Hidžab, nikab, burka

Islam, Budizam, Kršćanstvo, hodže, popovi....
Nora Ibsenova
Čovječje vrste kći
Čovječje vrste kći
Has thanked: 2681 times
Been thanked: 4718 times
Status: Offline

Re: Hidžab, nikab, burka

Post by Nora Ibsenova »

Morgen wrote: 13 Aug 2024, 09:13
Maja wrote: 14 Jul 2010, 11:06

šta osjetite kad vidite na ulici pokrivenu ženu
mislite li da one to nose svojom voljom ili su prisiljeno od strane muža, oca

mislite li da svako ima pravo da nosi šta hoće ili ste za to da im se zabrani da se pojavljuju na ulici u ovim nošnjama. mislite li da žena s burkom koja radi u javnim ustanovama utiče negativno na ljude npr ostavlja djeci traume
Burka treba da se zabrani.
Ja ne mogu da verujem da postoji i jedna osoba na svetu koja to podrzava.

Sve ostalo je licna stvar. Ne razumem sto bi nekome smetao stil oblacenja.
Ne razumijes zasto bi nekom smetao still oblacenja, ali treba jedan still da se zabrani😂

A gdje povlacimo crtu dokle je licna stvar a odakle prestane bit 😂
Muškarci u najboljim godinama trebaju imati nekog koga će ludo voljeti. Evo naprimjer, mene.
Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma
Has thanked: 30431 times
Been thanked: 28135 times

Post by Morgen »

Nora Ibsenova wrote: 13 Aug 2024, 13:56

Ne razumijes zasto bi nekom smetao still oblacenja, ali treba jedan still da se zabrani😂

Burka nije stil. Burka je zatvor.
Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4088 times
Been thanked: 3755 times

Post by Naseef Mushroom »

Morgen wrote: 13 Aug 2024, 14:32
Nora Ibsenova wrote: 13 Aug 2024, 13:56

To ono kao kod feministkinja “Borimo se da žene imaju prava, da budu i ponašaju se kako žele, ne mogu shvatiti zašto bi nekome moglo smetati da žene žive kako one to hoće, to treba da bude lična stvar svake žene kako želi živjeti” a kada se odluči da bude domaćica, onda ide e ne može to tako, to je zatvor :oo

Image
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma

Post by Morgen »

Naseef Mushroom wrote: 13 Aug 2024, 14:40
Morgen wrote: 13 Aug 2024, 14:32

To ono kao kod feministkinja “Borimo se da žene imaju prava, da budu i ponašaju se kako žele, ne mogu shvatiti zašto bi nekome moglo smetati da žene žive kako one to hoće, to treba da bude lična stvar svake žene kako želi živjeti” a kada se odluči da bude domaćica, onda ide e ne može to tako, to je zatvor :oo

Image
Naravno da jeste.
Sve cu povuci kad vidim jednog muskarca da se tako obuce. Javno.
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:
Has thanked: 22235 times
Been thanked: 20323 times
Status: Online

Post by Masamune »

Sve je to stil oblačenja - čak i ono što je propraćeno nekim uvjerenjima.

Treba poštovati iako ja lično nisam ni za nikab ni za burku. U konačnici, smatram da nije humano da se ijedna žena pokriva do te mjere.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
Morgen
Zvezda foruma
Zvezda foruma

Post by Morgen »

A sto se ne bi ti muskarci kretali
Podzemno, tako da sunca ne vide i sve te zene mogu da se krecu slobodno i bez straha
Jer su ocigledno muskarci najvece zveri ove planete

Kakav shit
Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 3746 times
Been thanked: 1493 times

Post by Quds »

Maja wrote: 14 Jul 2010, 11:06

šta osjetite kad vidite na ulici pokrivenu ženu
mislite li da one to nose svojom voljom ili su prisiljeno od strane muža, oca

mislite li da svako ima pravo da nosi šta hoće ili ste za to da im se zabrani da se pojavljuju na ulici u ovim nošnjama. mislite li da žena s burkom koja radi u javnim ustanovama utiče negativno na ljude npr ostavlja djeci traume

Mi ne možemo znati da li je to nečiji izbor (a po onome što sam do sada naučio, nisam čuo ni za jedan slučaj gdje je to bila prisila - bar na našim prostorima). Stvarno ne vidim razlog zašto bi to trebalo zabraniti. Kada feministkinje krenu da se "bore" za žene, nikada nisam čuo da pominju Fans Only ili slične stvari, gdje se žena dobrovoljno srozava na nivo kremenadle u mesnici. Ako liberali žele da zaista implementiramo ono, "Live and let live", onda ne smije biti selektivnosti.

