Zašto dolazi do nesporazuma u komunikaciji? Emocionalna osjetljivost i odgovornost u razgovoru
Moderator: Krokodil Behko
- Morgen
- Zvezda foruma

- Has thanked: 31444 times
- Been thanked: 29183 times
- Status: Offline
Re: Zašto dolazi do nesporazuma u komunikaciji? Emocionalna osjetljivost i odgovornost u razgovoru
Pa taj nesporazum ga inspirisao za ovu temu, koja je odlicna.
- Arthur Dent
- Forum [Bot]
![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)
- Has thanked: 970 times
- Been thanked: 6938 times
Re: Zašto dolazi do nesporazuma u komunikaciji? Emocionalna osjetljivost i odgovornost u razgovoru
siguran sam da si u pravu i da ima ljudi koji nemaju nikakve potrebe za podbadanjem, sifre i slicno. ne osjecam potrebu za "izgladnjivanjem" stvari majo jer nema nikakvih nesuglasica koje bi trebalo rjesavati. bojana i ja se jako dobro razumijemo. bio je to samo momenat. cilj mi je poboljsati nacin na koji komuniciramo i smanjiti mogucnost nesporazuma u buducnosti. svjestan sam da pisana komunikacija moze lako dovesti do nesporazuma, desava se redovno. i meni, naravno. zbog toga sam otvorio ovu temu kako bismo svi zajedno razmotrili kako mozemo bolje razumjeti jedni druge.Maja wrote: 01 Sep 2024, 00:39 Vala neki forumasi se nikako ne mogu shvatiti zlonamjernim. Cak i ako se trudis iz petnih zila. Doduse ne znam kakav je ko privatno, al ovako kroz teme, na prvu, pada mi na pamet vas 6 (jedan si od njih) koje ne mogu zamisliti zlonamjernim, da nekog podjebavaju, bockaju, nesto porucuju u siframa itd.
Imam osjecaj da ovom temom zelis izgladiti stvar s tom osobom pa eto sretno
nadam se da ce i ova diskusija pomoci da forum ostane mjesto podrske i pozitivne razmjene misljenja. (ova zadnja recenica je zbog i za chana
- Arthur Dent
- Forum [Bot]
ah da, i hvala na lijepim rijecima majo!
- Arthur Dent
- Forum [Bot]
cijenim sto istices da nemas lose namjere i da je problem u nacinu komunikacije, a ne u samim ljudima. mozda je vazno je da svi pokusamo biti svjesniji mogucih nesporazuma i da trazimo pojasnjenja kad nesto nije jasno. to bi nam bilo od pomoci da bolje razumijemo jedni druge i izbjegnemo konflikte.Matan wrote: 31 Aug 2024, 10:43 Ja se cesto sukobim na forumu bas zbog mogucnosti da se pisane poruke mogu tumaciti kako kome cefne..
drugacije je razgovarati sa nekim, a drugacije pisati poruke..
zato, molim sve da mi nista ne zamjere, jer ja nikad nikome ne moslim nista lose, niti
cak sa Behkom sa kojim sam cesto u sukobu, ne mislim da je losa osoba..
jednostavno losa komunikacija, i mogucnost razni interpretacija napisane poruke, je razlog..
tvoj primjer sa behkom mi pokazuje da mozes jasno odvojiti osobu od ponasanja ili nesporazuma koji nastaje iz komunikacije. imas li neki poseban razlog, zasto to ne cinis uvjek?
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8238 times
- Been thanked: 19387 times
Ja tek sad skontala da je Morgen u pitanju
A nju sam ugurala u ovih 6.
Eto ocitog primjera rupe u komunikaciji i prosudjivanju ljudi.
Sorry morgen ako si se osjecala prozvanim s moje strane. Ja sam pisala uopsteno.
Sorry morgen ako si se osjecala prozvanim s moje strane. Ja sam pisala uopsteno.
