oko Sunca, tj. on je solarnog tipa. Svima nama je poznato da gibanje oko Sunca traje 365 dana (tj. jednu godinu). 1. januara Zemlja ulazi u novi ciklus kretanja oko Sunca. Gregorijanski kalendar nije nikakav kjafirski kalendar, niti Nova godina ima veze i sa jednom vjerom . Jednostavno to 90% ljudi slave u svijetu. Dok je hidžretski kalendar zapravo lunarni kalendar koji se ravnja prema mjesečevim mijenama (mislim). Hidžretski kalendar je napravljen u cilju određivanja svojih dnevnih dužnosti.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 03 Jan 2015, 23:23

Podrinjac wrote:Gregorijanski kalendar je naprevljen prema gibanju Zemlje oko Sunca, tj. on je solarnog tipa. Svima nama je poznato da gibanje oko Sunca traje 365 dana (tj. jednu godinu). 1. januara Zemlja ulazi u novi ciklus kretanja oko Sunca. Gregorijanski kalendar nije nikakav kjafirski kalendar, niti Nova godina ima veze i sa jednom vjerom . Jednostavno to 90% ljudi slave u svijetu. Dok je hidžretski kalendar zapravo lunarni kalendar koji se ravnja prema mjesečevim mijenama (mislim). Hidžretski kalendar je napravljen u cilju određivanja svojih dnevnih dužnosti.
To si tako dobro napisao da i naivni mogu skontati da je to tako.
Jedina ispravka, godina traje 365 dana i 6 sati, jer zato i imamo svaku četvrtu godinu prijestupnu - kad februar ima 29 dana.

Podrinjac
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Podrinjac » 04 Jan 2015, 01:13

mrki62 wrote:
Podrinjac wrote:Gregorijanski kalendar je naprevljen prema gibanju Zemlje oko Sunca, tj. on je solarnog tipa. Svima nama je poznato da gibanje oko Sunca traje 365 dana (tj. jednu godinu). 1. januara Zemlja ulazi u novi ciklus kretanja oko Sunca. Gregorijanski kalendar nije nikakav kjafirski kalendar, niti Nova godina ima veze i sa jednom vjerom . Jednostavno to 90% ljudi slave u svijetu. Dok je hidžretski kalendar zapravo lunarni kalendar koji se ravnja prema mjesečevim mijenama (mislim). Hidžretski kalendar je napravljen u cilju određivanja svojih dnevnih dužnosti.
To si tako dobro napisao da i naivni mogu skontati da je to tako.
Jedina ispravka, godina traje 365 dana i 6 sati, jer zato i imamo svaku četvrtu godinu prijestupnu - kad februar ima 29 dana.
Zaboravio sam to reči, al' eto ti si me ispravio.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 04 Jan 2015, 09:20

Ma Podrinjac je sve pojasnio i to bi bilo to a baš bi me zanimao stav ulema u vezi novotarija; komp, mobitel, auto, vožnja avionom isl.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9978 times
Been thanked: 11848 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko » 04 Jan 2015, 10:30

Samo da napomenem, da su arapi izmislili algebru, ama kakvu algebru, matematiku tuto colorre-tuto completo. sve skupa sa brojevima koje i dan danas koristi cijeli svijet. Do njihovog perioda, znanje u oblasti astronomije, bilo je više nešto egzotično, nego znanstveno i praktično.

Ovo govorim, da bih pojasnio, da Arapi/muslimani itekako znaju kad je perihel, a kad afel i znali su to prije 1300 godina, za razliku od Mrkija, koji to ne zna ni dan danas.

Po stoti put, Islam samo ne priznaje to kao praznik, jer ima svoje praznike i svoj kalendar. Pa čak je i taj ekstremista iz članka, uputio apel samo muslimanima i podsjetio ih na to. Niko nikome ne brani da slavi ali ako neće ulema dati neku preporuku vjernicima, ko će onda?

Kako se to samo olako preskoči, da bi se pljunulo na nečija religiozna shvatanja.

