Reformacija islama

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Status: Offline

Re: Reformacija islama

Post by Lebowski »

Ovdje pod hitno treba reformacija... :cudi

Je li ovo no očemu Bošnjaci trebaju težiti?

Meni je muka od ovih cenzura . :oklagija

[ytube][/ytube]
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2209 times

Post by Calla »

Cuj ti ovoga ,JCR dosta ima takvih na forumu,,
Lebu skidam kapu sto pametno argumentira ali zaista iz svih segmenata zivotnih iskustava ,,
a vidim da se Salee vrti u krugu jedne knjige,,Muslimani najbolji,,najizabraniji,,i pobjedit ce na kraju islamska vjera??

Sa moje tacke gledista od kako su se muslimani zaljubili u ideju nekakve pobjede nad religijama cjeli svjet gori,,!
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Ti dobro znaš da ovo neće proći ako ovo budu nametali cijelom svijetu kao nešto normalno, jednostavno se ne može pomiriti sa drugima, niti će tolerisati ovi sekularniji, niti će tolerisati drugi...

A bogme malo su se previše digli jer ako dođe do kakvog sukoba civilizacija samljeće ih Zapad u roku od par godina, ionako im rade šta hoće baš zbog muslimana i što ne žele reforme..

Kakve veze ima bošnjaštvo sa ovim? Sandžak doživljava reformu, predstavlja značajan dio Bošnjaka, sve ih je više i u BiH i prilično su radikalni koliko sam shvatio u svakom pogledu, riječi su im ko da slijede Iblisa a ne Muhameda..

Ja se ne bih osjećao prijatno da mi ovi čaršijom hodaju i uzvikuju TEKBIR ALLAHU EKBER ko kakvi huligania pitajmo se kako bi se osjećali drugi tek u nekakvoj multietničkoj, divnoj, bajnoj, građanskoj Bosni i Hercegovini. Onda taj tekbir.. uostalom je i ratnički povik.

Melek
Deer Hunter
Deer Hunter
Has thanked: 4327 times
Been thanked: 3254 times

Post by Melek »

Mislim da bi u globalu za BiH najbolje bilo da se svi vrate u bogumilstvo. Da se narod ponovo stopi, vrati na svoje i batali kojekakve "turske srbohrvate".
Weak people revenge.
Strong people forgive.
Intelligent people ignore.
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2209 times

Post by Calla »

Sale,,,ja bih s e najvise radovala da mi svi zajedno posviramo istu muziku a posto znamo da je to prosto nemoguce,,ja cu ubacivati mrvicu po mrvicu i te kako ove ljudske brige jer na ovoj planeti zivim i ja i ne dozvoljavam da je se nisti zbog ideala u ovom slucaju spustajte se na zemlju u najidealnijoj vrsti religije jer takva kakvu je pojedinci zamisljaju ne smije opstati mora se promjeniti sve religije upoloviti sa snagama jer ne postoj inajbolja niti postoji najjaca!
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
harlekin
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 164 times
Been thanked: 357 times

Post by harlekin »

ma ja uvijek velim svatko treba izmislit seb islam koji mu pase i rahat
nest ti ne stima dje problem,izbacis to fino i ubacis sta teb bas onako cejf
ja sam nako sjedio i konto recimo o tespihu,ev mi haman do marsa dogurali,tehnika na sve strane
a tespih vajk isti :cudi
33 bobice neke drvene pa ti to ceraj prstima
ja bi sceo na primjer da je to nekak digitalno,mozda aplikacija na iphonu u kojoj s super mariom uhvatis 33 gljive,il nest tako :hm
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Naravno da neće biti reformisan ako neko stalno koči da do toga dođe.. onda će biti uništen kad nekom pukne film.
Ne mora se reformisati sve ali neke stvari će morati početi drugačije interpretirati, svejedno .. ne može se pobogu živjeti po pravilima knjige i ko da si u 7 vijeku.

Šta misliš o ovom snimku, o pitanjima koje postavlja lik i publici koja odgovara.. Dakle, skup muslimana u Norveškoj.

[ytube][/ytube]

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Salahuddin wrote: Islam NE MOZE biti reformisan. Tu je sva poenta.
U drugo neću zalaziti, dovoljno je ovo što sam citirao.
Kako tumačiš 4 pravca u islamu ili stručno 4 mezheba ili 4 pravne škole a za sekte da i ne govorim.
Pazi, nije provokativno, već samo pitanje u vezi tvoga kako ne može biti reformisan :pivo
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Pogledajte ovaj video i šta on priča.. o tim radikalnim i drugim muslimanima.. Je li to islam kakav želite?

Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Odgovoriću ti ja na to pitanje, već sam počeo.. malo je duže al nemoj izbjegavati odgovor na ovo moje.. Poslušaj čovjeka i reci šta misliš o tome?

