Bh. dijaspora traži ravnopravan status sa stanovnicima BiH
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- ironman
- sirius
- Has thanked: 23386 times
- Been thanked: 23900 times
- Status: Offline
Re: Bh. dijaspora traži ravnopravan status sa stanovnicima BiH
Iskreno ako zele nek glasaju na Madagaskaru. Svi koji zive u BiH a imaju i drugo drzavljanstvo.
Nase ljude koji zive vani se ne smije uskratit za pravo glasa ,nikad.
Veze sa domovinom se ne smiju prekidati.
Dovoljno cemo izgubit na djeci koja se rode vani i zadnja poveznica sa BiH su im otac, mati i djedovi i nene..
Nase ljude koji zive vani se ne smije uskratit za pravo glasa ,nikad.
Veze sa domovinom se ne smiju prekidati.
Dovoljno cemo izgubit na djeci koja se rode vani i zadnja poveznica sa BiH su im otac, mati i djedovi i nene..
dream of spring...
- Matan
- Sila nečista
- Has thanked: 3578 times
- Been thanked: 6544 times
- Status: Online
Onda okrenite naslov Bosnjaci a ne stanovnici BIH..
ja pricam o svim stanovnicim, a ne o Bosnjacima..
niti jedan Hrvat ili Srbin iz BIH, ne bi trebao da glasa kako ce zivjeti u drugim drzavama, konkretno Hrvatskoj i Srbiji..
isto tako , a to je moje misljenje, je budalasto da neko ko zivi 40 godina npr u Njemackoj, redovno glasa u BIH, a ne u Njemackoj...
niti jedan Hrvat ili Srbin iz BIH, ne bi trebao da glasa kako ce zivjeti u drugim drzavama, konkretno Hrvatskoj i Srbiji..
isto tako , a to je moje misljenje, je budalasto da neko ko zivi 40 godina npr u Njemackoj, redovno glasa u BIH, a ne u Njemackoj...
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
- ironman
- sirius
Rekoh ,nikome se ne smije uskratit pravo glasa.Matan wrote: 07 Jul 2024, 21:27 Onda okrenite naslov Bosnjaci a ne stanovnici BIH..
Ko zeli glasace ko ne zeli ne mora.
dream of spring...
- Matan
- Sila nečista
Ma nece se ni uskratiti, ja kazem da je to samo moje misljenje, a mene niko nista ne pita..ironman wrote: 07 Jul 2024, 21:30Rekoh ,nikome se ne smije uskratit pravo glasa.Matan wrote: 07 Jul 2024, 21:27 Onda okrenite naslov Bosnjaci a ne stanovnici BIH..
Ko zeli glasace ko ne zeli ne mora.
- ironman
- sirius
Jos kad udjemo u EU pa stanemo glasat za europski parlament,gotovi ste.
Vi europejci msm
Vi europejci msm

dream of spring...
- ina
- Mjesečarka
- Has thanked: 4658 times
- Been thanked: 6185 times
Matan wrote: 07 Jul 2024, 21:09Jel ti normalno da Hrvati iz BiH glasaju u Hrvatskoj...ina wrote: 07 Jul 2024, 20:35 Znači državljanin si.. Do "jučer" živio i volio ili se i borio za BIH.. ili i doprinosio i kao građanin, student, insan... itd Pa si otišao negdje dalje (iz ovog ili onog' razloga) a možda i neovisno od toga i dalje zalijevaš nekim užilenim benefitom.. treba "ti" se oduzeti/ otežati pravo glasa?
ja uopce ne pricsam o BIH samo, vec opcenito za sve drzave u svijetu..
Ako imaju i jedno i drugo državljanstvo ( i ispunjavaju neke već naglašene "stavke" po mom gledanja da).. Bio to i italac dvojnog državljanstva. Ili ko god.
A dobar broj Hrvata.. (ako ne i većina) ili tačnije rečeno Katolika rođenih (i koji imaju i državljanstvo ili i žive u BIH.. se osjećaju više "Hrvati" nego uopšte Bosanci.. i reći da su Bosanci katolici im je nja.
