PTSP - Post traumatski stresni poremečaj)
Moderator: Krokodil Behko
- Terasa svjesti
- Inventar foruma

- Status: Offline
PTSP - Post traumatski stresni poremečaj)
Nagla promjena raspoloženja,otuđivanje,agresivnost,reproživljavanje traume(snovi),nemogučnost samokontrole,ponekad suicidne sklonosti
Na veliku žalost pripadam "nesretnoj" generaciji koja je dobrano osjetila protekli rat . Istina problem PTSP -a postoji, ali sam mišljenja da se i kod nas u BIH-a počeo zloupotrebljavati.
Moj dobar prijatelj Neurolog , prilikom neformalnih razgovora i druženja , pošto je upućen šta se sve prošlo,
ima mi običaj reći u vezi pomenutoga : Druženje, rad , fizičke aktivnosti i rekreacija .
Iskreno u vezi PTSP-a imam povremeno problema sa spavanjem kao večeras i promjenama raspoloženja ali još trenutno znam sam sebi najbolje odrediti dijagnozu .
Oboljeli su oko nas, prihvatimo ih kao i sve ostalo.
Još nešto : Uglavnom dobri i momci sa petljom još uvjek šute i vjerovatno trpe .
Da netupim ,izvolite i bujrum.
Na veliku žalost pripadam "nesretnoj" generaciji koja je dobrano osjetila protekli rat . Istina problem PTSP -a postoji, ali sam mišljenja da se i kod nas u BIH-a počeo zloupotrebljavati.
Moj dobar prijatelj Neurolog , prilikom neformalnih razgovora i druženja , pošto je upućen šta se sve prošlo,
ima mi običaj reći u vezi pomenutoga : Druženje, rad , fizičke aktivnosti i rekreacija .
Iskreno u vezi PTSP-a imam povremeno problema sa spavanjem kao večeras i promjenama raspoloženja ali još trenutno znam sam sebi najbolje odrediti dijagnozu .
Oboljeli su oko nas, prihvatimo ih kao i sve ostalo.
Još nešto : Uglavnom dobri i momci sa petljom još uvjek šute i vjerovatno trpe .
Da netupim ,izvolite i bujrum.
Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti.
(Michael de Montaigne).
(Michael de Montaigne).
- Sibila
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 39 times
- Been thanked: 905 times
Re: PTSP - Post traumatski stresni poremečaj)
......rijetki su sretnici koje rad nije u tom smislu ostetio....
moja stara ratna neprijateljica je insomnila..........pocelo tako sto sam u ratu po cijjelu noc citala knjige uz svjecu..je nisam mogla da spavam.....a kad me otac uhvati ugasi je i tako....
ne znam jeste li znali ali od nespavanja se moze umrijeti.......
npr. terasa.......imam iza sebe toliko besanih noci.......................da kako bih rekla
dvije ne prospavane noci me nece ubiti.....treca vec...............postaje preopasna za mene,...
ali naravno.......fizicika aktivnos fizickka aktivnostt.....itd
nekad ne mogu da spavam od srece............nekad ovo nekad ono.....no godinama sam se naucila vec boriti s tim....
moja stara ratna neprijateljica je insomnila..........pocelo tako sto sam u ratu po cijjelu noc citala knjige uz svjecu..je nisam mogla da spavam.....a kad me otac uhvati ugasi je i tako....
ne znam jeste li znali ali od nespavanja se moze umrijeti.......
npr. terasa.......imam iza sebe toliko besanih noci.......................da kako bih rekla
dvije ne prospavane noci me nece ubiti.....treca vec...............postaje preopasna za mene,...
ali naravno.......fizicika aktivnos fizickka aktivnostt.....itd
nekad ne mogu da spavam od srece............nekad ovo nekad ono.....no godinama sam se naucila vec boriti s tim....
- Sibila
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 39 times
- Been thanked: 905 times
rat
a nekad kad vidim da necu mocii zaspati................zainatim se i kazem toj svojoj neprijateljci...........ok necemo spavat....
pustam muzku.......prisjecam se stosta ....itd....preguram je al sto se mene tice.......i ono sto mi je najvise dodijalo je providiti takvu noc sama.......
joj kad se sjetim sta sam samo puta po citavu noc sjeidla na balkonu i pusila...........garila gare................brrrrrrrrrrrrrrr
a nekad kad vidim da necu mocii zaspati................zainatim se i kazem toj svojoj neprijateljci...........ok necemo spavat....
pustam muzku.......prisjecam se stosta ....itd....preguram je al sto se mene tice.......i ono sto mi je najvise dodijalo je providiti takvu noc sama.......
joj kad se sjetim sta sam samo puta po citavu noc sjeidla na balkonu i pusila...........garila gare................brrrrrrrrrrrrrrr
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3940 times
- Been thanked: 2966 times
Upravo ovih dana,na nagovor fam. morat cu se ozbiljnije pozabavit tom pojavom.
Greska mi je velika,zapustio sam,cojk konta....proci ce....
Dvojicu sam istuko....grdno.......
Ova sredina upravo pogoduje razvijanju tih simptoma
....mnogo nepravde i mobninga......nesto sto me dovede do besvjesti....
Ovo je mozda preostro i previse licno.....jbg...tako je....
Greska mi je velika,zapustio sam,cojk konta....proci ce....
Dvojicu sam istuko....grdno.......
Ova sredina upravo pogoduje razvijanju tih simptoma
....mnogo nepravde i mobninga......nesto sto me dovede do besvjesti....
Ovo je mozda preostro i previse licno.....jbg...tako je....
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
Lavlje_srce
"Ne uzimaj hranu iz tanjira brata svojeg, jer će oslabiti, i ma koliko te volio, tako slab ti neće biti od pomoći, i ostaćeš sam".
- Terasa svjesti
- Inventar foruma

Pametan čovjek vidi onoliko, koliko mu treba, a ne koliko može vidjeti.
(Michael de Montaigne).
(Michael de Montaigne).
- Pasaga
- Hadžija

- Has thanked: 3940 times
- Been thanked: 2966 times
Ako nisu.....zaradit ce.....Terasa svjesti wrote:Jesu li bar zaslužila ta dva tipa da ih izdekenjaš pašaga .
Ne obracaj mi se:
Lavlje_srce
Lavlje_srce
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim.