Vjeronauka
- gospođa Brams
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 196 times
- Been thanked: 844 times
- Status: Offline
Re: Pulski imam Esad Jukan prima plaću u čak osam škola
Ja se bojim na šta bi svijet ličio kad bi svaki roditelj birao svojoj djeci što će ono učiti.
Šta ako netko odluči da se čitava biologija u školi ne slaže sa njegovim svjetonazorom? Šta ako zemljopis, na kojem se priča o teoriji velikog praska kao objašnjenje za nastanak svemira, šta ako se to ne slaže s nečijim kreacionističkim stavovima? Mislim, tako se otvara jedna pandorina kutija. Netko može reći i da ne vjeruje u npr. matematiku i matematičke teoreme, to njemu nije znanost, pa neće njegovo dijete učiti matematiku.
Koliko god roditelji imali apsolutno pravo svoju djecu odgajati kako žele, u deklaraciji UNICEF-a o pravima djeteta, stoji kako to dijete ima pravo na informiranje. I roditelj mu to njegovo pravo ne može nikako osporiti. Dakle ne možeš dijete zatvorit u kuću i indoktrinirat kreacionizmom, koliko god bi to neki htjeli. Na sreću.
Ja sam čula u školi i jednu i drugu teoriju pa sam bila dovoljno sposobna odlučiti za sebe u što ću vjerovati. Imajte povjerenja u svoju djecu. Ona se moraju naučiti kritički razmišljati. A to nećete postići tako da im stavljate ruke na uši.
Šta ako netko odluči da se čitava biologija u školi ne slaže sa njegovim svjetonazorom? Šta ako zemljopis, na kojem se priča o teoriji velikog praska kao objašnjenje za nastanak svemira, šta ako se to ne slaže s nečijim kreacionističkim stavovima? Mislim, tako se otvara jedna pandorina kutija. Netko može reći i da ne vjeruje u npr. matematiku i matematičke teoreme, to njemu nije znanost, pa neće njegovo dijete učiti matematiku.
Koliko god roditelji imali apsolutno pravo svoju djecu odgajati kako žele, u deklaraciji UNICEF-a o pravima djeteta, stoji kako to dijete ima pravo na informiranje. I roditelj mu to njegovo pravo ne može nikako osporiti. Dakle ne možeš dijete zatvorit u kuću i indoktrinirat kreacionizmom, koliko god bi to neki htjeli. Na sreću.
Ja sam čula u školi i jednu i drugu teoriju pa sam bila dovoljno sposobna odlučiti za sebe u što ću vjerovati. Imajte povjerenja u svoju djecu. Ona se moraju naučiti kritički razmišljati. A to nećete postići tako da im stavljate ruke na uši.
somehow I manage
O učenju djece postoje stručnjaci i državne institucije; lingvinisti, profesori, ministarstvo,..... i svi oni uvode program u školu u smislu kako i šta učiti i to je ok.
Vjeronauka jednostavno nije dio toga što ja nabrajam, jer nije pod kontrolom ministarstva za školstvo, niti to ministarstvo može utjecati šta i kako učiti djecu kod vjeronauke.
Dakle, vjerunauka je uljez u školi, tuđin koji koristi sve blagodati a ništa ne ulaže i nikom ne polaže račune.
Vjeronauka jednostavno nije dio toga što ja nabrajam, jer nije pod kontrolom ministarstva za školstvo, niti to ministarstvo može utjecati šta i kako učiti djecu kod vjeronauke.
Dakle, vjerunauka je uljez u školi, tuđin koji koristi sve blagodati a ništa ne ulaže i nikom ne polaže račune.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM
- gospođa Brams
- Forum [Bot]
Vjeronauk nije znanstveni predmet. Ako ćemo biti dosljedni i voditi se s pravom djeteta na informiranje, onda možemo složiti nekakav predmet što pojedine zemlje imaju, a zove se religijska kultura. Pod tim predmetom se djecu upozna s osnovnim informacijama o svjetskim religijama. Nemam ništa protiv. Mislim da bi svatko trebao znati ponešto o najvećim religijama, njihovom povješću, nekakve osnove njihovog nauka. I ako smo nevjernici, ipak se ne možemo praviti da religije ne postoje i da nemaju svoju ulogu u povijesti i razvoju ljudskog roda. Ne bi imala ništa protiv da moje dijete sluša takav predmet.
Međutim, ne možeš djeci nametnuti vjeronauk u smislu da im namećeš određenu vjeroispovjest. To krši njihova prava. To je indoktrinacija. Vjeroispovjest je u domeni osobnog izbora. Izobrazba nije.
