YU košarka

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
User avatar
Maja
Administrator
Administrator
Posts: 119199
Joined: 23 Mar 2010, 23:31
Location: Mrduša Donja
Has thanked: 5509 times
Been thanked: 11733 times
Contact:
Status: Online

YU košarka

Post by Maja » 19 Jan 2015, 23:37

Image

Posle mnogobrojnih uspeha u domaćim klubovima i reprezentativnom dresu logično su sledili nastavci njihovih karijera u inostranstvu, bilo je vreme da se zarade neki “ozbiljniji” novci. Danas, u svojim penzionerskim danima, većina ih živi normalne porodične živote, neki su još angažovani u svetu košarke, a drugi stoje sa strane i kao da čekaju svoju priliku da krenu u trenerske vode. Od navedene generacije među živima nažalost nije Dražen Petrović.

Image

Toni Kukoč (46), trostruki je klupski evropski šampion sa Jugoplastikom, dvostruki evropski i svetski šampion sa reprezentacijom Jugoslavije, trostruki šampion NBA lige sa ekipom Čikago Bulsa. Bio je poznat po tome da je mogao igrati na bilo kojoj poziciji u ekipi bez obzira na svoju visinu (207 cm) i po svom fantastičnom osećaju za asistencije zbog čega je dobio i jedan od svojih nadimaka – “beli Medžik”. Igrao je za Jugoplastiku, Beneton, Čikago Bulse, Filadelfiju 76-erse, Atlanta Houkse i Milvoki Bakse. Karijeru je završio 2006. U braku sa suprogom Renatom ima dvoje dece ćerku Stelu (18) i sina Marina (22). Nakon završetka profesionalne karijere, pronašao je svoju novu strast – golf! Redovno učestvuje na amaterskim golf turnirima u SAD, a često odigra i meč sa bivšim suigračem, legendom – Majklom Džordanom. Živi u Čikagu, a leti dolazi u Hrvatsku gde često voli otići u ribolov. Jedan je od retkih iz svoje generacije koji se još nije okušao u trenerskim vodama, a u poslednje vreme je povezivan sa mogućim mestom selektora hrvatske reprezentacije.

Image

Dino Rađa (47), dvostruki je klupski evropski šampion sa Jugoplastikom i dvostruki evropski šampion sa reprezentacijom Jugoslavije. Visok je 211 cm i igrao je na poziciji centra. Zajedno sa Kukočem je briljirao u Jugoplastici, nakon koje prelazi u italijanski Mesađero iz Rima. Nakon toga odlazi u NBA gde u Boston Seltkisima provodi 3 i po sezone. Po povratku u Evropu nastupao je za Panatinaikos, Zadar, Olimpijakos, Cibonu, a karijeru je završio 2003. u KK Split – nekadašnjoj Jugoplastici. U braku je sa suprugom Viktorijom sa kojom ima dva sina Roka (11) i Niku (6), a iz prvog braka sa bivšom suprugom Željanom i sina Duju (17). Košarku više ne igra čak ni rekreativno. Kondiciju danas održava trčanjem, vožnjom bicikla, igranjem tenisa, plivanjem, ronjenjem, skijanjem.

Image

Vlade Divac (46), dvostruki evropski i svetski šampion sa reprezentacijom Jugoslavije te nosilac zlatne medalje sa zagrebačke Univerzijade. Visok je 216 cm i igrao je na poziciji centra. U toku profesionalne karijere je nastupao za Slogu, Partizan, Los Anđelese Lejkerse, Šarlot Hornetse i Sakramento Kingse. Godine 2001. je bio učesnik NBA All star utakmice. Statistika kaže da je jedan od 6 igrača u NBA istoriji koji je ubacio 13.000 koševa te imao 9.000 skokova, 3.000 asistencija i 1.500 blokiranih šuteva; ostala petorica su Karim Abdul Džabar, Tim Dankan, Šekil Onil, Kevin Garnet i Hakim Oladžuvan. Divac u braku sa suprugom Snežanom ima dva sina Luku i Matiju, a usvojili su i jednu devojčicu – Petru. Predsednik je Olimpijskog komiteta Srbije, aktivan je kao humanitarni radnik, a poznat je i kao osnivač fondacije “Ana i Vlade Divac”.

