to je kad nemas emocionalne inteligencije
Zašto dolazi do nesporazuma u komunikaciji? Emocionalna osjetljivost i odgovornost u razgovoru
Moderator: Krokodil Behko
- Skin
- Inventar foruma

- Has thanked: 2982 times
- Been thanked: 3423 times
- Status: Offline
Re: Zašto dolazi do nesporazuma u komunikaciji? Emocionalna osjetljivost i odgovornost u razgovoru
nedavno mi jedna zena koju sam upoznala kroz igru sa djecom, kaze: htjrla sam vas pitati jeste li vi psiholog, tako ste smireni, normalni. kazem to dragom (e bas namjerno
) a on zavrsi sa "... a unutra svjetski rat" 
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8241 times
- Been thanked: 19392 times
Re: Zašto dolazi do nesporazuma u komunikaciji? Emocionalna osjetljivost i odgovornost u razgovoru
Ali nije lako ni kad si preemotivan. Jbt kad se sjetim na starom forumu ja sam se znala i isplakati kad mi neko nesto kaze.
Najgore je kad neko nesto kaze a ti umislis da je tebi upuceno pa se sjebes.
Grozno je to. S vremenom sam sebe izjedas. To sam ja sebi radila dok nisam pukla i sad sam ovakva kakva jesam i puno sam zadovoljnija i sretnija od kako ne prevrcem po mozgu sto puta tudje rijeci.
Jos sam slaba na starce i zivotinje jer su nezasticeni a ovo ostalo slabo.
Grozno je to. S vremenom sam sebe izjedas. To sam ja sebi radila dok nisam pukla i sad sam ovakva kakva jesam i puno sam zadovoljnija i sretnija od kako ne prevrcem po mozgu sto puta tudje rijeci.
- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
- Has thanked: 55459 times
- Been thanked: 9889 times
Ja jedino pustim koju suzu na dzenazama kad mi od rodbine neko umre a da zbog drugog zaplacem, bizi goni 
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao
Da bog da se do vijeka ne probudio

- ElTriconi
- Đulaga

- Mood:
- Has thanked: 55459 times
- Been thanked: 9889 times
I kad gledam ratne filmove pa glavne likove satare mitraljez 
A jos kad bih na njezinom aman krilu zaspao

-
Firlefanz
- Sitna buranija

- Has thanked: 414 times
- Been thanked: 103 times
postoji teorija da u komunikaciji pričamo 4 jezika i čujemo na 4 uha a ja sam mišljenja da i kod pisanja to funkcioniše.. znaci imamo prvo samoočitavanje ( kad govorim, govorim o sebi) , sadržajna razina ( šta sam baš rekla ) , emotivna / odnosna razina ( u kakvom smo odnosu tj emotivnom stanju) i apel ( šta želim u stvari da ta osoba čuje) . druga strana čuje na 4 uha i kod svakog je inače neko uho jače razvijeno a i igra ulogu u kakvom se stanju obje osobe nalaze .naravno da nemamo često ni vremena ni volje a možda ni znanja da na to sve obratimo pažnju pa dolazi do konflikta . et svašta nadrobih valjda me skontate haha
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
- Has thanked: 22840 times
- Been thanked: 20932 times
- Status: Online
- Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 14439 times
- Been thanked: 24324 times
Najezio sam se.Maja wrote: 31 Aug 2024, 16:52 Ali nije lako ni kad si preemotivan. Jbt kad se sjetim na starom forumu ja sam se znala i isplakati kad mi neko nesto kaze.
Da mi je neko reko da si vako emotivna, mislio bih da je lud.
A vidi…
Sto bih se zajebo.
Dozvolite da se obratimo
- Matan
- Sila nečista

- Has thanked: 3977 times
- Been thanked: 7355 times
Ja sam postao jako emotivan, koji mi je klinac..Maja wrote: 31 Aug 2024, 16:52 Ali nije lako ni kad si preemotivan. Jbt kad se sjetim na starom forumu ja sam se znala i isplakati kad mi neko nesto kaze.
Zasto konja tuces sine, kad i drugi cura ima..
- Zizi
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 9985 times
- Been thanked: 8601 times
Da si žensko, rekla bih možda je perimenopauza.
Ovo znam po sebi, a i mnogim ženama koje su u istoj fazi.
Pošto nisi, istražuj od čega je.
- Fuddo
- Maliciozni seronja

