Bh. dijaspora traži ravnopravan status sa stanovnicima BiH

Bosanci i Hercegovci širom svijeta

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

Matan
Sila nečista
Sila nečista
Has thanked: 3571 times
Been thanked: 6523 times
Status: Online

Re: Bh. dijaspora traži ravnopravan status sa stanovnicima BiH

Post by Matan » 08 Jul 2024, 12:05

ironman wrote: 08 Jul 2024, 12:04
Matan wrote: 08 Jul 2024, 11:57

Cekaj, jel ti ovdje mislis na Bosnjacku ili cijelu Bosansko i Hercegovacku dijasporu..
Mislim na patriote BiH prvenstveno.
Mislim na sve BiH drzavljane.
Pa ako je njihov izbor da ne zele glasati ne moraju,nek glasaju gdje zele.
Ali ne bih im ukidao to pravo.
Ma ne mozes im ni ukinuti to pravo..
jer u svim zemljama svijeta dijaspora ima pravo glasa..
samo bezveze mlatimo praznu slamu..
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..

ironman
sirius
sirius
Has thanked: 23365 times
Been thanked: 23882 times
Status: Offline

Post by ironman » 08 Jul 2024, 12:06

Matan wrote: 08 Jul 2024, 12:05
ironman wrote: 08 Jul 2024, 12:04
Mislim na patriote BiH prvenstveno.
Mislim na sve BiH drzavljane.
Pa ako je njihov izbor da ne zele glasati ne moraju,nek glasaju gdje zele.
Ali ne bih im ukidao to pravo.
Ma ne mozes im ni ukinuti to pravo..
jer u svim zemljama svijeta dijaspora ima pravo glasa..
samo bezveze mlatimo praznu slamu..
I mlaticemo i dalje.
Sta fali.
dream of spring...

Mutevelija
Selonačelnik
Selonačelnik
Has thanked: 1557 times
Been thanked: 2918 times

Post by Mutevelija » 08 Jul 2024, 12:31

Uredu je to ali zakonom bar jednom da godišnje dodje dijaspora u BiH pa da se pati sa narodom zajedno a ne glasas a ne patis se ko u BiH narod .
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
🍉🍉🍉🍉

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma
Has thanked: 2529 times
Been thanked: 7812 times

Post by Duminjo » 08 Jul 2024, 13:50

Masamune wrote: 08 Jul 2024, 11:45
ironman wrote: 08 Jul 2024, 11:22

Manji problem.
Ove koordinate.
Te sve u BiH.
Ogroman broj ljudi nije u dijaspori jer je to zelio. Otjeran je,spasavajuc goli zivot.
Onda ljudi koje su nesposobni politicari nepotizmom otjerali nakon rata.
Plus svi ostali.
Moraju imati pravo da im se glas u BiH cuje.
Ne moraju. Prošle su 3 decenije od kraja rata. Do kad više jbt? Isto ono djeca šehida i poginulih boraca što još uvijek imaju prednost u odnosu na druge prilikom zapošljavanja. U redu je bilo za jedan period od 20 godina, al kod nas će to biti i narednih 50 haman. Prijavi se na konkurs sa 50 godina u guzici i ima prednost jer je dijete šehida. Katastrofa jbt. Šuti, samo ne talasaj jer je to tabu. Tabu kao opravdano kritikovanje naše dijaspore.

Većina dijaspore se do sad mogla vratiti bar 20 puta. Zašto nisu? BiH bi imala više koristi od njih ovdje nego što sad ima. Penzioni fond nam se raspada, stopa nezaposlenosti ogromna, investicija nema ni blizu koliko je dovoljno itd., "al ja slanjem para svojim roditeljima, sestri i braći doprinosim stvarno mnogo". To su te priče. Država je višestruko puta više izgubila njihovim odlaskom nego što sad doprinose iz inostranstva, a opet bi dugoročno dobila njihovim povratkom. Gdje je know how? Gdje su kao poslodavci? Gdje su investicije u nešto konkretno i zapošljavanje ljudi od čega država ima konkretne koristi i narod u toj državi? Ima njih, ali mali broj. Poštujem i one koji su se vratili i žive sa američkim, njemačkim i drugim penzijama. Ostali ništa.

