Naseef Mushroom wrote: 01 Jul 2024, 00:20
HAVANA wrote: 30 Jun 2024, 23:05
Pa sto ti smeta spomenik? Hocemo onda srusit i carsiju i sve turske tragove,austrougarske itd?
Jedno je rušiti a drugo je graditi, pogotovo kada se gradi spomenik nekome ko se kulturološki ne uklapa u mentalitet današnjih Bošnjaka.
Navodim samo kao primjer: To bi bilo isto kao kada bi došao u Dalmaciju i rekao im da je Sulejman I. bio njihov vladar i da mu trebaju dići spomenik. Može biti spomenik i mala grupica bi tome aplaudirala ali to bi bilo totalno neprirodno jer današnji Dalmatinci nemaju nikakav dodir sa tim periodom da bi stvorili ikakve emocije.
Ni slično. U Dalmaciji su mahom Hrvati, a Sulejman Han je Turčin, pa tako nemaju nikakavih poveznica, ni vjerskih, ni nacionalnih ni kulturoloških.
Ja sam Bošnjo, a i Tvrtko je bio, mada je Tvrtkovo bošnjaštvo drugačije razumijevano u odnosu na ovo današnje. Prema tome moj je, a zaboli me qurac što je bio kršćanin i kulturološki drugačiji od mene. Uostalom, Tvrtko je kulturološki jako različit i od današnjih bosanskih kršćana, Hrvata i Srba, povezuje ih samo kršćanstvo što nije nužno najjača poveznica.
Ali, opet boli me qurac, Tvrtko je moj, Bosanac, kao što sam i ja Bosanac. To je naša temeljna i nezaobilazna poveznica. Sem toga, on je dokaz da smo imali državu mnogo prije dolaska Osmanlija. I bliži mi je od Osmanlija, bez obzira na to što sam kulturološki bliži Osmanlijama.
Na kraju krajeva, posljednji Bosanac koji je vladao Bosnom bio je Stjepan. Poslije njega je došao sultan Fatih, dakle stranac, nakon njega cijela plejada sultana stranaca.
Nakon njih dolazi Franc Jozef, opet stranac, pa srbijanski kralj kao kralj Jugoslavije pa tako i Bosne. I on je bio stranac. Nakon njega dolazi Zagorac Broz, opet stranac.
OK, svi su oni bili vladari mojih predaka, dio povijesti moje domovine i bili su vladari prema jednostavnom pravilu, u koga puška u toga vlast.
A Tvrtko je bio naš domaći izdanak, a ne stranac, pa neka njegovog spomenika, što veći to bolji.
Zašto ja, kulturološki dalek Tvrtku, ne bih podigao spomenik kralju mojih predaka kojima je bio blizak i koji nije bio stranac nego Bosanac kao i ja i moji pretci.
Ruka ruci, svi smo Turci.

Theologically I am a sunni. Politically I am a shia.