- Has thanked: 14439 times
- Been thanked: 24324 times
More to i musko imat.Zizi wrote: 31 Aug 2024, 18:05 Da si žensko, rekla bih možda je perimenopauza.Ovo znam po sebi, a i mnogim ženama koje su u istoj fazi.
Meni doktor reko.
Dozvolite da se obratimo
- Duminjo
- Urednik foruma

- Has thanked: 2791 times
- Been thanked: 8796 times
Imam osjecaj da je nesporazum izbio na pisanoj komunikaciji a temu si vezao za emocije, osjetljivost, razumijevanje i nesporazume u komunikaciji opcenito.Arthur Dent wrote: 31 Aug 2024, 10:14 Nedavno sam imao situaciju sa dragom prijateljicom, koja je pokazala koliko komunikacija moze biti izazovna i koliko nesporazumi mogu povrijediti. U razgovoru sa nekoliko osoba na forumu, prijateljica je imala osjecaj da je moj komentar bio podrugljiv i zbog toga se povukla, osjecajuci se povrijedjeno. Pokusao sam objasniti svoje namjere, ali umjesto toga, nas razgovor je postao jos napetiji. Na kraju, ona se povukla iz diskusije, rekavsi da je "njena greska" i ostavljajuci osjecaj nerazjasnjenosti.
Ova situacija me je navela na razmisljanje: Zasto cesto dolazi do nesporazuma, cak i kada nemamo lose namjere? Koliko smo odgovorni za emocije drugih u razgovoru? I kako mozemo bolje razumjeti jedni druge kako bismo izbjegli ovakve konflikte?
Pozivam vas da podijelite svoja iskustva, razmisljanja i savjete na ovu temu.
Sta vi mislite, koja je tajna uspjesne i empaticne komunikacije? Da li mislite da su nesporazumi vise povezani sa nacinom na koji nesto kazemo ili sa nacinom na koji druga osoba interpretira nase rijeci? Zasto?
Sve nabrojano pripada skoro iskljucivo neverbalnoj komunikaciji, koja je bitnija od samog sadrzaja komunikacije, pogotovo medju ljudima koji se dobro ne poznaju i ide cak do 80%, a koja nije sastavnio dio one pisane komunikacije za koju ti vezes prvonavedeni proGlem.
Hajmo se malo organizovat'
- Zizi
- Forum [Bot]
- Has thanked: 9985 times
- Been thanked: 8601 times
Ja sam imala direktoricu koja je željela da u komunikaciji sa njom budem kao što sam sa našim klijentima i poslovnim partnerima, jer sam je bukvalno što se kaže iz cipela izbijala. Jednom mi je rekls da skoro vapi za tim.
Budi reko i ti prema meni kao što su oni, pa ću i ja moći biti takva prema tebi. Žena je bila kontrol freak na najgori mogući način.
E hajde sada skontaj koja je od nas bila preosjetljivija. Hm, možda smo podjednako.
Uglavnom, ja sam tražila sastanke za razgovore gdje ćemo obje iznijeti svoja očekivanja vezano za posao, a ona nije inače tako radila, već ti dođe i kaže u vezi nekog posla "ja sam mislila da si trebala tako i tako uraditi".
Na kraju je uspjela da ima razgovore sa mnom onako kako sam predlagala, sa vrlo jasnim i konkretnim očekivanjima kakav odnos trebamo imati.
Mislim da ni sa kim od kolega i kolegica nije tako mijenjala svoje granice u odnosu kao što je sa mnom.
Čini mi se da je u komunikaciji bitno - pogotovo za bliske ljude - obavijestiti ih i u kakvom smo trenutno stanju, jer ipak naša različita stanja imaju dosta uticaja na naše ponašanje, a time i percepciju, što onda može dovesti do različitih nesporazuma.
A to je opet samo jedan aspekt komunikacije.
S druge strane, svako od nas ima određene filtere kroz koje provlači sve informacije, a oni su satkani od naših životnih uvjerenja, vrijednosti, odgoja, pola, porijekla, obrazovanja, itd., tako da začas može doći do nerazumijevnaja.
Budi reko i ti prema meni kao što su oni, pa ću i ja moći biti takva prema tebi. Žena je bila kontrol freak na najgori mogući način.
E hajde sada skontaj koja je od nas bila preosjetljivija. Hm, možda smo podjednako.
Uglavnom, ja sam tražila sastanke za razgovore gdje ćemo obje iznijeti svoja očekivanja vezano za posao, a ona nije inače tako radila, već ti dođe i kaže u vezi nekog posla "ja sam mislila da si trebala tako i tako uraditi".
Na kraju je uspjela da ima razgovore sa mnom onako kako sam predlagala, sa vrlo jasnim i konkretnim očekivanjima kakav odnos trebamo imati.
Mislim da ni sa kim od kolega i kolegica nije tako mijenjala svoje granice u odnosu kao što je sa mnom.
Čini mi se da je u komunikaciji bitno - pogotovo za bliske ljude - obavijestiti ih i u kakvom smo trenutno stanju, jer ipak naša različita stanja imaju dosta uticaja na naše ponašanje, a time i percepciju, što onda može dovesti do različitih nesporazuma.
A to je opet samo jedan aspekt komunikacije.
S druge strane, svako od nas ima određene filtere kroz koje provlači sve informacije, a oni su satkani od naših životnih uvjerenja, vrijednosti, odgoja, pola, porijekla, obrazovanja, itd., tako da začas može doći do nerazumijevnaja.
- edo_79
- Inventar foruma

