Svrstaj se negdje,ko ti brani!mrki62 wrote:Da li bas svakom, ili samo Bošnjacima,Srbima i Hrvatima?KOMESAR wrote: Ustav daje svakome ista prava,a naziv bi sa implementacijom ustava davno pao u zaborav.
Dejtonski ustav - ustroj BiH i alternativni preustroj
Moderators: Krokodil Behko, Duminjo
- KOMESAR
- Forum [Bot]
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 2 times
- Status: Offline
Re: Dejtonski ustav - ustroj BiH i alternativni preustroj
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
Re: Dejtonski ustav - ustroj BiH i alternativni preustroj
Nisam ja u pitanju, već mnogi koji se ne osjećaju Bošnjaci,Srbi ili Hrvati i otud Sejdić i Finci.KOMESAR wrote:Svrstaj se negdje,ko ti brani!mrki62 wrote:Da li bas svakom, ili samo Bošnjacima,Srbima i Hrvatima?KOMESAR wrote: Ustav daje svakome ista prava,a naziv bi sa implementacijom ustava davno pao u zaborav.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM

- biha
- Poneki mu pročitamo
- Has thanked: 48 times
- Been thanked: 67 times
Strasbourg naredio!!!

1. Strasbourg naredio promjenu Ustava, BiH pravi “akcijski plan”
SARAJEVO – Vijece ministara BiH ce se na današnjoj sjednici baviti informacijom o konacnosti presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Azra Zornic protiv Bosne i Hercegovine”. Rijec je o presudi slicnoj onoj u predmetu “Sejdic i Finci protiv Bosne i Hercegovine”.
Vijece ministara bi danas trebalo razgovarati o “obvezi donošenja akcijskog plana za provodenje ovih presuda”. Pravna zastupnica BiH u Strasbourgu Monika Mijic kaže da je ta presuda “izravno miješanje u suverenitet BiH” i da bi ova presuda znacila da “Europski sud za ljudska prava može naložiti svakoj zemlji clanici promjenu njezinog ustava” te da ju je sud trebao odbaciti.
“No, presuda je prošlog mjeseca postala konacna, a Vijece ministara BiH bi trebalo danas zadužiti Ministarstvo pravosuda BiH saciniti spomenuti akcijski plan”, potvrdila je Mijic u izjavi za Dnevni list.
Gradjanke i gradjani U presudi u predmetu “Zornic protiv BiH” se navodi kako je došlo do povrede clana 14. (zabrana diskriminacije) u vezi s clanom 3. Protokola broj 1. (pravo na slobodne izbore) uz Europsku konvenciju o ljudskim pravima u odnosu na nemogucnost Azre Zornic sudjelovati na izborima za Dom naroda BiH i Predsjedništvo BiH.
Za razliku od presude “Sejdic i Finci” gdje se govori o diskriminaciji buduci da se pripadnici nacionalnih manjina ne mogu kandidirati za Predsjedništvo BiH i Dom naroda BiH, Zornic je dobila presudu jer nije mogla sudjelovati na izborima jer se ne izjašnjava kao pripadnica bilo koje etnicke skupine, vec kao “gradjanka BiH”. U skladu s Ustavom BiH samo pripadnici konstitutivnih naroda (Bošnjaci, Hrvati i Srbi) imaju pravo kandidirati se na spomenutim izborima.
Europski sud u presudi protiv BiH navodi kako su slucaj “Zornic” i slucaj “Sejdic i Finci” identicni. Sud podsjeca kako su osporene ustavne odredbe ukljucene u Ustav BiH “u cilju osiguranja mira i zaustavljanja krvavog sukoba u BiH u razdoblju od 1992. do 1995. godine, obilježenog genocidom i etnickim cišcenjem”.
“Medjutim, imajuci u vidu znacajan napredak ostvaren u BiH, kao i postojanje drugih mehanizama podjele vlasti koji ne dovode automatski do iskljucenja predstavnika drugih zajednica, Sud je utvrdio da kontinuirana nemogucnost gospode Zornic sudjelovati na izborima nema objektivno i razumno opravdanje, te da je kao takva diskriminirajuca”, navodi se u odluci i ponavlja kako “sada, više od 18 godina od okoncanja tragicnog sukoba, ne može postojati nijedan razlog za zadržavanje osporenih ustavnih odredbi”.