NBA Bosanci
Na probnom
Na probnom

Post by NBA Bosanci »

Lebowski wrote:Naravno da neće biti reformisan ako neko stalno koči da do toga dođe.. onda će biti uništen kad nekom pukne film.
Ne mora se reformisati sve ali neke stvari će morati početi drugačije interpretirati, svejedno .. ne može se pobogu živjeti po pravilima knjige i ko da si u 7 vijeku.

Šta misliš o ovom snimku, o pitanjima koje postavlja lik i publici koja odgovara.. Dakle, skup muslimana u Norveškoj.

[ytube][/ytube]
Lebowski, ta Knjiga ti nigdje ne zabranjuje da živiš i koristiš moderna dostignuća.
A na video (naslovljen je slaganje o kamenovanju) imam protupitanje; znaš li koji je uslov da se izvrši kazna kamenovanjem preljubnika?
Blog o našim reprezentativcima u NBA http://nba-bosanci.blogspot.com/
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

Salahuddin wrote:
Cetiri mezheba se apsolutno ne razlikuju ni po cemu kad je u pitanju vjera. Razlike vrte gdje ko drzi ruke u namazu, ko dize ili ne dize ruke prilikom tekbira apsolutno nista ne znaci. Osnovne stvari koje cine islam su u sva cetiri mezheba ista.
Neću ni ja više al četiri mezheba imaju i hajmo reći svako svoje hadise - dakle, reforma je već bila i otud i opcija da opet bude.
Nekad su bili nekakva 4 imama i svako stvorio svoj mezheb i s tim je u stvari napravljena reformacija.
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

NBA Bosanci wrote:
Lebowski wrote:Naravno da neće biti reformisan ako neko stalno koči da do toga dođe.. onda će biti uništen kad nekom pukne film.

[ytube][/ytube]
Lebowski, ta Knjiga ti nigdje ne zabranjuje da živiš i koristiš moderna dostignuća.
A na video (naslovljen je slaganje o kamenovanju) imam protupitanje; znaš li koji je uslov da se izvrši kazna kamenovanjem preljubnika?
Nije samo to, de poslušaj svaku riječ.

NBA Bosanci
Na probnom
Na probnom

Post by NBA Bosanci »

mrki62 wrote:Neću ni ja više al četiri mezheba imaju i hajmo reći svako svoje hadise - dakle, reforma je već bila i otud i opcija da opet bude.
Nekad su bili nekakva 4 imama i svako stvorio svoj mezheb i s tim je u stvari napravljena reformacija.
Ako ti ne znas ni kako su se zvala ta 4 imama, onda mislim da nemas pravo ni govoriti o njihovim (ne)kvalifikacijama.
Drugo, nije svaki mezheb imao svoje hadise, nego su svi koristili iste hadise.
NBA Bosanci
Na probnom
Na probnom

Post by NBA Bosanci »

Lebowski wrote:Nije samo to, de poslušaj svaku riječ.
Poslušao sam, znam šta čovjek pita i šta mu ovi odgovaraju. Ali, oni žive u krščanskoj, sekularnoj državi i moraju poštovati zakone te države, ne mogu i ne provode šerijat kao zakon, osim možda u ravni porodice.

Ali, nisi mi odgovorio, koji je uslov da se izvrši kazna kamenovanja???
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Salahuddin wrote: Opet kazem, dajte reformisite nesto sto vas direktno hebe u zdrav razum a ne ono sto te se i ne tice ako ti to ne zelis. Zasto ne bismo skidali vladu u BiH? Ukinuti entitete i kantone? Mislim da bi to bilo mnogo bolje za ljude i rezultati bi bili opipljivi. Nadalje, nije ni nemoguce to uraditi. Ovo sto vi zagovarate nije moguce na vise nivoa. I eto, hajde mi sada reci je li prece da se stane lopovima u kraj koji te zasigurno kradu i time direktno ostecuju, ili da se zaustave neki ljudi u drugoj drzavi koji vicu nesto sto tebe nimalo ne steti ni na koji nacin? Sloboda govora.
To je možda u drugoj državi ali narod koji se naziva Bošnjacima a takvih radikalnih ima i ovdje.

Meni se čini da si ti malo udaljen od BiH, ne osjećaš je iznutra. Vidiš samo lijepe stvari a posmatraš je kroz nostalgiju. Narod se ovdje radikalizovao zadnjih godina, zadnjih 10 i više, i sve je gore.. valjda tu i lošija ekonomska i duge slike čini svoje, da ne pominjem što mediji stalno proizvode napeto stanje a ništa bolji nisu ni političari.
A vjeruj da radikalnih muslimana ima više nego što misliš a isto tako i Bošnjaka koji će ako dođe vrijeme da "puknu" to izraziti kroz islam i borbu za njega.

Naravno da je preče da se stane lopovima u kraj al to je druga tema...
Zašto mene pitaš to? Zašto je toj masi preča karikatura, Sirija, Palestina nego šta im se dešava u vlastitoj avliji. :cudi

Nekako me i boli kad vidim da ti najglasniji u "muslimanisanju", branjenju islama i najbrižniji su sve ono što ih Muhamed ne uči.. lopovi, lažovi i bagra. Puno licemjerstva na sve strane.

