Pitanja vezana za različite religije
Re: Pitanja vezana za različite religije
Ostaje činjenica da je Muhamed bio upoznat sa hrišćanskim učenjima, da su to isti bili ljudi u tadašnjoj Arabiji i da su dolazili u kontakt i sa drugim civilizacijama, da su učili od svih.. Nije ni čudo da su mnoge stvari u Kuranu iz učenja antičke Grčke a ta praksa se nastavila i kasnije kada su oživjeli i proširili ta antička znanja u vrijeme svoje renesanse, za što i sami uzimaju kredit a isti im daje i današnji Zapad.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
Zašto je Kibla bila u smjeru Jeruzalema i da li je to bilo po Allahovom naređenju/uputi ili su muslimani sami smatrali da tako treba?
Da, agnostik al živim ko ateista
ali i da ima Boga u mom unutarnjem biću bih imao pitanja, nikad kraja njima jer koje god objašnjenje ili dokaz da dobijem ne mogu biti "zadovoljan" jer mislim da ljudi nikad neće skontati to do kraja, da to uošte nije moguće i svako objašnjenje je jednako nelogično i postavlja novo pitanje. Neko se zadovolji Bogom i knjigom.
Ali drugo je ovo sa knjigama i što sam tu možda više ateističkog stava jer se direktno sukobljavam sa religijom dok agnostizmom to ne mogu. Da dobijem neki dokaz iz njih ili od nekog nadnaravnog bića možda bih i vjerovao da postoji taj Bog iz knjige ili sličan njemu ali opet bih se pitao da li je on samo kreator ovog našeg svemira i nas, da li postoje neki slični njemu sa svojim svemirom a ne znaju jedan za drugog, itd, itd
Ali drugo je ovo sa knjigama i što sam tu možda više ateističkog stava jer se direktno sukobljavam sa religijom dok agnostizmom to ne mogu. Da dobijem neki dokaz iz njih ili od nekog nadnaravnog bića možda bih i vjerovao da postoji taj Bog iz knjige ili sličan njemu ali opet bih se pitao da li je on samo kreator ovog našeg svemira i nas, da li postoje neki slični njemu sa svojim svemirom a ne znaju jedan za drugog, itd, itd
- KOMESAR
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 14 times
- Been thanked: 2 times
- Status: Offline
Postoje razmišljanja mnogih,sa kojim se susrećem,a koji slično razmišljaju kao naš drug, da su oni religioozniji od onih koji idu u džamiju:Salahuddin wrote:Hebo me svako ako je ne bih poludio da imam ovakva razmisljanja.ali opet bih se pitao da li je on samo kreator ovog našeg svemira i nas, da li postoje neki slični njemu sa svojim svemirom a ne znaju jedan za drugog, itd, itd
"Ne vrijeđam nikoga,ne kradem,ne ubijam,ne primam mito,ne zavidim,ne mrzim,ne mislim nikome zlo,namjera mi je samo da učinim dobro i cilj mi je uvijek zajednička korist.Ustajem i liježem mirne savjesti.Načelo moga života je popraviti ono što mogu..."
Tačno,to sve spada u vjeru i zove se vladanje i ponašanje.Međutim mora se napraviti razlika između onoga što je vjera i onoga što vjeri pripada.
Vjera znači samo jedno: Spoznaju Boga i odnos prema Njemu,Velikom i Milostivom,koji je blizu i koji sve vidi i čuje i koji je jedini dostojan slave i hvale.To je zapravo vjera i ona u sebe uključuje i sve ono što je gore navedeno.
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.
Kako su Indijanci primili Božju objavu i u što su je pretvorili?
- drugrankovic
- Inventar foruma

Religija i ono sto se njome danas predstavlja ima u sebi mnogo sukoba sa zdravim razumom i logikom. Ne dokazivo je dokazivo. Čovjek vjernik se nalazi u velikoj drami iskušenja sa svojim razumom. One koji ne vjeruju u religije nazivaju antihristima, nevjernicima... Ateista je u njihovim očima kao neki anarhista, neki mimo svjet. Religije su opasnost po čovjeka, što se mnogo puta dokazalo kao surova činjenica. One su mostovi, tobož nevidljivi, ali i te kako usadjeni izmedju naroda. Poglavari vjerski su poput čobana koje ovce slijepo prate. I to nije obična podjela medju ljudima One obične koje djele ljuda na ove i one navijače nekog kluba, često bivaju kobne, ali opet su bezazlene naspram ove duboko utemeljene razlike.
