Islamizacija u BiH i susjednim zemljama
Moderator: Krokodil Behko
Re: Reformacija islama
Aha u poslušnosti je kvaka.... e pa tako nije moglo 
Ni ispred Sinja ni ispred Siska
A za tekst
prvo me ubolo u oči autorstvo, dakle pisano je u suradnji sa turskim, bošnjačkim povjesničarima, a kako se kome sviđa ili ne ...
A za tekst
prvo me ubolo u oči autorstvo, dakle pisano je u suradnji sa turskim, bošnjačkim povjesničarima, a kako se kome sviđa ili ne ...
Habibti, ya nour el - ain... 
I još nešto ...svaka navedba koja ti se ne svidi, zalijepiš da je mit....ajde ti meni sad pruži dokaze i brojke da je katolicima cvijeće procvalo dolaskom osmanlija....da i ja zalijepim nešto kao mit 
čudnim čudom skoro svi pobjegnu ili pređu na islam
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

- Has thanked: 9690 times
- Been thanked: 11431 times
- Status: Online
A zašto bi Turci inače, pravoslavnima (uglavnom Vlasi) dali na lijepe oči i patrijaršiju i mnoge objekte, dali im da se rasele, da se nasele, da formiraju svoja sela, da ih bude i koji su bili imućni i još svašta? Jer su pravoslavne zemlje, već bile pokorene i nisu predstavljale nikakvu prijetnju carstvu. Posebno su zanimljivi ti Vlasi, jer su u doba srednjovijekovnih država Srbije i Bosne, bili obespravljeni, a sultan Fatih ih je vješto involvirao na svoju stranu.storm wrote:Aha u poslušnosti je kvaka.... e pa tako nije moglo
A za tekst![]()
Mi tu moramo razbiti predrasudu o glupim Turcima jer Fatih, kao što se vidi iz navedenog, i nije bio baš glup. Uostalom, zar glup čovjek može zauzeti Konstatinopolis? On je samo iskoristio slabost i razjedinjenost Evrope i sve njene slabe tačke.
Otuda mitomanija u srpskoj masi, jer valja sad ispeglati i popraviti ono savezništvo s osmanlijama, a da nikakvi tragovi ne ostanu. Otuda sva ta histerija oko Turaka i uvijek se žele prikazati kao slobodari i borci protiv njih, a svi historijski izvori govore drugačije.
Evo, tvrde da je manastir Tavna u općini Bijeljina srednjovijekovni.
Ja tvrdim da ću pokloniti svoju kuću onome ko donese taj link.
Nisam primjetio tu suradnju različitih historiografa oko tog teksta, osdim tri domaća historičara starije generacije. Međutim, ne navodi se koji su dijelovi teksta pčoduprti literaturom tih historičara. Znaš ono npr: janjičari* pa ti je ta zvjezdica znak da pogledaš ispod u napomeni, šta je izvor te tvrdnje etc..etc..
Krokodil Behko wrote:A zašto bi Turci inače, pravoslavnima (uglavnom Vlasi) dali na lijepe oči i patrijaršiju i mnoge objekte, dali im da se rasele, da se nasele, da formiraju svoja sela, da ih bude i koji su bili imućni i još svašta? Jer su pravoslavne zemlje, već bile pokorene i nisu predstavljale nikakvu prijetnju carstvu. Posebno su zanimljivi ti Vlasi, jer su u doba srednjovijekovnih država Srbije i Bosne, bili obespravljeni, a sultan Fatih ih je vješto involvirao na svoju stranu.storm wrote:Aha u poslušnosti je kvaka.... e pa tako nije moglo
A za tekst![]()
Mi tu moramo razbiti predrasudu o glupim Turcima jer Fatih, kao što se vidi iz navedenog, i nije bio baš glup. Uostalom, zar glup čovjek može zauzeti Konstatinopolis? On je samo iskoristio slabost i razjedinjenost Evrope i sve njene slabe tačke.
Otuda mitomanija u srpskoj masi, jer valja sad ispeglati i popraviti ono savezništvo s osmanlijama, a da nikakvi tragovi ne ostanu. Otuda sva ta histerija oko Turaka i uvijek se žele prikazati kao slobodari i borci protiv njih, a svi historijski izvori govore drugačije.
Evo, tvrde da je manastir Tavna u općini Bijeljina srednjovijekovni.
