Zašto dolazi do nesporazuma u komunikaciji? Emocionalna osjetljivost i odgovornost u razgovoru

Diskusije o životu i životnim problemima, stavovima. Savjetovanje.

Moderator: Krokodil Behko

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]
Has thanked: 4200 times
Been thanked: 3882 times
Status: Offline

Re: Zašto dolazi do nesporazuma u komunikaciji? Emocionalna osjetljivost i odgovornost u razgovoru

Post by Naseef Mushroom » 01 Sep 2024, 07:12

bez wrote: 01 Sep 2024, 06:58 nemamo, ali ako smo spremni priznati da nismo u pravu to se moze ispraviti i u razgovoru uzivo, mozda ne istog trenutka ali ako nije pala mrtva glava, kroz neko vrijeme sigurno.
Pa evo Arthurova priča o prijateljici u uvodnom postu, nije imao šansu da popravi stvar bez obzira na koji je način pokušavao da diskutuje.

Koliko god pisanje ne može da zamjeni emocije koje imamo u razgovorima u pravom životu, to je nekada i pozitivno jer to dođe kao filter raznih emocija da ne bi šta pogrešno izjavili.
U većini slučajeva ne dolazi do svađe jer je osoba zlonamjerna ili što su mu poenta priče i njegov stav pogrešni, već što se zbog emocija i bez vremena da se u miru razmisli prije nego što se odgovori pogrešno izrazi ili se pogrešno shvati.

Najbolje bi bilo da imamo supermoć da nakon svake rečenice možemo da zaustavimo vrijeme i da kao na forumu tek odgovorimo nekoliko minuta ili sati kasnije, a i tada ćemo odgovoriti ako smo taj dan raspoloženi za temu.
Last edited by Naseef Mushroom on 01 Sep 2024, 07:12, edited 1 time in total.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.
Živio Alija i bosanska armija, živjela, živjela Bosna.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:
Has thanked: 22833 times
Been thanked: 20927 times

Re: Zašto dolazi do nesporazuma u komunikaciji? Emocionalna osjetljivost i odgovornost u razgovoru

Post by Masamune » 01 Sep 2024, 07:12

to jeste vrlo često koristiš straw man taktiku

an intentionally misrepresented proposition that is set up because it is easier to defeat than an opponent's real argument.

Na ovo smo se žalili Havana, Duminjo, ja i mnogi drugi svih ovih godina :oo

bez
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš
Has thanked: 235 times
Been thanked: 674 times

Post by bez » 01 Sep 2024, 07:38

Naseef Mushroom wrote: 01 Sep 2024, 07:12
Pa evo Arthurova priča o prijateljici u uvodnom postu, nije imao šansu da popravi stvar bez obzira na koji je način pokušavao da diskutuje.

Koliko god pisanje ne može da zamjeni emocije koje imamo u razgovorima u pravom životu, to je nekada i pozitivno jer to dođe kao filter raznih emocija da ne bi šta pogrešno izjavili.
U većini slučajeva ne dolazi do svađe jer je osoba zlonamjerna ili što su mu poenta priče i njegov stav pogrešni, već što se zbog emocija i bez vremena da se u miru razmisli prije nego što se odgovori pogrešno izrazi ili se pogrešno shvati.

Najbolje bi bilo da imamo supermoć da nakon svake rečenice možemo da zaustavimo vrijeme i da kao na forumu tek odgovorimo nekoliko minuta ili sati kasnije, a i tada ćemo odgovoriti ako smo taj dan raspoloženi za temu.
arthurov post se i odnosio na pismenu komunikaciju

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 01 Sep 2024, 07:57

Masamune wrote: 01 Sep 2024, 07:06
Naseef Mushroom wrote: 01 Sep 2024, 07:03
Sad sam u dilemi :hm
Više puta si mi puta dala indirektno do znanja da me ne smatraš zlonamjernom osobom a sa druge strane su mi par forumaša znali napisati da pod kamuflažom osobe koja mirno diskutuje podyebaje i provocira u šiframa.
To su mislili na ono kad s ciljem okreneš diskusiju u skroz desetom pravcu da bi progurao neki svoj argument, a što zna biti neiskreno i ne valja raditi. Dovedeš drugu stranu u situaciju da brani nešto o čemu nije ni bilo riječi. Nekad si znao trpati ljudima i riječi u usta koje nisu ni rekli.
Razumijem ja i drugu stranu jer u diskusiji mnogi samo vide korisničko ime Nazif a ne vide osobu iza tog imena.

