Ledena wrote: 12 Aug 2024, 12:15
Morgen wrote: 12 Aug 2024, 12:06
Ne postoje savrseni roditelji…
Naravno kad se procita ono sta si napisala, ljudi u šoku jer stvaraju neki film u glavi a režiser je Quentin tarantino
Al ako smem da ti dam savet…
Kad imas tu agresiju u sebi, znaci da vise ne znas sta ces sa sobom, najverovatnije ti nisi zadovoljna sobom trenutno..znaci, pobrini se prvo o sebi, nadji svoj neki mir. Kad to sve bude kako treba i po planu, uravnotezit ce sw i ta situacija.
Pa nisam zadovoljna, ja sam trenutno i otac i mama.
Ovaj veci je pred pubertetom, i nije lako djetetu bez oca. Ja se divim zenama koje su same odgojile djecu.
Nadam se da me vise nece dovesti u tu situaciju.
On je pametan, u skoli odlican, al ima dozu bezobrazluka.
Mozda je problem sto mu se dalo sve u zivotu pa sad ga neka sila uzela.
pa on sad ulazi u fazu buntovnistva i neposlusnosti, to rade sva djeca tog uzrasta, sve pubertetlije i tinejdzeri na svijetu - i kod svakog roditelja tog uzrasta je tako. to je prva utjeha.
drugi je prijedlog: je li ti radi ijedna metoda kazne? ono sto vidim je da se uglavnom oduzme telefon na nekoliko sati, jer to je danas neka bitna stvar djeci. ako ti kaze, uzmi, svejedno mi je - onda kazes vazi, pocet cemo sutra. (ne mora telefon, nadji nesto zbog cega mu nece biti svejedno). trebas biti dosljedna i hladna ko spricer. a prije nego sto ga kaznis za to ponasanje, trebala bi mu objasniti da je to kriminalno djelo sto radi.
i jednostavno, probas da ne gledas sta to sad sve znaci, nesto dugorocno ovo ono, neki smak svijeta - nego kao borbu svakodnevnu po par sati u danu... dok ne promijeni ponasanje. ali ne smijes odustati i moras se kontrolisati, da se ne nadjacavate i ne svadjate, to je jako vazno - on ne smije imati osjecaj da ste ravnopravni. ti si roditelj, imas kontrolu. ne daj da te uvuce u raspravu, onda se izgubi kontrola i onda uradis to sto ne trebas. a on opet nije shvatio nista. ne mozes ga prebijati dok ne prestane to raditi. a ne mozes ni ignorisati, kao neka vandalise po tudjim autima, proci ce ga.
mogu da zamislim kako je tesko odgajati i malo i veliko dijete sama, dok i tebi treba podrska - posmatraj to kao posao, dok ne prodju ove faze.