Neki opet ne ramišljaju o tome.
Ipak, mnogi će se složiti da nešto nije u redu, primjetno je da su ljudi nezadovoljni, skloniji sve češćim kritikama..
Gdje su tu intelektualci i ima li više mjesta za njih u ovakvom društvu?
Dok su prije intelektualci bili vodilja svakog društva, nekakva savjest, pamet, danas su na nekakvim marginama, da li svojom voljom ili tuđom, da li se se sitem obračunava sa njima - teško je reći.
Tek ponekad čuje se glas kao što je Žižekov, Chomskog i sličnih. Da li je neko drugi preuzeo njihovu funkciju i da li je danas je ljudima važnije šta će reći neka sisata starleta nego cvikeraš.

U BiH postoji to nekakvo udruženje intelektualaca, Krug 99 i rijetko čujem šta o njima, a i kad bude zaprepastim se čime se oni bakću i do kakvih zaključaka dolaze.. Možda su ostarili, šta ja znam. e znam za vas ali meni se Muhamed Filipović bio popeo na glavu.
U Hrvatskoj su intelektualci uglavnom pod teškim kritikama i nerijetko završe kao komunisti.

U svijetu je možda malo bolja situacija sa njihovim radom jer imaju bolje uslove ali da se njihov glas nešto posebno čuje - pa ne baš.
Kod nas postoji toliko toga o čemu mogu pričati, dati neke upute, kritikovati neke stvari i pojave u društvu ali nema ih.. Ni o jednoj temi koja nije vezana na neki način za politiku nemaju ništa za reći ili ne govore puno.. o propadanju društva, kulture, siromašenju, propadanju porodice, pravima manjina, samim ljudskim pravima.
Možda je liberalizam takav pa i nema smisla to ali..
Što šute?