Image

Žarko Paspalj (48), dvostruki evropski i svetski šampion sa reprezentacijom Jugoslavije. Visok je 207 cm, a nastupao je za Budućnost, Partizan, San Antonio Spurse, Olimpijakos, Panatinaikos, Panionios, Pariz, Aris, Virtus Bolonju. Oženio se već sa dvadeset godina, nakon što je iz Budućnosti prešao u Partizan. Sa suprugom Milkom ima dve ćerke Stašu (27) i Anju (19). Godine 2001. je imao ozbiljne zdravstvene probleme te je preživeo čak dva srčana udara, nakon čega je imao i operaciju te se još godinu dana oporavljao. Kada je 2009. Vlade Divac imenovan za predsednika Olimpijskog komiteta Srbije, Paspalja je odabrao za svog prvog zamenika.

Image

Jure Zdovc (48), klupski evropski šampionom sa ekipom Limoža, dvostruki evropski i svetski šampion sa reprezentacijom Jugoslavije. Nastupao je za veliki broj klubova: Olimpija, Virtus Bolonja, Limož, Iraklis, Pariz, Tofaš, Panionios, Slovan, Split. Karijeru je završio 2003. Skoro odmah po završetku igračke karijere postaje trener. Do sada je trenirao više timova u Sloveniji i inostranstvu (Rusija, Turska, BiH, Hrvatska). Trenutno radi kao selektor slovenačke reprezentacije i kao trener turkog Gaziantepa. Oženjen je i sa suprugom Irenom ima troje dece.

Image

Predrag Danilović (44), klupski evropski šampionom sa ekipama Partizana i Kinder Bolonje, dvostruki evropski šampion sa reprezentacijom Jugoslavije. Visok je 201 cm i igrao je na poziciji beka šutera, a nastupao je za Partizan, Bolonju, Majami Hit, Dalas Maverikse. Oženjen je sa novinarkom RTS-a Svetlanom Danilović sa kojom ima troje dece: ćerke Olgu i Sonju i sina Vuka. Trenutno obavlja funkciju predsednika KK Partizan.

Image

Stojan “Stojko” Vranković (50), klupski evropski šampionom sa ekipom Panatinaikosa, osvajač zlatne medalje na zagrebačkoj Univerzijadi i evropski šampion sa reprezentacijom Jugoslavije. Visok je 218 cm i igrao je na poziciji centra. Nastupao je za Zadar, Aris, Boston Seltikse, Panatinaikos, Minesota Timbervulvse, Los Anđeles Kliperse, Bolonju. Karijeru je završio 2001. Od 2004. do 2008. je bio potpredsednik Hrvatskog olimpijskog odbora, a 2005. je bio predsednik Hrvatskog kluba olimpijaca. U braku je sa suprugom Lovorkom sa kojom ima troje dece: ćerke Mateu i Andreu i sina Antonia koji je krenuo očevim stopama i trenira košarku. Danas sa porodicom živi na Floridi, SAD.

Image

Zdravko Radulović (48), osvajač zlatne medalje na zagrebačkoj Univerzijadi i evropski šampion sa reprezentacijom Jugoslavije. Visok 191 cm i igrao je na poziciji beka šutera. Nastupao je za Bosnu, Cibonu, Aris, Zrinjevac, Olimpiju, Makabi, Slupsk Čarni, Arkadiju. Kao trener radio je u klubovima Zagreb, cedevita, Cibona. U sezoni 1992/93 je bio najbolji strelac tadašnje Evrolige sa prosekom od 23.9 koševa po utakmici. Trenutno je bez trenerskog angažmana.

