Vjerodostojnost Biblije, Kur'ana i hadisa

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Status: Offline

Re: Vjerodostojnost Biblije, Kur'ana i hadisa

Post by Lebowski »

Čitam malo o tome otkud to da je nepismen.. U mnogim hadisima je uglavnom znao i čitati i pisati.
Kao, navodno, sve više stvari ukazuje na to da se možda pogrešno shvaćalo ili se pogrešno predstavlja sa namjerom značenje toga što piše i da je ustvari to "neuk" ili "nepismen" značilo kao "onaj bez knjige" u smislu da je bio poslanik naroda koji nije imao svoju knjigu(religiju), koji je nije dobio od Boga.
Židovi i kršćani su u Kur'anu obilježeni kao "narodi sa knjigom" a riječ ummi/umma skoro uvijek ide kao apozicija ovim terminima.

Definicija Oxfordovog islamskog studija i islamskohg riječnika a ima i tekstova o ovome par
Nabi al-Ummi, al-

A term used to refer to the Prophet Muhammad and variably translated as “the unlettered prophet,” “the prophet sent to a people without a scripture,” or “the prophet of the community of Muslims” (Quran 7:157 ). The term ummi derives from the noun umm, which means “mother,” “source,” or “foundation,” as in the Quranic umm al-kitab (sourcebook, primordial book). Ummi may also mean “motherly,” “uneducated,” or “illiterate.” The most common meaning of al-nabi al-ummi is “the unlettered prophet,” which refers to the Prophet Muhammad's inability to create a major literary work such as the Quran. Some commentators have traced the term to the noun ummah, which refers to a primary community sharing a common religious orientation. In this sense, al-nabi al-ummi means “the prophet sent to an unscripted community,” or a community that has not yet received a scripture.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time

Post by laganini »

...uvik se ogradjujem kad pišem o religioznim temama jer nebi volio da nesvjesno povrijedim nečije religiozno osijećaje pa se unaprid ispričavam jer uvik nekako stvari gledam logično...pa ako je muhamed rodjen ako sam dobro svatio šesto godina iza krista a svi kažu da je velika sličnost o njima kao osobama pa su time kuran i biblija gotovo identični dali se možda radi o plagijatu :hm
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

...men se isto čini da je princip isti a razlika u nijansama.. :zubi
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

laganini wrote:...men se isto čini da je princip isti a razlika u nijansama.. :zubi
Naravno da je princip isti.. Je li slučajnost da su hrišćani povezani sa židovima i odatle uzeli puno ili da su morali radi lakše trazicije ostaviti i neke paganske običaje kao što je obilježavanje Božića za 25. decembra.. Kao što je i islam ostavio nešto od istih a također ukomponovao u sebe i priče iz st. i novog zavjeta(mislilo se i na budućnost).. Kao što su i židovi uzeli od nekih starijih religija itd...
Kao što su i u Egiptu radili sa starim bogovima kada su ih napuštali i tako sve tamo do Sumera ili dalje..

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

..paganski običaj slavljenja božica..ni slučajno se neboj bavit politikom :hm
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

nego šta je :cudi

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

..spomen na isusovo rađanje ne kužim...nije to nikavo idolpoklonstvo nego samo spomen..i kao uskrs i uskrsnuće.. :cudi
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

ti si shvatio da su pagani slavili božić.. nisam to htio reći već da nije slučajno što je božić za isti dan kada je prije bio drugi praznik.. ostavilo se radi naroda koji je navikao u to vrijeme iz razumljivih razloga da slavi.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9978 times
Been thanked: 11847 times
Status: Online

Post by Krokodil Behko »

laganini wrote:..spomen na isusovo rađanje ne kužim...nije to nikavo idolpoklonstvo nego samo spomen..i kao uskrs i uskrsnuće.. :cudi

Naknadno počelo da se slavi, jer tog su datuma i mnogobošci imali neki praznik, pa je uspostavljen taj božić, kao protiv teža. Tako sam jsa skonto to.
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

..nasluša sam se ja razni teorija u životu :jok
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Pa dokle se stiglo? Jel pronađeno to gdje Isus kaže za sebe, da je Bog ili Božiji sin?
JCR
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by JCR »

Čuo sam za paganski običaj slavljenja Uskrsa, a sad Božić... :hm
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

JCR wrote:Čuo sam za paganski običaj slavljenja Uskrsa, a sad Božić... :hm
ma evo nešto na brzinu, ima ba toga koliko hoćeš..