Ja tvrdim da ću pokloniti svoju kuću onome ko donese taj link.
Nisam primjetio tu suradnju različitih historiografa oko tog teksta, osdim tri domaća historičara starije generacije. Međutim, ne navodi se koji su dijelovi teksta pčoduprti literaturom tih historičara. Znaš ono npr: janjičari* pa ti je ta zvjezdica znak da pogledaš ispod u napomeni, šta je izvor te tvrdnje etc..etc..
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

storm wrote:I još nešto ...svaka navedba koja ti se ne svidi, zalijepiš da je mit....ajde ti meni sad pruži dokaze i brojke da je katolicima cvijeće procvalo dolaskom osmanlija....da i ja zalijepim nešto kao mit
Već sam rekao. Niko ne spori lošiji položaj katolika u odnosu na muslimane ali i u odnosu na pravoslavne. To znači da stvar nije vjerske nego političke prirode, pa tako da se to mora tako i tretirati.
Konkretno, za riječi Sulejmana veličanstvenog, da je on to stvarno i rekao, to sigurno ne bi došlo do katolika u nekakvoj Bosni, čak ne bi bilo ni zapisano, jer carske se riječi, ne pišu kao takve. Kako možeš dokazati istinu oko toga?
Na ovo sam mislio glede autorstva rada ...Dovoljno je napomenuti da su auktoru glavni izvori turski povjesničar Omer Lufti Barkan i njegovo temeljno djelo «Les Deportations...» iz 1950 (iz kojega su praktički svi potonji povjesnici crpili podatke o vjersko-narodnosnom sastavu pojedinih upravnih jedinica u Bosni i Hercegovini u prvih 100-200 godina osmanske vladavine), te domaći povjesničari, demografi i pisci Dominik Mandić, Hazim Šabanović, Sejfudin Kemura, Julijan Jelenić i Nedim Filipović. Naravno-«tehnički» gledajući, glavna su vrela šematizmi Katoličke crkve i druga izvješća crkvenih dostojanstvenika.
Jasno Sulejman je radio preko vezira i dalje preko hijerarhije, ali neke krucijalne i delikatne stvari sigurno je direktno rješavao.... e sad dokazi
Ma da se je to tek tako prelazilo na islam u vrijeme Osmanlija, onda bi mnogi i poslije njihovog odlaska prelazili na isti.
Razum mi govori da je bilo prisile a pogotovo ljudi zanemaruju da se je dešavalo oduzimanje djece (Janičari), jer koji bi roditelj drage volje a pogotovo masovno dao svoje dijete tamo nekim goropadnim vojskovođama.
Bježi se i od dejstva, da kad se je neko ženio, prvu noć je mlada bila kod nekog sultana, da se širi Osmanlijska krv a mladoženja je tu mladu kasnije dobio i to je kao ok.
Može se toga još nabrajati al se opet bojim da će biti etiketiranja i prozivki kako ja mrzim islam.
Razum mi govori da je bilo prisile a pogotovo ljudi zanemaruju da se je dešavalo oduzimanje djece (Janičari), jer koji bi roditelj drage volje a pogotovo masovno dao svoje dijete tamo nekim goropadnim vojskovođama.
Bježi se i od dejstva, da kad se je neko ženio, prvu noć je mlada bila kod nekog sultana, da se širi Osmanlijska krv a mladoženja je tu mladu kasnije dobio i to je kao ok.
Može se toga još nabrajati al se opet bojim da će biti etiketiranja i prozivki kako ja mrzim islam.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Čekaj, na koji ti link misliš? Ovaj tekst kog si donio? J tu vidim samo oslanjanje na Hafdžijahića Džaju i još jednog, da ne gledam sad ali ne navodi se koji je dio teksta u korelaciji s literaturom navedenih. Znaš, jednostavno je napisati tekst, navesti ispod njega literature, a nema direktnog oslonca na literaturu. Detaljni historičari zasvaku tvrdnju navedu izvor, pa i str. na kojoj se to nalazi. Ne možemo sad pročitati sabrana djela svih tih likova, da bi utvrdili valjanost teksta jbgstorm wrote:Na ovo sam mislio glede autorstva rada ...Dovoljno je napomenuti da su auktoru glavni izvori turski povjesničar Omer Lufti Barkan i njegovo temeljno djelo «Les Deportations...» iz 1950 (iz kojega su praktički svi potonji povjesnici crpili podatke o vjersko-narodnosnom sastavu pojedinih upravnih jedinica u Bosni i Hercegovini u prvih 100-200 godina osmanske vladavine), te domaći povjesničari, demografi i pisci Dominik Mandić, Hazim Šabanović, Sejfudin Kemura, Julijan Jelenić i Nedim Filipović. Naravno-«tehnički» gledajući, glavna su vrela šematizmi Katoličke crkve i druga izvješća crkvenih dostojanstvenika.