- Maja
- Administrator

- Has thanked: 8238 times
- Been thanked: 19387 times
Ma bjezi, odoh ja s teme dok opet nisam nesto zabrljala 
- Morgen
- Zvezda foruma

- Has thanked: 31444 times
- Been thanked: 29183 times
Nisam, sve okMaja wrote: 01 Sep 2024, 01:04 Ja tek sad skontala da je Morgen u pitanju![]()
- Rum
- Sebijin pulen

- Mood:
- Has thanked: 41566 times
- Been thanked: 28354 times
Hhaaha golemo
Postoje ljudi koji te zaborave
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.
s takvom lakoćom
kao što se zaboravi kišobran,
i sjete te se samo kad pada kiša.
- Arthur Dent
- Forum [Bot]
slazem se s tobom da ne mozemo u potpunosti kontrolisatii kako nas drugi dozivljavaju ili interpretiraju nase rijeci. taj zakljucak stoji... medjutim, kljucno je shvatiti da su svi nasi postupci i izrazi, odraz nase vlastite volje moci i osobnih perspektiva, zar ne? nasa interpretacija svijeta, ukljucujuci i ono sto govorimo, oblikovana je nasim vlastitim vrijednostima i iskustvima...Zana wrote: 31 Aug 2024, 10:50 Ne možemo biti odgovorni za to kako nas neko doživljava kao osobe i to kako interpretira ono śto kažemo ali možemo i trebamo barem pokušati shvatiti drugu stranu i biti svjesni da svako govori iz svog iskustva.
Prijateljica mi je psihilog i često kaže "On-a je takav/takva", śto mene često ljuti jer mislim da time pravda nečije rijeći, ponašanje. A u stvari iza tih riječi se krije prihvatanje i mir.
sto se tice izraza tvoje prijateljice psihologinje, "on-a je takav/takva," blizu sam da to vidim kao priznavanje da je svaka osoba proizvod svojih unutarnjih borbi i moci. nekako taj izraz moze biti shvacen kao pokusaj razumijevanja i prihvatanja tih unutarnjih borbi, bez nekog nuznog opravdavanja. kao sto misli nietzsche da istinska snaga lezi u sposobnosti da se prepoznaju i razumiju vlastite i tudje slabosti i snage, te da se kroz to postigne autenticno prihvatanje... takodjer interesantna tematika, moguce da tvojom inicijativom nekad razgovorimo svi na tu temu, bilo bi interesantno.
dok nastojimo razumjeti druge, trebali bismo takodjer biti svjesni vlastite volje moci i kako ona utjece na nase interpretacije. dozvoli mi da spomenem "muslimanska imena". razumijevanje ne znaci nuzno odustajanje od vlastitih vrijednosti, vec pronalazenje ravnoteze izmedju njih i razumijevanja tudjih perspektiva.
- Arthur Dent
- Forum [Bot]
ti si jedna velika lafica i neka te, pa imas ogromno iskustvo u komunikaciji na forumu. zasto da to iskustvo ne podijelis sa nama?
- Arthur Dent
- Forum [Bot]
de, organizuj se.Duminjo wrote: 31 Aug 2024, 18:17Imam osjecaj da je nesporazum izbio na pisanoj komunikaciji a temu si vezao za emocije, osjetljivost, razumijevanje i nesporazume u komunikaciji opcenito.Arthur Dent wrote: 31 Aug 2024, 10:14 Nedavno sam imao situaciju sa dragom prijateljicom, koja je pokazala koliko komunikacija moze biti izazovna i koliko nesporazumi mogu povrijediti. U razgovoru sa nekoliko osoba na forumu, prijateljica je imala osjecaj da je moj komentar bio podrugljiv i zbog toga se povukla, osjecajuci se povrijedjeno. Pokusao sam objasniti svoje namjere, ali umjesto toga, nas razgovor je postao jos napetiji. Na kraju, ona se povukla iz diskusije, rekavsi da je "njena greska" i ostavljajuci osjecaj nerazjasnjenosti.
Ova situacija me je navela na razmisljanje: Zasto cesto dolazi do nesporazuma, cak i kada nemamo lose namjere? Koliko smo odgovorni za emocije drugih u razgovoru? I kako mozemo bolje razumjeti jedni druge kako bismo izbjegli ovakve konflikte?
Pozivam vas da podijelite svoja iskustva, razmisljanja i savjete na ovu temu.
Sta vi mislite, koja je tajna uspjesne i empaticne komunikacije? Da li mislite da su nesporazumi vise povezani sa nacinom na koji nesto kazemo ili sa nacinom na koji druga osoba interpretira nase rijeci? Zasto?
