Različiti socijalni statusi

Diskusije o ljubavi, vezama, prijateljima...

Moderator: spacebound

Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9612 times
Been thanked: 11357 times
Status: Offline

Različiti socijalni statusi

Post by Krokodil Behko »

I prije je bilo tih klasnih podvajanja. Socijalizma ipak nije bilo puno kad su materijalne stvari u pitanju. Sada naravno, toga je još više. Takav utisak stekoh. Ne samo to nego se i biraju slične profesije kao i da partner bude iz porodice slične vlastitoj. Griješim li ja u ovim zapažanjima?
Mislim, kako možemo govoriti o nekoj ljubavi ako smo unaprijed spremni precrtati svakog ko nije iz "našeg kruga"?

Gdje je tu ljubav na prvi pogled i bla...bla,,?
Jesmo li neki cinici prema navedenim emocijama a ljubav prakticiramo samo u pjesmama ili je veća vjerovatnoća, da se neko zaljubi u neku osobu ako mu je slična, sličnog materijalnog statusa kao i iz slične porodice?

Ima li veza i izvan ovih krugova i da li imate neka iskustva?
Ama nije nikakav problem reći nešto o tome... već polazim :oo

Nisam baš siguran u ovo gore što sam navodio jer.......
Bio sam u vezi sa najmanje par (skromno smanjih) ženskih koje su iz imućnijih porodica a same su dosta obrazovane. Nije to pucalo iz tih navedenih razloga nego su neke druge stvari u pitanju. dakle, možda ljudi i žele izaći iz takvih okvira ali se spotaknu na nekom drugom kamenu. Npr, obaveze, različit tempo života, naša društva se ne slažu baš s tim, briga za budućnost isl. Poznavao sam ih dvije-tri, koje mi se nikada više nisu javile, nakon što sam promijenio svoj "radni status" prije par godina :cudi
Eto toliko o ljubavi........... :(
Ruana

Re: Različiti socijalni statusi

Post by Ruana »

Nazalost nije dovoljna samo ljubav za opstanak veze ili braka.
Po meni socijalni status nije bitan, bar ne ovdje gdje ja zivim, manje vise svh smo isti.
Mislim da je najbitnije intelektualni nivo, intelgencija i nacin razmisljanja partnera, da bude jednako ili slicno.
Nela
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Been thanked: 1 time

Post by Nela »

i u ljubavi i u prijateljstvu sam birala ljude koji mi "mentalno" odgovaraju, a kakav je njihov socijalni status i da li su doktori ili konobari nije mi nikad predstavljalo nesto bitno.
Veza izmedju dva partnera razlicitog socijalnog statusa ne moze opstati samo ako je jedno od njih opsjednuto istim.
Sto se tice mog iskustva, imala sam momka cijoj mami je smetalo sto ja idem na fakultet i uvijek je govorila njemu da cu ja njega ostaviti zbog toga. Na kraju je ostao ubijedjen u to i to je bio razlog naseg razlaza :lupa
Sto se tice prijatelja podjednak je broj onih sa srednjom skolom i fakultetlija, onih koji ne rade nigdje i onih koji imaju dobar posao i dosta novca.
Nervira me kad je covjek govno a ponasa se k'o Rafaelo kuglica
Julia-Klara
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 14401 times
Been thanked: 9960 times

Post by Julia-Klara »

nemam predrasude kada su u pitanju socijalni statusi ljudi, apsolutno me ne zanima tacnije receno...
dolazim iz radnicke porodice, odgojena sam normalno, ne pravim nikakvu razliku izmedju ljudi osim one da li su dobri ili zli, pa s time ne trpam sve u isti kos
ALI ne mogu zamisliti sebe sa nekim ko nije na istoj mentalnoj, emotivnoj i ljudskoj razini , to mi je jako bitno
ne mogu biti u vezi sa snobom , sa lijenstinom koja ce samo cekati na moje (pare,kuhanje,bilo kakvo organiziranje necega...)

da li ce biti siromasan ili bogat, iz "dobre" porodice, sa "zvucnim" imenom mi je totalno svejedno
ju mast lov jor femili end bi najs tu komsija :djed
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2209 times

Post by Calla »

Jesmo li neki cinici prema navedenim emocijama a ljubav prakticiramo samo u pjesmama ili je veća vjerovatnoća, da se neko zaljubi u neku osobu ako mu je slična, sličnog materijalnog statusa kao i iz slične porodice?

samo da potvrdim sto su ti cure vec ispred mene ispisale da se zivotni ljubavni standard ne svodi na materijalnoj osnovi i zaljubljenost nema nikakve veze sa materijalnim statusima,