Jasno Sulejman je radio preko vezira i dalje preko hijerarhije, ali neke krucijalne i delikatne stvari sigurno je direktno rješavao.... e sad dokazi
Baš čitam neku Dinićevu knjigu i to treba izgledati ovako

- Podrinjac
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Been thanked: 5 times
- Status: Offline
Niko od nas ne zna kako se i šta se događalo za vrijeme Osmanske vladavine i nikad nećemo ni znati jer niko nismo rođeni tada. Svake priče o tome su špekulacije.
Da li se to onda može isto tvrditi i za druge historijske događaje? Ne bih se baš složio, ne mora se živjeti u nekom vremenu da bi se nešto znalo.Podrinjac wrote:Niko od nas ne zna kako se i šta se događalo za vrijeme Osmanske vladavine i nikad nećemo ni znati jer niko nismo rođeni tada. Svake priče o tome su špekulacije.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456
Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Umjesto da čitaš levatske diplomske radove, bolje pročitaj ko je i gdje izdao prvi pisani dokument u Evropi, a kojim se garantiraju sva prava pripadnicima druge vjere/vjera, pa čak ih je sve kolektivno, pozvao da se vrate u domovinu i da ostanu u njoj.gospođa Brams wrote:Naravno da se islam zadržao i kasnije, i zbog toga što se on, kao i svaka druga religija, uglavnom prenosi s koljena na koljeno, s roditelja na dijete. Što ne mijenja činjenicu da su pretci onih čiji su potomci islam naslijedili i zadržali bili više ili manje nasilnim metodama islamizirani.Salahuddin wrote: Nema spora o tome kako su Turci dolazili u zemlje. Ja ne zaboravljam da su oni ubili posljednjeg bosanskog kralja. To sto se Islam zadrzao i poslije njihova odlaska je do nas - mi smo tako htjeli. Generacije muslimana su vec izrasle i vise to nije bio Islam tu da se dobiju privilegije i izbjegnu takse, kao sto je to bilo masovno na pocetku. Ja sam pisao o doprinosu Turaka u ocuvanju Islama.
Baš me zanima koliko bi muslimana bilo u BiH da Turci nikad nisu u nju kročili.
No dobro, nisu oni usamljeni u nasilnom širenju religije i kulture, ali su se bogme iskazali na tom polju.
Po ko zna koji put, zbilja bi ti trebala malo ispitati historiju i literaturu pa tek onda.....
Dokument kojeg i dan danas čuvaju franjevci u Bosni Srebrenoj, kao jedan od najvažnijih dokumenata uopće kojega su ikada i imali u svojim arhivama.
Naravno, u Evropi relativno nepoznat, jer đe to ima da neki musliman, napiše dobar dokument o ljudskim pravima?
Ako to imamo u vidu, uopće me ne iznenađuješ svojom neinformiranošću. Naučili te, a ti sve kontaš kako si nezavisna u stavovima, filozofiji.. etc..etc..
Ahdnama sultana Mehmeda Fatiha
Fatih sultan 28.maja 1463 god. u svom logoru na polju Milodraž kod Fojnice je primio fratra Anđela Zvizdovića jer je ovaj zatražio zaštitu za franjevce i bosanske katolike.Rezultat ovog razgovora bi ahdnama kojom sultan pod svoju zaštitu stavi bosanske katolike i da garancije za one koji su izbjegli da se mogu slobodno vratiti.
Ova ahdnama kao pravni akt se ne može staviti u istu ravan sa Međunarodnom deklaracijom o ljudskim pravima iz 1948. Godine.
Ali ona predstavlja izuzetan instrument pravne zaštite drugog i drugačije, u skladu sa tolerantnim stavom muslimanske države prema pripadnicima krščanskih vjerskih zajednica.
Ovakvih dokumenata u to doba u Evropi i nema.