Svijest ima sidrište.
- Matan
- Sila nečista
Katolik je religijska pripadnost...ina wrote: 07 Jul 2024, 21:48Matan wrote: 07 Jul 2024, 21:09
Jel ti normalno da Hrvati iz BiH glasaju u Hrvatskoj...
ja uopce ne pricsam o BIH samo, vec opcenito za sve drzave u svijetu..
Ako imaju i jedno i drugo državljanstvo ( i ispunjavaju neke već naglašene "stavke" po mom gledanja da).. Bio to i italac dvojnog državljanstva. Ili ko god.
A dobar broj Hrvata.. (ako ne i većina) ili tačnije rečeno Katolika rođenih (i koji imaju i državljanstvo ili i žive u BIH.. se osjećaju više "Hrvati" nego uopšte Bosanci.. i reći da su Bosanci katolici im je nja.
- ina
- Mjesečarka
- Has thanked: 4658 times
- Been thanked: 6185 times
Nemoj mi reći...
Ee Mate, Matane.
Tačno mi naiđe (srećom samo na momente
) u nekim trenutcima da se "pozabavim" i politikom a i religijom.. 

Ee Mate, Matane.
Tačno mi naiđe (srećom samo na momente

Svijest ima sidrište.
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
- Has thanked: 3734 times
- Been thanked: 3460 times
Za mene ne postoje nepopularna mišljenja, to je tvoje mišljenje na koje imaš pravo i to poštujem. Ali sve si rekao sa tim “treba zakonom zabraniti” jer time ne čini dijaspora ništa protuzakonito, tj. koristim svoje pravo koje imam.Masamune wrote: 07 Jul 2024, 19:34 Ovo je nepopularno misljenje i nije me briga, al dijaspori treba zakonom zabraniti da mogu glasati na izborima u BiH. Ili bar onima koji vec 5 godina i duze ne zive u BiH.
Sutra da se zakonom zabrani ili ću se vratiti u Bosnu i Hercegovinu i glasati ili ću ostati vani i neću moći glasati.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
- Has thanked: 20921 times
- Been thanked: 18858 times
Pa to je minimum onog sto joj trebas vratiti sto je ta drzava u konacnici ulozila u tebe, tvoje obrazovanje i usavrsvavanje da bi na kraju istu napustio... ono ako cemo vec tjerati mak na konac. Ja nemam ništa protiv dijaspore kao dijaspore. I u mojoj porodici je 70% dijaspora. Imam protiv toga kad vas ljudi stavljaju na pedestal ili kad vi sami nama konstantno nabijate na nos da bez vas ne bismo imali šta da jedemo, da bi država propala i sve slične priče. Daleko je to od toga.Duminjo wrote: 07 Jul 2024, 20:38I ja bih isto mislio da drzava ekonomski ne zavisi od dijaspore ovoliko koliko zavisi.Masamune wrote: 07 Jul 2024, 20:21
Ja sam uvijek imao taj stav po pitanju glasanja. Smatram da to nije u redu cak i da je taj postotak glasova manji od 1%. Isto bih govorio i da su svi glasali za Hadzikadica za kojeg sam i ja. Nebitno je za koga glasaju.
Kako ces ti meni zabraniti da glasam ako godišnje potrosim para (nebitno kako, pare ostaju u BiH) u toj drzavi više nego sto neko, ko ima prosjecnu platu, zaradi za godinu dana?
A što se tiče zabrane glasanja ili, ako bi vam bilo lakše jer vidim da Nazifu smetaju takvi termini, zakon koji omogućuje da samo oni kojima je prebivalište u BiH (ili x posljednjih godina) imaju pravo glasanja, mislim da je to pravedno prema ljudima koji žive u toj državi. Isto da Hrvatska i Srbija svaka za sebe donesu tako nešto, jer i ovi njihovi sateliti u BiH ne bi trebali imati pravo glasa.
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
I onda dobijemo izvještaj da je na zadnjim izborima izlaznost u Bosni i Hercegovini bila samo 50%Masamune wrote: 08 Jul 2024, 06:43Pa to je minimum onog sto joj trebas vratiti sto je ta drzava u konacnici ulozila u tebe, tvoje obrazovanje i usavrsvavanje da bi na kraju istu napustio... ono ako cemo vec tjerati mak na konac. Ja nemam ništa protiv dijaspore kao dijaspore. I u mojoj porodici je 70% dijaspora. Imam protiv toga kad vas ljudi stavljaju na pedestal ili kad vi sami nama konstantno nabijate na nos da bez vas ne bismo imali šta da jedemo, da bi država propala i sve slične priče. Daleko je to od toga.Duminjo wrote: 07 Jul 2024, 20:38
I ja bih isto mislio da drzava ekonomski ne zavisi od dijaspore ovoliko koliko zavisi.
Kako ces ti meni zabraniti da glasam ako godišnje potrosim para (nebitno kako, pare ostaju u BiH) u toj drzavi više nego sto neko, ko ima prosjecnu platu, zaradi za godinu dana?
A što se tiče zabrane glasanja ili, ako bi vam bilo lakše jer vidim da Nazifu smetaju takvi termini, zakon koji omogućuje da samo oni kojima je prebivalište u BiH (ili x posljednjih godina) imaju pravo glasanja, mislim da je to pravedno prema ljudima koji žive u toj državi. Isto da Hrvatska i Srbija svaka za sebe donesu tako nešto, jer i ovi njihovi sateliti u BiH ne bi trebali imati pravo glasa.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
To je opet problem te države i tog naroda čak i da je izlaznost 10%.Naseef Mushroom wrote: 08 Jul 2024, 07:26I onda dobijemo izvještaj da je na zadnjim izborima izlaznost u Bosni i Hercegovini bila samo 50%Masamune wrote: 08 Jul 2024, 06:43
Pa to je minimum onog sto joj trebas vratiti sto je ta drzava u konacnici ulozila u tebe, tvoje obrazovanje i usavrsvavanje da bi na kraju istu napustio... ono ako cemo vec tjerati mak na konac. Ja nemam ništa protiv dijaspore kao dijaspore. I u mojoj porodici je 70% dijaspora. Imam protiv toga kad vas ljudi stavljaju na pedestal ili kad vi sami nama konstantno nabijate na nos da bez vas ne bismo imali šta da jedemo, da bi država propala i sve slične priče. Daleko je to od toga.
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
Da se ne pravimo naivni, ne govorimo o njemačkoj dijaspori u Južnoj Americi bez koje Njemačka odlično funkcioniše i koja im ne treba niti je Njemačka (kao i druge slične države) u toj poziciji da im uopšte treba njihova dijaspora da se njihov glas čuje.Masamune wrote: 08 Jul 2024, 07:31To je opet problem te države i tog naroda čak i da je izlaznost 10%.Naseef Mushroom wrote: 08 Jul 2024, 07:26
I onda dobijemo izvještaj da je na zadnjim izborima izlaznost u Bosni i Hercegovini bila samo 50%
Aktuelna rezolucija, razni projekti i ulaganja u državu su dokaz koliko je važna dijaspora. Za jednu Španiju, Holandiju, Njemačku i Austriju nije uopšte relevantna tema koliko njihova dijaspora godišnje ostavlja novac u državu.
Domaćem stanovništvu u Bosni i Hercegovini treba dijaspora isto kao što dijaspori treba domaće stanovništvo. Ne trebam još napominjati da su 90-te stvorile tu vezu između dijaspore i domaćeg stanovništva, i da po raznim pitanjima nije važna adresa stanovanja već da pripadaju istom narodu i da potiču iz iste države.
Uz to dodaj da od naroda koji źive u Bosni i Hercegovini,
2/3 imaju pravo glasati u Hrvatskoj i Srbiji koji vode anti-BH politiku pa je itekako važno da onda i ona 1/3 koja živi vani imaju pravo glasati za pro-BH politiku.
Tako da je previše jednostavno izjaviti da se dijaspori treba uskratiti pravo da glasaju.