Image

Mario Primorac (54), evropski šampion sa reprezentacijom Jugoslavije. Karijeru počeo u Borcu iz Čapljine, posle igrao za sarajevsku Bosnu sa kojom je u sezoni 1983/84 osvojio 4. mesto u tadašnjem Kupu evropskih šampiona. Nastupao još za Albu Berlin i Satex iz Maribora. Trenutno je trener u Čapljini, mestu u kome je počeo karijeru i u kome mu žive roditelji i sestra. Oženjen je i ima dve ćerke.

Image

Zoran Čutura (52), evropski i svetski šampion sa reprezentacijom Jugoslavije. Bio je poznat po tome što je pogađao iz nemogućih situacija, po hvatanju “otpadaka” i što je pogađao kada drugima nije išlo. Nastupao je za klubove Industromontažu (današnji Zrinjevac), Cibonu i Split. Po struci je ekonomista, a trenutno je zaposlen kao novinar koji ima petnaestogodišnji staž u raznim hrvatskim medijima. Kao saradnik radi i za sportsku redakciju Al Džazire Balkan. Živi u Zagrebu, oženjen je i ima dvoje dece.

Image

Zoran Radović (53), osvajač zlatne medalje na zagrebačkoj Univerzijadi i evropski šampion sa reprezentacijom Jugoslavije. Pre početka profesionalne karijere, jednu sezonu je proveo u Vičiti, SAD igrajući koledž košarku. Nakon toga se vratio u Jugoslaviju gde je nastupao za Crvenu Zvezdu, potom dve sezone provodi u Albi iz Berlina da bi se na kraju vratio u klub u kojem je ponikao OKK Beograd gde 1993 završava karijeru. “Funkcionersku” karijeru započeo je kao menadžer OKK Beograd, a zatim je do 2000. bio generalni sekretar KSJ, kada je prešao u Svetsku košarkašku federaciju gde je bio menadžer za razvoj FIBA, zadužen za Evropu, Afriku i Aziju.

nostalgicno.com

User avatar
laganini
Spamer
Spamer
Posts: 15651
Joined: 04 Jun 2013, 02:01
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Gdje je danas zlatna generacija YU košarkaša iz 1989

Post by laganini » 19 Jan 2015, 23:40

...primorca nikad nebi pripozna.. :cudi
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

User avatar
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 80757
Joined: 02 Dec 2011, 23:48
Location: u gajevima
Has thanked: 9947 times
Been thanked: 6772 times
Status: Online

Re: Gdje je danas zlatna generacija YU košarkaša iz 1989

Post by Julia-Klara » 20 Jan 2015, 12:18

super momci :ok
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed

User avatar
Maja
Administrator
Administrator
Posts: 119199
Joined: 23 Mar 2010, 23:31
Location: Mrduša Donja
Has thanked: 5509 times
Been thanked: 11733 times
Contact:
Status: Online

Re: Gdje je danas zlatna generacija YU košarkaša iz 1989

Post by Maja » 20 Jan 2015, 21:59

Meni je Kukoč bio najdraži al nešto mi sad i nije nešto :hm

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 11776
Joined: 03 May 2013, 14:19
Status: Offline

Re: Gdje je danas zlatna generacija YU košarkaša iz 1989

Post by Lebowski » 20 Jan 2015, 22:00

Godine čine svoje, malo ko u tim godinama ostane na nekoj profesionalnoj razini u sportu. :cudi
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.

