Franjo Tudjman

Moderator: Krokodil Behko

laganini
Spamer
Spamer
Been thanked: 1 time
Status: Offline

Re: Franjo Tudjman

05 Mar 2015, 19:24

Pasaga wrote:
Krokodil Behko wrote:
laganini wrote:..pravi covik u pravo vrime...povjesnicar..vojnik...mudrac..neka mu je slava.. :ok
Nikad on nije bio povjesničar. Njegova se literatura, ne izučava nigdje, osim možda reda radi u HR. Ali nema veze, znamo da ne znaš ni sam :cudi
U onom ratu,ustase su ubijali i svoje...
ako bi pri pomeni Pavelica izostavili ono ...Dr.
Tako bijase u mom kraju..... :cudi
..jel to priznajes pripadnost hrvatskoj... :pivo
..slobodan čovik kad tad bude baniran..

laganini
Spamer
Spamer

05 Mar 2015, 21:47

..pa nisi mi izgledao tako naivno...i zakljucak je iz svega hrvati su krivi..ta prica je i danas aktuelna a nema franje..ali uvik ce bit vama neki franjo za licenje frustracij...:zubi

laganini
Spamer
Spamer

06 Mar 2015, 10:14

..ajde da ponovimo gradivo..jesu li hrvati podrzali gotovo jednoglasno referendumom jedinstvenu bih..jesu..zamisli da nisu..koi bi tek kaos bio..jeli tudjman potpisao dejton i to na stetu hrvata a mira.je.sto bi bio da nije...jeli tuďman triba ostavit na cijedilu hrvate u bihu u trenucima srpske agresije kad je bosnjacki vodja reka da jna nece na svoj narod i da agresija na hrvatsku nije problem biha nije...dali ce politicafi iz hrvatske branit interese hrvata u bih oce..kolko oni to budu trazili.....jeli hrvatska ostvarila sve strateske ciljeve je..e onda nek crknu svi dusmani koji takvom coviku mogu prigovor naci..ali kako rekoh nemojte svoje frustracije licit na drugom :jok :hrvatska

laganini
Spamer
Spamer

06 Mar 2015, 14:56

..normalno je da je bilo gresaka na dnevno politickoj sceni ali s vre
Enske dista ce vaznost mu samo raste :ok i nema to veze s voljenjem strateski nije grijesio a to se pika...ja nikad nisam pisa ali mozes li to rec za aliju..ili karadica ili slobu..nisam siguran...

laganini
Spamer
Spamer

06 Mar 2015, 15:07

..nisam mislio na vojna pitanja iskljucivo..ali i na to...mozda ne znas koje sve zavrzlame politicke je mora franjo proc....i ko da mu je sukob s bosnjacima dosa ko slag..kako da nije...uz sve samo mu je to tribalo ali to je druga tema... :ok

laganini
Spamer
Spamer

06 Mar 2015, 15:25

..jasno da je on...samo me zivcira taj bosnjacki stav kao da su bosnjaci nevini u sukobu samo zato sto se zvala armija bih a ne hvo npr. .frka je bila u sasvim necem drugom..tako je i danas u dnevnoj politici deklarativno se zalagad za jedinstvenu bih a uspu ga zavuc drugom..ta prica nece na dobro zavrsit.... :ok

Pasaga
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 3912 times
Been thanked: 2947 times

06 Mar 2015, 16:41

laganini wrote:..jasno da je on...samo me zivcira taj bosnjacki stav kao da su bosnjaci nevini u sukobu samo zato sto se zvala armija bih a ne hvo npr. .frka je bila u sasvim necem drugom..tako je i danas u dnevnoj politici deklarativno se zalagad za jedinstvenu bih a uspu ga zavuc drugom..ta prica nece na dobro zavrsit.... :ok

...de majke ti....nemoj tisra......
ti ko neoprezan......
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

06 Mar 2015, 18:26

Kome je najviše odgovarao zapravo rat između Bošnjaka i Hrvata, ljudi moji, o čemu pričamo...Tuđmanu je bio mudar...i nije on izvršio pljačku svoga naroda već nostalgičari koji su čučali na svim rukovodećim mjestima u mngim porama društva...i čekali svoj trenutak, dok se slavila pobjeda oni su vec jako dobro skovali plan kako ce shebati Hrvatsku
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi

Pasaga
Hadžija
Hadžija

06 Mar 2015, 19:04

Piše : Edina Latif

Dragan Čović i njegova vjerna stranačka pratilja Borjana Krišto danas su u Zagrebu obišli grobove Franje Tuđmana i Gojka Šuška, gdje su zapalili svijeće u znak odavanja počasti.
Za Čovića su Tuđman i Šušak mirotvorci. Baš kao i osuđeni ratni zločinac Dario Kordić, kojeg je predsjednik HDZBiH prošle godine u junu dočekao u slavljeničko-euforičnom raspoloženju u Busovači.
Nije mu bilo bitno to što je Kordić odgovoran za masakr u Ahmićima gdje su 116 nevinih života tada oduzeli pripadnici HVO-a, od čega 32 žene i 11 djece. Najmlađa žrtva bila je tromjesečna beba, a najstarija 81-godišnja starica.
Ovim je činom prvi čovjek HDZ-a transparentno, i bez trunke stida negirao ratni zločin počinjen nad Bošnjacima.
I nije se zaustavio u svom pohodu, ne birajući sredstva da dokaže kako je jedan i jedini legitimni politički predstavnik Hrvata, i da neće odustati od zločinačke tvorevine Herceg-Bosne, koju sada modernije zove „treći entitet“.
Samo nekoliko mjeseci kasnije nakon što je dočekao Kordića, na predizbornom skupu u Širokom Brijegu Čović je ushićenim sljedbenicima poručio:
- Mi smo povezali sve što su baštinili dr. Franjo Tuđman i Gojko Šušak i slijedimo njihov put. Hrvatski narod je preponosan da bi odustao od ideje ovih velikana - rekao je Čović.
Šta su baštinili Tuđman i Šušak, najbolje su na svojoj koži osjetili Bošnjaci Hercegovine, ali i Posavine i Srednje Bosne.
Ali... Za Čovića su Tuđman i Šušak u najmanju ruku kandidati za Nobelovu nagradu za mir. Fantomska Herceg-Bosna bila je država u kojoj su cvjetale demokratske ruže, a oni koji nisu Hrvati uživali su sva prava.
Izgleda da za lidera HDZ-a, koji opsesivno potencira famozno hrvatsko pitanje, a to je dokazao porukom da se neće odreći velikana Tuđmana i Šuška, nisu postojali ni Dretelj ni Heliodrom. Bit će da su u njegovoj percepciji to bila „odmarališta za probrane“ i to ekskluzivno hercegovačke Bošnjake.
Čoviću ništa ne znače ni haške presude u kojima je dokazano etničko čišćenje. I to one bivšim čelnicima fantomske Herceg-Bosne koji su učestvovali u zločinačkom poduhvatu na čelu kojeg su bili Tuđman, Šušak i Mate Boban.
Čović je obećao u ovoj godini i TV kanal na hrvatskom jeziku. Sudeći koliko se novaca trenutno „upumpava“ u kiseljačku TV KISS ne treba iznenaditi ako baš to bude taj treći kanal.
Na priču o ugroženosti Hrvata, a u saradnji sa Miloradom Dodikom, od koje obojice itekako imaju koristi za ostvarenje svojih političko-poslovnih ciljeva, dobio je Čović veći dio kolača u Vijeću ministara nego mu to pripada.
Čeka se sada Vlada FBiH da se vidi da li će i tu rješavati hrvatsko pitanje.
A sa finaliziranjem pregovora o podjeli vlasti sa koalicionim partnerima, lider HDZ-a započeo je i priču kako mu eto sada „pakuju i montiraju slučajeve“.
Vjerovatno, kao i do sada što je uspijevao zahvaljujući traljavosti i nesposobnosti bh. pravosuđa da uruši silne optužnice za korupciju, demontira slučajeve pa ih sa državnog spusti na kantonalni nivo gdje naravno padnu, Čović igra na kartu da će i u slučaju „Čaušević“ pobjeći od ruke pravde. Ne treba ga naravno potcijeniti, jer čiste slučajeve uspijevao je u svoju korist okrenuti. Jer, čemu vika prije nego je uopšte obznanjeno koji su rezultati istrage. Ili on zna nešto što javnost ne zna, pa unaprijed planski diže halabuku.
Svojim ponašanjem, posebno u zadnju godinu, a koje je kuliminaciju doživjelo današnjim obilaskom Tuđmanovog i Šuškovog groba Čović želi dokazati tezu kako je BiH nemoguća kao država i kao društvo.
I da je jedino rješenje za Hrvate treći entitet. Možda bi trebao pitati i Hrvate kojima HDZ i on nisu dali „certifikat o hrvatstvu“ i kojima Šušak nije idol, kakvu oni državu i domovinu žele

:pracka :333
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".

laganini
Spamer
Spamer

06 Mar 2015, 19:37

..a dobro sladje bi bilo da je mostar jedbako bugojno..ako sam ikad imao rezervi sad ih nemam.. :hm

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

06 Mar 2015, 21:34

:lud ama jel to ona Edina sto ima pola glave osisane..sto je Radoncica osramotila brojkama na profilu ...hm...nisam veliki politicar ali znamo kome je odgovarlo da Bošnjaci i Hrvati zaratuju u Bosni...pa onome koji je želio prikriti agresiju i izjednačiti krivnju..mislim da su iOwen i Bildt tome dali svoj blagoslov...