- Mood:
- Has thanked: 480 times
- Been thanked: 1468 times
Ja mislim da do nesporazuma dolazi zbog toga što ljudi, prilikom komunikacije, imaju određene pretpostavke, ili hajmo reć drže se nekih stereotipa nametnutih ovim modernim vaktom, pa recimo ljubaznost i susretljivost miješaju s flertom, pa se nađu uvređeni kad skontaju da tu mimo ljubaznosti i susretljivosti nema ama baš ništa više .... to je neko moje zapažanje, jer sam imao i sam nekoliko slučajeva na poslu, gdje bukvalno ljudi miješaju pojmove ...Arthur Dent wrote: 31 Aug 2024, 10:14 Nedavno sam imao situaciju sa dragom prijateljicom, koja je pokazala koliko komunikacija moze biti izazovna i koliko nesporazumi mogu povrijediti. U razgovoru sa nekoliko osoba na forumu, prijateljica je imala osjecaj da je moj komentar bio podrugljiv i zbog toga se povukla, osjecajuci se povrijedjeno. Pokusao sam objasniti svoje namjere, ali umjesto toga, nas razgovor je postao jos napetiji. Na kraju, ona se povukla iz diskusije, rekavsi da je "njena greska" i ostavljajuci osjecaj nerazjasnjenosti.
Ova situacija me je navela na razmisljanje: Zasto cesto dolazi do nesporazuma, cak i kada nemamo lose namjere? Koliko smo odgovorni za emocije drugih u razgovoru? I kako mozemo bolje razumjeti jedni druge kako bismo izbjegli ovakve konflikte?
Pozivam vas da podijelite svoja iskustva, razmisljanja i savjete na ovu temu.
Sta vi mislite, koja je tajna uspjesne i empaticne komunikacije? Da li mislite da su nesporazumi vise povezani sa nacinom na koji nesto kazemo ili sa nacinom na koji druga osoba interpretira nase rijeci? Zasto?
"Znaš li šta je najlepše u životu? Želja, prijatelju."
- Arthur Dent
- Forum [Bot]
- Has thanked: 970 times
- Been thanked: 6938 times
mislim da razumijem tvoju poentu, i slazem se da djela cesto govore glasnije od rijeci. medjutim, mislim da se verbalna komunikacija ne moze potpuno izbjeci. na kraju krajeva, svakodnevno se oslanjamo na rijeci kako bismo izrazavali misli, osjecaje i namjere.ElTriconi wrote: 31 Aug 2024, 10:17 Tajna uspjesne komunikacije je komunikacija djelima. Cim zines mores nesta rec da nekog uvrjedis a vako kad djelo nakvo uradis nemres vikat zezno se, izletilo mi i to![]()
jedan od razloga zasto rijetko ulazim u diskusije ili rasprave na forumu je upravo taj sto rijeci mogu lako biti pogresno shvacene ili uvredljive, cak i kada to nije nasa namjera. zato pokusavam koristiti vrlo jednostavan i lagan jezik kako bih izbjegao nesporazume i potencijalno povrijediti osjecaje drugih... potreba za osjecajem superiornosti i nadmoci mi je u tom kontekstu takodjer strana, nepotrebna...
vnim da je kljucno prepoznati kada rijeci mogu biti nespretne ili povrijediti nekoga, cak i ako to nije bila neka nasa namjera... kvalitetna komunikacija ukljucuje i preuzimanje odgovornosti za svoje rijeci, ali i spremnost da razumijemo kako nase rijeci mogu biti percipirane od strane drugih.