Nemoguće je nešto takvo promjenuti u bliskoj budućnosti. Vjera u čovjeka. To je jedina ispravna zvjezda vodilja. Koja djeli na dobro i loše. Poštenje i lopovluk. Soj i nesoj. Čitajući i te religije, naiće se na podosta dobrog. Na primjer u islamu. Upravo ovo sa radikalni islamistima potvrdjuje činjenice da ljudima se propagira nešto nvodno o d davnina zaisano kao jedina istina, na onaj način kako određenom broju ljudi to odgovara. To je loše. To odbij. Sve ti je to kao i neki drugi izbor. Nema moram, već hoću ili neću. Hoću dobro, neću loše.
Čini pošteno, i miran san je obezbedjen. Pomogni druge, nejake, osječaćeš se bolje. Ne očekuj zauzvrat, budi zahvalan činjenici da si se osjetio dobro što si nekom kome je pomoć trebala našao pri ruci. U tobož sitnim stvarima gledaj njihovu veličinu koja te ispunjava. Lako je biti ne čovjek. Budi čovjek, potrudi se.
I hiljadu godina ratluka malo je dal u sreci il u tuzi ovaj zivot proci ce...
Nemoguće je nešto takvo promjenuti u bliskoj budućnosti. Vjera u čovjeka. To je jedina ispravna zvjezda vodilja. Koja djeli na dobro i loše. Poštenje i lopovluk. Soj i nesoj. Čitajući i te religije, naiće se na podosta dobrog. Na primjer u islamu. Upravo ovo sa radikalni islamistima potvrdjuje činjenice da ljudima se propagira nešto nvodno o d davnina zaisano kao jedina istina, na onaj način kako određenom broju ljudi to odgovara. To je loše. To odbij. Sve ti je to kao i neki drugi izbor. Nema moram, već hoću ili neću. Hoću dobro, neću loše.
Čini pošteno, i miran san je obezbedjen. Pomogni druge, nejake, osječaćeš se bolje. Ne očekuj zauzvrat, budi zahvalan činjenici da si se osjetio dobro što si nekom kome je pomoć trebala našao pri ruci. U tobož sitnim stvarima gledaj njihovu veličinu koja te ispunjava. Lako je biti ne čovjek. Budi čovjek, potrudi se.
I hiljadu godina ratluka malo je dal u sreci il u tuzi ovaj zivot proci ce...
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”
To što su vjerovali da smrt nije kraj nije nikakav dokaz da su primili objavu.. Kako je uopšte moguće pomisliti da će neko iskriviti objavu koja bi, po logici nekoj, trebala biti ista kao i Kur'an ali bez onih stvari vezanih za Muhameda, Meku, Medinu i njihove međusobne ratove, da Bog isto kaže i zahtijeva, u nešto pedeseto. Mišljenja sam da je nikad nisu ni dobili jer bi ostalo bar nešto u tradiciji što se može povezati sa islamom, hrišćanstvom, bilo čim.Salahuddin wrote:Lebowski wrote:Kako su Indijanci primili Božju objavu i u što su je pretvorili?
Ono sto je bitno, vjerovali su na mnogo nacina i velika vecina ih je vjerovala da smrt nije kraj, kao sto ti mislis.Iako jako razlicitih religija, od monoteizma do animizma, uglavnom, vjerovali su. Kako su primili Boziju Objavu, mi to ne znamo. I naravno, da odmah povezem to sa Islamom, sto ces ti svakako to i uraditi, oni nisu ni bili obavezni da slijede Kur'an, obzirom da nije ni dosao do njih toliko vrijeme. Od onog momenta kada ih je neko pozvao u Islam, smatraju se odgovornim za svoj izbor. Et', dosadno mi, pa rekoh da napisem 2-3...