Oni koji više stotina godina kasnije nastadoše (u doba Francuske buržoazijske revolucije), rezultat su pokušaja sekularne države da preko zaštite ljudskih prava riješi političke probleme.Oni su dakle , rezultat političkog pragmatizma a ne životne filozofije ili vjerskog ubjeđenja kakav prevladavaše kod sultana.

Naravno da je bilo svega, ali nije to uvijek do osvajača.
Kao što znamo, sami smo sebi najveći neprijatelji. Svi znamo da Nijemci u II sv. ratu, na ovim prostorima, nisu počinili ni blizu ratnih zločina, kao sve ove naše vojske i vojščetine.
Još veća prava su dobili pravoslavni vlasi, jer dio katolika se ipak nije vratio, a zemlja ostade pusta.
Kontajte po banjolučkoj regiji, sve što su poslije 1500-te godine (otprilike) naselili pravoslavci, uglavnom je prije toga bilo katoličko, a dijelom i na silu ukinute CB.
Stičem utisak da većini forumaša nije jasno, da su sukobi u Bosni trajali decenijama i da (cijela) BiH nije pala pod osmanlijsku vlast odmah 1463. godine. SI Bosna je pala tek oko 1525 godine.
Narod obično bježi od ratova i razaranja i to je bilo oduvijek, pa i u zadnjem ratu, ako se ne varam. Bježe tamo gdje misle da su sigurniji. U ovom slučjaju, katolici su bježali u sjevernu Bosnu, a odatle kasnije i u Hrvatsku, tačnije rečeno, u Mađarsku kraljevinu.
To bi bila suština. Više puta sam rekao, i opet ponavljam, Mađari (i Hrvati s njima), pomogli su nam te zlosretne 1463. godine haos i grandiozno. Baš onako kako je Staljin pomogao Poljskoj 1939. godine. Čim je sultan udario na Bobovac i Jajce, odmah su forsirali Savu i zauzeli sjevernu i SI Bosnu, pod firmom odbrane Bosne od osmanlija, te instalirali tu nekog svog nezakonitog "kralja"
Malo neobična borba za odbranu Bosne, zar ne?
Bosna je žrtva dvostruke osmanlijsko-mađarske agresije i čini mi se da tu vjerski momenat ostaje po strani, osim ako ćemo govoriti o tri stotine godina mržnje iz katoličkih zemalja, a prema ovo malo sirote Bosne, križarski pohodi, lomače, pljačke, odvođenje u roblje itd..itd.. Da, veoma humani postupci Europejaca i sve to u ime Rimske crkve.
I šta kažeš, neobično što su (tadašnji) Bošnjani ušli u Islam?
Nema tu bona ništa neobično. Neobično bi bilo, da su dozvolili predzadnjem Kotromaniću, da ih pokatoliči, nakon toliko progona i pokolja upravo u ime te vjere.
Sudbina Bošnjana, bila je (kao što vidiš) zapečaćena mnogo prije dolaska Mehmeda Fatiha. Da je umjesto njega u Bosnu stigao nekakav Našivrah Bundu iz indije s hinduskom religijom, rezultat bi bio isti
Progonili su nas 300 godina, klali i ubijali ko zvijeri, ne u svojoj, nego u našoj rođenoj zemlji.
Ha? Ulazak u Islam izdaja? Jes al malo sutra, valjalo je narodu i zemlji opstati od dušmana, a Mehmed Fatih ipak nikoga od sirotinje ne ubi u Bosni.
Bosna je najvažnija i važnija je od religije. Za opstanak iste, to bi bilo adekvatno, a svi koji misle drugačije, po mome nisu vala za života u ovoj zemlji i ja bih im savjetovao, da fino prošetaju do tih centara svojih religija, pa nek tamo žive koliko god žele. Ovdje ispadaju rušitelji, sa svojim glupim nastojanjima, da genezu ove države prikažu BAŠ u svjetlu svoje (sadašnje) religije.
Matične religije nema već stoljećima, a bila je tu od antike pa sve do početka XVI vijeka, ali njen duh lebdi iznad nas. Ona je postavila kamen temeljac ove zemlje. Čak ni ona tu nije matična, nego sama (već) antička ideja o stvaranju države i njenoj odbrani od svih naroda svijeta. Njeni okviri su tu i dan danas i oni je čuvaju i brane, i za sve što postoji i što je bosansko, zahvaljujemo prvenstveno srednjovijekovnoj Bosni, a potom i mnogim bosanskim velikanima u doba otomanskog carstva. Nikad tuđinu - uvijek Bošnjacima. Nikad nam niko ništa dobro nije učinio.