Teorija evolucije je ono najbolje što znanost može ponuditi kao objašnjenje za neke stvari, i daleko je od bilo kakve ideologije, čak nije u suprotnosti s religijom. Kršćanstvo ju priznaje. Naše objektivno znanje je trenutno na toj razini, možda će za stotinu-dvije godina biti na nekoj višoj, možda ćemo moći objasniti neke stvari koje sada ne možemo. Jebiga, ipak smo kao ljudi ograničeni na neki način, i naše znanje je ograničeno.
Međutim, ne možeš djeci nametnuti vjeronauk u smislu da im namećeš određenu vjeroispovjest. To krši njihova prava. To je indoktrinacija. Vjeroispovjest je u domeni osobnog izbora. Izobrazba nije.
Teorija evolucije je ono najbolje što znanost može ponuditi kao objašnjenje za neke stvari, i daleko je od bilo kakve ideologije, čak nije u suprotnosti s religijom. Kršćanstvo ju priznaje. Naše objektivno znanje je trenutno na toj razini, možda će za stotinu-dvije godina biti na nekoj višoj, možda ćemo moći objasniti neke stvari koje sada ne možemo. Jebiga, ipak smo kao ljudi ograničeni na neki način, i naše znanje je ograničeno.
somehow I manage
Čini mi se da porediš dvje neusporedive stvari.. TE nema ni blizu jednaku moć indoktrinacije kao religija, nije ni blizu snažno srestvo upravljanja ljudima.
Onda, teorija evolucije spada u nauku.. uči te nečemu, razmišljanju, ima razloga da se izučava u školama.. Nekom će pomoći u daljnjem školovanju a rijetko ko je zastranio zbog nje.
Onda, teorija evolucije spada u nauku.. uči te nečemu, razmišljanju, ima razloga da se izučava u školama.. Nekom će pomoći u daljnjem školovanju a rijetko ko je zastranio zbog nje.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
- Rockefeller
- Aktivni forumaš

Ja se ovde slažem sa Salahudinom i Mrkijem. Da ih ne citiram sve. 
Prvo vjerske institucije se ne bi smjele finansirati iz budžeta jer to narušava sekularizam i favorizira jednu religiju ili religije nad drugim.
Onda, slažem se sa Salahudinom u vezi ovoga da li djeca trebaju da uče o evoluciji ili ne. Moramo biti idealisti kad je obrazovni sistem u pitanju jer se igramo sa životima nedužnih bića, djece. Ovo što sada imamo je sustavna sprovedba zločina. Iživljavanje.
Prvo bi morali radikalno da promjenimo principe na kojima počiva školovanje. Ali (da skratim) i ona djeca koja bi željela da se bave teorijom evolucije bi trebala da propituje razvoj živih organizama ili kako god to već nauka nazvala. Iliti fokus bi morao da se obavezno skine sa testiranja, koje je nebitno za učenje (zanimljiv ljudi kažu da se u školama uči, a najbitnija stvar koja se u današnjim školama radi je zapravo testiranje, niko ne kaže da se u školama testira! ) i prenese na proučavanje.
Prvo vjerske institucije se ne bi smjele finansirati iz budžeta jer to narušava sekularizam i favorizira jednu religiju ili religije nad drugim.
Onda, slažem se sa Salahudinom u vezi ovoga da li djeca trebaju da uče o evoluciji ili ne. Moramo biti idealisti kad je obrazovni sistem u pitanju jer se igramo sa životima nedužnih bića, djece. Ovo što sada imamo je sustavna sprovedba zločina. Iživljavanje.
Prvo bi morali radikalno da promjenimo principe na kojima počiva školovanje. Ali (da skratim) i ona djeca koja bi željela da se bave teorijom evolucije bi trebala da propituje razvoj živih organizama ili kako god to već nauka nazvala. Iliti fokus bi morao da se obavezno skine sa testiranja, koje je nebitno za učenje (zanimljiv ljudi kažu da se u školama uči, a najbitnija stvar koja se u današnjim školama radi je zapravo testiranje, niko ne kaže da se u školama testira! ) i prenese na proučavanje.
Like Frankie said I did it my way!
Waving your banner all over the place
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place
Od svega do sad napisanoga na ovoj temi, još nikom osim tebi nije uspjelo pogoditi srž problema kod vjeronauke, koja se je ušunjala u školu i sad ti što u znanju, što u neznanju napišeš riječ razmišljanje.Lebowski wrote:Čini mi se da porediš dvje neusporedive stvari.. TE nema ni blizu jednaku moć indoktrinacije kao religija, nije ni blizu snažno srestvo upravljanja ljudima.
Pa sam školski sistem temelji na razmišljanju i poticanju mozga da se nadograđuje, da se razvija a vjeronauk radi upravo suprotno.
Kod vjeronauke nema razmišljanja, već je to tako, kako je u ovoj il onoj svetoj knjizi napisano i basta. Nema širenja il mijenjanja ove il one teorije.