Rockefeller
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

07 Mar 2015, 00:58

laganini wrote:..ajde da ponovimo gradivo..jesu li hrvati podrzali gotovo jednoglasno referendumom jedinstvenu bih..jesu..zamisli da nisu..koi bi tek kaos bio..jeli tudjman potpisao dejton i to na stetu hrvata a mira.je.sto bi bio da nije...
Veliko je pitanje jesu li Hrvati u BiH imali izbora sem podržati referendum. Da je referendum pao bosanski Hrvati bi ostali u krnjoj Jugoslaviji na tanjiru Srbima da im urade sve što su propustili uraditi u Hrvatskoj.

Isto tako je veliko pitanje šta bi bilo sa Hrvatskom da BiH nije ušla u rat ali je i pitanje šta bi bilo sa nama da nismo ušli u rat. Začaran krug u kome su Hrvati i Bošnjaci medjusobno jedni drugima pomogli radi svojih interesa i zajedničkog neprijatelja.

Ja koliko znam iz historije mi i Hrvati nikad nismo značajnije ratovali, osim možda kakvih bitaka jednih pod Turcima drugih pod Madjarima, a ovaj je to uspio okrenuti naopako. Nizbog čeg mu nije trebala HB, dijeljenje BiH u Karadjordjevu, iseljenje Srba u BiH, preseljenje Hrvata iz BiH u Hrvatsku, to da je nagovorio Hrvate da se odreknu Bosne i Sarajeva i masu stvari koje je pogrešno uradio a ti kažeš nije griješio.
Like Frankie said I did it my way!

Buddy, you're a young man, hard man
Shouting in the street, gonna take on the world someday
You got blood on your face, you big disgrace
Waving your banner all over the place

Pasaga
Hadžija
Hadžija

07 Mar 2015, 07:54

Salahuddin wrote:
Biba wrote::lud ama jel to ona Edina sto ima pola glave osisane..sto je Radoncica osramotila brojkama na profilu ...hm...nisam veliki politicar ali znamo kome je odgovarlo da Bošnjaci i Hrvati zaratuju u Bosni...pa onome koji je želio prikriti agresiju i izjednačiti krivnju..mislim da su iOwen i Bildt tome dali svoj blagoslov...
Nemoj mi spominjati Bildta, tako ti velikog Boga. Kad vidim njegovo ime, srce mi preskoci dva otkucaja, mamu li mu onu cetnicku.
To ti je zidar No 1........zna sve o malteru..... :pusi
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce

laganini
Spamer
Spamer

07 Mar 2015, 08:35

Rockefeller wrote:
laganini wrote:..ajde da ponovimo gradivo..jesu li hrvati podrzali gotovo jednoglasno referendumom jedinstvenu bih..jesu..zamisli da nisu..koi bi tek kaos bio..jeli tudjman potpisao dejton i to na stetu hrvata a mira.je.sto bi bio da nije...
Veliko je pitanje jesu li Hrvati u BiH imali izbora sem podržati referendum. Da je referendum pao bosanski Hrvati bi ostali u krnjoj Jugoslaviji na tanjiru Srbima da im urade sve što su propustili uraditi u Hrvatskoj.

Isto tako je veliko pitanje šta bi bilo sa Hrvatskom da BiH nije ušla u rat ali je i pitanje šta bi bilo sa nama da nismo ušli u rat. Začaran krug u kome su Hrvati i Bošnjaci medjusobno jedni drugima pomogli radi svojih interesa i zajedničkog neprijatelja.

