KOMESAR wrote:Krokodil Behko wrote:Calla wrote:
ali posto cjeli svjet nema iste zakone ,,naravno da ce dolaziti do dramaticnih i pogubnih nesporazuma ..
pogotovo ako se radi o,, tudoj satiri a u njij zive svi narodi svjeta !!
Mislim i kada se radi o obicnom humoru ne mozemo se smijati svi isto na engleski ,,americki njemacki ili bosanski humor ,,a kamoli da se slozimo sa necijim satirskim iznosenjem,,!!!koji moze biti daleko zesci u povredama ,,!!
Po meni, krkanska satira. Od umjetnika iz grada koji slovi kao umjetnički grad No1 u svijetu, očekivao sam više. Koncepcija nije nešto najnovija. Drski su s ciljem da šokiraju metu ali i čitateljstvo i to je sve. Nema se tu šta više dodavati. Nije Maljević, niti Dali, pa da dumamo cijeli dan, šta su to oni htjeli da kažu s tim karikaturama. Bezveze.
Šta su htjeli da kažu?
Valjda se sve samo govori.Sad u Evropi možeš upucati muslimana,ako ti se ne sviđa kako hoda,kako se češlja;ako ne nosi ADIDAS patike,ako mu brada nije po tvojoj mjeri,ako zastajkuje,ako...
Naravno, uz obrazloženje da zna napraviti bombu,da zna pucati,da se vjerovatno viđa sa nekim sličnim njemu (isto svam se ne sviđa),da je na svom profilu spominjao Siriju,jednostavno da je terorista.
Ma dobro sad, možda nije sve baš tako ali ima i tih krugova u Evropi, koji će sigurno navijati na tu stranu. To i plus predrasude kod ljudi, a koji svoje mišljenje oblikuju putem medija. Vremena su teška jer istina nikog ne zanima. Tačnije, nikog ne zanima kako bi se moglo izaći iz ove situacije. Jebeni globalizam, napravio je ot, da čak i stanje najvećih haosa, odgovara negdje nekim krugovima.
Calla wrote:
Satira nije ni meni najdrazi nacin ophodenja prema ljudima, jer je brutalna i ovisi o svakom pojedincu dokle zeli ici (ukusan ili neukasan prikaz)
ali meni je najzalije sto se nasjeda na ovakve satirske provokacije,,
Upravo ,ovi koji su ionako imali problema u Francuskoj naci posao,,Stranci(nebitno,jude,muslimani,bude krscani) sad ce se nakon teroristickog napada njihovo ionako klimavo socijalno i ekonomsko stanje jos dublje ugroziti (A ni krivi ni duzni)!!
Danas razgovarali Obama i Cameron.
Obama kaže, da u USA nema problema te prirode, jer svi se amerikanci osjećaju kao amerikanci. To znači, da imaju bolji sistem adaptracije useljenika. Mislim da ovdje po strani ostaju napadi iz 2001. godine, jer njih su počinili NEamerikanci.
Ukratko, Obama je rekao da se vlade u Evropi, moraju više truditi oko toga. Nije ni realno, stalno trebovati radnu snagu, uzimati useljenike, a potom kukati kako ih ima mnogo, kako otimaju poslove, pa im ebati mater na svakom koraku, pa svašta. Nekako mi ta teza o odbijanju adaptacije zvuči kao nedovoljna. Istina je da znatan dio te mase, slabo prolazi kroz adaptaciju ali i da prođu, opet bi oni za domaće bili stranci.
Uosatalom, adaptacija je rješiv problem. Odmah i prije useljenja postaviti neke ultimatume, pa kad ih potencijalni useljenici potpišu, moraju ih se pridržavati ili neće ni ući.