Roman pagans first introduced the holiday of Saturnalia, a week long period of lawlessness celebrated between December 17-25. During this period, Roman courts were closed, and Roman law dictated that no one could be punished for damaging property or injuring people during the weeklong celebration. The festival began when Roman authorities chose “an enemy of the Roman people” to represent the “Lord of Misrule.” Each Roman community selected a victim whom they forced to indulge in food and other physical pleasures throughout the week. At the festival’s conclusion, December 25th, Roman authorities believed they were destroying the forces of darkness by brutally murdering this innocent man or woman.

laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

JCR wrote:Čuo sam za paganski običaj slavljenja Uskrsa, a sad Božić... :hm
....spominjanje toga u kontekstu paganskog je isto ko da ja kažem da je crno a u stvari bilo..totalni kontrast...pagani su nevjernici... :lup
JCR
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by JCR »

Ne govorim o suštini Uskrsa, već o načinu slavljenja. Jaje ima veliku ulogu u Paganizmu kao simbol plodnosti, rođenja, života... Znači ne sporim ja kršćansku suštinu već kažem da ima elemente paganskog, kao i mnogi običaji u svim religijama ;)
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

...meni je iritantna ta riječ paganskog jer nema nikakve veze s kršćanstvom nego se čak kršćanstvo svim sredstvima i bori protiv toga...a to sa simbolima može se potrefit da nešto ima neka vijera ili nevjera s drugom...već sam ti jednom napisa da je paganija(pogani a to ri kod nas i danas dici kad su zločesta kaže da su pogana) bila oblast kneževin u 10 stoljeću i prostirala se od neretve do cetine mislim ...
JCR
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by JCR »

Možeš se opirati koliko hoćeš, ali preci su ti morali biti Pagani, kao i svima nama na ovim prostorima. Ne razumijem nikako toliku borbu protiv toga. Ti si danas kršćanin i to nema veze sa tobom, ali sa tvojim precima je itekako imalo veze, još ako su iz Hercegovine...
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

JCR wrote:Možeš se opirati koliko hoćeš, ali preci su ti morali biti Pagani, kao i svima nama na ovim prostorima. Ne razumijem nikako toliku borbu protiv toga. Ti si danas kršćanin i to nema veze sa tobom, ali sa tvojim precima je itekako imalo veze, još ako su iz Hercegovine...
..pa i reka sam ti da su nam preci živili u toj kneževini...nije povijest od jučer...bilo je i ilira i ovi i oni dok se nije profiliralo i vjerski i nacionalno...čitav proces..zato mi smišno kad krokodil kaže kako su bošnjaci iliri :888
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

laganini wrote:
JCR wrote:Možeš se opirati koliko hoćeš, ali preci su ti morali biti Pagani, kao i svima nama na ovim prostorima. Ne razumijem nikako toliku borbu protiv toga. Ti si danas kršćanin i to nema veze sa tobom, ali sa tvojim precima je itekako imalo veze, još ako su iz Hercegovine...
..pa i reka sam ti da su nam preci živili u toj kneževini...nije povijest od jučer...bilo je i ilira i ovi i oni dok se nije profiliralo i vjerski i nacionalno...čitav proces..zato mi smišno kad krokodil kaže kako su bošnjaci iliri :888
A Meni je smiješno, koliko si nevičan čitanju, pa ne znaš ni šta napišem. Takvo što nikada nisam rekao. Objašnjavao sam neke procese ali očito je to prekomplicirano za tebe.
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

...a biće da nisam skonta :888
Post Reply

Return to “Religija”