Mnogi misle možda da sam jedna negativna osoba koja je kao dijete mučila žabe pa dolazi na forum da provocira ljude da bi imao hranu za dušu i da ga pali što nervira druge da bi i drugi bili nesretni pošto je i on nesretan, ali ko me zna lično i ko bi god od forumaša proveo dan sa mnom shvatio bi da sam ja potpuno drugačiji od onoga kakvog me smatraju.

Poenta mog pisanja je jednostavno što imam dovoljno životnog staža, pa sam imun na svakave iluzije niti gledam na sve crno-bijelo, dok mnogi forumaši gledaju crno-bijelo.

Zato sam i lajkovao više puta Insomnijine postove, na stranu bljuvotine o islamu, ali što se tiče Bosne i Hercegovine, Bošnjaka i Balkana znao je sa 5 riječi više ubosti nego neko sa 15 rečenica i ja sam na ta pisanja više gledao kao “Tough Love” nego na tipično pisanje nekog Mitra, jer i mi imamo dosta problema u svojim redovima zašto smo kod nekih stvari zakazali a ne volimo to čuti.

Eno Rocko na američkim temama, može mu se svašta reći ali ne moža da nije u pravu i što se tiče bljuvotina vezano za Demokrate ali to se ignoriše jer mora sve biti crno-bijelo. I onda kada se pojavi neko kao ja koga boli briga hoće li ga na političkim temama zvati SDA botom a na rusko-ukrajinskim temama zvati Putinovcem, jer mi je važno samo da dragi Allah i ja znamo koga podržavam i ne uklapam se u crno-bijelo sliku, to zna mnoge forumaše iritirati.

Time ne smatram nijednog forumaša idiotom, niti sebe pametnijim od ostalih, samo sam imuniji na iluzije od ostalih.
Isto tako ne smatram sebe kao nekoga koga je sami Bog poslao na ovaj forum da prosvijetli ostale već sebe smatram samo kao nekoga ko nije više u godinama da ga drugi šalju po cigare.
Last edited by Naseef Mushroom on 01 Sep 2024, 08:00, edited 1 time in total.
Ide junak do junaka, ide Bošnjak do Bošnjaka, Allahu se svom klanjaju i pjesmu pjevaju.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 01 Sep 2024, 07:58

A ako neko od forumaša smatra da sam ga u diskusiju tretirao nepravedno i stavljao mu riječi u usta neka postavi samo jedan takav posr iz prošlosti.
Ako ne budem imao objašnienje, izvinut ću se i sam sebe banovati a neka me za minutu i moderatori banuju ako smatraju da se šalim.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 01 Sep 2024, 08:02

bez wrote: 01 Sep 2024, 07:38
Naseef Mushroom wrote: 01 Sep 2024, 07:12

arthurov post se i odnosio na pismenu komunikaciju
Da, ali opet su razgovori uživo sa njom bili presudni zašto se stvari nisu mogle izgladiti.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 01 Sep 2024, 08:06

Naseef Mushroom wrote: 01 Sep 2024, 07:57
Masamune wrote: 01 Sep 2024, 07:06
To su mislili na ono kad s ciljem okreneš diskusiju u skroz desetom pravcu da bi progurao neki svoj argument, a što zna biti neiskreno i ne valja raditi. Dovedeš drugu stranu u situaciju da brani nešto o čemu nije ni bilo riječi. Nekad si znao trpati ljudima i riječi u usta koje nisu ni rekli.
Razumijem ja i drugu stranu jer u diskusiji mnogi samo vide korisničko ime Nazif a ne vide osobu iza tog imena.

