Odnos drustva prema bivsim robijasima

Ponašanje u društvu i odnosi među ljudima. Humanost, predrasude.

Moderator: Krokodil Behko

Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 121 times
Been thanked: 449 times
Status: Offline

Re: Na slobodu izlazi Sanja Vuleta "kraljica tuzlanskog zatv

Post by Jonas »

Pasaga wrote:I za VRJEME BIVSE yUGE,ljudi su u zatvorima zavrsavali skole,ali vecinom zanate.
Poznavao sam neke iz carsije....izisli iz zatvora samo taki majstori.
Jedan od njih se kasnije i zaposlio u zatvoru kao predavac iz prakticnog zanimanja
Danas vecina ulazi u zatvor sa zavrsenom skolom.
Jonas
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 121 times
Been thanked: 449 times

Post by Jonas »

harlekin wrote:ma stvar je u tome da je to jbeni cirkus od robije
ok za neku kradju ili nest,ali ubojstva i ta sranja,to treba poslat u rudnik da kopaju dok ne umru
a ne da izadju ko jbena gospoda a necija djeca rastu bez oca ili majke
Za vrijeme robije ne ide radni staz. Dana provedes u celiji, zatvoren 23 sata. Jedan je sat predvidjen za setnju. Kad radis, opet radis u zatvoru, poslije rada natrag u celiju, pod kljuc. Za najmanju sitnicu moras napisati i zamoliti pismenu dozvolu. Cak je bolje raditi u rudniku neko cijeli dan provesti u izolaciji.
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7802 times
Been thanked: 18392 times

Post by Maja »

“Za vikende se sredim, oblačim se moderno, vodim računa o sebi, izađem vani i uvijek sam vesela i raspoložena, odem roditeljima u Busovaču ili budem s prijateljicama s fakulteta u Tuzli gdje malo tko zna da sam u zatvoru. Prošlog i pretprošlog ljeta bila sam po mjesec dana na godišnjem odmoru u Neumu”
:D. :D. :D.

Nije ni profesorima lako. Haj imaj petlju pa joj ne daj šesticu :oo

PS da pravnik bude neko ko je bio 10 godina u zatvoru.
Konsultant
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 1 time

Post by Konsultant »

Maja wrote:PS da pravnik bude neko ko je bio 10 godina u zatvoru.
Kako nece, hrana, smjestaj i knjige dzabera. Praksu imas htio, ne htio, a stvarno bi se zacudila koliko dobro poznaju zakone.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9594 times
Been thanked: 11343 times

Post by Krokodil Behko »

Maja wrote:
“Za vikende se sredim, oblačim se moderno, vodim računa o sebi, izađem vani i uvijek sam vesela i raspoložena, odem roditeljima u Busovaču ili budem s prijateljicama s fakulteta u Tuzli gdje malo tko zna da sam u zatvoru. Prošlog i pretprošlog ljeta bila sam po mjesec dana na godišnjem odmoru u Neumu”
:D. :D. :D.

Nije ni profesorima lako. Haj imaj petlju pa joj ne daj šesticu :oo

PS da pravnik bude neko ko je bio 10 godina u zatvoru.
Stekoh utisak da je bila malo paglu i toga je svjesna. Potrošila je najbolje godine
u zatvoru i kroz izučavanje zakona, izučiće svoje greške. Ali džaba joj. Neče se moći
zaposlti kao pravnica. Eventualno kao savjetnica nekog mafioze.
Nešto kontam, sada vjerovatno izgleda još bolje nego na toj slici jer je tu premlada.
I to će joj biti adut.
Maja
Administrator
Administrator

Post by Maja »

Image
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Pa ova mala je pravo opasna. Kao što rekoh, bit će član neke mafije.
Ili to ili da se ispali u Australiju.
Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Nela »

Ovo studiranje prava dok si u zatvoru je izgleda preslo u modu. :D
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Re: Bivši robijaši

Post by Lebowski »

Kad je priča o ovim vikendašima...kod nas je u kafić dolazio jedan lik, onako povisok, 2m, mršav, normalna bradica i brkovi, blagog izgleda, pije kafu, zapali, opušteno priča bez puno pametovanja. Šta ja znam, viđao ga samo vikendom. I vikend za vikend, pođe on jednom iz čista mira pričati kako je policajca udario sjekirom u glavu i još par njih napao, kako izlazi iz zatvora svaki vikend, da je tamo skoro ubio čovjeka jer mu išao na živce zbog nečega.

Bi mi malo neprijatno. :oo
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator

Post by Krokodil Behko »

Vjerovatno stvar predrasude. Navikli smo iz filmova da su ubice redovito zapuštenog izgleda, mrzovoljno gledaju sve oko sebe i izdiru se na ljude oko njih za svaku sitnicu.
Da je to tako, vjerovatno bi ubistava bilo puno manje. Isto tako i ostalih krivičnih djela jer bi svi prestupnici, na vrijeme bili opaženi.

