Zarazne bolesti i vakcinacija

Savjeti za zdraviji i bolji život

Moderator: Krokodil Behko

Post Reply
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10006 times
Been thanked: 11894 times
Status: Offline

Re: Zarazne bolesti i vakcinacija

Post by Krokodil Behko »

Katja wrote:
Krokodil Behko wrote: A druga je priznanje da sam pretražio pet str na google. Nigdje nisam rekao da nema.
Krokodil Behko wrote:Da li iko zna koje su vakcine u BiH obavezne a koje ne?
Evo prevrnuh pet stranica na gugletu ali tog podatka nema.

Krokodil Behko wrote: Hvala
Molim. Opalim te golim. Image
Tvoj hobi je izvrtanje rečenog/napisanog

Piše da nema na prvih pet stranica.

Pretpostavljam da ne smijem biti nepristojan u finišu? :D
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 10006 times
Been thanked: 11894 times

U BiH kazne za nevakcinisanje djece i do 2.000 KM

Post by Krokodil Behko »

Image
Zbog pada stope vakcinisane djece u BiH se povećava rizik od zaraznih bolesti, što najbolje potvrđuje slučaj širenje epidemije morbila u BiH, čiji je glavni razlog, kako su naveli iz Zavoda za javno zdravstvo (ZZJZ) FBiH, nevakcinisanje ili nepotpuno vakcinisanje oboljelih. Najveći pad stope vakcinacije bilježi se u Sarajevskom i Srednjobosanskom kantonu.

Represivne mjere

Roditelji u BiH sve više samoinicijativno prestaju vakcinisati djecu iz straha od eventualnih komplikacija, iako Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti za to predviđa kazne od 100 do 2.000 KM.

U susjednoj Srbiji mediji navode da je, zbog pada stope vakcinacije, ova država uvela tzv. mandatnu kaznu koja se zbog nevakcinisanja izriče na licu mjesta. Ipak, uvođenjem takvih vrsta represivnih mjera u BiH, smatraju zdravstveni radnici, ne bi se ništa postiglo.

- Mislim da to ne bi pomoglo. Najvažnije je da roditelji sami shvate da nevakcinacijom mogu ugroziti zdravlje djeteta i da ne vjeruju samo onima koji tvrde suprotno, jer mnogi takvi slučajevi nikada nisu dokazani. Ja sam uvijek za vakcinaciju, jer je cijela povijest pokazala da su odigrale značajnu ulogu - kaže Željko Rončević, predsjednik Udruženja pedijatara BiH.

Zbog pada stope vakcinacije, kaže Rončević, postoji opasnost od pojave opasnih bolesti.

Opasne bolesti

- Narod je uljuljkan, jer nema kod nas tako opasnih epidemija, ali jednom ćemo dobiti nekoliko šamara i s te strane. BiH je, kao jedna od rijetkih države u Evropi, već označena crvenom bojom za dječiju paralizu, što znači da nam pada procijepljenost protiv poliomijelitisa. Kada bi se pojavila ta bolest i kada bi vidjeli da djeca od toga mogu umrijeti ili ostati paralizirana, onda bi se ljudi tek zabrinuli - ističe Rončević.

Jelena Ravlija, šefica Epidemiološke službe ZZJZ FBiH, kaže da Zavod nema registriran porast broja nuspojava zbog vakcinacije, iako su i roditelji i ljekari obavezni to prijaviti.

Moguće posljedice

Ravlija napominje i da se već sada može svjedočiti mogućim posljedicama nevakcinisanja.

