STEPHEN KING

Poezija, proza, pisci, pravopis, povijest jezika, dijalekti, lokalizam.
Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41974 times
Been thanked: 28825 times
Status: Offline

Re: STEPHEN KING

Post by Rum » 25 Jun 2024, 01:21

Kasno jedne večeri u leto 1970. godine, okrenuo sam se na stranu i pitao jednu devojku koja je ležala pored mene da li želi da se uda.
"Razgovaraćemo o tome ujutru", rekla je. Sada moram da spavam.
Ujutru je rekla da venčanje nije dobra, zapravo je i loša ideja, ali da se ipak slaže. Bila je u pravu, bila je to loša ideja. Mlada žena Tabita Sprus još uvek nije završila studije. Ja sam diplomirao, ali nisam mogao da dobijem posao učitelja. Radio sam u industrijskoj perionici, zarađujući platu malo iznad granice minimalca. Imali smo studentski kredit, bez štednje i povlastica. Imao sam dva para donjeg veša, dva para pantalona, par cipela i problem s pićem. Imali smo to na umu prilikom postavljanja datuma, 2. januara 1971. godine.
Te jeseni ušli smo u autobus od Starog grada gde smo živeli i pošli do dela grada gde se nalazila poznata Dazeova zlatara. Tražili smo da vidimo najjeftiniji set od dva verenička prstena koji je bio u prodaji. Uz prekrasan profesionalni osmeh, prodavac nam je pokazao par tankih zlatnih krugova od 15 dolara. Izvadio sam novčanik i platio. U autobusu na putu do kuće rekao sam: "Kladim se da će nam ostaviti zeleni trag na prstima zbog niskog kvaliteta i mogućnosti rđanja posle par godina".
Tabi, moja buduća žena, odgovorila je: "Nadam se da ćemo ih nositi dovoljno dugo da to i saznamo".
Desetak dana kasnije, stavljali smo ovo prstenje jedan drugome na prste. Odelo koje sam obukao bilo mi je preveliko, pozajmio sam ga od ženinog brata. I sam Džeri Garsija bio je ponosan na moju kravatu. Moja supruga je nosila plavu venčanicu koja je nekoliko meseci ranije služila za venčanje njene prijateljice. Bila je prelepa i na smrt uplašena. Vozili smo se u mom starom autu. Sve vreme, palcem sam dodirivao prsten na prstu leve ruke.
Nekoliko godina kasnije, tri, pet? Dok je Tabi prala sudove, prsten joj je skliznuo s prsta i upao u odvod. Iščupao sam odvodni čep pokušavajući da ga pronađem, ali u mraku sam našao samo šnalu za kosu. Prsten je nestao. Tada sam već mogao da kupim novi, elegantniji umesto njega, ali ona je i dalje briznula u gorke suze zbog gubitka prvog pravog prstena. Nije koštao ni 8 dolara, ali za nju je bio neprocenljiv.
Život me je dobro provukao po pitanju moje karijere. Napisao sam bestselere i zaradio milione dolara. Ali ovaj jeftini prsten nikada nisam skinuo sa svoje leve ruke od dana kada ga je moja žena drhtavih usana i ruku i blistavih očiju stavila. Znam, znam, zvuči kao kantri pesma. Ali u životu se to često dogodi. Prsten služi kao podsetnik na to kako smo tada živeli. Maleni stan, slabo funkcionišući šporet i bučni frižider, škripavi parket, ulična buka noću i poster iznad sudopere na kojem je pisalo "Prijatelju moj, nemam više snage".
Prsten vas tera na razmišljanje o budućnosti, setite se šta smo imali, gotovo ništa, i šta smo bili, jednostavno siromašni mladi ljudi. Ne dopušta vam da zaboravite da cena stvari i njena vrednost nisu jedno te isto.
Prošle su 42 godine, a na prstu gde je prsten još uvek nema zelenog traga od nošenja.
- Stiven King.

Image
Jedna od najtežih kazni za čovjekovo srce jeste da ga Allah udalji od Kur'ana.

Rum
Sebijin pulen
Sebijin pulen
Mood:
Has thanked: 41974 times
Been thanked: 28825 times
Status: Offline

Re: STEPHEN KING

Post by Rum » 30 Aug 2024, 11:41

Stiže nova adaptacija Salemova(Salem's Lot). Knjiga spada u jednu od najbolje napisanih dela Stivena Kinga, a stara adaptacija iz 70-ih je horor klasik. Na vreme krenuti sa knjigom, film izlazi u oktobru direktno na Max.
FB_IMG_1725010655375.jpg
You do not have the required permissions to view the files attached to this post.
Jedna od najtežih kazni za čovjekovo srce jeste da ga Allah udalji od Kur'ana.

Post Reply

Return to “Književnost i jezik”