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

NBA Bosanci wrote:
Ako ti ne znas ni kako su se zvala ta 4 imama, onda mislim da nemas pravo ni govoriti o njihovim (ne)kvalifikacijama.
Drugo, nije svaki mezheb imao svoje hadise, nego su svi koristili iste hadise.
Ma jok, ja ne znam ništa a ti sve znaš - vjeroučitelju i sad ćeš ti još meni ovdje zabraniti i da ih pominjem jer eto ja se slučajno sjetio odakle i kako potiču mezhebi.
Imam osjećaj da si ti neki stari forumaš al sa duplim nickom jer iz svoje kože nemereš.
U vezi hadisa jedna opaska, kad si takav znalac ne piši u prošlom vremenu jer ispada da su koristili a sad više ne koriste.
I za kraj, molim te da i ja učestvujem u ovoj raspravi, možda i bleknem koju pametnu.
Ha? Hoćul moć?
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

NBA Bosanci wrote:
Lebowski wrote:Nije samo to, de poslušaj svaku riječ.
Poslušao sam, znam šta čovjek pita i šta mu ovi odgovaraju. Ali, oni žive u krščanskoj, sekularnoj državi i moraju poštovati zakone te države, ne mogu i ne provode šerijat kao zakon, osim možda u ravni porodice.

Ali, nisi mi odgovorio, koji je uslov da se izvrši kazna kamenovanja???
Ako ih samo to sprečava da uvode šerijat onda smo naebali bogami. Šta jednog dana bude ih 51 %.. odmah će htjeti svoja pravila nametati svima i tako funkcinišu svugdje, dobićeš nove zemlje gdje se bogohulništvo kažnjava smrću.. valjda još samo u muslimanskim zemljama ostalo.. kako im se broj povećava sve su glasniji u svojim zahtjevima, sve do konačne pobjede .. TEKBIR!! Allahu Ekber!!

A za pitanje? Na što ciljaš.. ne znam kako misliš uslov

NBA Bosanci
Na probnom
Na probnom

Post by NBA Bosanci »

mrki62 wrote:[
Ma jok, ja ne znam ništa a ti sve znaš - vjeroučitelju i sad ćeš ti još meni ovdje zabraniti i da ih pominjem jer eto ja se slučajno sjetio odakle i kako potiču mezhebi.
Imam osjećaj da si ti neki stari forumaš al sa duplim nickom jer iz svoje kože nemereš.
U vezi hadisa jedna opaska, kad si takav znalac ne piši u prošlom vremenu jer ispada da su koristili a sad više ne koriste.
I za kraj, molim te da i ja učestvujem u ovoj raspravi, možda i bleknem koju pametnu.
Ha? Hoćul moć?
Ne smatram se nikakvim sveznalicom, ali znam da je svaki mezheb puno opširnije od samo tog tvog "čuo sam za njih". Imaš knjige naslova Hanefijski mezheb, 3 toma - svaki po 400 i nešto stranica u kojem se daju odgovori na osnovna pitanja svakodnevnog života. A ako bi govorili o glavnim knjigama koje postoje na arapskom jeziku onda govorimo o jednoj kućnoj biblioteci.

Drugo, nisam stari forumas, nego sam pristupio na ovaj forum kad i pise.

Treće, u vezi hadisa. Govorili smo o četiri imama mezheba, a ja koliko znam oni su odavno umrli stoga sam i pisao u prošlom vremenu. A ako te zanima hadis imas vjerodostojne hadiske zbirke prevedene i na bosanski jezik, koje i dan danas koriste naši alimi.

A što se tiče tvog "blekanja koje pametne" samo izvoli. Ja nemam mogućnosti da ti bilo šta zabranim.
mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by mrki62 »

NBA Bosanci wrote:
Ne smatram se nikakvim sveznalicom, ali znam da je svaki mezheb puno opširnije od samo tog tvog "čuo sam za njih". Imaš knjige naslova Hanefijski mezheb, 3 toma - svaki po 400 i nešto stranica u kojem se daju odgovori na osnovna pitanja svakodnevnog života. A ako bi govorili o glavnim knjigama koje postoje na arapskom jeziku onda govorimo o jednoj kućnoj biblioteci.

Drugo, nisam stari forumas, nego sam pristupio na ovaj forum kad i pise.

Treće, u vezi hadisa. Govorili smo o četiri imama mezheba, a ja koliko znam oni su odavno umrli stoga sam i pisao u prošlom vremenu. A ako te zanima hadis imas vjerodostojne hadiske zbirke prevedene i na bosanski jezik, koje i dan danas koriste naši alimi.

A što se tiče tvog "blekanja koje pametne" samo izvoli. Ja nemam mogućnosti da ti bilo šta zabranim.
Ok, hajmo sad ozbiljno, ako su po tvom sva četiri mezheba jednaka, da li su sva četiri štampana na jednakim broju stranica ?
Koga foliraš?
Post Reply

Return to “Religija”