User avatar
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 74128
Joined: 16 Oct 2013, 12:19
Status: Offline

Re: Gdje je danas zlatna generacija YU košarkaša iz 1989

Post by storm » 20 Jan 2015, 22:12

Uh ...svi nabrojani plus Dražen :grana kako bi to treskalo svijetom, sportski gledano ... majstor do majstora :cool
Habibti, ya nour el - ain... :srce

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120132
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6876 times
Been thanked: 7755 times
Status: Offline

Re: Gdje je danas zlatna generacija YU košarkaša iz 1989

Post by Krokodil Behko » 25 Mar 2018, 19:31

KAKO JE UBIJEN EDIN SALAHAREVIĆ, NAJBOLJI MLADI KOŠARKAŠ JUGOSLAVIJE IKADA: Mićo Kraljević mu je izdao tiket za logor i smrt


Image

Piše: Dragan Bursać

Znate li da su 22 marta1992. godine juniori Sloboda-Dite osvojili titulu juniorskog prvaka Jugoslavije? Finalni turnir igrao se u Mejdanu, a Tuzlaci su u savladali ekipu Užica. Prije četvrt vijeka i još jednu godinu pride, baš ta Sloboda tuzlanska bila je posljednji juniorski košarkaški prvak one velike Jugoslavije. One Jugoslavije koja je jedina mogla stati uz bok NBA zvijezdama.

A, tim Slobode je do titule predvodio tandem plejmejker Damir Mulaomerović i krilni centar Edin Salaharević. Tuzlanski dječaci Mula i Edo. Mulaomerović je postigao 31 poen, Salaharević je imao double-double učinak od 22 poena i 14 skokova.


Priča iz snova


I ovdje počinje priča iz snova za Edina Salaharevića, po mišljenju svih jugoslovenskih košarkaških stručnjaka, najboljeg mladog krilnog centra "velike države". Mladić od 19 godina dobija poziv da se pridruži juniorskoj reprezentaciji Jugoslavije u Beogradu, da se pridruži Bodirogi, Tomaševiću, Klikovcu, Mulaomeroviću… da se pridruži reprezentaciji koja se pripremala za kvalifikacije za Evropsko prvenstvo u Poljskoj.

Previše je to događaja u tako kratkom vremenu za Edina. Osvojio je titulu prvaka države, a ni mjesec dana kasnije, već je u reprezentativnom dresu. U prvom timu. Jedan od najboljih, sa nekim od najboljih.

Čuli ste za Bodirogu, za Tomaševića, za sve zlatne jugoslovenske košarkaše. Pa kako onda niste čuli za najveći talenat od svih njih, za Edina Salaharevića? Vidite, u korijenu svake šutnje ovog svijeta leži nepatvoreno dobro, naivnost i iskonska ljudskost čovjekova. A, Edin je bio takav, dobar, neiskvaren i na stranu sav njegov uspjeh i predodređenost za status zvjezdani, on je bio prije svega dobro dijete svojih roditelja i svoje Vlasenice. Dijete koje je željelo podijeliti sreću trenutnu i nadolazeću sa svojim roditeljima, sa svojim bratom i na kraju sa svojom Vlasenicom.

Došao je u Vlasenicu da proslavi Bajram sa svojom porodicom...

"Bio je presretan. Pozvani su u juniorsku reprezentaciju bivše Jugoslavije", priča Nedim Salaharević, brat Edinov za Faktor.ba, pojašnjavajući da je voljeni brat Edo igrao za Slobodu i da je tada bio na posudbi u Boru. Edin Edo Salaharević. Zlatna Slobodina šestica. Bio je budućnost jugoslovenske košarke i igrač evropskog i svjetskog kalibra.

Početak pakla

Već tog aprila ‘92, podižu se barikade oko Vlasenice. Prema Zvorniku i prema Tuzli. Porodica Salaharević bezbroj puta pokušava izaći, ali uvijek sa istim odgovorom četnika, svi mogu, Edin ne može. Porodica se drži zajedno i odlučuje ostati zajedno. Ostaje ne znajući da je ovo samo uvertira u operu smrti, kojoj će trebati decenije da dosegne svoj krešendo.

A, onda sredinom aprila Vlasenicu okupira Novosadski i Užički korpus i počinje odistinski pakao. Svi Bošnjaci su u kućnom pritvoru. Sa njima i dijamant jugoslovenske košarke Edin Salaharević. On u jednom monentu od zlatnog dječaka postaje predmet iživljavanja lokalnih četnika.

