Ledena wrote: 12 Aug 2024, 11:56
Mislim na to prijatelj djetetu u smislu da mi moze sve reci, sta god da se desi lose hocu da znam, pa ako se moze rijesit, rijesit cemo.
Ja svojim roditeljima nikad nisam nista mogla reci jer se odma naljute.
I dan danas ne zelim da pricam sa mamom o nekim stvarima ko zena sa zenom.
Ne zelim takav odnos sa djecom.
To sto sam ga istukla sa dobrim razlogom ne znaci da sam nemajka.
Mozda sam bolja mama od ovih savrsenih.
kakva crna savrsenost, gdje to ima? osim u lazima..
vecina stvari pocinje skroz rano, recimo dijete sa 2 godine je vec svjesno licne individuanosti, zato i ona faza sa NE!

sto bi znacilo da dosta stvari djete vec jako rano nauci, ne nuzno samo ono sto mu svjesno pokazujemo. ono uci iz naseg odnosa prema ljudima, prema stvarima, zivotinjama. kako se oglasavamo dok pricamo sa nekim na telefonu, na kafi. dok ono sjedi negdje u cosku i igra se. djeca sve upijaju. svaki otrov i svaku ljubav. na osnovu svih tih iskustava dijete razvija svoju licnost. negdje do adolescentnog doba, dijete prvenstveno uzima resurse iz najblizeg okruzenja. inace to budu majka i otac. znaci odnos roditelja prema djetetu i njihov odnos jedno prema drugom je od krucijalne vaznosti. naravno i ponasanje roditelja prema eksternom svijetu.
nekako oko puberteta, djeciji fokus i resursa nisu interni, nego eksterni. sto bi znacilo, da npr. musko dijete u adolescentnom stanju vise ne uzima prvenstveno u obzir misljenje oca, majke, ono se fokusira eksterno. ako je imalo dobre resurse kod kuce, do tog doba, onda ce izabrati slicne eksterne mentore za buduce razvijanje. mozda neki dobar prijatelj oca, rodjak ili nastavnik, profesor itd.. ukoliko su te interne resurse nedostajale, iskustvo pokazuje da ce to dijete resurse traziti u drugom svijetu. u svijetu koje ono smatra jakim, sa svim nedostacima koji su nakon tih iskustava neminovna. sa tim bi se dalo odgovoriti pitanje, zasto puno djecaka sa nasih prostora trazi resursu u nekim "zajebanim momcima" koji voze opasna kola, definisu se kroz lak novac i zude za trebama iz bubinih pjesama. naravno da i ovdje iznimke potvrdjuju pravilo.