Sve nabrojano pripada skoro iskljucivo neverbalnoj komunikaciji, koja je bitnija od samog sadrzaja komunikacije, pogotovo medju ljudima koji se dobro ne poznaju i ide cak do 80%, a koja nije sastavnio dio one pisane komunikacije za koju ti vezes prvonavedeni proGlem.
Hajmo se malo organizovat'![]()
tvoj uvid u vaznost neverbalne komunikacije u kontekstu nesporazuma u pisanoj komunikaciji jeste vrijedan. slazem se s tobom da i neverbalni signali cine znacajan dio medjuljudskih interakcija, cesto do 80%, ukljucujuci ton glasa, izraze lica i tjelesnu pozu. u pisanoj komunikaciji, ovi elementi nedostaju, sto moze lako dovesti do nesporazuma i razlicitih interpretacija. to smo nekoliko puta ustanovili.
u mom slucaju s prijateljicom, cini se da nije bilo stvarnog problema, vec je situacija jednostavno odraz izazova pisane komunikacije. pisana rijec ne moze uvijek prenijeti sve nijanse prisutne u verbalnoj komunikaciji... a to moze rezultirati razlicitim tumacenjima duminjo, cak i kada su namjere dobre. jesi li isao doktoru i sta ti je rekao, kao primjer!
nesporazumi mogu nastati i zbog razlicitih interpretacija i zbog emocionalnih reakcija koje nisu uvijek potpuno pod nasom kontrolom. iako ne mozemo uvijek predvidjeti kako ce nase rijeci biti shvacene, mozemo se truditi da budemo jasni i imati obzira u izrazavanju svojih misli. takodjer, korisno je biti otvoren za pojasnjenje i razumijevanje reakcija drugih, te traziti nacine kako poboljsati komunikaciju, posebno ovu u pisanoj formi.
smatram da je jako vazno ne vidjeti situaciju kao problem, vec kao priliku za ucenje i rast u komunikacijskim vjestinama. nema nikakve potrebe za krivnjom, naprotiv... umjesto toga, treba se usmjeriti na razumijevanje i prilagodbu svojih komunikacijskih strategija kako bi i ti izbjegao slicne nesporazume u buducnosti...
na kraju krajeva, o ti koji ne ides doktoru kad trebas, uspjesna komunikacija zahtijeva stalnu refleksiju i prilagodbu... svaka situacija moze biti prilika za ucenje i poboljsanje. svaki osip na datom dijelu tijela moze biti opasan! no, tvoja spremnost na razmisljanje o ovim pitanjima i dijeljenje iskustava doprinosi boljem razumijevanju i jacanju nasih medjuljudskih odnosa.
- Arthur Dent
- Forum [Bot]
- Duminjo
- Urednik foruma

- Has thanked: 2790 times
- Been thanked: 8795 times
- Status: Online
Kada sa nekim komuniciramo, bitno je da znamo cilj te komunikacije tj sta zelimo postici recenim.Arthur Dent wrote: 01 Sep 2024, 02:16de, organizuj se.Duminjo wrote: 31 Aug 2024, 18:17
Imam osjecaj da je nesporazum izbio na pisanoj komunikaciji a temu si vezao za emocije, osjetljivost, razumijevanje i nesporazume u komunikaciji opcenito.
Sve nabrojano pripada skoro iskljucivo neverbalnoj komunikaciji, koja je bitnija od samog sadrzaja komunikacije, pogotovo medju ljudima koji se dobro ne poznaju i ide cak do 80%, a koja nije sastavnio dio one pisane komunikacije za koju ti vezes prvonavedeni proGlem.
Hajmo se malo organizovat'![]()
tvoj uvid u vaznost neverbalne komunikacije u kontekstu nesporazuma u pisanoj komunikaciji jeste vrijedan. slazem se s tobom da i neverbalni signali cine znacajan dio medjuljudskih interakcija, cesto do 80%, ukljucujuci ton glasa, izraze lica i tjelesnu pozu. u pisanoj komunikaciji, ovi elementi nedostaju, sto moze lako dovesti do nesporazuma i razlicitih interpretacija. to smo nekoliko puta ustanovili.
u mom slucaju s prijateljicom, cini se da nije bilo stvarnog problema, vec je situacija jednostavno odraz izazova pisane komunikacije. pisana rijec ne moze uvijek prenijeti sve nijanse prisutne u verbalnoj komunikaciji... a to moze rezultirati razlicitim tumacenjima duminjo, cak i kada su namjere dobre. jesi li isao doktoru i sta ti je rekao, kao primjer!
nesporazumi mogu nastati i zbog razlicitih interpretacija i zbog emocionalnih reakcija koje nisu uvijek potpuno pod nasom kontrolom. iako ne mozemo uvijek predvidjeti kako ce nase rijeci biti shvacene, mozemo se truditi da budemo jasni i imati obzira u izrazavanju svojih misli. takodjer, korisno je biti otvoren za pojasnjenje i razumijevanje reakcija drugih, te traziti nacine kako poboljsati komunikaciju, posebno ovu u pisanoj formi.
smatram da je jako vazno ne vidjeti situaciju kao problem, vec kao priliku za ucenje i rast u komunikacijskim vjestinama. nema nikakve potrebe za krivnjom, naprotiv... umjesto toga, treba se usmjeriti na razumijevanje i prilagodbu svojih komunikacijskih strategija kako bi i ti izbjegao slicne nesporazume u buducnosti...
na kraju krajeva, o ti koji ne ides doktoru kad trebas, uspjesna komunikacija zahtijeva stalnu refleksiju i prilagodbu... svaka situacija moze biti prilika za ucenje i poboljsanje. svaki osip na datom dijelu tijela moze biti opasan! no, tvoja spremnost na razmisljanje o ovim pitanjima i dijeljenje iskustava doprinosi boljem razumijevanju i jacanju nasih medjuljudskih odnosa.
Vi ste, gospon Dent, otvorili temu o komunikaciji a izgleda da nemate baš jasan cilj ili imate više ciljeva a to zbunjuje sugovornike.
Ima finih odgovora na temi i nekoliko sugovornika koji imaju sta za reci na temu o komunikaciji.
A ima i onih koji su svašta pisali pa je na trosjedu zavrsilo oko 4 stranice, iz razloga sto nisu znaju sta je cilj.
Lutamo, usmjeri nas. Je li tema opcenito komunikacija, je li tema pisana komunikacija (konkretno Forum ili bilo koji vid pisane komunikacije) je li tema kako komunicirati bez eskalacije i kako eventualnu eskalaciju deeskalirati uz pomoci ili bez pomoci supervizora (onih koji nas mire).
Sve dok ne budemo znali o cemu tacno pisemo, pisacemo svasta i necemo nista postici a mislim da to nije cilj.
Ja, kao recipijent, primio sam dosta informacija ali razlicitih i ne mogu da ih slozim, upakujem i sve mi se pomiješalo.
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
- Has thanked: 4200 times
- Been thanked: 3882 times
Ja sam prije smajlije/emojije u diskusijama na internetu smatrao djetinjastim ali oni puno pomažu u pisanoj komunikaciji.Morgen wrote: 31 Aug 2024, 10:35Sta vi mislite, koja je tajna uspjesne i empaticne komunikacije?Arthur Dent wrote: 31 Aug 2024, 10:14
Sta vi mislite, koja je tajna uspjesne i empaticne komunikacije? Da li mislite da su nesporazumi vise povezani sa nacinom na koji nesto kazemo ili sa nacinom na koji druga osoba interpretira nase rijeci? Zasto?
Napisana rec nikad nece moci da prenese pravu emociju (u komunikaviji, ne u romanu) Jedna tacka previse, jedan pogresan smajli….cak i kod najblizih se to desi, kako se komunikacija svela na whatsapp..zato preferiram (u svom “pravom” zivotu) “nazvat cu te na brzaka” ako je nesto stvarno vazno a ne sta treba jos da kupim u supermarketu. Mada, mozda i tad.
“Ti si izgleda otvorio ovu temu da mene podyebaješ?
Tri iste rečenice ali sa time imaju tri različita značenja.
Nekada kada pišemo po forumima to je efikasnije nego u dirketnom razgovoru u pravom životu.
