RS - all about

Politička dešavanja i aktuelnosti u Bosni i Hercegovini.

Moderators: Krokodil Behko, Duminjo

laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Za Srpsku i srpski narod ne postoji praznik 1. mart

03 Mar 2015, 12:10

..oš reć nazavisna ali okupirana od jna..ok... :hm
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

04 Mar 2015, 10:41

@Salahuddin, probat ću ti ja malo svojim riječima dočarati: recimo da se sad desi da Srbi u Hrvatskoj dobiju jedan dio Hrvatske a za primjer uzmemo Kninsku Krajinu.
Ono što se u BiH zove RS, nek to u Hrvatskoj bude Kninska Krajina i sad ta Kninska Krajina nema ništa sa Zagrebom ni Hrvatskim Saborom nego oni lijepo imaju svoj Ustav, svoju vladu,svoj parlament, svoju himnu,svoje zastave koje viore na njihovim institucijama, svoju policiju, svoje ministre koji vode taj dio Hrvatske i od tog trenutka Hrvatska više nije ono što je do tad bila.
Jel tako ili nije?
Ili ti gledaš državu samo geografski?
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

mrki62
Inventar foruma
Inventar foruma

05 Mar 2015, 08:53

Salahuddin wrote:
Tako kako si opisao, bilo bi puno drugacije nego sto je bilo ali opet ne drzava jer se nalazi u Hrvatskoj (po tvom primjeru Kninske krajine). Medjutim, nije tacno da oni nemaju ama bas nista sa Sarajevom. Postoji Predsjednistvo, drzavni ustav, vanjske granice, postoje samo jedne oruzane snage, samo BiH ima ambasade, nikako i RS, svako iz Federacije moze da odluci da zivi u RS kada god hoce ili obratno, mozes da ims nekretnine tmo na koje ne placas porez kao stranac, na liniji razgranicenja entiteta ne smiju biti nikakvi punktovi i sl...Mrki, lista je predugacka.

RS nije drzava vec jedan BiH entitet. Ti ovdje govoris kako se tebe ne voli samo zato sto imas drugo misljenje itd... to nije tacno. Evo ja te ne mrzim ali ovo sto pises nema veze sa vezom. BiH je jedina drzava sa takvim uredjenjem na Balkanu, znaci imamo nakaradan ustav ali to ne mijenja cinjenicu da entiteti nisu drzave niti u ustavu ima klauzula kojom bi se jednom entitetu omogucilo odcjepljenje od BiH. Ako je RS drzava kao sto ti tvrdis, ti znas da bi oni svi htjeli nezavisnost, pa zasto je onda ne ostvare? Zato sto ne mogu jer je to BiH a ne Dodikovo privatno imanje.
Da RS se zbog tebe i sličnih zove ENTITET a taj entitet nema drugog značenja sem država u državi a sama riječ entitet se ne koristi nigdje više na kugli zemaljskoj - ispravi me ako griješim.
Entitet je država u državi, kao što je Slovenija ili Hrvatska država u državi al u ovom slučaju je ta država EU.
I Slovenija ili Hrvatska mnoge stvari ne mogu bez Bruslja al to još ne znači da nisu samostalne, to isto značenje ima RS.
Ti kad pominješ predsjedništvo i ustav BiH pa de ovdje javno napiši istinsko postojanje tog predsjedništva i ustava al na način kako je predsjedništvo bilo kada nešto zabranilo Dodiku ili Dodik sve radi u skladu sa ustavom BiH. Može li?
BiH je do Dejtona postojala sa dvije jedinice; dakle, iz Bosne i Hercegovine a sad je iz tri, pazi - tri ; RS; Federacija i Distrikt Brčko.
Imaš prijatelje na FB?
Lokacija im je,........... Republika Srpska, Federacija pa tek onda BiH.
Zamisli, preživio si ratne strahote i to jedva, silovali su ti najdraže, mnoge masakrirali i ti si nekim čudom ostao živ i nisi otišao nigdje, ostao si na svojoj rodnoj grudi i danas ti lijepo piše Republika Srpska i to još treba biti normalno, nije za osudu, treba i proslaviti postojanje 1 marta koji asocira na jednu državu koje nama više onakva kakva je bila i o kojoj mnogi sanjaju.
Najzaslužniji za slobodu naše zemlje su danas bez posla, gladni i žedni!
https://www.youtube.com/watch?v=vG8cSBpqHSM :pusi

greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6703 times

05 Mar 2015, 10:38

mrki62 wrote:
greeneyes wrote:
BiH je nezavisna država, još od 1992 god., istina, više nije republika, ali nije ni prestala postojati po tvom suludom mišljenju, BiH je bila i biće uvijek tu, Dejtonski sporazum kao sporazum(a ne pandan republikama i sl. HAHA) je morao zarad mira uspostaviti to što je uspostavio, istina nije to dobro niti pravedno odradjeno, al' eto, malo je šta pravedno kad je u pitanju BiH. Niko nije ni sporio da je ovaj Dejtonski sporazum veoma nakaradan, al' Dejtonskim sporazumom država BiH nije zbrisana s lica zemlje, niti je ovo nova BiH, novo/drugačije uredjenje-DA, nova država-NE. A sad bi bilo fino da nam sa zakašnjenjem čestitaš Dan Nezavisnosti Bosne i Hercegovine. :kafa

Gluposti, dakako.
Bila je BiH nezavisna sve do Dejtonskog sporazuma o tome ja zborim al teško ti je prihvatiti.
Čitaj ovo ;

Bosna i Hercegovina se nalazi pod svojevrsnim međunarodnim protektoratom, gdje vlast drži kancelarija OHR-a (tzv. Ured Visokog predstavnika).

Toliko o nezavisnosti.

Dejtonski sporazum je oduzeo nezavisnost i međunarodni protektorat određuje šta i kako.
Znate jaukati kako SIPA hapsi vehabije a ne i Č e t n i ke i to jasno govori kako taj isti protektorat naređuje ko da se hapsi a ko ne a ne vlast BiH za koju ti misliš da postoji.
21. novembra 1995 je ta BiH za koju misliš da postoji je prestala postojati i u Dejtonskoj BiH nema onoga o čemu ti maštaš.
Imaš Dodika u RS i on provodi prosrpsku politiku u RS a ne probosansku i u RS ta tvoja BiH ne postoji - sem na papiru.
Kao što na papiru Izetbegovići nisu bogati a stvarnost je nešto drugo.
To su za tebe gluposti.

PS čestitam vam nezavisnu BiH koja uistinu postoji i kojom se očito dičite jer nemate druge a pogotovo one od 1992.
BiH je zavisna evo već dvadeset i treća godina, inšala.
Doduše baš je čudno što je jedna ovakva svjetska i evropska velesila koja nije vidjela rata pod okriljem OHR-a. Baš čudno. Shvati da BiH nije, niti će vjerovatno u bližoj budućnosti biti nezavisna država kao npr. Norveška, Danska itd. Nije svačija nezavisnost ista, ista zavisi do same države i njenog stanja, naše je uslijed rata i velikog lopovluka i nemarnosti vlastodržećih tu gdje jeste-zavisno nezavisna.

Ne, svi smo mi svjesni stanja u RS i šta rade Dodik i kompanija. I ne bi trebalo da ti ili tebi slični govorite kako mi Bosanci/Bošnjaci kočimo kad je u pitanju zajednički život svih nas u BiH, već recite onako kako jeste. A što se tiče gluposti, gluposti su to da je ovo neka dejtonska BiH, ja ne vidjeh nigdje, što u domaćoj javnosti, što u evropskoj, svjetskoj da piše Dejtonska BiH. Da je Dejtonski sporazum nakaradan-jeste, al' da je taj isti po tebi pandan republici i uzrok što BiH nije nezavisna država-to je glupost. Eto toliko od mene na ovoj temi, svejedno sam unaprijed znao da će priča s tobom u bilo kom političkom smislu otići do Daytona, doduše malo si spominjao IzetbegovićE.

Eh ovako može. Hvala Mrki brate. :ruke
Samo sabura

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3867 times
Been thanked: 2908 times

Re: RS - all about

26 Mar 2015, 18:53

Ovako mi postujemo velike sinove zemlje BH....
Dal slutimo,kakva nas buducnost ceka....

Image
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14 times
Been thanked: 2 times

26 Mar 2015, 19:01

Pasaga wrote:Ovako mi postujemo velike sinove zemlje BH....

Image
Znaš li ti da je Branko bio četnik? Kad je provaljen skočio sa savskog mosta i to ne u vodu, nego na beton,ukraj.
Čovjek i magarac znaju više nego sam čovjek.

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3867 times
Been thanked: 2908 times

26 Mar 2015, 19:02

KOMESAR wrote:

Image
Znaš li ti da je Branko bio četnik? Kad je provaljen skočio sa savskog mosta i to ne u vodu, nego na beton,ukraj.