Današnji Bošnjaci, blijeda su slika nekadašnjih Bošnjana, jer njih u razmišljanju, začas pometu i dva-tri retarda iz Pariza. A ono zapravo niđe veze, to jeste, niđe Bosne, pa šta nas boli K ko je koga ubio u dunjaluku.
Osim toga, (u vezi otomanskog carstva) država vrijedi tačno onoliko koliko i njena vlast.
Ovo kažem da bih istakao činjenicu, da nisu ni svi sultani bili isti. Nisu svi bili toliki intelektualni gorostasi, kao predmetni sultan Mehmed Fatih. Imao je sigurno više pameti i bolje vizije, nego svi evropski vladari zajedno, uključno papa.
Neke su se stvari dešavale, samo zato što je on bio vladar, a neke se nisu dešavale iz istog razloga.
- gospođa Brams
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 196 times
- Been thanked: 842 times
Re: Islamizacija u BiH i susjednim zemljama
S takvim pristupom me nećeš natjerat da pročitam ni slova.
To što si na nekoj poziciji na ovom forumu ne daje ti nikakvo pravo da se obraćaš meni na taj način.
Zar te netko duplo mlađi od tebe mora učit kulturi ophođenja
To što si na nekoj poziciji na ovom forumu ne daje ti nikakvo pravo da se obraćaš meni na taj način.
Zar te netko duplo mlađi od tebe mora učit kulturi ophođenja
somehow I manage
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Dođe mi da pobjegnem s foruma, jer mi se bljuje od tih glumatanja i izigravanja žrtve
Zar samo to od pričljive Bramsice? Ili se možda ništa ne može poreći?
De mi citiraj malo te eventualne uvrede?
Sve nešto mislim, da si ti ta koja je već poslovično militantna i sve nešto na galamu.
Konstatujem da sam napisao veličanstven post i da ti je eto, samo to preostalo.
Zar samo to od pričljive Bramsice? Ili se možda ništa ne može poreći?
De mi citiraj malo te eventualne uvrede?
Sve nešto mislim, da si ti ta koja je već poslovično militantna i sve nešto na galamu.
Konstatujem da sam napisao veličanstven post i da ti je eto, samo to preostalo.
to moze biti samo dobro za Bosnu, nikako lose. jer islamska ti je duznost braniti ognjiste svoje i sve sto uz to ide.
- Krokodil Behko
- Globalni moderator

Okvir ove zemlje je takav, da je ona sama najbitnija, a višekonfesionalna je bila i u srednjem vijeku. Kontam da neću biti dovoljno jasan, pa da ponovim malo detaljnije.Salahuddin wrote:Behko, necu da te prozivam dok nisam siguran na koji dio populacije se odnosi ovaj dio posta. Naime, onome ko je musliman (ne zelim govoriti u ime vjernika druge religije) islam MORA biti na prvom mjestu, pa onda sve ostalo. Vjerujem da je vecini Bosnjaka muslimana (vjernika), BiH odmah iza islama. Jer moras shvatiti da ne mozes biti vjernik ako ti Bog nije prvi. Sada, ja bih volio znati, da li po tvome misljenju mi kojima je Bog prvi imamo nesto manje prava na Bosnu nego oni kojima je Bosna prva iako smo se podjednako borili za nju.Bosna je najvažnija i važnija je od religije. Za opstanak iste, to bi bilo adekvatno, a svi koji misle drugačije, po mome nisu vala za života u ovoj zemlji i ja bih im savjetovao, da fino prošetaju do tih centara svojih religija, pa nek tamo žive koliko god žele. Ovdje ispadaju rušitelji, sa svojim glupim nastojanjima, da genezu ove države prikažu BAŠ u svjetlu svoje (sadašnje) religije
Kazem, zbilja ne znam na sta si ciljao. Mozda skroz fulam ali bih volio da mi ovaj dio malo pojasnis ako ti nije tesko i mrsko. Hvala.
Ko je tvoj vjerski guru trenutno? Neki šejh na kojeg se pališ?
E vidiš, ban Kulin sad kad bi ustao iz groba, bio bi mudriji od tog tvog šejha i to mnogo.
Kad se kaže "Crkva Bosanska" tu se ne misli strogo na neku religiju s utvrđenim pravilima, nego više na okvir unutar kojeg se mogu čuti razna tumačenja religije, pa tako da smo u srednjovijekovnoj Bosni, bili prilično šarenoliko društvance "heretika" sa svih strana svijeta.
Naknadno se pojavljuju franjevci, a vremenom se ovladava i istočnim regijama u kojima ima pravoslavaca ali i dalje sve ostaje isto. U ime božije vjere, tu je veliki did, da prisustvuje ovjeri neke povelje i na taj način, da joj da na važnosti.
Sve to isto i sada, samo nema tog zvaničnog okvira i te zvanične hijerarhije, a dodatno, tu je islam. Zamisli da postoji neko interkonfesionalno vijeće u BiH, kojem se svi povinuju. I reis i kardinal i svi ostali. Zamisli da oni odlučuju o svim pitanjima svih vjera.
Jesi li zamislio? E sad zamisli da su te vjere dobile od tog vijeća naređenje "Ima Bosna da se poštuje i kapak!" Ha? Reko neki bin Abdul, nešto nam poručio?
Ma ko ga jebe, on nije odavde. Sve vjerske odluke, donose se u Bosni i nema uticaja iz ostalih centara.
Šta je tu čudno? Jel imaš kur'an? Imaš? Koji će ti klinac strani uticaji?
Tvoje je da se bogu moliš i da pogineš za Bosnu i to je to. A treba da pogineš, kad ti se iz Bosne naredi, a ne iz neke tamo stote zemlje.
I to ti je osmislio ban Kulin., Heeej, pa on je to UPRAVO ZBOG TOGA i osmislio.
Šipak bato, ti meni u moju zemlju da šalješ svoju ulemu/svećenike, pa da mi vodu mutiš, kobajagi u ime prave vjere, a da ti je da vladaš mojom zemljom.
Svjedočimo povjeisnom sukobu muslimana i Bošnjaka. 
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima
cini ti se. isto mi zborimo u biti. samo sto ti to ne vidis.
-
posmatrac
- Inventar foruma

- Been thanked: 1 time
U vrijeme dolaska Osmanlija na prostore Bih, u njoj je zivjelo oko 80% katolika Bosanskih, 9% Bosansih jeretika, Bogumila, pripadnika Crkve Bosanske koja nije priznavala uticaj ni Rima ni Konstantinopola, te 5% pravoslavaca koji su zivjeli u dolini Drine.Krokodil Behko wrote:Prije nekoliko dana, dotakli ste se te teme na nekoj historijskoj temi. Pogledao sam neku našu staru temu o osmanskom carstvu i došao do zaključka, da se ništa na njoj ne odnosi na ovaj proces, bar ne suštinski i odlučio pokrenuti novu temu.
Odmah na početku da kažem, uobičajena floskula koja se da pročitati na nekim ekstremnim forumima "Prodao vjeru za večeru", klasična je izmišljotina s ciljem omalovažavanja odabira vjere u nekim turbulentnim vremenima a o samim motivima da i ne govorim.
Uopće mi nije teško dokazati da u momenta napada Osmanlija na relaciju Visoko-Bobovac, narod nije imao ama baš nikakvu vjeru. Slijedi kratak citat iz biografije pretposljednjeg kralja Bosne Stjepana Tomaša Ostojića Kotromanića.
Ukratko, on je protjerao poglavarstvo Crkve bosanske koju je slijedio najveći dio bosanskog puka, da bi se dodvorio Mađarima, ne bi li nekim čudom, pomogli u odbrani protiv nadirućih Osmanlija. Protjerao ih je u Hercegovinu jer je Stjepan Vukčić Kosača, bio zadrti sljedbenik te vjere sve do svoje smrti.Stjepan Tomaš se 1449. godine, pred osmnanskim nadiranjem u Bosnu, vezuje uz Ugarsku i pristaje na odlučniji progon Crkve bosanske.[1] Kralj Stjepan Tomaš umire 10. jula 1461. godine pod nerazjašnjenim okolnostima . Nakon njegove smrti, na bosansko prijestolje dolazi Stjepan Tomašević , Tomašev sin iz prvog braka s Vojačom , koji naslijeđuje teško stanje u zemlji i već u prvom mjesecu svoje vladavine priznaje Katarinu kraljicom i majkom i ona i dalje sa svojom djecom živi na kraljevskom dvoru u Kraljevoj Sutjesci i Bobovcu.