kako ti mislis da mozemo balansirati izmedju komunikacije rijecima i djelima kako bismo smanjili mogucnost nesporazuma i povrede osjecaja?
- Arthur Dent
- Forum [Bot]
draga bojana,Morgen wrote: 31 Aug 2024, 10:35Sta vi mislite, koja je tajna uspjesne i empaticne komunikacije?Arthur Dent wrote: 31 Aug 2024, 10:14
Napisana rec nikad nece moci da prenese pravu emociju (u komunikaviji, ne u romanu) Jedna tacka previse, jedan pogresan smajli….cak i kod najblizih se to desi, kako se komunikacija svela na whatsapp..zato preferiram (u svom “pravom” zivotu) “nazvat cu te na brzaka” ako je nesto stvarno vazno a ne sta treba jos da kupim u supermarketu. Mada, mozda i tad.
Da li mislite da su nesporazumi vise povezani sa nacinom na koji nesto kazemo ili sa nacinom na koji druga osoba interpretira nase rijeci?
I jedno i drugo.
I jos nesto za kraj (posta)
Mozda je moja greska (i to je bio razlog zasto sam “prekinula” komunikaciju) jer sam stvarno malo razmazena, jer sam
Okruzena ljudima koji se obaziru na moj osetljiv karakter
I onda ja mislim da to svi trebaju tako.
To je moja greska. Ja ne smem i ne mogu da ocekujem tako nesto, pogotovo ne na forumu ili kod novih poznanstva.
Ali ja sam uvek spremna za razgovor (i to je najvaznije)
I uvidim i svoje greske.
E tako. Hvala na ovoj lekciji , Arture
Ps. Stvarno ne mogunsad da ispravljam greske, sigutna sam da ima milion kod ovako dugog teksta. Enter sam vec ispravljala.
Mozda bi ave lakse i bilo da nabavim PC. Tesko je na mobilnom SVE. SVE.
hvala ti na iskrenosti i dubokom promisljanju o temi. slazem se s tobom da pisana rijec cesto ne moze prenijeti pravu emociju i da je lahko pogresno protumaciti namjeru iza napisanog teksta. upravo to je jedan od izazova komunikacije u digitalnom dobu, gdje ton glasa i izrazi lica nedostaju, a emotikoni, smajlici i interpunkcija ne mogu uvijek nadoknaditi te nijanse...
duboko cijenim tvoju introspekciju i spremnost da prepoznas vlastite reakcije i ocekivanja! svi mi donosimo svoja iskustva i osjetljivosti u komunikaciju i vazno je razumjeti kako to moze utjecati na nase interakcije... tvoja svijest, zakljucak o tome da ne mozes ocekivati da se svi ponasaju prema tebi kao tvoji bliski ljudi, posebno na forumima ili u novim poznanstvima, pokazuje visok nivo emocionalne inteligencije.
mislim da je tvoj pristup vrlo zdrav — biti svjestan svojih osjecaja i reakcija, ali isto tako biti otvoren za razgovor i razumijevanje drugih. to je upravo ono sto doprinosi uspjesnoj i empaticnoj komunikaciji. hvala ti sto si podijelila svoje misli i na lekciji o vaznosti razumijevanja i empatije.
srdacno i sa oteklim nogama!
- Morgen
- Zvezda foruma