:sok ...Nisam znao...... :help
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

26 Mar 2015, 20:49

KOMESAR wrote:

Image

sram te bilo :djed

svo vrjeme u narodnooslobodilačkom pokretu :djed

a to što je umeo da kaže kasnije o nekim pojavama koje ne odgovaraju titoistima je odma četnik?

da samo se trebalo žmurjet na sve što titoisti rade... promjene ustava 1974, i razna sranja jer su bile dorbe stvari...

čak i ovom čovjeku laprdate besmislice...

nije skočio pored no u savu
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”

drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

26 Mar 2015, 20:51

u nesmirenom ratniku kritički posmatra ulogu srpske vojske u I sv ratu.. ima tu još nekih djela dje realno govori.. nijesu ga samo jeretičke priče koštale...

kad bi ti išta znao o njemu, osim priče dinastije izetbegović i tralalala o svakom srbinu... trucaš...
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”

Terasa svjesti
Inventar foruma
Inventar foruma

26 Mar 2015, 20:53

Čini mi se da kuća od Branka Ćopića pripada Federalom djelu . Tko je čitao Brankovo djelo Prolom bit će mu jasno da čovjek nije bio veliko Srbin i nacionalista .

Uzgred pojedinim bih predložio da za početak pročitaju Magareće godine .
Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti.
(Michael de Montaigne).

drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

26 Mar 2015, 21:00

svaka na mjestu :djed

treba pročitati pa onda reći nešto, a ne za ovakve čestite i dobre duše tako lako prljati njihovo ime...

čitanje je majka :djed

drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

26 Mar 2015, 22:01

da nije, ali u neku ruku jes, sin je bosne takodje... odande je... a onda ona provokacija na ovog dobrog covjeka i laz pa malo odoh s teme...

no vrcemo se

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

26 Mar 2015, 22:23

Naravno da je bio kukavica? Nije skočio u Savu nego na beton.

p.s.
Misliš da je meni bilo drago kad se pročulo ono o četnicima? Ta, ja ne da sam pročitao sva njegova djela nego sam ih i živio.

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

26 Mar 2015, 22:24

Salahuddin wrote:Copic apsolutno nije bio cetnik niti im je bio naklonjen. Njegova biografija je svjedocansvo tome.

P.S.

Nije Copic tema.
Mlad si ti za diskusiju o Ćopiću?

p.s.
Daj biografiju od 1941- 1943. godine?

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9312 times
Been thanked: 11072 times

26 Mar 2015, 23:03

drugrankovic wrote:svaka na mjestu :djed

treba pročitati pa onda reći nešto, a ne za ovakve čestite i dobre duše tako lako prljati njihovo ime...

čitanje je majka :djed

Naravno, a bio je i protiv Rankovića, ne brini ti ništa.
Skočio je kad je doznao da je izginulo svega 1000 njemačkih vojnika, do dolaska crvene armije u jesen 1944. godine.
Nema njegovo samoubistvo nikakve veze sa ustavom iz 1974. bolan.

drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

27 Mar 2015, 05:54

nema, to sam onako...

to sa njemcima, nije no aj necemo...

a sto se rankovica tice pun si propagande, uostalom sve govori, čim je drug leka smenjen krenulo je sa separatizmom jakim na kosovu, i hrvatsko proleće i promjene ustava...

vrćem se na temu...

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

27 Mar 2015, 15:20

RS je zločinačka tvorevina nastala na genocidu.

p.s.
Branko Ćopić je bio član SANU koja je napravila genocidni plan.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

27 Mar 2015, 16:19

KOMESAR wrote:RS je zločinačka tvorevina nastala na genocidu.

p.s.

Jeste, ali je skočio nekoliko godina prije. Mislim da si ovaj put na pogrešnom tragu.

KOMESAR
Forum [Bot]
Forum [Bot]

27 Mar 2015, 19:07

Krokodil Behko wrote:
KOMESAR wrote:RS je zločinačka tvorevina nastala na genocidu.

p.s.

Jeste, ali je skočio nekoliko godina prije. Mislim da si ovaj put na pogrešnom tragu.
Pa i nije baš?