I kad bi im ukinuli pravo na glasanje to ne bi trebalo promijeniti njihov odnos prema BiH ako je uistinu vole. Ako bi to bio razlog da dignu ruke od BiH onda je nisu dovoljno volili od samog početka, a da je galama u vezi toga samo teatralna papazjanija jer im je ego povrijeđen. A najčešće i jeste problem ega kad krenu emotivni proljevi i kad ostanu bez argumenata. Imam takve i u vlastitoj familiji.
Sram te bilo

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 20911 times
Been thanked: 18855 times

Post by Masamune » 08 Jul 2024, 14:12

Duminjo wrote: 08 Jul 2024, 13:50
Masamune wrote: 08 Jul 2024, 11:45
Ne moraju. Prošle su 3 decenije od kraja rata. Do kad više jbt? Isto ono djeca šehida i poginulih boraca što još uvijek imaju prednost u odnosu na druge prilikom zapošljavanja. U redu je bilo za jedan period od 20 godina, al kod nas će to biti i narednih 50 haman. Prijavi se na konkurs sa 50 godina u guzici i ima prednost jer je dijete šehida. Katastrofa jbt. Šuti, samo ne talasaj jer je to tabu. Tabu kao opravdano kritikovanje naše dijaspore.

Većina dijaspore se do sad mogla vratiti bar 20 puta. Zašto nisu? BiH bi imala više koristi od njih ovdje nego što sad ima. Penzioni fond nam se raspada, stopa nezaposlenosti ogromna, investicija nema ni blizu koliko je dovoljno itd., "al ja slanjem para svojim roditeljima, sestri i braći doprinosim stvarno mnogo". To su te priče. Država je višestruko puta više izgubila njihovim odlaskom nego što sad doprinose iz inostranstva, a opet bi dugoročno dobila njihovim povratkom. Gdje je know how? Gdje su kao poslodavci? Gdje su investicije u nešto konkretno i zapošljavanje ljudi od čega država ima konkretne koristi i narod u toj državi? Ima njih, ali mali broj. Poštujem i one koji su se vratili i žive sa američkim, njemačkim i drugim penzijama. Ostali ništa.

I kad bi im ukinuli pravo na glasanje to ne bi trebalo promijeniti njihov odnos prema BiH ako je uistinu vole. Ako bi to bio razlog da dignu ruke od BiH onda je nisu dovoljno volili od samog početka, a da je galama u vezi toga samo teatralna papazjanija jer im je ego povrijeđen. A najčešće i jeste problem ega kad krenu emotivni proljevi i kad ostanu bez argumenata. Imam takve i u vlastitoj familiji.
Sram te bilo
Nema me zbog toga šta biti sram. To je jedan od tabua gdje obično ljudi ne talasaju kao da se radi o svetoj kravi. Nije normalno da i 30 godina nakon rata ta djeca i dalje imaju prednost prilikom zapošljavanja u javnim ustanovama i preduzećima. Kao što rekoh, 20 godina je bilo i opravdano i potrebno. Sve preko je pretjerano, a ide i na štetu onih koji to po kvalifikacijama i stručnosti više zaslužuju.

Nisu to više ni djeca, već formirane osobe u tridesetim godinama i starije koje su odavno radno sposobne.

bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 225 times
Been thanked: 359 times

Post by bosnjakinja » 08 Jul 2024, 14:20

Masamune wrote: 08 Jul 2024, 14:12

Sram te bilo
Nema me zbog toga šta biti sram. To je jedan od tabua gdje obično ljudi ne talasaju kao da se radi o svetoj kravi. Nije normalno da i 30 godina nakon rata ta djeca i dalje imaju prednost prilikom zapošljavanja u javnim ustanovama i preduzećima. Kao što rekoh, 20 godina je bilo i opravdano i potrebno. Sve preko je pretjerano, a ide i na štetu onih koji to po kvalifikacijama i stručnosti više zaslužuju.

Nisu to više ni djeca, već formirane osobe u tridesetim godinama i starije koje su odavno radno sposobne.
Ajde da se slozimo jednom

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 13916 times
Been thanked: 9611 times

Post by Julia-Klara » 08 Jul 2024, 14:28

@Duminjo - zasto ti je komplikovano registriranje za Izbore? Otovoris aplikaciju, popunis, skeniras dva dokumenta, posaljes, dobijes potvrdu o registraciji i to je to?

@ostali - to sto ne zivim u BiH ne znaci da ne dolazim, da me nije briga? Ulazem na svakakve nacine, sto pomaganjem roditeljima, sto tako sto placam posteno radnicima kada izvode radove, po prodavnicama, znaci direktno i indirektno pomazem ekonomiju :cudi

Kao neko ko ima jos uvijek samo bosansko drzavljnanstvo i boravak u drugoj zdravi, ne znaci da me boli djon za sve sto se desava, i ako ikako mogu pomoci da se nesto promijeni )znam, idealista sam) ja cu pokusati svim silama da pomognem, pa bilo to i makar samo glasanje.

Ne znam da li cu glasati ovog puta, registrovala se jesam, ali nemam za koga glasati. E to je najtuznije.
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13377 times
Been thanked: 21890 times

Post by Fuddo » 08 Jul 2024, 14:30

Obzirom kako ste promicurni, vidi zakon o entiteskom drzavljanstvu i zakon o prebivalistu, uopste me nece iznenaditi da progurate i zakon o zabrani glasanja dijsapori. Naravno, bice klauzula da se to samo odnosi na Muje, umotana u celofan.
Dozvolite da se obratimo

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 08 Jul 2024, 14:37

Ako ikad bude tako nesto treba obuhvatiti i ostale. Inace ne treba usvojiti.

Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 13916 times
Been thanked: 9611 times

Post by Julia-Klara » 08 Jul 2024, 14:43

Fuddo wrote: 08 Jul 2024, 14:30 Obzirom kako ste promicurni, vidi zakon o entiteskom drzavljanstvu i zakon o prebivalistu, uopste me nece iznenaditi da progurate i zakon o zabrani glasanja dijsapori. Naravno, bice klauzula da se to samo odnosi na Muje, umotana u celofan.
E da, zakon o entitetskom drzavljanstvu je totalna glupost, pogotovo za nas iz Distrikta. Ja kao neko ko ne zivi ni u FBIH ni u RS MORAM se odluciti za entitetsko :lud
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 08 Jul 2024, 14:44

Masamune wrote: 08 Jul 2024, 14:12

Sram te bilo

Pitaj ovu djecu ili odrasle formirane osobe da se mijenjaš s njima. Bil mijenjo poso za babu?
Bil ostavio svoju djecu od par godina sa samohranom majkom i šehidskom penzijom manjom od 500KM i otišo pod zemlju pa da ti neko djeci sutra ovako sere?

IMG_20240708_142237.jpg

A ova prica oko prednosti je šuplja samo tako. Vecu prednost imaju oni koji su u pravoj stranci nego djeca sehida. I tu ti je kao i u svemu ostalome. Postoji neko pravilo na papiru da djeca sehida imaju kao neku prednost i na tom papiru se uglavnom sve zavrsava. Ako to dijete nema nekoga da ga progura, dzaba mu je otac poginuo i još pride mora slušati da mu je drzava nesto dala.

Nema te cega biti sramota jer te se ne tice.

Sto se dijaspore tice, najbolje da vam izglasaju Trivicku ili SDS. Mozda vas onda malo dotakne pa nekad u buducbosti lakše dodjete do posla jer bi imali navedenu povlasticu 👍
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 08 Jul 2024, 14:47

Kao što rekoh, nemam želju da se osvrćem na emocionalne izljeve te vrste jer bi samo bile još gore reakcije.

Rekao sam što sam imao za reći. 30 godina takve prednosti je previše i to još uvijek traje.

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 08 Jul 2024, 14:51

Pa izvalio si glupost i slago si.
Ispade da ta djeca sve imaju cim se pojave bilo gdje a u stvarnosti sin od rahmetli Izeta Nanica je napustio drzavu i to ne zato sto nije imao prednost vec zato sto nije bio ni ravnopravan stranacki podobnima. Zamisli tek kako su ravnopravni ostali tj normalni i kakve prednosti imaju.
Sa nekim stvarima se ne zajebava i ne usporedjuje sa svetim kravama.

Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune » 08 Jul 2024, 14:57

Ništa ja nisam slagao po tom pitanju niti sam izvalio glupost, ali ne osporavam da bude i takvih stranačkih veza i vezica koji ostvare još veću prednost.

Tako da... što se mene tiče sve je rečeno. Ne slažemo se i to je to.

Fuddo
Maliciozni seronja
Maliciozni seronja
Has thanked: 13377 times
Been thanked: 21890 times

Post by Fuddo » 08 Jul 2024, 15:05

Julia-Klara wrote: 08 Jul 2024, 14:43
Fuddo wrote: 08 Jul 2024, 14:30 Obzirom kako ste promicurni, vidi zakon o entiteskom drzavljanstvu i zakon o prebivalistu, uopste me nece iznenaditi da progurate i zakon o zabrani glasanja dijsapori. Naravno, bice klauzula da se to samo odnosi na Muje, umotana u celofan.
E da, zakon o entitetskom drzavljanstvu je totalna glupost, pogotovo za nas iz Distrikta. Ja kao neko ko ne zivi ni u FBIH ni u RS MORAM se odluciti za entitetsko :lud
A, uzmi cesko.
Vidis da nas ne volU
Dozvolite da se obratimo

Duminjo
Urednik foruma
Urednik foruma

Post by Duminjo » 08 Jul 2024, 15:08

Bogami si slago jer ne bude takvih slucajeva vec je to praksa i standard. Ogroman razlika.
Sto se ujagmilo tek poslije rata, ujagmilo se. I to je ujagmio onaj ko je imao negdje nekoga i ko je nekoga negdje proguro. Odavno te više niko ne jebe i ljudi su dzaba izginuli.

Dori
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Mood:
Has thanked: 15060 times
Been thanked: 14791 times

Post by Dori » 08 Jul 2024, 15:09

Pravda za dijasporu! :bih
”Fascism is cured by reading and racism is cured by traveling”

Masamune