by Pasaga » 06 Jan 2015, 16:04

Ova kriza oko ukrajine traje vec predugo...
Sve te peripetije oko ukrajine ,rusije...izgleda vracaju se ko bumerang.
Davno sam citao da Brisel trpi mnogo,ev sad vidim i dokaz....
Prema ocjenama njujorškog dnevnog lista Wall Street Journal raspad eurozone nikada nije bio bliži, nakon što je euro pao na najniži nivo prema dolaru u posljednjih devet godina usljed špekulacija da će Evropska centralna banka uskoro proširiti program monetarnih podsticaja radi izbjegavanja deflacije, prenosi Blic.
Prošla godina je trebala biti godina u kojoj će eurozona izaći iz svoje dužničke krize, gdje bi rast valute vratio sa sobom povjerenje i radna mjesta te privredni rast na zdrave temelje. Međutim, 2014. godina nije ispala onakvom kako je planirano.
Iako je privreda eurozone prošle godine izašla iz dvostruke recesije, privredni rast u 2014. godini od tek 0,8 posto bio je znatno manji u odnosu na ranije prognoziranih 1,2 posto, dok se inflacija približavala opasno niskom nivou, tj. nuli. Ovi podaci izazvali su zabrinutost u pogledu održivog duga. 
Wall Street Journal naveo je tri glavna faktora koji su uzrok krize u zoni eura.
Kao prvi faktor, list je naveo uticaj privrednog rasta u Kini i drugim zemljama u razvoju. 
Sljedeći faktor od uticaja za prolongiranje krize, prema Wall Street Journalu, predstavlja ukrajinska kriza i sankcije koje je Evropska unija uvela Rusiji, kao i uzvratne mjere Moskve. 
Kao treći faktor se navode interni problemi u eurozoni, poput strukturnih problema koji su nastavili da ometaju obnovu mnogih evropskih privreda, naročito zemalja južne Evrope, spječavajući prebacivanje kapitala i radne snage u mjesta gdje bi bili produktivnij
Autor: (B.P.)

Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".