Islamski gledano, većina učenjaka burku smatra neobaveznom (ja lično prihvatam i dijelim to mišljenje). Ipak, ne vidim razloga zašto bi to trebalo zabraniti. Meni je, recimo, veći problem kada me država tjera da stavim pojas dok vozim auto. Ja sam punoljetan, ničim ne ugrožavam drugoga ako se ja ne vežem. Ali, mi o tome niti razmišljamo, samo zato što dolaze od strane onih, čije odluke se ne dovode u pitanje.
Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Quds »

Morgen wrote: 13 Aug 2024, 14:54 A sto se ne bi ti muskarci kretali
Podzemno, tako da sunca ne vide i sve te zene mogu da se krecu slobodno i bez straha
Jer su ocigledno muskarci najvece zveri ove planete

Kakav shit
I muškarcima je zabranjeno da "bulje" u žene. Eh, sad... Problem je, kako se čini, da se žene koje praktikuju islam, bolje drže propisa od muškaraca (bar kada govorimoo ovome).
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune »

Quds wrote: 13 Aug 2024, 14:58

Mi ne možemo znati da li je to nečiji izbor (a po onome što sam do sada naučio, nisam čuo ni za jedan slučaj gdje je to bila prisila - bar na našim prostorima). Stvarno ne vidim razlog zašto bi to trebalo zabraniti. Kada feministkinje krenu da se "bore" za žene, nikada nisam čuo da pominju Fans Only ili slične stvari, gdje se žena dobrovoljno srozava na nivo kremenadle u mesnici. Ako liberali žele da zaista implementiramo ono, "Live and let live", onda ne smije biti selektivnosti.

Islamski gledano, većina učenjaka burku smatra neobaveznom (ja lično prihvatam i dijelim to mišljenje). Ipak, ne vidim razloga zašto bi to trebalo zabraniti. Meni je, recimo, veći problem kada me država tjera da stavim pojas dok vozim auto. Ja sam punoljetan, ničim ne ugrožavam drugoga ako se ja ne vežem. Ali, mi o tome niti razmišljamo, samo zato što dolaze od strane onih, čije odluke se ne dovode u pitanje.
To je predmet diskusija unutar feminističkih krugova. Za neke je to skoro pa ravno prostituciji i žestoko osuđuju, a za druge je slobodni izbor i da žene imaju moć odlučivanja ako se žele time baviti. Moraju se prvo same dogovoriti šta im znači Only Fans.
People struggle with accepting reality primarily because it can be painful, anxiety-inducing, and may challenge their deeply held beliefs, comfort zones, or sense of self. This resistance is a natural psychological response, but it can hinder personal growth and problem-solving. Ultimately, while rejecting reality can offer temporary relief, accepting things as they are is crucial for processing emotions, personal growth, and making effective, realistic choices to move forward.
bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma
Has thanked: 225 times
Been thanked: 359 times

Post by bosnjakinja »

Image

Ja sve manje propisno pokrivenih vidjam a sve vise ovakvih u Bosni

Moja neka teorija i objansjenje je da su se mnoge zaletile tamo nekad dok to bio hit,pokrile se, pa se kasnije pokajale.