Imaju osobe koje znaju svojim pisanjem ubosti “u sridu” ali im teže ide uživo komunikacija. Stotine primjera gdje osobe imaju poentu ili su 100% u pravu ali se loše izražavaju uživo, pogotovo ako su previše emotivni i onda u diskusiji budu donji.
Također na forumima imaš luksuz da se “ohladiš” i možeš odgovoriti na nečiji post u vremenu od 10 minuta do 10 dana pa tako možeš izbjeći da u afektu nešto pogrešno kažeš, dok je u pravom životu tako da si primoran da u roku par sekundi reaguješ, pa možeš nepromišljeno nešto pogrešno reći iako nisi zlonamjerna osoba.
Isto tako kod foruma imaš mogućnost da se vratiš unazad i pogledaš historiju tih 10 postova gdje si vodio raspravu sa drugim forumašem i analiziraš da si možda ti šta pogrešno napisao i “prikočiš” jer si shvatio da si možda pretjerao ili skrenuo sa diskusije dok to ne možeš u stvarnom životu. Ima dosta primjera gdje treća lica koja slušaju diskusiju kažu “Trebao si se snimiti i poslušati se šta si sve izjavio što ne valja”.
Možemo i editovati i brisati postove dok taj luksuz nemamo kada uživo razgovaramo pa ubrzo shvatimo da nismo to trebali izjaviti i poželimo da postoji mogućnost da i te razgovore možemo editovati ili brisati.
Napisana riječ nikada nece moci da prenese pravu emociju u komunikaciji, ali je pisanjem lakše kontrolisati emocije i tu nam je lakše da izjavimo ono šta stvarno mislimo bez toga da nam emocije mogu pokvariti ono šta smo htjeli reći i da ne ispadnemo nepravedno zlonamjerni.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
Pa evo moj primjer, kada je naša kćerka bila manja, pa joj nakon rasprave žena kaže da ide u sobu a kćerka joj odgovori “Dobro, idem” odgovor je često bio “Taj sarkazam i grimase ostavi za svoje vršnjakinke”.Morgen wrote: 31 Aug 2024, 10:35 Da li mislite da su nesporazumi vise povezani sa nacinom na koji nesto kazemo ili sa nacinom na koji druga osoba interpretira nase rijeci?
I jedno i drugo.
Ja kao treća, neutralna osoba sam vidio da je kćerka poslušala i da su “grimase” razlog jer je mala htjela zaplakati pošto je u tom momentu bila emotivna, gdje sam i ženi znao reći “Pa poslušala te je, šta god da ti odgovori i uradi to će za tebe biti pogrešno”.
Čim ti je krivo na nekoga (a ženi mi je bilo krivo na kćerku zbog te rasprave koja je dovela do toga da joj kaže da ide u sobu) tu je nevažam način kako ćeš nešto reći, druga osoba će interpretirati kako želi.
Isto tako Arthurova prijateljica iz njegovog uvodnog posta, ako joj je krivo što joj je dobar prijatelj nečim slomio srce u prijateljstvu, tu ne postoji način kako se može fino izraziti a da druga strana to shvati da nije bilo zlonamjerno.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
- bez
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 235 times
- Been thanked: 674 times
pisana i izgovorena rijec su slicne ali ne iste. pisanoj rijeci nedostaju svi popratni efekti koje imamo u razgovoru lice u lice pa bi zbog toga morala biti napisana jasno, bez ostavljanja prostora za neka druga tumacenja, mada je to vrlo tesko postici pa se mora biti spreman na dodatna pojasnjavanja, na kraju, krivicni zakon ima 80 strana a tumacenje istog 900.