Tu više nije pomogao ni uticaj Košarkaškog saveza Jugoslavije niti KK Crvene Zvezde, koji su svim mogućim i nemogućim vezama pokušali izvući Edu iz vlaseničkog pakla. Ne, bilo je još gore, još huđe i još luđe. Još zlobnije i podmuklije.

Kakvi ste vi to Srbi, kada se borite za jednog muslimana?

Branislav Drakulić, predsjednik suda u Vlasenici, osvrćući se na molbe Košarkaškog saveza izgovara monstruoznu rečenicu: “Kakvi ste vi Srbi kada se toliko borite za jednog muslimana”. Jedan sudija, dakle, postaje izopačeni mjerni kantar bolesnog nacionalizma koji prebacuje čak i Srbima, što se bore da spasu život "jednog muslimana". Zar "jedan musliman" treba uopšte da živi, misli se vajni sudija znakovitog prezimena Drakulić? Zar je musliman vrijedan bilo čega? I ne, nije to bilo dosta niti dovoljno.

"U jednom trenutku je pred mojom majkom sudija Drakulić kazao, nisam ja znao da mi imamo takvu zvjerku u ovom momentu ovdje” , priča Edinov brat Nedim za Faktor.ba.

Pa je Edin od bisera, od dijamant, postao prvo "musliman" bezvrijedni, a onda i zvjerka nad kojom, valjda treba iživiti su svoju nerealizovanost.

Što si igrao košarku, igrao si...

A, onda je došla konačna presuda:

"I kada bi svi izašli, ti nećeš izaći. Što si igrao košarku, igrao si", izgovarao je ratni zločinac Predrag Bastah, osuđen na 22 godine zatvora zbog zločina u Vlasenici. Salaharevići sve do septembra '92 provode vrijeme u kućnom pritvoru, izloženi svim mogućim oblicima torture, zlostavljanja i zastrašivanja. I ne, ni to nije bilo dovoljno.

U noći, između 11 i 12 septembra pola bošnjačke mahale je pobijeno, a druga polovina, među kojima su bili i Salaharevići, pod naletima četničkih kundaka, otjerana je u zloglasni logor Sušica.


Image


I tada je Nedim Salaharević posljednji put vidio brata Edina i oca. A, Nedim će rastanak ispred logora vječno pamtiti. U par rečenica, tako vidljivo, tako opipljivo, tako dirljivo predočena je posljednja slika najboljeg mladog košarkaša Jugoslavije.

– Ta slika mahanja ispred metalnih vrata ostat će vječno u mojim mislima. Na njemu je bio gornji dio trenerke Slobode, a donji dio, jedna plava trenerka, od Košarkaškog kluba Boksit iz Vlasenice, za kojeg je nekad igrao. I na nogama su mu bile bijele Nike patike. To je bio neki prvi primjerak Jordanki – navodi Nedim Salaharević, za Faktor.ba.


Najbolji mladi košarkaš Jugoslavije...


Najbolji mladi košarkaš Jugoslavije
Edin Salaharević je sa 19 godina, nakon mučenja, torture, prebijanja i svakovrsnog zlostavljanja, ubijen u logoru Sušica iste te godine.

– Najbolji mladi košarkaš je pronađen i identifikovan tek 2009. godine.

– Kosti najboljeg mladog košarkaša Jugoslavije, pronađene su u nekoliko odvojenih masovnih grobnica. Rasturene i izmiješane sa drugima.

– Najbolji mladi košarkaš Jugoslavije ukopan je na mezaru Rakita u Vlasenici.

– Kosti oca najboljeg mladog košarkaša Jugoslavije još nisu pronađene.

A, ko su na koncu ljudi, koji su odlučivali o sudbini između ostalog i najboljeg mladog košarkaša Jugoslavije?