Kratak citat iz Kosačine povelje:
I na toj postavismo svjedoke i sreditelje vjere naše : Djeda Bosanskoga i š njim 12 poglavitijeh krstijan i 12 našijeh plemenitijeh vlastela - ako mi svrši Knez Vladislav više rečene objete za moga života,ugoctvom i pravijem posluhom...kakono sin svome roditelju.
Bio je ovo kratak prikaz stanja u Bosanskom kraljevstvu pred odlučujući napad Osmanlija i već tu, vidi se ono što sam rekao. Teza o promjeni vjere preko noći, u startu pada u vodu.
Ukoliko ima interesenata za diskusiju i raznih upita, tu smo i tema i ja
Zasto toliki broj katolika?
ZAto sto je Vatikan godinama pokatolicavao stanovnistvo, tj pokatolicavao je Bosansku vlastelu, kojoj je nudio odbranu Bosne u odnosu na nalete Ugarskih vladara, Bele 2 i ostalih.
Ne treba biti posebno nacitan, pa shvatiti da se istorija ponavlja, te da su upravo uvijek politicki faktori kroz istoriju (ne samo u Bosni) uvijek bili presudni i pri samom prihvatanju religij, na prostoru citave planete, ne samo u Bosni.
Npr danas je u juznoj Americi katolicanstvo oficijelna religija, upravo zbog cinjenice da su tamo takodjer Spanski i Portugalski okupatori logicno uz sugestije Vatikana pokrstavali domace domorodacko stanovnistvo.
U Bosni se ne radi samo o promjeni vjerskog identiteta, nego sto je jos gore i nacionalnog, pa je sama promjena "vjere" znacila i da neko sebi otvara put da napreduje u politickom zivotu, tj na hijerarhijskoj ljestvici(Mehmed PAsa Sokolovic je npr pravoslavac iz Rudog, kao i brat mu Ferhat Pasa, njih su Turci kao djecake prisilno oteli, tkz "Danak u Krvi"), ali i da bi se izbjeglo placanje i drugih vidova poreza, posto je prihvatanje "nove" vjere nudilo zastitu od mnogih nepravednih "zuluma" koje su u tom vremenu cinili Turci.
Pa je promjena vjere znacila i apsolutnu lojalnost(sto je najgore cak i onu duhovnu) Turcima, i svjest o drzavi Bosni kod onih koji su se "prodali" Turcima, sve do pojave Gradascevica, tj 19 vijeka, nije postojala, mislili ljudi da ce Turco vjecno da ostanu na ovim prostorima, sto i nije cudno imajuci u vidu da su vladali tokoli dugo.
Zato ni Josip Broz Tito u ZAvnoBihu 1943 g, kada je Bosni vratio 800 godisnju drzavnost, nije imao osnove da Bosanskim muslimanima da nacionalni identitet koji se veze za ime drzave u kojoj zive (sto bi bilo logicno), jer su ga se Bosanci muslimani(danasnji Bosnjaci) sami odrekli, bas kao sto si u u 2 svjetskom ratu u najvecem broju isli u Ustase, te su podrzavali fasisticku PAvelicevu vlast, jacali ovdje NDH(koja je Bosnu vidjela u svojim granicama), pa su opet pokazali da je licni materijalni interes vazniji od bilo kakvog patriotskog osjecaja prema drzavi u kojoj su rodjeni.
Logicno je da je vecina Bosanskog krscanskog stanovnistva pri naletima Turaka na pocetku bila radije i za Madjare kao krscane, nego za Osmanlije,a li su kasnije sukladno Turskim beneficijama i povlasticama mijenjali stavove.
- Mutevelija
- Selonačelnik

- Has thanked: 1643 times
- Been thanked: 3079 times
Ugari su nekoliko puta napadali Sjevernu Bosnu i pohodili križarske ratove u 12 vijeku.
Posmatraču mog posta.
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.

https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820
Jednaki smo mi skoro oba.
Ja sam juče bio takav
Ti ćeš sutra biti ovakav.
https://bosanski-forum.com/viewtopic.php?t=411&start=4820