Ne pričam ni ja samo o Kur'anu ili Bibliji ali svaka bi ta objava u suštinskim stvarima trebala biti ista kao i Kur'an a ako nije tako onda ne vidim u čemu je problem što se razlikuje Biblija od Kur'ana. Pa nije ni došla vjerovatno ali kad uzmeš da je bilo toliko vjerovjesnika i poslanika pa mogao je doći nekom objavom i do njih.. Da ostane zabilježen u legendama "Onaj koji čuje glasove".
Re: Islam
Kome i šta je upućeno ovom surom i od koga je značaja ovo za čovječanstvo i muslimane današnjeg vremena, prošlih i budućih.
Kurejš – Kurejšije
(Mekka – 4 ajeta)
Zbog navike Kurejšija,
navike njihove da zimi i ljeti putuju,
neka se oni Gospodaru hrama ovoga klanjaju,
koji ih gladne hrani i od straha brani.
Kurejš – Kurejšije
(Mekka – 4 ajeta)
Zbog navike Kurejšija,
navike njihove da zimi i ljeti putuju,
neka se oni Gospodaru hrama ovoga klanjaju,
koji ih gladne hrani i od straha brani.
Ovo gore je prevod Besima Korkuta..
Ovo nečiji drugi, nađoh nešto. Totalno drugačije a ni objašnjenja mi nisu baš jasna.
Sura Kurejš, (Kurejšije). Ova sura se naziva još i ''El-Ilaf'': 1. - 2. "Zbog navike Kurejšija, da zimi i ljeti putuju" – bila su dva putovanja: jedno ka Jemenu, zimi, zato što je to veoma toplo područje, a drugo je bilo ka Šamu, ljeti, jer je to hladnije područje. Kurejšije su živjele od trgovine i da nisu imali tih putovanja, ne bi imali nikakve pozicije. Da nije sigurnosti zbog njihovog stanovanja blizu Kabe, ne bi mogli tako slobodno djelovati. Ajet znači: Allah je dao da se naviknu na ta dva putovanja i olakšao im ih, pa zato neka samo Allahu ibadet čine.
3. "neka oni Gospodaru ove Kuće u ibadetu budu" – Uzvišeni ih je upoznao da je On Gospodar ove Svete kuće, jer su oni u njoj imali kipove koje su obožavali, pa je napravio razliku između Sebe i njih. Ovom Kućom su počašćeni u odnosu na ostale Arape.
4. "Koji ih gladne hrani'' – tj. ovim dvama putovanjima sačuvao ih je od teške gladi u kojoj su bili prije; ''...i od straha brani" – Arapi su jedni druge napadali i porobljavali. Kurejšije su bile sigurne od toga zbog pozicije Harema. On ih je sačuvao i od straha od Etiopljana koji su došli sa slonovima.
Ovo nečiji drugi, nađoh nešto. Totalno drugačije a ni objašnjenja mi nisu baš jasna.
Sura Kurejš, (Kurejšije). Ova sura se naziva još i ''El-Ilaf'': 1. - 2. "Zbog navike Kurejšija, da zimi i ljeti putuju" – bila su dva putovanja: jedno ka Jemenu, zimi, zato što je to veoma toplo područje, a drugo je bilo ka Šamu, ljeti, jer je to hladnije područje. Kurejšije su živjele od trgovine i da nisu imali tih putovanja, ne bi imali nikakve pozicije. Da nije sigurnosti zbog njihovog stanovanja blizu Kabe, ne bi mogli tako slobodno djelovati. Ajet znači: Allah je dao da se naviknu na ta dva putovanja i olakšao im ih, pa zato neka samo Allahu ibadet čine.
3. "neka oni Gospodaru ove Kuće u ibadetu budu" – Uzvišeni ih je upoznao da je On Gospodar ove Svete kuće, jer su oni u njoj imali kipove koje su obožavali, pa je napravio razliku između Sebe i njih. Ovom Kućom su počašćeni u odnosu na ostale Arape.