Ja koliko znam iz historije mi i Hrvati nikad nismo značajnije ratovali, osim možda kakvih bitaka jednih pod Turcima drugih pod Madjarima, a ovaj je to uspio okrenuti naopako. Nizbog čeg mu nije trebala HB, dijeljenje BiH u Karadjordjevu, iseljenje Srba u BiH, preseljenje Hrvata iz BiH u Hrvatsku, to da je nagovorio Hrvate da se odreknu Bosne i Sarajeva i masu stvari koje je pogrešno uradio a ti kažeš nije griješio.
..kako ti nije jasno hrvati su se morali politički i vojno organizirat zbog agresije srba što su tribali čekat da se alija dozove pameti ..a ovo sve drugo što si nabrojija je hrpa gluposti kakvo dijeljenje jel dokaz salveta u restoranu je baš je to nivo visoke politike..a nisu se hrvati odrekli sarajeva bugojna i slični destinacija zna se kako e to riješavalo i koji su pritisci biili isto ko i na drugoj strani di su većinski bili hrvati...sva sreća da se nije "odreka" i mostara sad bi bili zbijeni u rasponu od gruda do ljubuškog...jednom kad svatite da hrvati iz biha imaju svoje glave i mišljenje i i da bez tenzija poslušate njihova mišljenja i da je zagreb samo logistika što je ugrađeno i u ustav hrvatske možda se bih spasi.. :sjedi

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

07 Mar 2015, 11:41

Eh, necu ja puno, pa Bildta sam i spomenula jer se zna na ciji je mlin navodio..Dok se u Hrvatskoj vec zaratilo...sjecam se da sam isla pjesice u Brcko i slusala svojim usima kako ljudi na ulici pricaju da u Bosni rata nece biti...Nisu bili spremni ni ocekivali a svi smo znali namjere Milosviceve i otkada korijene vuku...Ne kazem ja da Hrvati nisu nigdje zlocin pocinili...jesu a ni jedan zlocin ne opravdavam...boze sacuvaj...Samo da ne bude i teceg pokusaja nove Juge..a hbga, i ovako nama nije bas dobro ....a valjda bude bolje....Evropa je vrag rogati......pazi, obitelj su i ljusi u braku i istospolna zajednica....ali na dva razl. Dokumenta....sve ona ima na dva razl. dokumenta....jedan bozji drugi vrazji...a sami smo to htjeli...

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9762 times
Been thanked: 11496 times
Status: Online

Tuđman: Tito je zaslužan za stvaranje hrvatske države

29 Mar 2015, 15:58

Image
Da nije bilo Tita, Jugoslavija bi bila obnovljena kao monarhija s jakim pročetničkim elementima, a Hrvati potčinjeni kao nacistički kolaboracionisti, govorio je bivši hrvatski predsjednik Franjo Tuđman a prenosi zagrebački list "Globus".

List prenosi sjećanja na razgovore s Franjom Tudmanom koje je osamdesetih godina vodio Velimir Visković, književni kritičar i urednik Enciklopedije Krležijane.

"Da nije bilo njegove antifašističke borbe, Jugoslavija bi bila obnovljena kao monarhija s jakim pročetničkim elementima, jer bi četnici i Izbjeglička vlada bili prihvaćeni kao dio Savezničke koalicije, a Hrvati bi bili potčinjeni kao nacistički kolaboracionisti", preneo je Visković u autorskom tekstu Tuđamanove riječi o Titu.

Proteklih dana veliku pažnju medija je izazvala je odluka hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović o uklanjanju Titove biste iz Predsjedničkih dvora na Pantovčaku.

(Vijesti.ba)

Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Re: Tuđman: Tito je zaslužan za stvaranje hrvatske države

29 Mar 2015, 16:12

A nisu li ti elementi i ovako ostali jaki...pa ne samo Evropu vec i cijeli svijet su ubijedili u svoje naukovanje...a i sad se neki svojski trude, i to u samom Saboru...sta je to Tito pomogao...mozda sto je pobio tako puno Hrvata i cetnike doveo u glavni grad i obucio ih da love Hrvate kojinsu moralo pobjeci iz domovine a prodavala se prica da su eto otisli trbuhom za kruhom...i sto je pobio sve mudre ljude... :pusi

greeneyes
Hadžija
Hadžija
Has thanked: 6125 times
Been thanked: 6706 times

29 Mar 2015, 18:37

A ti Laganini pljuj druga Tita. :valja
Samo sabura

laganini
Spamer
Spamer

29 Mar 2015, 19:14

..pa frane je reka da je i ndh rezultat vjecite teznje za svojom drzavom sto ne znaci da opravdava ustastvo... :jok manje zlo od veceg ne znaci da nije zlo.. :jok

drugrankovic
Inventar foruma
Inventar foruma

30 Mar 2015, 20:22

ma da ne opravdavaju ustastvo... a celi stadion juce tokom utakmice vise puta...za dom spremni...
"Ja, koji sam sve prisluškivao, od skupštine do spavaće sobe, zadnji sam saznao šta mi se sprema.”

Post Reply

Return to “Historijske ličnosti”