drugi problem koji se javlja u pisanoj komunikaciji, pored toga sto mi nismo jasni, je uzrokovan navikom koju nam usadjuju jos od osnovne skole, sa onim sta je pisac htio reci, uce nas da ono sto procitamo nije ono sto je receno,nego da to trebamo protumacit. tako da u pismenoj komunikaciji moramo paziti na to kako je sugovornik protumacio ono sto smo rekli i to odmah pojasniti
drugi problem koji se javlja u pisanoj komunikaciji, pored toga sto mi nismo jasni, je uzrokovan navikom koju nam usadjuju jos od osnovne skole, sa onim sta je pisac htio reci, uce nas da ono sto procitamo nije ono sto je receno,nego da to trebamo protumacit. tako da u pismenoj komunikaciji moramo paziti na to kako je sugovornik protumacio ono sto smo rekli i to odmah pojasniti
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
To stoji ali nekada se dođe do te tačke da se u uživo razgovorima narušavaju veze i prijateljstva, ne što neko nekome želi loše, već što je se zbog emocija ta osoba nespretno izrazila.bez wrote: 01 Sep 2024, 06:32 pisana i izgovorena rijec su slicne ali ne iste. pisanoj rijeci nedostaju svi popratni efekti koje imamo u razgovoru lice u lice pa bi zbog toga morala biti napisana jasno, bez ostavljanja prostora za neka druga tumacenja, mada je to vrlo tesko postici pa se mora biti spreman na dodatna pojasnjavanja, na kraju, krivicni zakon ima 80 strana a tumacenje istog 900.
Ti mi možeš npr. nešto napisati što bi me moglo jako potresti i naljutiti, da budem u šoku i da bi ti svašta uzvratio, ja mogu dok ti ne odgovorim otići napraviti kahvu, ispušiti tri cigarete, i onda ti smireno odgovoriti i da se naša rasprava završi kulturno, gdje možemo ostati i dalje u dobrim odnosima.
Dok kod diskusije uživo mi nemamo taj luksuz i obično možemo pod emocijama da nešto pogrešno izjavimo, gdje i sami sebi onda kažemo “To mi nije trebalo izletiti”.
Mi u uživo diskusijama nemamo taj luksuz da možemo uvijek na nečiji “post” tek tri sata kasnije odgovoriti.
- bez
- Aktivni forumaš

- Has thanked: 235 times
- Been thanked: 674 times
nemamo, ali ako smo spremni priznati da nismo u pravu to se moze ispraviti i u razgovoru uzivo, mozda ne istog trenutka ali ako nije pala mrtva glava, kroz neko vrijeme sigurno.
- Naseef Mushroom
- Forum [Bot]
Sad sam u dilemiMaja wrote: 01 Sep 2024, 00:39 Vala neki forumasi se nikako ne mogu shvatiti zlonamjernim. Cak i ako se trudis iz petnih zila. Doduse ne znam kakav je ko privatno, al ovako kroz teme, na prvu, pada mi na pamet vas 6 (jedan si od njih) koje ne mogu zamisliti zlonamjernim, da nekog podjebavaju, bockaju, nesto porucuju u siframa itd.
Imam osjecaj da ovom temom zelis izgladiti stvar s tom osobom pa eto sretno
Više puta si mi puta dala indirektno do znanja da me ne smatraš zlonamjernom osobom a sa druge strane su mi par forumaša znali napisati da pod kamuflažom osobe koja mirno diskutuje podyebaje i provocira u šiframa.
- Masamune
- Forumaš godine

- Mood:
- Has thanked: 22833 times
- Been thanked: 20927 times
To su mislili na ono kad s ciljem okreneš diskusiju u skroz desetom pravcu da bi progurao neki svoj argument, a što zna biti neiskreno i ne valja raditi. Dovedeš drugu stranu u situaciju da brani nešto o čemu nije ni bilo riječi. Nekad si znao trpati ljudima i riječi u usta koje nisu ni rekli.Naseef Mushroom wrote: 01 Sep 2024, 07:03Sad sam u dilemiMaja wrote: 01 Sep 2024, 00:39 Vala neki forumasi se nikako ne mogu shvatiti zlonamjernim. Cak i ako se trudis iz petnih zila. Doduse ne znam kakav je ko privatno, al ovako kroz teme, na prvu, pada mi na pamet vas 6 (jedan si od njih) koje ne mogu zamisliti zlonamjernim, da nekog podjebavaju, bockaju, nesto porucuju u siframa itd.
Imam osjecaj da ovom temom zelis izgladiti stvar s tom osobom pa eto sretno![]()
Više puta si mi puta dala indirektno do znanja da me ne smatraš zlonamjernom osobom a sa druge strane su mi par forumaša znali napisati da pod kamuflažom osobe koja mirno diskutuje podyebaje i provocira u šiframa.