4. "Koji ih gladne hrani'' – tj. ovim dvama putovanjima sačuvao ih je od teške gladi u kojoj su bili prije; ''...i od straha brani" – Arapi su jedni druge napadali i porobljavali. Kurejšije su bile sigurne od toga zbog pozicije Harema. On ih je sačuvao i od straha od Etiopljana koji su došli sa slonovima.
Leb, izgleda da te je fascinirala sura kurejs.
Tefsir je široka oblast, nije ti dovoljan Google da bi ga savladao.
Tefsir je široka oblast, nije ti dovoljan Google da bi ga savladao.
Ma nije mi jasno zasto je toliko bitno da se nadje u uputi svim muslimanima za sva vremena(al takvih nebitnih ima jos).. kao ni zasto bi Kurejsije imale povlascen polozaj u odnosu na ostale Arape(tako pise u objasnjenju)
Zna li neko ko je Imran iz treće sure. Ali Imran (Imranova porodica).
Ma nije mi jasno.. U trećoj suri opisuje Merjemu(Mariju), majku Isinu(Isusovu).
U suri Merjema kaže: "Ej ti, sestro Harunova, otac ti nije bio nevaljao, a ni mati
tvoja nije bila nevaljalica.”
"O sister of Aaron, your father was not a man of evil, nor was your mother unchaste."
Korkutov prevod:
"Ej ti, koja u čednosti ličiš Harunu, otac ti nije bio nevaljao, a ni mati
tvoja nije bila nevaljalica."
Harun je bio brat Musin i Merjemin.
Zašto bi neko nazivao Merjemu majku Isusovu sestrom Harunovom? Ne znam da je imala brata Haruna.
Ili, pod pretpostavkom da to nije taj Harun već neki drugi i da u prevodu nije "sestra".. zašto bi neko govorio da u čednosti Merjema liči Harunu, koji je eto slučajno i brat Merjeme, ali druge.
Ako je neki drugi Harun, ko je taj i zašto je bitan?
U suri Merjema kaže: "Ej ti, sestro Harunova, otac ti nije bio nevaljao, a ni mati
tvoja nije bila nevaljalica.”
"O sister of Aaron, your father was not a man of evil, nor was your mother unchaste."
Korkutov prevod:
"Ej ti, koja u čednosti ličiš Harunu, otac ti nije bio nevaljao, a ni mati
tvoja nije bila nevaljalica."
Harun je bio brat Musin i Merjemin.
Zašto bi neko nazivao Merjemu majku Isusovu sestrom Harunovom? Ne znam da je imala brata Haruna.
Ili, pod pretpostavkom da to nije taj Harun već neki drugi i da u prevodu nije "sestra".. zašto bi neko govorio da u čednosti Merjema liči Harunu, koji je eto slučajno i brat Merjeme, ali druge.
Ako je neki drugi Harun, ko je taj i zašto je bitan?
U Kur'anu je ona nazvana "sestrom Harunovom". Smatra se da se misli na Haruna, Musaovog brata, na temelju toga što je Merjemin položaj u odnosu na objavu Isau analogan Harunovom položaju u odnosu na Musaa. Poput Haruna, njena funkcija u kontekstu objave više je unutarnja nego izvanjska.
Besim to ipak ne prevodi tako a čini se da se ni Muhamed nije slagao sa tim. U početku su kaže kršćani se obraćali sa pitanjem "Zašto nazivate Merjemu sestrom Harunovom...?"
Bilježi se:
Mughira b. Shu'ba: When I came to Najran, they (the Christians of Najran) asked me: You read" O sister of Aaron", whereas Moses was born much before Jesus. When I came back to Allah's Messenger (may peace be upon him) I asked him about that, whereupon he said: “The (people of the old age) used to call names (of their persons) after the names of the Prophets and pious persons who had gone before them.” (Sahih Muslim, Book on General Behaviour, Hadith 3962)
Naknadno se objašnjava i specifičnom upotrebom nekog idioma(mada ni ovo nije potpuno usaglašeno), kao treba se shvatiti metaforički a ne doslovno. Zar ni ti muslimani ni hrišćani nisu bili dovoljno pismeni u svom jeziku pa da vide da treba shvatiti metaforički a ne doslovno kao što su oni, na kojem im je objavljen Kur'an da njima odgovara i koji se kao ni jezik nije mijenjao da se mora ići po mišljenje Muhamedovo?
