Reformacija islama
Re: Reformacija islama
PS . Ti i ja bi mogli ovako do sutra, dok ne istjeramo svoje. 
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
Pa logično da ne može biti hodžaLebowski wrote:Pa to sam i rekao, samo se na namaz odnosi i tu može biti imam.
Pa da, sve lijepo isplanirano.. navodno zbog toga jer muškarac ne može gledati i slušati žensko skoncentrisan i bez toga da seksualno podivlja. 
Ne mora čovjek seksualno podivljati da bi mu bio grijeh, a tebi lijepi moj ako se klanja za ženskom hanumu pred sebe posadi pa nek ti bude i bog što se mene tiče, vaša stvar..
Ma samo kažem, nije stvar samo u tom klanjaju..
Ajet sve kaže, jasan je. Zašto ovo podebljano, ne vidim nikakvu vezu sa kontekstom, kao da je stavljeno tek onako...
Ajet sve kaže, jasan je. Zašto ovo podebljano, ne vidim nikakvu vezu sa kontekstom, kao da je stavljeno tek onako...
Muškarci vode brigu o ženama zato što je Allah dao prednost jed-
nima nad drugima i zato što oni troše imetke svoje. Zbog toga su
čestite žene poslušne i za vrijeme muževljeva odsustva vode brigu o
onome o čemu trebaju brigu voditi, jer i Allah njih štiti. A one či-
jih se neposlušnosti pribojavate, vi posavjetujte, a onda se od njih u
postelji rastavite, pa ih i udarite; a kad vam postanu poslušne, onda
im zulum ne činite! – Allah je, zaista, uzvišen i velik!
..možda je konzervativan...ja znam da je katolička vijera radila kompromise u duhu s vremenom...JCR wrote:Znači Bog je glup pa je takve propise napravio?Lebowski wrote:Ovo prvo i nije baš u redu, da postoje islamske feministkinje začas bi one to sredile.JCR wrote:Ne znači da je bolji vjernik, ali znači da ta nena ne može da predvodi namaz:
1. jer je žensko
2. jer je neuka
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
..neznam ustroj muslimanske crkve..jel se može tako reć...znam da je katolička crkva autoritet i na neki način je bila fleksibilna s vremenom...oću reć da ide s vremenom naravno da se kuran kao knjiga ne može minjat ko što ni biblija ne može ali neke životne stvari iz prakse da..ne moš neke postupke isto gledat u kontekstu 21 ili 6stoljeća..ne znam jes me skužio.. 
Pa zar tako ne kažu i islamski učenjaci.. da se Kur'an ne može mijenjati ali se mogu mijenjati tumačenja kad se osjeti da ne ide u korak sa vremenom.. Nešto tako sam jučer pročitao. 
..na to sam i mislio...Lebowski wrote:Pa zar tako ne kažu i islamski učenjaci.. da se Kur'an ne može mijenjati ali se mogu mijenjati tumačenja kad se osjeti da ne ide u korak sa vremenom.. Nešto tako sam jučer pročitao.
Pa ne shvaća se valjda sve bukvalno...Salahuddin wrote:Apsolutna budalastina. Kako moze nesto danas znaciti jedno a za 100 godina nesto drugo? Mogu se fetve donositi i to je sve. Ali samo u onom dijelu koji Kur'an i Sunnet nije vec predvidio.Lebowski wrote:Pa zar tako ne kažu i islamski učenjaci.. da se Kur'an ne može mijenjati ali se mogu mijenjati tumačenja kad se osjeti da ne ide u korak sa vremenom.. Nešto tako sam jučer pročitao.
Šta kaže dr. Enes Karić
E sad ti mene tuci al ako ovo nije tumačenje prema potrebama vremena ne znam šta je.
E sad ti mene tuci al ako ovo nije tumačenje prema potrebama vremena ne znam šta je.
Tokom četrnaestovjekovnog tumačenja Kurana mufessiri su ustanovili različite metode posredstvom kojih su tumačili njegova značenja i u svom vremenu objašnjavali njegovu poruku.
U jednom širem kontekstu može se reći da su metode tumačenja Kurana u biti načini prevođenja Kurana svome dobu i iz svog doba. Vječni Kuran neprestano se otkriva mnogim vremenima.
Prije negoli se ukaže na najvažnije metode tumačenja Kurana, nužno je reći da kuranski stil nije pogodan za mnoge načine istraživanja. Historičar u njemu ne može naći datume ili ere, stručnjak za predislamsku poeziju ne nalazi u Kuranu metar ili rimu predislamske poezije, paleograf će imati dosta neprilika jer su mnoge strane riječi u Kuranu u dobroj mjeri arabizirane, a i samo kuransko pismo prošlo je kroz nekoliko etapa svoga razvoja. Unatoč svim tim teškoćama, u tefsirskoj literaturi nalazimo da su se još od samih početaka tumačenja Kurana izdiferencirale različite metode tumačenja i različiti tretmani Teksta.
Nije rekao ni da je pogrešno već da je uobičajeno i da svi to rade od spotanka islama kroz razne škole. 
Aha.. pa steta. Ne cudi sto se muslimani i zidovi tako ne vole, kad sve rade po knjigama..oni mrze muslimane, muslimani njih i nikad se nece promijeniti dok neko nekog ne unisti.
...ajde da pojednostavnim priču...kod nas ima ono ne sagriješi mišlju dijelom i propustom..koji čovik to može 
sabura.
doce uskoro, ako Bog da, Isa a.s. (Isus) i napraviti red u svijetu. zavladace opet pravda i blagostanje, kao sto sad vlada nepravda i siromastvo.
bice to reformacija samo taka.

doce uskoro, ako Bog da, Isa a.s. (Isus) i napraviti red u svijetu. zavladace opet pravda i blagostanje, kao sto sad vlada nepravda i siromastvo.
bice to reformacija samo taka.
Mislim da pretjerujete... nije ismijavanje ako se kaze bilo sta kontra, ako nekom nesto nije jasno, ako se postavljaju pitanja.. vi imate svoju vjeru i ako je dovoljno jaka sta se sekirate.. nece je niko poljuljati.
Kako bi Muhamed postupio?
Vi vjerujete u jednu pricu, ostatak planete u neke druge price, svi mislite da ste u pravu a ne mozete biti..
Ta ko fol tolerancija medje vjerama...pih. Ona postoji samo kad se treba braniti od nevjernika ili ih napadati.. inace je nema.
Kako bi Muhamed postupio?
Vi vjerujete u jednu pricu, ostatak planete u neke druge price, svi mislite da ste u pravu a ne mozete biti..
Ta ko fol tolerancija medje vjerama...pih. Ona postoji samo kad se treba braniti od nevjernika ili ih napadati.. inace je nema.
Hajde citiraj gdje sam ja nesto izvrnuo ili sta.. ja mogu citirati pitanja na koje nisam dobio odgovor ili gdje mi se odgovori nesto deseto.. ne mislim na tebe.
Uostalom, mogu se i zaobici moji postovi, ne mora se na sve odgovoriti.
Nemoj o tome, dosta ima takvih na ovom forumuLebowski wrote:Hajde citiraj gdje sam ja nesto izvrnuo ili sta.. ja mogu citirati pitanja na koje nisam dobio odgovor ili gdje mi se odgovori nesto deseto.. ne mislim na tebe.

![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)