.. ni debeli novcanici ni ljubav ni zaljubljenost nisu vise garancija da bi se zadrazala postojeca veza ,,moje misljenje ide u pravcu nonsalantnosti i ponasanju ljudi jednih prema drugim,,mi ne osjecamo vise obavezu prema onom drugom kada se upoznamo provedemo par dana zajedno
,,na danasnjici je vise prisutan jedan nacin brzog zasicivanja (i ogromne kolicine ignorantnosti prema onom drugom ,,i nekakav osjecaj meni u stvari nije vise nitko ni potreban)
Pogotovo zene se danas osjecaju stabilnije,,samouvjerenije su i ne traze vise muskarca samo za novcanu sigurnost ,,one traze mastovitost kulturnih resursa obazovanje i daljnje usavrsavanje pa samim time gubi i sma na kvaliteti druzenja s muskarcima izabranicima
manjkom vremena sa onom drugom interesantnom polovicom nadoknaduje obrazovanjem kojeg su ranije samo muskarci konzumirali!

vrlo bitno na danasnjici je razlicitost i povezanost u muskozenskim odnosima i u toj razlicitosti izmedu dvoje ljudi koji su spremni da pruzaju jedno drugome zajednicko vrjeme (sta nas to spaja i jesmo li spremni u tome biti emocionalno cvrsto povezani tri puta ili cetiri puta u sedmici ili mozda samo jednom mjesecno,,pa se takav nacin spajanja samo jednom u mjesecu brzo i izgubi odnosno nemoguce je stvoriti nesto zajednicko u tako jednokratkotrajnom susretu )zato je na danasnjici sve vise solista a bracne veze pucaju mnogo brze nego u osamdesetim godinama
Ovo je izgleda neki danasnji trend,,svako pet godina zajednickog zivljenja svako ide na svoju stranu?!
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
Calla
Legenda foruma
Legenda foruma
Has thanked: 2773 times
Been thanked: 2209 times

Post by Calla »

razliciti socijalni statusi su mala beba naspram zajednickog kvalitetno provedenog vremena kao par ,!
Ljubav je igra za dvoje u kojoj oboje mogu pobjediti (Eva Gabor)
paparaci
Hadžija
Hadžija

Post by paparaci »

Julia-Klara wrote:nemam predrasude kada su u pitanju socijalni statusi ljudi, apsolutno me ne zanima tacnije receno...
dolazim iz radnicke porodice, odgojena sam normalno, ne pravim nikakvu razliku izmedju ljudi osim one da li su dobri ili zli, pa s time ne trpam sve u isti kos
ALI ne mogu zamisliti sebe sa nekim ko nije na istoj mentalnoj, emotivnoj i ljudskoj razini , to mi je jako bitno
ne mogu biti u vezi sa snobom , sa lijenstinom koja ce samo cekati na moje (pare,kuhanje,bilo kakvo organiziranje necega...)

da li ce biti siromasan ili bogat, iz "dobre" porodice, sa "zvucnim" imenom mi je totalno svejedno

to Dzuli!

samo da potpisem. :cvijece
NeK pUkNu DuSmAnI...

:srce S a n i c a - G r m e č :srce
Lebowski
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Lebowski »

Mislim da ne ide kod većine ali nije pravilo, normalno.
Muškarac se ne osjeća dobro u takvoj vezi gdje cura ima pare a on ne ili gdje ima relativno ili mnogo više para. Ne osjeća se dovoljno vrijedan, nema dovoljno slobode, itd.. Curama to nije toliko bitno jčini mi se ali one tu gube dio sebe, počesto.
Udaju se za muškarca koji ima para, čija porodica ima para, u kojoj postoje neka pravila. Ona se u to samo uklopi kao u slagalicu, nema iskakanja, nema nje, ne može se pokazati. Al ako je zadovoljna uklapanjem OK.
Ostavljam profil na forumu u amanet dobrim ljudima

USERNAME: Lebowski
PASSWORD: 123456

Dobri ljudi, uđite i promijenite šifru i riješite se kjafira.
Dzagoda
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by Dzagoda »

Socijalni status je nevazan, ali neke odlike statusa moraju da se sloze:) Tu mislim prvenstveno na kucni odgoj. Ni u bunilu ne bih provela 3 sekunde recimo s nekim ko je neotesani magarac:) A za nepovjerovati je koliko takvih ima bas medju iznimno imucnima. Specijano kod novokomponovanih na Balkanu. Cak mi se desilo da mi kaze: "ZnaDES li ti ko sam ja?!" :grana
D.I.L.L.I.G.A.F.
btw. U ovom ruznom svijetu imam noge za 10 :D
sann
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 12 times

Post by sann »

....ja znam ko sam,sta sam,ne biram po socijalnom statusu prijatelje,poznanike,ali osobe koje mi ne odgovaraju po nekoj mojoj mjeri,jednostavno vrlo malo komuniciram,i ne dozvoljavam da se priblize... :) mada,u zivotu inace sam komunikativna,i malo je zaista ljudi koji ne mogu samnom! A i ja sama sa sobom :DD :ooo
Pametne žene ne savjetuju muskarce.One mu suptilno i nježno,ženski neprimjetno,nametnu ono sto žele.I OSTAVE GA U ZABLUDI DA JE ON ODLUČIO.
Krokodil Behko
Globalni moderator
Globalni moderator
Has thanked: 9612 times
Been thanked: 11357 times

Post by Krokodil Behko »

Evo, nećete priznati ali ženama je ovo znatno bitnije nego muškarcima.
Osjećaj sigurnosti im je bitan, jer dobar socijalni status, automatski znači i dobar život.
Plus to da mnoge žene vole dići nos pa prošetati mahalom/čaršijom, držeći svoj "dobar status" pod ruku, jer to ih čini posebnijima, bla..bla..