- Pitanje je hoće li biti više slučajeva steriliteta ako su djeca imala komplikacije kod parotitisa u smislu upale spolnih žlijezda i hoće li dijete imati oštećenja ako je trudnica bila izložena rubeoli, a nije to znala. Dječija paraliza, difterija i slično bolesti su koje i dalje postoje, a zbog kretanja ljudi i putovanja postoji mogućnost da i mi budemo izloženi - kaže Ravlija.
vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 446 times
Been thanked: 806 times

Re: U BiH kazne za nevakcinisanje djece i do 2.000 KM

Post by vila »

Ne treba ih kazniti nego odvesti na edukaciju,,,sta ustvari znaci djecija paraliza
pas mater,,,otkad je ovog interneta svi lijecnici postali,,,procitaju neki blog i odmah su protiv vakcinacije U Hrvatskoj je ustavni sud donio odluku da u slucaju vakcinacije roditelj nema pravo donositi odluke!
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 626 times

Post by Zagorka »

Da ne daju vakcine sa isteklim rokom,i nepravilno skladištene,nebi se dešavali problemi sa djecom,i roditelji nebi strepili od vakcinisanja.
Vilo,u Hr u privatnom rodilištu možeš odbiti vakcinu bez problema.
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
vila
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 446 times
Been thanked: 806 times

Post by vila »

Zagorka wrote:Da ne daju vakcine sa isteklim rokom,i nepravilno skladištene,nebi se dešavali problemi sa djecom,i roditelji nebi strepili od vakcinisanja.
Nisam sigurna da si u pravu,,,bar ne poslije te presude
ma ima puno komplikacija koje uzrokuje cjepivo,,,cak i ono potpuno ispravno!
ali posljedicemasovnije nevakcinacije su puno teze i ozbiljnije
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka »

vila wrote:
Zagorka wrote:Da ne daju vakcine sa isteklim rokom,i nepravilno skladištene,nebi se dešavali problemi sa djecom,i roditelji nebi strepili od vakcinisanja.
Nisam sigurna da si u pravu,,,bar ne poslije te presude
ma ima puno komplikacija koje uzrokuje cjepivo,,,cak i ono potpuno ispravno!
ali posljedicemasovnije nevakcinacije su puno teze i ozbiljnije
Ne znam kad je ta presuda donešena,ali kad sam ja rodila,jedna šveđanka je to glatko odbila.I kaže potpisaću šta treba.I sad se meni žali jedna sestra,kaze eto ispadoh ja blesava,sad meni bezze naumpalo bockati bebe.A ove strankinje znaju bit čudne.
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica

Post by Zagorka »

..btw u drzavnom rodilistu mora se dijete upisati tacno kad se rodilo,u privatnom slobodno upises kasnije par sati,sto nekad znaci godinu ;)
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Image
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

Ja se skoro svake godine cijepim i opet dobijem gripu ali lakse ju prebolim....cijepim se otkad sam imala tesku upalu pluca kao komplikaciju gripe....strasno...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi
kuplung
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by kuplung »

I treba se "pelcovati". Salu na stranu, sjetite se veriole vere '72. Umro 35, a inficirano 175 osoba. Evo sad smo iz BiH raznijeli ospice po Evropi. Za sve sto je utvrdjeno, vakcijanacija treba biti obavezna. Gripa i to, po zelji, naravno o trosku zdravstvenog sistema kojeg placamo.
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

Moj djed je prezivio spanjolsku gripu...danima je bio u nesvijesti i nije znao da su mu zena i sin sahranjeni...a poslije se privalo da je samo povez od gaze bio dovoljan da sprijeci zarazu.....drugi moj rodzak je sve iz obitelji sahranio od spanjolske a on prezivio...mislim da je puno vise koristi od cijepljenja...ja bi nabelajila davno da se ne cijepim...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi
tovar
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by tovar »