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
Samo mi je smiješno da se u državi gdje na dan izbora 50% radije sjedi u kladionicama, kafićima ili kod kuće toliko kmeči što im dijaspora kroji sudbinu.
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
Nije u redu da bilo koja osoba glasa iz druge zemlje za bilo koga ko će možda tebe sutra predstavljati na političkoj sceni i koji će ti krojiti sudbinu. Dakle, bilo koja zemlja, bilo koji narod na ovoj planeti i ma kakva dijaspora istog bila.
Ende.
Ende.
- ironman
- sirius
Manji problem.Masamune wrote: 08 Jul 2024, 09:18 Nije u redu da bilo koja osoba glasa iz druge zemlje za bilo koga ko će možda tebe sutra predstavljati na političkoj sceni i koji će ti krojiti sudbinu. Dakle, bilo koja zemlja, bilo koji narod na ovoj planeti i ma kakva dijaspora istog bila.
Ende.
Ove koordinate.
Te sve u BiH.
Ogroman broj ljudi nije u dijaspori jer je to zelio. Otjeran je,spasavajuc goli zivot.
Onda ljudi koje su nesposobni politicari nepotizmom otjerali nakon rata.
Plus svi ostali.
Moraju imati pravo da im se glas u BiH cuje.
dream of spring...
- Masamune
- DeLorean
- Mood:
Ne moraju. Prošle su 3 decenije od kraja rata. Do kad više jbt? Isto ono djeca šehida i poginulih boraca što još uvijek imaju prednost u odnosu na druge prilikom zapošljavanja. U redu je bilo za jedan period od 20 godina, al kod nas će to biti i narednih 50 haman. Prijavi se na konkurs sa 50 godina u guzici i ima prednost jer je dijete šehida. Katastrofa jbt. Šuti, samo ne talasaj jer je to tabu. Tabu kao opravdano kritikovanje naše dijaspore.ironman wrote: 08 Jul 2024, 11:22Manji problem.Masamune wrote: 08 Jul 2024, 09:18 Nije u redu da bilo koja osoba glasa iz druge zemlje za bilo koga ko će možda tebe sutra predstavljati na političkoj sceni i koji će ti krojiti sudbinu. Dakle, bilo koja zemlja, bilo koji narod na ovoj planeti i ma kakva dijaspora istog bila.
Ende.
Ove koordinate.
Te sve u BiH.
Ogroman broj ljudi nije u dijaspori jer je to zelio. Otjeran je,spasavajuc goli zivot.
Plus svi ostali.
Većina dijaspore se do sad mogla vratiti bar 20 puta. Zašto nisu? BiH bi imala više koristi od njih ovdje nego što sad ima. Penzioni fond nam se raspada, stopa nezaposlenosti ogromna, investicija nema ni blizu koliko je dovoljno itd., "al ja slanjem para svojim roditeljima, sestri i braći doprinosim stvarno mnogo". To su te priče. Država je višestruko puta više izgubila njihovim odlaskom nego što sad doprinose iz inostranstva, a opet bi dugoročno dobila njihovim povratkom. Gdje je know how? Gdje su kao poslodavci? Gdje su investicije u nešto konkretno i zapošljavanje ljudi od čega država ima konkretne koristi i narod u toj državi? Ima njih, ali mali broj. Poštujem i one koji su se vratili i žive sa američkim, njemačkim i drugim penzijama. Ostali ništa.
I kad bi im ukinuli pravo na glasanje to ne bi trebalo promijeniti njihov odnos prema BiH ako je uistinu vole. Ako bi to bio razlog da dignu ruke od BiH onda je nisu dovoljno volili od samog početka, a da je galama u vezi toga samo teatralna papazjanija jer im je ego povrijeđen. A najčešće i jeste problem ega kad krenu emotivni proljevi i kad ostanu bez argumenata. Imam takve i u vlastitoj familiji.