Ne znam kako inace pbjasnit, jer ovo hidzab nije.Moja rodica je medresu upisala i isla kad zavrsila nije nastavila hidzab nosit upravo radi toga sto nije htjela da se za 5 godina pokaje
Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Quds »

Masamune wrote: 13 Aug 2024, 15:08
Quds wrote: 13 Aug 2024, 14:58

To je predmet diskusija unutar feminističkih krugova. Za neke je to skoro pa ravno prostituciji i žestoko osuđuju, a za druge je slobodni izbor i da žene imaju moć odlučivanja ako se žele time baviti. Moraju se prvo same dogovoriti šta im znači Only Fans.
Ma to je samo jedan primjer (mozda nisam izabrao najbolji), ima toga bruka.
Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Quds »

bosnjakinja wrote: 13 Aug 2024, 15:10 Image

Ja sve manje propisno pokrivenih vidjam a sve vise ovakvih u Bosni

Moja neka teorija i objansjenje je da su se mnoge zaletile tamo nekad dok to bio hit,pokrile se, pa se kasnije pokajale.

Ne znam kako inace pbjasnit, jer ovo hidzab nije.Moja rodica je medresu upisala i isla kad zavrsila nije nastavila hidzab nosit upravo radi toga sto nije htjela da se za 5 godina pokaje
Ona ako misli da će se pokajati, samo govori da već sada ona nema to ubjeđenje.
bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by bosnjakinja »

Ona influencerica je pocela ovako

Image

Image

A ovako zavrsila:

Image

Jarane ovo je skrnavljenje hidzaba per exelans, za ovo vrijedi fetvu izdat😂🤦‍♂️🤦‍♂️
Quds
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Quds »

bosnjakinja wrote: 13 Aug 2024, 15:16 Ona influencerica je pocela ovako

Image

Image

A ovako zavrsila:

Image

Jarane ovo je skrnavljenje hidzaba per exelans, za ovo vrijedi fetvu izdat😂🤦‍♂️🤦‍♂️
Nije potrebna fetva za to. Ženi je grijeh da ne nosi hidžab. Sad, zašto bi se njoj pripisivalo nešto gore, od žene koja ga nikad nije nosila i ne nosi ni danas?
bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by bosnjakinja »

Quds wrote: 13 Aug 2024, 15:20

Image

Image

A ovako zavrsila:

Image

Nije potrebna fetva za to. Ženi je grijeh da ne nosi hidžab. Sad, zašto bi se njoj pripisivalo nešto gore, od žene koja ga nikad nije nosila i ne nosi ni danas?
Zato jer skrnavi vjeru mi obicne ne nosimo i ciste smo od toga a ona se vodi da nosi a ovaj primjer pokazuje, znaci zagadjuje vjeru iznutra

Evo je na filn festivalu

Image
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9744 times
Been thanked: 11481 times

Post by Krokodil Behko »

Quds wrote: 13 Aug 2024, 15:20

Image

Image

A ovako zavrsila:

Image

Biće najbolje da odustaneš, ne razumiješ se dovoljno kao tvoja sagovornica :hihi
ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 51615 times
Been thanked: 9165 times

Post by ElTriconi »

Image

Image

A ovako zavrsila:

Image

Sta si ti uradila za islam a tako vices? Ne placas IZ a napadas islam 🤔

Kad si vidila mene da nesta vicem protiv bosanskih muslimana a redovan sam kod placanja svih clanarina, zekjata, sadaka i cega sve ne 🤔
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊
ElTriconi
Đulaga
Đulaga
Mood:
Has thanked: 51615 times
Been thanked: 9165 times

Post by ElTriconi »

Nemre tako, plati pa klati 😂
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio 🤗😊
Masamune
DeLorean
DeLorean
Mood:

Post by Masamune »

Et neko i triconija da iznervira

jel ovo moguće
bosnjakinja
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by bosnjakinja »

ElTriconi wrote: 13 Aug 2024, 15:49

Image

Image

A ovako zavrsila:

Image

Sta si ti uradila za islam a tako vices? Ne placas IZ a napadas islam 🤔

Kad si vidila mene da nesta vicem protiv bosanskih muslimana a redovan sam kod placanja svih clanarina, zekjata, sadaka i cega sve ne 🤔
Zekjat sam platila ove godine u islamic relief

Sta hosh? Tvrdis da sam rasist a placam brown muslimanima 😎
Locked

Return to “Religija”