Bilježi se:
Mughira b. Shu'ba: When I came to Najran, they (the Christians of Najran) asked me: You read" O sister of Aaron", whereas Moses was born much before Jesus. When I came back to Allah's Messenger (may peace be upon him) I asked him about that, whereupon he said: “The (people of the old age) used to call names (of their persons) after the names of the Prophets and pious persons who had gone before them.” (Sahih Muslim, Book on General Behaviour, Hadith 3962)
Naknadno se objašnjava i specifičnom upotrebom nekog idioma(mada ni ovo nije potpuno usaglašeno), kao treba se shvatiti metaforički a ne doslovno. Zar ni ti muslimani ni hrišćani nisu bili dovoljno pismeni u svom jeziku pa da vide da treba shvatiti metaforički a ne doslovno kao što su oni, na kojem im je objavljen Kur'an da njima odgovara i koji se kao ni jezik nije mijenjao da se mora ići po mišljenje Muhamedovo?
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9889 times
- Been thanked: 11699 times
Saudijski imam otkrio: Zemlja se ne okreće oko Sunca, a evo vam i primjer!

Saudijski imam odbio je teoriju da se Zemlja okreće oko Sunca, tvrdeći da naša planeta zapravo stoji u mjestu. Njegove izjave su izazvale lavinu komentara na društvenim mrežama
Nakon što se pošteno obrukao tokom svog obraćanja javnosti, imam Šeik Bandar al-Kaibari pokušao je da objasni svoju teoriju.
"Prije svega, gdje se mi sada nalazimo? Idemo na Šarjah aerodrom kako bi avionom otputovali u Kinu. Zamislite da se avion zaustavi u mjestu dok je u vazduhu. Kina bi nam dolazila u susret da Zemlja rotira u jednom pravcu. Međutim, ukoliko se zemlja rotira u suprotnom smjeru, avion nikada ne bi došao do Kine, s obzirom da se i ona isto rotira", izjavio je imam.
Čudno zaključivanje ovog imama dovelo je do lavine komentara na internetu, a Šeik Bandar al-Kaibari dobio je i svoj hashtag, #cleric_rejects_rotation_of-Earth.
Ironično je što je imam ovo izjavio na rođendan čuvenog Galilea Galilieja, oca moderne astronomije.
[ytube][/ytube]

Saudijski imam odbio je teoriju da se Zemlja okreće oko Sunca, tvrdeći da naša planeta zapravo stoji u mjestu. Njegove izjave su izazvale lavinu komentara na društvenim mrežama
Nakon što se pošteno obrukao tokom svog obraćanja javnosti, imam Šeik Bandar al-Kaibari pokušao je da objasni svoju teoriju.
"Prije svega, gdje se mi sada nalazimo? Idemo na Šarjah aerodrom kako bi avionom otputovali u Kinu. Zamislite da se avion zaustavi u mjestu dok je u vazduhu. Kina bi nam dolazila u susret da Zemlja rotira u jednom pravcu. Međutim, ukoliko se zemlja rotira u suprotnom smjeru, avion nikada ne bi došao do Kine, s obzirom da se i ona isto rotira", izjavio je imam.
Čudno zaključivanje ovog imama dovelo je do lavine komentara na internetu, a Šeik Bandar al-Kaibari dobio je i svoj hashtag, #cleric_rejects_rotation_of-Earth.
Ironično je što je imam ovo izjavio na rođendan čuvenog Galilea Galilieja, oca moderne astronomije.
[ytube][/ytube]
Zašto na humor, ovjek iz Kur'ana naučio vjerovatno. 
Ko mi od hriscana može pojasniti trojstvo u hriscanstvu...ono običnim riječima, bez kolometarskih copy/paste tekstova.
I da, isusa oslovljavaju kao "boga", sta je onda bog otac?
I da, isusa oslovljavaju kao "boga", sta je onda bog otac?