Bože sačuvaj, o tome ja nisam nigdje pisao.Salahuddin wrote: Mrki, opet ti kazem, bar sto se tice Islama, tanak si kao cackalica. Islam itekako covjeka duzi da razmislja i da se sluzi NAUKOM i da je izucava. A sto se tice tipa vjeronauke, sve ovo vrijeme izgleda da nisam bio jasan. Ja sam zagovarao ovakav pristup kao sto je G-dja Brams napisala. Ni za kakvi indoktriniranje ja nisam. Svako ce sebi, sto se tice atezima ili teizma. Ali negirati djetetu pravo da uci o religijama je za mene isto kao i kad mu ne bi dali da uci o evoluciji. Te dvije stvari su za mene opcionalne sto se tice obrazavanja, ma sta vi pisali. Ni meni niko nije naturao Islam, pa ni ja to ne bih radio ostalima, pogotovo ne djeci. Ali da im se da izbor, to svakako.
Naprotiv, postoje vjerske zajednice i objekti za to a ne šlepati se o tuđem trošku i biti na državnim jaslama i u državnim objektima.
- Podrinjac
- Forum [Bot]
- Been thanked: 5 times
Re: Vjeronauka
jjoojj kada se sjetim vjeronauke u srednjoj
Išao sam na nju čisto zbog uspjeha u školi, a ni to mi nije pomoglo jer sam jedva 4 imao iz nje. Pored važnijih stručnih predmeta da vjeronauku učim, ee jašta ću...
Išao sam na nju čisto zbog uspjeha u školi, a ni to mi nije pomoglo jer sam jedva 4 imao iz nje. Pored važnijih stručnih predmeta da vjeronauku učim, ee jašta ću...
Pa i ne baš... Isto kao što niko ne može tačno dokazati postojanje Boga jer ga ne vidimo, tako niko još uvijek nije dokazao evoluciju iz jednog roda u drugi. Znači OK je da se uči o evoluciji koja je dokazana, to su evolucije životinja iz jednog oblika u drugi usljed promjene staništa i sl. ali mislim da je u najmanju ruku glupo učiti o nedokazanoj teoriji koja se temelji na tome da su čovjek i majmun slični. Pa čovjek je genetski sličniji svinji nego majmunu, zašto onda ne bismo mogli da nastanemo od svinje?Teorija evolucije je ono najbolje što znanost može ponuditi kao objašnjenje za neke stvari
- Podrinjac
- Forum [Bot]
- Been thanked: 5 times
hahah po ćemu je čovjek sličan svinji ??
Čovjek je nasličniji majmunu i po ponašanju, i po obliku. Najsličniji !! A to što vi nećete to da prihvatite, to je vaše.

Čovjek je nasličniji majmunu i po ponašanju, i po obliku. Najsličniji !! A to što vi nećete to da prihvatite, to je vaše.

Odgovorne uhapsiti da odgovaraju.. Sramota kako djecu koriste.
Negdje u Sandžaku.
Negdje u Sandžaku.
Ima kad klikneš na link.. Al de, ništa posebno. Djeca od 4 godine pričaju o Muhamedu a.s kao da imaju pojma o čemu pričaju. 
Ma šta su htjeli pokazati oni koji su ih natjerali da ovo izgovaraju.. vidi se da su izvještačena djeca, i pokreti i govor..blage nemaju šta govore. Neka još malo odrastu pa neka pričaju svojim riječima.
Zašto onda majmuni još postoje? Opšte je poznato da nakon evolucije nema prethodnok oblikaPodrinjac wrote:hahah po ćemu je čovjek sličan svinji ??
Isto neko može misliti za čovjeka da mu je otac, ali ako DNK pokaže veću sličnost sa drugim čovjekom, kome vjerovati?
- gospođa Brams
- Forum [Bot]
Evolucija nikada nije naučavala da je čovjek nastao od majmuna, niti će ikad.
Ne mogu vjerovati da netko to stvarno misli.
Ne mogu vjerovati da netko to stvarno misli.
somehow I manage
Da, misli se na čovjekolikog majmuna, a gdje su onda znakovi postojanja istog? Ni traga...
Ne misli se na to.
A na šta se misli? Koliko poznajem tu teoriju evolucije čovjek je nastao od čovjekolikog majmuna. Eno gore je onaj postavio kao "Čovjek je nasličniji majmunu i po ponašanju, i po obliku" ja mu odgovorim po tom pitanju. Ta teorija nikad nije dokazana, niti može da se dokaže. Niko nikog ne tjera da vjeruje u Boga ni da smo mi LJUDI nastali od LJUDI koliko god to glupo zvučalo
Ali isto tako očekujem da mene niko ne tjera da vjerujem u nešto što nema dokaza. To je valjda Darvinova TEORIJA, znači nije dokazano. Dok mi se ne dokaže ja u to neću vjerovati