SANU

Jedan od najvažnijih zadataka SANU-a je bio oživjeti "četničku uspomenu".Četnici su za Titov socijalistički režim bili izdajnici države za vrijeme Drugog svjetskog rata te saradnici sa nacistima.'80-ih godina,srpski nacionalisti su se usprotivili takvom tumačenju i počeli da govore o četničkom pokretu kao "herojskom".Godine 1985.Dobrica Ćosić,jedan od glavnih članova SANU-a,izdao je roman u kome je glavnog četničkog ideologa Dragišu Vasića opisao kao heroja.
Iste godine srpski historičar Veselin Đuretić izdao je knjigu prepunu priča o četnicima koju je SANU predstavila kao veliki uspjeh.
Osokoljeni,već u januaru organizuju potpisivanje Deklaracije o genocidu nad Srbima i "albanskim napadima" na Kosovu.Deklaraciju je potpisalo oko 200 pisaca i univerzitetskih profesora.U njoj se je istakao kompleks ugroženosti Srba o kom sam već pisao.
Iste godine je odštampan Memorandum.Memorandum je takođe djelo SANU-a i na njemu je najviše radio Dobrica Ćosić.
U Memorandumu je pisalo da je Titov cilj bio slabljenje Srbije,također su ponavljane iste pretenzije i osude o Kosovu.Još se spominje da su Srbi izvan Srbije,u Hrvatskoj i BiH, pa čak i u Crnoj Gori podložni "nasilnoj asimilaciji",da na tim prostorima nema mogućnosti za razvoj srpskog jezika i kulture.Najvažnija tačka je da "sav srpski" narod, na prostorima Jugoslavije, mora da oformi jedan entitet i da svi Srbi, pa makar i nasilno,moraju se integrisati.Stvaranje jednog entiteta i srpsko "integrisanje" značilo je svaranje Dražine "velike Srbije", i to "homogene".Ustvari,bilo je to izlaganje četničke ideologije diplomatskim jezikom.
Postojala je jedna bitna razlika između četničkog pokreta iz Drugog svjetskog rata i SANU-a iz '80-ih godina.Dražini četnici su neprijatelje svrstavali u tri grupeartizani,ustaše i muslimani.Sada partizana nema,hrvatski nacionalisti mogli su se primjetiti u ustašama ali četnike nisu uznemiravali.Naročito za bosanske Srbe,stvarni neprijatelj su bosanski muslimani.
Prema izlaganju Noela Malcoma, mjesto "ustaša" uzeli su "islamski fundamentalisi"

p.s.
Istina,Branko je skočio '81,a do '80. godine SANU je ilegalno radio na oživljavanju četničke ideologije.Ipak je bio tu u prvoj godini ,javnog djelovanju glede istog.

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

27 Mar 2015, 19:21

Ama ja ti kažem, da je Ćopić skočio nekoliko godina ranije. Niko ne spori, da je bilo nacionalista u SANU, pa čak i da su bili većina, a bili su. Čim su izglasali taj memorandum, znači da su bili većina. Iz tog memoranduma proizilazi sve pa i RS. To je bilo trasiranje puta, za ove trabante poput Karadžića i njemu sličnima. Sve gdje i kako treba postupiti, da bi se Srbi zadržali zapadno od Drine, na vlastitim teritorijama.

Eh sad, ja samo kažem da Ćopić vjerovatno sa svim tim, nema nikakve veze. Ako je i bio član SANU, ne mora značiti da je bio nacionalista. Možda je bio u manjini?

Primjera radi:
Najčuveniji srpski historičar ikada, Sima Ćirković, bio je član SANU ali je odbio potpisati taj memorandum

In 1986 Ćirković exercised a criticism of the Memorandum of the Serbian Academy of Sciences and Arts while during the Siege of Dubrovnik he and other Yugoslav historians sent an open letter to the Yugoslavian and Croatian forces asking them to not damage historical district of the city

http://en.wikipedia.org/wiki/Sima_%C4%86irkovi%C4%87
Ćirković je poznat po tome što se 1986. usprotivio autorima Memoranduma Srpske akademije nauka i umjetnosti (SANU), velikosrpskoga programa koji je potaknuo srpska osvajanja 90-ih godina prošloga stoljeća
http://www.jutarnji.hr/template/article ... ?id=284217

Jednostavno je bio preglasan od strane ostalih i to je to.
Koji fanatici jbt. Pa baš je on tu bio struka i trebali su ga poslušati, a čovjek im fino reče i to odmah, 1986. godine, da je to put u rat. Historičar je, pa je znao kuda sve to vodi. Vidiš, ne mora značiti da je sve crno-bijelo.

Post Reply

Return to “Politika u BiH”