Tu bi i psihijatrija mogla da nešto učini. Ako je neko opasan za okolinu onda vikend umjesto u zatvoru, može i da provodi u stanovitoj instituciji.
storm
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by storm »

Lebowski wrote:Kad je priča o ovim vikendašima...kod nas je u kafić dolazio jedan lik, onako povisok, 2m, mršav, normalna bradica i brkovi, blagog izgleda, pije kafu, zapali, opušteno priča bez puno pametovanja. Šta ja znam, viđao ga samo vikendom. I vikend za vikend, pođe on jednom iz čista mira pričati kako je policajca udario sjekirom u glavu i još par njih napao, kako izlazi iz zatvora svaki vikend, da je tamo skoro ubio čovjeka jer mu išao na živce zbog nečega.

izbjegavaj ove opuštene, ti su najopasniji :cudi ako je za one galamdžije...s njima uvijek znaš na ćemu si, i lako ih se smiri...ovi, ovi naizgled mirni a košmar u glavi, tih se ja bojim :djed
Habibti, ya nour el - ain... :srce
Ciklama

Post by Ciklama »

Pasaga wrote:I za VRJEME BIVSE yUGE,ljudi su u zatvorima zavrsavali skole,ali vecinom zanate.
Poznavao sam neke iz carsije....izisli iz zatvora samo taki majstori.
Jedan od njih se kasnije i zaposlio u zatvoru kao predavac iz prakticnog zanimanja.
Pašaga, "samo taki" meni jako poznat izraz, specifičan za jedan dio Krajine, gdje ga ti pokupi.

Imam predrasude prema bivšim robijašama. Sitna kaznena djela mi nisu nešto, al' kad su u pitanju ubistva, silovanja, pedifilija teško je biti ravnodušan. Imam kontakt sa narodom, dešava se da službeno moram razgovarati sa bivšim kažnjenicima, veliki napor uložim da to bude profesionalna komunikacija.
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

Maja wrote:Image
..ako joj paše kućni pritvor nek se javi.. :pusa
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14386 times
Been thanked: 9958 times

Post by Julia-Klara »

imala sam rodjaka (mamin prvi rodjak ), taj je visio po zatvorima, bio dobar covjek al' volio ukrast neg' se hljeba najest
budaletina, jednom je ukrao autobus sa stanice u Bijeljini ( Behko, moras znati za ovo) , i zakuco se u trafiku :D
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
Peggy Sue
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Peggy Sue »

Ne znam otkud vam ta informacija da se bivsi robijas ne moze zaposliti kao pravnik. Naravno da moze. Zakon nikoga nije obavezao da pri raspisivanju konkursa traze uvjerenje o nkezanjvanju, tako da veliki broj institucija uopce ne gledaju da li zaposljavaju bivse zatvorenike.

A zatvorenike poput ove koja kao da zivi u hotelu s 5 zvjezdica, donio je sistem koji postuje i namece deklaracije o kojekakvim pravima i gdje treba i gdje ne treba. Tako ne smijes krivo pogledat zatovrenika u zatvoru, jer mu narusavas prava, ne smijes u skoli naruziti dijete, jer i ono ima neka prava, pa iz skole izlaze kao primitivci, itd.

Ako je vec unistila neciji zivot, i ja bih u zatvoru unistila njen, pa bi semalo sutra sminkala i i sla na more...
Image
Terasa svjesti
Inventar foruma
Inventar foruma

Post by Terasa svjesti »

:tamo LJudi sa kojima se susrećem i susretao sam se . U teškim vrenenima isti ljudi su za iskupljenje bili amnestirani i veliki broj ih je poginuo u Elitnim oružanim snagama na svim stranama .
Između lošijeg izabrali su put na iici žileta i lutriju. Zašto , da uživaju prividnu slobodu u zamjenu za život .

U miru , na moju veliku žalost oko 70 odsto robijaša se zbog neperspektive i lake zarade vraća na stare puteve. Najžalosnije u svemu tome je što mladi delikventi - prestupnik , čitaj "kokošar" nauči po kaznenm ustanovama još bolje lopovski zanat . I tako sve se vrti u krug, uz naglasak da je drušvo u cjelini nepovjerljivo prema bivšem robijašu i da nalazi na nerazumjevanje ako i čovjek želi živjeti pošteno. Idemo dalje.
Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti.
(Michael de Montaigne).
kuplung
Osvježenje foruma
Osvježenje foruma

Post by kuplung »

Lebowski wrote:Kad je priča o ovim vikendašima...kod nas je u kafić dolazio jedan lik, onako povisok, 2m, mršav, normalna bradica i brkovi, blagog izgleda, pije kafu, zapali, opušteno priča bez puno pametovanja. Šta ja znam, viđao ga samo vikendom. I vikend za vikend, pođe on jednom iz čista mira pričati kako je policajca udario sjekirom u glavu i još par njih napao, kako izlazi iz zatvora svaki vikend, da je tamo skoro ubio čovjeka jer mu išao na živce zbog nečega.

Tesko je bilo samo konobaru, trebalo je stisnuti petlji i reci duzan si toliko :hihi
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

Ne znam da ubojice smiju izlazit za vikend jer oni koje ja poznajem i u Lepoglavi su zbog ubojstava...oni ne izlaze nikamo.Kad bi htjeli roditeljima na sahranu, moraju doći u pratnji policije.I ja ću za koju godinu imati jednoga koji će se vratiti iz zatvora ali zapošljavanje ga neće brinuti jer godinama i prije zatvora nije bio zaposlen...Mislim da mu je tamo u jednu ruku i bolje, tamo radi, prave namještaj...miran je, jako dobro se ponaša...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi
Maja
Administrator
Administrator

Re: Odnos drustva prema bivsim robijasima

Post by Maja »

Tokmak
Vucin apostol
Vucin apostol
Has thanked: 1491 times
Been thanked: 1397 times

Re: Odnos drustva prema bivsim robijasima

Post by Tokmak »

Pa i grin,i Rum,mala...Socrates su što bivši,što sadašnji.robijaši,zar ne... :hm
Pogledaj u nebo majko, evo sinova...
Post Reply

Return to “Drustvo”