- Has thanked: 31460 times
- Been thanked: 29192 times
MaArthur Dent wrote: 01 Sep 2024, 00:33draga bojana,Morgen wrote: 31 Aug 2024, 10:35
Sta vi mislite, koja je tajna uspjesne i empaticne komunikacije?
Napisana rec nikad nece moci da prenese pravu emociju (u komunikaviji, ne u romanu) Jedna tacka previse, jedan pogresan smajli….cak i kod najblizih se to desi, kako se komunikacija svela na whatsapp..zato preferiram (u svom “pravom” zivotu) “nazvat cu te na brzaka” ako je nesto stvarno vazno a ne sta treba jos da kupim u supermarketu. Mada, mozda i tad.
Da li mislite da su nesporazumi vise povezani sa nacinom na koji nesto kazemo ili sa nacinom na koji druga osoba interpretira nase rijeci?
I jedno i drugo.
I jos nesto za kraj (posta)
Mozda je moja greska (i to je bio razlog zasto sam “prekinula” komunikaciju) jer sam stvarno malo razmazena, jer sam
Okruzena ljudima koji se obaziru na moj osetljiv karakter
I onda ja mislim da to svi trebaju tako.
To je moja greska. Ja ne smem i ne mogu da ocekujem tako nesto, pogotovo ne na forumu ili kod novih poznanstva.
Ali ja sam uvek spremna za razgovor (i to je najvaznije)
I uvidim i svoje greske.
E tako. Hvala na ovoj lekciji , Arture
Ps. Stvarno ne mogunsad da ispravljam greske, sigutna sam da ima milion kod ovako dugog teksta. Enter sam vec ispravljala.
Mozda bi ave lakse i bilo da nabavim PC. Tesko je na mobilnom SVE. SVE.
hvala ti na iskrenosti i dubokom promisljanju o temi. slazem se s tobom da pisana rijec cesto ne moze prenijeti pravu emociju i da je lahko pogresno protumaciti namjeru iza napisanog teksta. upravo to je jedan od izazova komunikacije u digitalnom dobu, gdje ton glasa i izrazi lica nedostaju, a emotikoni, smajlici i interpunkcija ne mogu uvijek nadoknaditi te nijanse...
duboko cijenim tvoju introspekciju i spremnost da prepoznas vlastite reakcije i ocekivanja! svi mi donosimo svoja iskustva i osjetljivosti u komunikaciju i vazno je razumjeti kako to moze utjecati na nase interakcije... tvoja svijest, zakljucak o tome da ne mozes ocekivati da se svi ponasaju prema tebi kao tvoji bliski ljudi, posebno na forumima ili u novim poznanstvima, pokazuje visok nivo emocionalne inteligencije.
mislim da je tvoj pristup vrlo zdrav — biti svjestan svojih osjecaja i reakcija, ali isto tako biti otvoren za razgovor i razumijevanje drugih. to je upravo ono sto doprinosi uspjesnoj i empaticnoj komunikaciji. hvala ti sto si podijelila svoje misli i na lekciji o vaznosti razumijevanja i empatije.
srdacno i sa oteklim nogama!![]()
Ajde na čupavce
- Arthur Dent
- Forum [Bot]
- edo_79
- Inventar foruma

- Mood:
- Has thanked: 480 times
- Been thanked: 1468 times
Samo ne zovite Fuddu .... j.baće vas sve

"Znaš li šta je najlepše u životu? Želja, prijatelju."
- Morgen
- Zvezda foruma

- Has thanked: 31460 times
- Been thanked: 29192 times
Pa na temi slike hrane
Mislila sam na tebe dok sam ih pravila
I da, to mislim tako kao sto sam napisala
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8241 times
- Been thanked: 19392 times
Vala neki forumasi se nikako ne mogu shvatiti zlonamjernim. Cak i ako se trudis iz petnih zila. Doduse ne znam kakav je ko privatno, al ovako kroz teme, na prvu, pada mi na pamet vas 6 (jedan si od njih) koje ne mogu zamisliti zlonamjernim, da nekog podjebavaju, bockaju, nesto porucuju u siframa itd.
Imam osjecaj da ovom temom zelis izgladiti stvar s tom osobom pa eto sretno
Imam osjecaj da ovom temom zelis izgladiti stvar s tom osobom pa eto sretno