Novi politicki sustav
Sud u svojoj odluci navodi kako smatra da je “došlo vrijeme za uspostavljanje novog politickog sustava koji ce omoguciti svim gradjanima BiH sudjelovanje na izborima za Predsjedništvo i Dom naroda BiH bez diskriminacije na osnovi etnicke pripadnosti i bez davanja posebnih prava konstitutivnim narodima nauštrb manjina i gradana BiH.
“Ovo podrazumijeva nužnost promjene Ustava BiH”, stav je Europskog suda za ljudska prava.
Slucaj “Pilav” ruši daytonski model
BiH ce, sve je izvjesnije, pored slucaja “Sejdic i Finci” i slucaja “Zornic” uskoro dobiti još jednu slicnu presudu Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu koja bi, s obzirom na bh. okolnosti, mogla biti još jedan kamen spoticanja i politickih obracuna u našoj zemlji. Kirurg iz Srebrenice dr. Ilijaz Pilav je prije gotovo osam godina tužio BiH pred Europskim sudom za ljudska prava u Strasbourgu zbog nemogucnosti da se kao Bošnjak kandidira za clana Predsjedništva BiH iz bh. entiteta RS. Jednako tako se iz FBiH može birati samo Bošnjak i Hrvat. Ukoliko presuda bude u korist dr. Pilava, u što ne treba sumnjati, BiH ce, smatraju pravni eksperti, morati napustiti daytonski model uredenja države.
Izbori uz diskriminaciju
Predstavka Azre Zornic je podnesena Europskom sudu za ljudska prava 19. prosinca 2005. Ovo je druga presuda protiv BiH u kojoj se utvrduje diskriminacija prema gradanima koji se ne izjašnjavaju kao konstitutivni narodi, Bošnjaci, Srbi i Hrvati, a kojima se uskracuje pravo da budu kandidati za clanove Predsjedništva BiH i izaslanike u Dom naroda PSBiH. Iako je bilo više pokušaja stranackog dogovaranja, cak i uz asistenciju Europske komisije, presuda “Sejdic i Finci protiv BiH” nije provedena ni nakon cetiri i pol godine od donošenja, pred Božic 2009. Umjesto toga opci izbori 2010. i 2014. održani su uz diskriminirajuce odredbe u Ustavu BiH, suprotne Europskoj konvenciji o ljudskim pravima i temeljnim slobodama.
- Has thanked: 14327 times
- Been thanked: 9932 times
Re: Strasbourg naredio!!!
diskriminacija, naravno da je diskriminacija 
revizija ustava i centralizacija drzave BEZ entiteta i Distrikta
prica se prica, bice od ovoga nesto (za 10 godina
)

ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija 

Strazbur naredio, koje su to vagine.Julia-Klara wrote:diskriminacija, naravno da je diskriminacija
)

- Julia-Klara
- Forum [Bot]
vagine ili ne ali postoji okvir za sve zakone, koji se prvenstveno u BiH ne postuju... a ovdje se radi o diskriminaciji BIG TIME (sto bi reko Englez, Svabo, Rus... ) nama treba MIRIKL da se pokrenemo iz ovoj blata od Ustava i sranja
dokle god je na snazi nece biti pomaka nabolje

Ko pravi te okvire?Narod a ne neko sa strane gledajuci da ostvari neke svoje ciljeve.Sarajevo gleda u Tursku,Banja Luka u Beograd a Mostar u Zagreb.Gde je tu BiH koja ce da funkcionise na zakonima.Nema je.Julia-Klara wrote:vagine ili ne ali postoji okvir za sve zakone, koji se prvenstveno u BiH ne postuju... a ovdje se radi o diskriminaciji BIG TIME (sto bi reko Englez, Svabo, Rus... ) nama treba MIRIKL da se pokrenemo iz ovoj blata od Ustava i sranja