Zaista sam rjeđe sretao drugačije ženske. Ok, ima slučajeva da su se kao mlađi upoznali, pa je jedno vremenom, više napredovalo nego drugo.
Zagorka
Žena, majka, forumašica
Žena, majka, forumašica
Has thanked: 424 times
Been thanked: 625 times

Post by Zagorka »

Ja sam prva takva.......da nije one subote dosao onim biciklom komsije adema,nikad me zbario ne bi...... :jok ..odmah sam pala...rekoh evo ga pun............moj i Boziji.......
Gospode, gdje li pronalaze, ovoliku đubrad i mamlaze.
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

...budimo realni svaka tica svome jatu leti...siromastvo ne mora znacit i pozitivu isto ko i novac odnosno bolji socijalni status pozitivu...ali vecinom je ako se drzimo da je svatko krojac svoje srece... :ok
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
Lavlje_srce
Alienka
Alienka
Has thanked: 4057 times
Been thanked: 3080 times

Post by Lavlje_srce »

Porodica je vrlo bitna (jer ako ti prihvatis njih ako su recimo nizeg socijalnog statusa, to nikako ne znaci da ce i oni tebe).
Odgoj je skoro pa presudan.
Obrazovanje je vrlo bitno.

Novac mi nije bitan ali je bitno da radi a ne izlezava se i za*ebava posten narod (meni njegov novac ne treba dovoljno je da zaradi za sebe).

Ukratko, bitno je da dijelimo stavove (slicno se slicnom raduje).
Memento Mori

You don’t have a soul. You are a Soul. You have a body. ~C.S.Lewis~

You're hiding to breathe, running from me
Do you rea-lly wanna be in love?
laganini
Spamer
Spamer

Post by laganini »

..vjeruj mi da su i stavovi oni koji dovode do statusa.. :ok
..slobodan čovik kad tad bude baniran..
Biba
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Biba »

E ...nisam razmisljala o statusu kad sam na biciklu otisla svome voljenome...ama nije on znao ni lagani matematickk zadatak s formulom rijesiti i bio je manje obrazovan...meni to nije smetalo, ali njemu jest smetalo sto sam ja obrazovanija....pokusavao me na sve nacine omalovaziti i naredzibati i govorio mi da nemam pameti ni kolko pile....pa i nisam imala sve dok veza nije puuuukla.....poslije je ozenio zenu koja ima samo osnovnu..znam da ni nju nee voli...uzdrzava ga godinama iako nije ni ona zaposlena ...
Počeo sam pušiti otkad su se moji snovi pretvorili u dim. :pusi
sann
Legenda foruma
Legenda foruma
Been thanked: 12 times

Post by sann »

:ooo samo citam
Pametne žene ne savjetuju muskarce.One mu suptilno i nježno,ženski neprimjetno,nametnu ono sto žele.I OSTAVE GA U ZABLUDI DA JE ON ODLUČIO.
Maja
Administrator
Administrator
Has thanked: 7815 times
Been thanked: 18405 times

Post by Maja »

Biba wrote:E ...nisam razmisljala o statusu kad sam na biciklu otisla svome voljenome...ama nije on znao ni lagani matematickk zadatak s formulom rijesiti i bio je manje obrazovan...meni to nije smetalo, ali njemu jest smetalo sto sam ja obrazovanija....pokusavao me na sve nacine omalovaziti i naredzibati i govorio mi da nemam pameti ni kolko pile....pa i nisam imala sve dok veza nije puuuukla.....poslije je ozenio zenu koja ima samo osnovnu..znam da ni nju nee voli...uzdrzava ga godinama iako nije ni ona zaposlena ...

:D.
Hurija
Pandora
Pandora
Has thanked: 874 times
Been thanked: 1051 times

Post by Hurija »

:cvike Naše porodice većinom samo gledaju interes ,čast izuzecima ,pisala sam već,dobri su im zetovi i snahe Stranci ,bitno je da imaju para i da su se djeca snašla ,viču ravnodušno Štaćeš
Ostalo je cutanje.
Socrates
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Been thanked: 5 times

Post by Socrates »

Kakva je ovo tema?
. . . . . . . . .
Post Reply

Return to “Ljubav & Prijateljstvo”