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski » 04 Jan 2015, 10:32

Salahuddin wrote:
Lebowski wrote:Dobro.. imamo različite percepcije za značenje Nove godine i proslavu. Mislim da nema veze ni sa jednom religijom pa da bi to išlo kontra islama, Kur'ana prije svega al hajd.
Vidi, zemljace. To nije stvar percepcije, bar kad se tice konteksta u kom si me pitao o ovome. Pitao si me zasto je jedno zabranjeno a drugo nije. Ono sto ti napisem da je islamski stav, to nije doslo od mene, nego od ljudi koji su u islam mnogo upuceniji od mene. Kada napisem svoj stav, to cu i oznaciti kao svoj stav a ne islamski zakon ili pravilo.

Znaci, sva islamska ulema se slaze da je u najmanju ruku pokudjeno a vecina ih smatra da je haram slaviti Novu godinu (cak ni hidzretska Nova godina se ne "slavi", vec se samo obiljezava raznim manifestacijama, gdje se uci Kur'an, drze predavanja i sl.) a sluziti se gregorijanskim kalendarom, opet po misljenju vecine alima, nije zabranjeno.

Kroz ovaj post, zelim da kazem da ovo nisam izmislio ja, vec je to islamski stav. A ja nisam autor islama. Nema svrhe govoriti meni kako se ovo ili ono cini nelogicnim. Svako ima izbor da li da to prihvati ili odbaci kao besmisleno.
Aha, želiš reći da ulema odlučuje o tome kakva će biti percepcija.. OK. :ok

Malo mi nije jasno šta misčiš pod ovim "liberalan po pitanju vjere"? :ovaj

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 » 04 Jan 2015, 10:55

Krokodil Behko wrote:Samo da napomenem, da su arapi izmislili algebru, ama kakvu algebru, matematiku tuto colorre-tuto completo. sve skupa sa brojevima koje i dan danas koristi cijeli svijet. Do njihovog perioda, znanje u oblasti astronomije, bilo je više nešto egzotično, nego znanstveno i praktično.

Ovo govorim, da bih pojasnio, da Arapi/muslimani itekako znaju kad je perihel, a kad afel i znali su to prije 1300 godina, za razliku od Mrkija, koji to ne zna ni dan danas.

Po stoti put, Islam samo ne priznaje to kao praznik, jer ima svoje praznike i svoj kalendar. Pa čak je i taj ekstremista iz članka, uputio apel samo muslimanima i podsjetio ih na to. Niko nikome ne brani da slavi ali ako neće ulema dati neku preporuku vjernicima, ko će onda?

Kako se to samo olako preskoči, da bi se pljunulo na nečija religiozna shvatanja.
Pa bar ti treba da ZNAŠ da sam ja davnih dana pisao kako svijet piše matematičke brojeve,koje JESU arapi izmislili i bar ti treba da znaš kad su vehabije u pitanju da ćutiš ko pi*ka a oni jesu zlo a ne ja.
Za razliku od njih ja sam pojedinac i kao takav niti važan niti opasan a oni jesu opasni.
@Salahuddin pominje Poslanikovu džamiju - koju uzgred rečeno žele vehabije srušiti al to da vehabije žele srušiti, to se ne govori a niti osuđuje.
Ja sam za tebe klovn,kojem se svi smiju i kojeg me kao takvog niko za ozbiljno ne shvata a ti si još našao za shodno mene uzeti u usta,................ jel to ti mene za ozbiljno shvataš ????????

I tebi također po stoti put, ulema se nije ogradio od stvaranje islamske države, od ubijanja, od odlaska na ratišta, ulema nije osudio pogubljenje nedužnih civila itd itd.
Da Behko, po stoti put , opet drugačije mišljenje od tvoga shvataš na pljuvanje, na neki samo tebi poznati napad, mržnju ili šta već.
Kao ne želiš komunizam a bome ne prihvataš ni demokratiju u kojoj je osnovno pravo drugačije misliti nego ti.
U demokratiji je čak poželjno misliti drugačije a po tvom; ako neko drugačije misli, odmah je to neki atak i nekakvo pljuvanje na religiozna shvatanja.

Post Reply

Return to “Religija”