- Julia-Klara
- Forum [Bot]
dokle god budu gledati prema Beogradu,Zagrebu i Tursku (nidje veze) bice ovako kako jeste...zato Strazbur , i zdravo djaci

Strazbur samo preko Beograda i Zagreba moze da menja ustav BiH na cemu i rade, da imaju nekakavih rezultata imaju podelili su srbe u Republici Srpskoj ali pre svega zahvaljujuci Beogradu.Julia-Klara wrote:dokle god budu gledati prema Beogradu,Zagrebu i Tursku (nidje veze) bice ovako kako jeste...zato Strazbur , i zdravo djaci

- drugrankovic
- Inventar foruma
Julia-Klara wrote:dokle god budu gledati prema Beogradu,Zagrebu i Tursku (nidje veze) bice ovako kako jeste...zato Strazbur , i zdravo djaci
da ti ne kazem ja nesto na to tvoje zdravo djaci...

a i na ono iz prethodnog posta dje ubaci i ukidanje entiteta

pa cu te samo cmoknut fino

"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”
- drugrankovic
- Inventar foruma
Julia-Klara wrote:diskriminacija, naravno da je diskriminacija
)
i onda ti snjima suradjuj...

nema od tog nish bar za 30 godina... sto? ne vjerujemo vam, to ste hteli i 1992 i rekosmo ne, oces jednom shvatit da ste dosadni stim? nema od toga leba jadna ne bila, ne vjerujemo vam - deder ucuti malo stim moze? aj molim te
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”
- biha
- Poneki mu pročitamo
- Has thanked: 48 times
- Been thanked: 67 times
Oni koji gledaju na istok, na jug, na sjever,ne gledaju koga gaze!Tako je bilo i sa Svicom! Sada svi svoje poglede usmjerili prema onima koji su izabrali! Rezultat znamo svi!
- Julia-Klara
- Forum [Bot]
- drugrankovic
- Inventar foruma
cuce se mars na drinu u jednom entitetu , to je sigurno 

- Julia-Klara
- Forum [Bot]
svasta ce se cuti, naravno
vrijeme je da se BiH gleda kao jedna cjelina, svidjlo se to tebi ili ne
separatizam i odvajanje dijela drzave mozete okaciti macku o rep, i to je sigurno
naravno da je BiH pripada svima nama, ali BiH, CIJELA , ne dio tam' ili vam' ... samo malo vremena i samo ce ti te kaz'ti
separatizam i odvajanje dijela drzave mozete okaciti macku o rep, i to je sigurno
naravno da je BiH pripada svima nama, ali BiH, CIJELA , ne dio tam' ili vam' ... samo malo vremena i samo ce ti te kaz'ti

Svako ce slusati svoju muziku.Julia-Klara wrote:svasta ce se cuti, naravno

- drugrankovic
- Inventar foruma
nikada nijesam bio za odvajanje... niti cete dobiti to pripajanje bez srpskog pristanka , a na silu da ga izdobijete zaboravi
svidjelo se to tebi ili ne

svidjelo se to tebi ili ne

- Julia-Klara
- Forum [Bot]
ko prica o sili ovdje?
ja samo kazem vidjecemo, sabur

ja samo kazem vidjecemo, sabur

- Julia-Klara
- Forum [Bot]
ne kontasradeta62 wrote:Svako ce slusati svoju muziku.Julia-Klara wrote:svasta ce se cuti, naravno

slabo, cini mi se...

- drugrankovic
- Inventar foruma
volio bi da drugarica klara ovako oplete o separatizmu i siptarima
ali, morgen malo ce to uradi
u prevodu, srbinu penis...
stoga dzaba nam tu prica price... ruke od banja luke a od ukidanja srpske bez iskrene zelje srba bice

ali, morgen malo ce to uradi

u prevodu, srbinu penis...
stoga dzaba nam tu prica price... ruke od banja luke a od ukidanja srpske bez iskrene zelje srba bice