Za monstruozne zločine nad vlaseničkim Bošnjacima do sada su odgovarali i osuđeni Dragan Nikolić – Jenki, Predrag Bastah – Car i Goran Višković – Vjetar. Mnogi drugi su na slobodi, među njima vjerovatno i ubica košarkaškog dragulja kakav je bio Edin Salaharević.

Između gore pobrojanih ratnih zločinaca i tzv. sudija bio je tu i izvjesni "Mićin odred" koji je odlučio, primjerice, da najbolji mladi jugoslovenski košarkaš Edin Salaharević ne može izaći iz Vlasenice autobusom za Kladanj. Taj "Mićin odred" je Edinu namjesto karte za Kladanj, slobodu i jugoslovensku reprezentaciju izdao tiket za logor i smrt. U jednom pravcu.

Pa, ko je taj famozni Mićo? E, taj famozni čovjek, vam je Miroslav - Mićo Kraljević, načelnik Opštine Vlasenica. I posve sigurno zna nešto o najvećem talentu jugoslovenske košarke, Edinu Salahareviću.

Prije četvrt vijeka i godinu kusur u tuzlanskom Mejdanu, rodila se legenda jugoslovenske košarke, koju su ironično ubili oni koji su se borili za tzv. kontinuitet i nastavak Jugoslavije. Danas bi vjerovatno pričali o NBA sjaju Edina, a ovako ne pričamo dovoljno niti o njegovom mezaru nasuprot uzvišenja Viselac u Vlasenici.

Sramota je to do neba!



Al Jazeera/SB
online

User avatar
Hannibal
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Posts: 64067
Joined: 03 Sep 2015, 23:23
Mood:
Has thanked: 6850 times
Been thanked: 2189 times
Status: Offline

Re: Gdje je danas zlatna generacija YU košarkaša iz 1989

Post by Hannibal » 25 Mar 2018, 19:47

😭😭😭
🐽

User avatar
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Posts: 120132
Joined: 21 Apr 2010, 22:40
Location: nesto u čevljanovićima
Has thanked: 6876 times
Been thanked: 7755 times
Status: Offline

Re: YU košarka

Post by Krokodil Behko » 27 Apr 2021, 10:24

ŠPANCI ODABRALI, I JUKA JE TU: Napravljen tim "SFR Jugoslavije" koji bi srušio Amerikance


Image

Ugladna španska “Marca” tvrdi da bi košarkaška reprezentacija Jugoslavija, da još postoji, sijala strah na međunarodnoj sceni, prenose "Nezavisne novine".

Imena Nikole Jokića, Bogdana Bogdanovića i Luke Dončića navode nostalgičare na razmišljanje dokle bi stigla Jugoslavija da su sve republike ostale ujedinjene.

“Marca” je napravila zastrašujući tim za koji njeni čitaoci vjeruju da bi dominirao svijetom košarke.



Glavno je pitanje da li bi pobijedili Sjedinjene Američke Države.

U velikoj anketi jednog od najuglednijih svjetskih magazina čak 74 posto smatra da bi ovaj tim pobijedio Amerikance.

U timu se nalaze: Miloš Teodosić (Srbija), Goran Dragić (Slovenija), Vasilije Micić (Srbija), Bogdan Bogdanović (Srbija), Luka Dončić (Slovenija), Bojan Bogdanović (Hrvatska), Nemanja Bjelica (Srbija), Nikola Jokić (Srbija), Nikola Vučević (Crna Gora), Jusuf Nurkić (BiH), Dario Šarić (Hrvatska) i Nikola Milutinov (Srbija).
online

Ma znas
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Posts: 1425
Joined: 12 Nov 2021, 20:11
Has thanked: 10 times
Been thanked: 137 times
Status: Offline

Re: YU košarka

Post by Ma znas » 04 Mar 2022, 08:53

Odlicna kosarka, odlicni treneri.
:bravo

Post Reply

Return to “Jugonostalgija”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 14 guests