- Matan
- Sila nečista
Cekaj, jel ti ovdje mislis na Bosnjacku ili cijelu Bosansko i Hercegovacku dijasporu..ironman wrote: 08 Jul 2024, 11:22Manji problem.Masamune wrote: 08 Jul 2024, 09:18 Nije u redu da bilo koja osoba glasa iz druge zemlje za bilo koga ko će možda tebe sutra predstavljati na političkoj sceni i koji će ti krojiti sudbinu. Dakle, bilo koja zemlja, bilo koji narod na ovoj planeti i ma kakva dijaspora istog bila.
Ende.
Ove koordinate.
Te sve u BiH.
Plus svi ostali.
- ironman
- sirius
Sve se poremeti kad ode bliznji.Masamune wrote: 08 Jul 2024, 11:45Ne moraju. Prošle su 3 decenije od kraja rata. Do kad više jbt? Isto ono djeca šehida i poginulih boraca što još uvijek imaju prednost u odnosu na druge prilikom zapošljavanja. U redu je bilo za jedan period od 20 godina, al kod nas će to biti i narednih 50 haman. Prijavi se na konkurs sa 50 godina u guzici i ima prednost jer je dijete šehida. Katastrofa jbt. Šuti, samo ne talasaj jer je to tabu. Tabu kao opravdano kritikovanje naše dijaspore.ironman wrote: 08 Jul 2024, 11:22
Manji problem.
Ove koordinate.
Te sve u BiH.
Plus svi ostali.
Većina dijaspore se do sad mogla vratiti bar 20 puta. Zašto nisu? BiH bi imala više koristi od njih ovdje nego što sad ima. Penzioni fond nam se raspada, stopa nezaposlenosti ogromna, investicija nema ni blizu koliko je dovoljno itd., "al ja slanjem para svojim roditeljima, sestri i braći doprinosim stvarno mnogo". To su te priče. Država je višestruko puta više izgubila njihovim odlaskom nego što sad doprinose iz inostranstva, a opet bi dugoročno dobila njihovim povratkom. Gdje je know how? Gdje su kao poslodavci? Gdje su investicije u nešto konkretno i zapošljavanje ljudi od čega država ima konkretne koristi i narod u toj državi? Ima njih, ali mali broj. Poštujem i one koji su se vratili i žive sa američkim, njemačkim i drugim penzijama. Ostali ništa.
I kad bi im ukinuli pravo na glasanje to ne bi trebalo promijeniti njihov odnos prema BiH ako je uistinu vole. Ako bi to bio razlog da dignu ruke od BiH onda je nisu dovoljno volili od samog početka, a da je galama u vezi toga samo teatralna papazjanija jer im je ego povrijeđen. A najčešće i jeste problem ega kad krenu emotivni proljevi i kad ostanu bez argumenata. Imam takve i u vlastitoj familiji.
A ljudi koji su polozili zivot u temelj ove drzave ili ljudi koji su poginuli samo zati sto su bili svoji na svome.
Nema ih nikad vise.
Zato to nema rok trajanja.
Bol ili nedostajanje drage osobe nema rok trajanja.
Ja tebe razumijem. Ekonomija mi je jasna.
Ovdje se radi o necemu drugom.
Sjetimo se zakona o prebivalistu.
Nemam vremena nasiroko objasnjavat moj stav al otprilike ukratko.
Neka nas.
Ako politika odluci drugacije...sta mozemo.
Al nek barem saceka da postanemo punopravni clan NATO saveza.
Cisto radi paradiranja kadeta i slicnih pizdarija koje nam stalno vise nad glavom evo decenije nakon rata.
Neka nas.
dream of spring...
- ironman
- sirius
Mislim na patriote BiH prvenstveno.Matan wrote: 08 Jul 2024, 11:57Cekaj, jel ti ovdje mislis na Bosnjacku ili cijelu Bosansko i Hercegovacku dijasporu..ironman wrote: 08 Jul 2024, 11:22
Manji problem.
Ove koordinate.
Te sve u BiH.
Plus svi ostali.
Mislim na sve BiH drzavljane.
Pa ako je njihov izbor da ne zele glasati ne moraju,nek glasaju gdje zele.
Ali ne bih im ukidao to pravo.
dream of spring...