Danas sam primio zadnja cjepiva (vakcinacije) a više niti ne pratim protiv čega sve jer mi nije važno. Uskoro odlazim u tzv. visoko rizično područje po pitanju zaraznih bolesti a ova cjepljenja su ionako obavezna, protokolarnog karaktera jer se boje da ne donesem kakvu zaraznu boleštinu ako se ipak vratim. A inače se samo protiv tetanusa redovno cijepim ( i obavezno docijepljivanje) i to uvijek tražim sam jer gledao sam prijatelja dok je umirao u strašnim mukama od tzv. plinske gangrene koju je dobio bezveznom, banalnom nezgodom a bio je mrcina od čovjeka. Djelovao je neuništivo. Prilikom nezgode smo zajedno bili povrijeđeni a ja preživio, navodno, samo zato jer sam tada slučajno bio cijepljen protiv tetanusa kojeg je on namjerno izbjegao jer nije volio cijepljenja baš kao ni ja pa eto, ja izvukao pouku da bar tako nije umro uzalud, a bili smo si dobri ...
O, sudbo kleta...
vrati mi vjeru...u ljude, u ljubav, u bolje sutra;
za uzvrat ja ću moliti Boga
da ti oprosti za sva moja tužna jutra...
navika
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by navika »

Kako ces znati je li tvoja misija na ovom svijetu zavrsena ? Ako si jos ziv - nije.
Tovar tvoja misija jos nije bila zavrsena :)
Sretno tamo gdje ides. I cuvaj se. Pretpostavljam da je to Afrika i to neki zabacan dio kad vec neces imat ni neta.
tovar
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by tovar »

navika wrote:Kako ces znati je li tvoja misija na ovom svijetu zavrsena ? Ako si jos ziv - nije.
Tovar tvoja misija jos nije bila zavrsena :)
Sretno tamo gdje ides. I cuvaj se. Pretpostavljam da je to Afrika i to neki zabacan dio kad vec neces imat ni neta.
Joj, baš si pažljiva i puno ti hvala na riječima utjehe. Ma uopće se niti malo nitko ne treba brinuti jer je to sve za mene već deja vu a uopće niti izbliza nije tako strašno kako to neki vole dočaravati da bi ispali kao nekakvi junaci. A nema ni veze kud me šalju, sve to dođe i prođe. Nije Afrika ovaj put a nećeš vjerovati, u Čadu sam imao neograničen pristup internetu bez ikakve kontrole a bit će i ovdje, itekako, samo što ga baš nikako neću moći koristiti osim u službene svrhe a i to samo preko ovlaštenog operativca i u njegovom prisustvu, ma totalno bezvezna i nepotrebna sigurnosna mjera koja me baš nervira jer šta me šalju ako mi ne vjeruju. Pametnjakovići ...
O, sudbo kleta...
navika
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by navika »

Pa dobro covjece gdje te salju, sad me izjede znatizelja :oo Da nije Ukrajina :hm
tovar
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by tovar »

I sad sam daleko od Zmajinih očiju a srcu joj se nikada nisam ni primakao. Kad se već ne mogu u njeno srce zavući, sasvim mi je svejedno gdje ću biti. Mene Zmaja poslala u helać. Tamo ćete me naći.
O, sudbo kleta...
SaraSara
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by SaraSara »

tovar wrote:I sad sam daleko od Zmajinih očiju a srcu joj se nikada nisam ni primakao. Kad se već ne mogu u njeno srce zavući, sasvim mi je svejedno gdje ću biti. Mene Zmaja poslala u helać. Tamo ćete me naći.

u helac ili ne.....sretno...cuvaj se i vrati se......
Ne brini se za ono sto nije doslo i ne zalosti se za ono sto je bilo, jer drugacije nije moglo biti.
navika
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by navika »

Kako cemo to locirat na karti svijeta :oo
Ona to samo glumi junakinju...To je nasa zenska strategija, nek musko ne vidi da nam je stalo :grana
Mika
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma
Been thanked: 1 time

Post by Mika »

Sretno i od mene tovare, da nam se vratis brzo akobogda.
Cuvajte se malih zena, to da valja naraslo bi.
tovar
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by tovar »

Hvala vam svima na vašoj dobroti koju ne znam čime sam zaslužio toliku a koju me je sram primati jer smo malo off topic ovdje.

A zar još uvijek ne znate da je mene bolje izgubiti nego naći?
O, sudbo kleta...
Post Reply

Return to “Zdravlje”