Je li ovo no očemu Bošnjaci trebaju težiti?
Meni je muka od ovih cenzura .

[ytube][/ytube]
U drugo neću zalaziti, dovoljno je ovo što sam citirao.Salahuddin wrote: Islam NE MOZE biti reformisan. Tu je sva poenta.
Lebowski, ta Knjiga ti nigdje ne zabranjuje da živiš i koristiš moderna dostignuća.Lebowski wrote:Naravno da neće biti reformisan ako neko stalno koči da do toga dođe.. onda će biti uništen kad nekom pukne film.
Ne mora se reformisati sve ali neke stvari će morati početi drugačije interpretirati, svejedno .. ne može se pobogu živjeti po pravilima knjige i ko da si u 7 vijeku.
Šta misliš o ovom snimku, o pitanjima koje postavlja lik i publici koja odgovara.. Dakle, skup muslimana u Norveškoj.
[ytube][/ytube]
Neću ni ja više al četiri mezheba imaju i hajmo reći svako svoje hadise - dakle, reforma je već bila i otud i opcija da opet bude.Salahuddin wrote:
Cetiri mezheba se apsolutno ne razlikuju ni po cemu kad je u pitanju vjera. Razlike vrte gdje ko drzi ruke u namazu, ko dize ili ne dize ruke prilikom tekbira apsolutno nista ne znaci. Osnovne stvari koje cine islam su u sva cetiri mezheba ista.
Nije samo to, de poslušaj svaku riječ.NBA Bosanci wrote:Lebowski, ta Knjiga ti nigdje ne zabranjuje da živiš i koristiš moderna dostignuća.Lebowski wrote:Naravno da neće biti reformisan ako neko stalno koči da do toga dođe.. onda će biti uništen kad nekom pukne film.
Ne mora se reformisati sve ali neke stvari će morati početi drugačije interpretirati, svejedno .. ne može se pobogu živjeti po pravilima knjige i ko da si u 7 vijeku.
Šta misliš o ovom snimku, o pitanjima koje postavlja lik i publici koja odgovara.. Dakle, skup muslimana u Norveškoj.
[ytube][/ytube]
A na video (naslovljen je slaganje o kamenovanju) imam protupitanje; znaš li koji je uslov da se izvrši kazna kamenovanjem preljubnika?
Ako ti ne znas ni kako su se zvala ta 4 imama, onda mislim da nemas pravo ni govoriti o njihovim (ne)kvalifikacijama.mrki62 wrote:Neću ni ja više al četiri mezheba imaju i hajmo reći svako svoje hadise - dakle, reforma je već bila i otud i opcija da opet bude.
Nekad su bili nekakva 4 imama i svako stvorio svoj mezheb i s tim je u stvari napravljena reformacija.
Poslušao sam, znam šta čovjek pita i šta mu ovi odgovaraju. Ali, oni žive u krščanskoj, sekularnoj državi i moraju poštovati zakone te države, ne mogu i ne provode šerijat kao zakon, osim možda u ravni porodice.Lebowski wrote:Nije samo to, de poslušaj svaku riječ.
To je možda u drugoj državi ali narod koji se naziva Bošnjacima a takvih radikalnih ima i ovdje.Salahuddin wrote: Opet kazem, dajte reformisite nesto sto vas direktno hebe u zdrav razum a ne ono sto te se i ne tice ako ti to ne zelis. Zasto ne bismo skidali vladu u BiH? Ukinuti entitete i kantone? Mislim da bi to bilo mnogo bolje za ljude i rezultati bi bili opipljivi. Nadalje, nije ni nemoguce to uraditi. Ovo sto vi zagovarate nije moguce na vise nivoa. I eto, hajde mi sada reci je li prece da se stane lopovima u kraj koji te zasigurno kradu i time direktno ostecuju, ili da se zaustave neki ljudi u drugoj drzavi koji vicu nesto sto tebe nimalo ne steti ni na koji nacin? Sloboda govora.
Ma jok, ja ne znam ništa a ti sve znaš - vjeroučitelju i sad ćeš ti još meni ovdje zabraniti i da ih pominjem jer eto ja se slučajno sjetio odakle i kako potiču mezhebi.NBA Bosanci wrote:
Ako ti ne znas ni kako su se zvala ta 4 imama, onda mislim da nemas pravo ni govoriti o njihovim (ne)kvalifikacijama.
Drugo, nije svaki mezheb imao svoje hadise, nego su svi koristili iste hadise.
Ako ih samo to sprečava da uvode šerijat onda smo naebali bogami. Šta jednog dana bude ih 51 %.. odmah će htjeti svoja pravila nametati svima i tako funkcinišu svugdje, dobićeš nove zemlje gdje se bogohulništvo kažnjava smrću.. valjda još samo u muslimanskim zemljama ostalo.. kako im se broj povećava sve su glasniji u svojim zahtjevima, sve do konačne pobjede .. TEKBIR!! Allahu Ekber!!NBA Bosanci wrote:Poslušao sam, znam šta čovjek pita i šta mu ovi odgovaraju. Ali, oni žive u krščanskoj, sekularnoj državi i moraju poštovati zakone te države, ne mogu i ne provode šerijat kao zakon, osim možda u ravni porodice.Lebowski wrote:Nije samo to, de poslušaj svaku riječ.
Ali, nisi mi odgovorio, koji je uslov da se izvrši kazna kamenovanja???
Ne smatram se nikakvim sveznalicom, ali znam da je svaki mezheb puno opširnije od samo tog tvog "čuo sam za njih". Imaš knjige naslova Hanefijski mezheb, 3 toma - svaki po 400 i nešto stranica u kojem se daju odgovori na osnovna pitanja svakodnevnog života. A ako bi govorili o glavnim knjigama koje postoje na arapskom jeziku onda govorimo o jednoj kućnoj biblioteci.mrki62 wrote:[
Ma jok, ja ne znam ništa a ti sve znaš - vjeroučitelju i sad ćeš ti još meni ovdje zabraniti i da ih pominjem jer eto ja se slučajno sjetio odakle i kako potiču mezhebi.
Imam osjećaj da si ti neki stari forumaš al sa duplim nickom jer iz svoje kože nemereš.
U vezi hadisa jedna opaska, kad si takav znalac ne piši u prošlom vremenu jer ispada da su koristili a sad više ne koriste.
I za kraj, molim te da i ja učestvujem u ovoj raspravi, možda i bleknem koju pametnu.
Ha? Hoćul moć?
Ok, hajmo sad ozbiljno, ako su po tvom sva četiri mezheba jednaka, da li su sva četiri štampana na jednakim broju stranica ?NBA Bosanci wrote:
Ne smatram se nikakvim sveznalicom, ali znam da je svaki mezheb puno opširnije od samo tog tvog "čuo sam za njih". Imaš knjige naslova Hanefijski mezheb, 3 toma - svaki po 400 i nešto stranica u kojem se daju odgovori na osnovna pitanja svakodnevnog života. A ako bi govorili o glavnim knjigama koje postoje na arapskom jeziku onda govorimo o jednoj kućnoj biblioteci.
Drugo, nisam stari forumas, nego sam pristupio na ovaj forum kad i pise.
Treće, u vezi hadisa. Govorili smo o četiri imama mezheba, a ja koliko znam oni su odavno umrli stoga sam i pisao u prošlom vremenu. A ako te zanima hadis imas vjerodostojne hadiske zbirke prevedene i na bosanski jezik, koje i dan danas koriste naši alimi.
A što se tiče tvog "blekanja koje pametne" samo izvoli. Ja nemam mogućnosti da ti bilo šta zabranim.