Mnogi misle možda da sam jedna negativna osoba koja je kao dijete mučila žabe pa dolazi na forum da provocira ljude da bi imao hranu za dušu i da ga pali što nervira druge da bi i drugi bili nesretni pošto je i on nesretan, ali ko me zna lično i ko bi god od forumaša proveo dan sa mnom shvatio bi da sam ja potpuno drugačiji od onoga kakvog me smatraju.

Poenta mog pisanja je jednostavno što imam dovoljno životnog staža, pa sam imun na svakave iluzije niti gledam na sve crno-bijelo, dok mnogi forumaši gledaju crno-bijelo.

Zato sam i lajkovao više puta Insomnijine postove, na stranu bljuvotine o islamu, ali što se tiče Bosne i Hercegovine, Bošnjaka i Balkana znao je sa 5 riječi više ubosti nego neko sa 15 rečenica i ja sam na ta pisanja više gledao kao “Tough Love” nego na tipično pisanje nekog Mitra, jer i mi imamo dosta problema u svojim redovima zašto smo kod nekih stvari zakazali a ne volimo to čuti.

Eno Rocko na američkim temama, može mu se svašta reći ali ne moža da nije u pravu i što se tiče bljuvotina vezano za Demokrate ali to se ignoriše jer mora sve biti crno-bijelo. I onda kada se pojavi neko kao ja koga boli briga hoće li ga na političkim temama zvati SDA botom a na rusko-ukrajinskim temama zvati Putinovcem, jer mi je važno samo da dragi Allah i ja znamo koga podržavam i ne uklapam se u crno-bijelo sliku, to zna mnoge forumaše iritirati.

Time ne smatram nijednog forumaša idiotom, niti sebe pametnijim od ostalih, samo sam imuniji na iluzije od ostalih.
Isto tako ne smatram sebe kao nekoga koga je sami Bog poslao na ovaj forum da prosvijetli ostale već sebe smatram samo kao nekoga ko nije više u godinama da ga drugi šalju po cigare.
Ma ne misle. Mislim da si većini drag forumaš. Bar meni jesi već duži period. Eno, posvetio sam ti jučer i pjesmu na pjesma za forumaša :oo

Ne vide ni ostali crno-bijelo na političkim temama bar većina, ali ipak odabiru neku stranu koju će podržavati. Misliš li da npr. Krokodilu, ironmanu, meni i drugima ne smeta što Biden i njegova administracija šalju milione pomoći Izraelu? Naravno da nam smeta, ali Trump je veće zlo u najavi, pa tako da je ispravno birati jednu stranu bez obzira što je manjkava u mnogim stvarima.

Insomnia je posebna priča i o njemu ne bih govorio. Nije da nemam, već ne želim.

Pa niko to i ne smatra tako Nazife. Opušteno. Kažem samo da bi u diskusijama malo trebao poraditi na onom gore što sam naveo i to je to.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 01 Sep 2024, 08:15

Masamune wrote: 01 Sep 2024, 08:06
Naseef Mushroom wrote: 01 Sep 2024, 07:57

Ma ne misle. Mislim da si većini drag forumaš. Bar meni jesi već duži period. Eno, posvetio sam ti jučer i pjesmu na pjesma za forumaša :oo

Ne vide ni ostali crno-bijelo na političkim temama bar većina, ali ipak odabiru neku stranu koju će podržavati. Misliš li da npr. Krokodilu, ironmanu, meni i drugima ne smeta što Biden i njegova administracija šalju milione pomoći Izraelu? Naravno da nam smeta, ali Trump je veće zlo u najavi, pa tako da je ispravno birati jednu stranu bez obzira što je manjkava u mnogim stvarima.

Insomnia je posebna priča i o njemu ne bih govorio. Nije da nemam, već ne želim.

Pa niko to i ne smatra tako Nazife. Opušteno. Kažem samo da bi u diskusijama malo trebao poraditi na onom gore što sam naveo i to je to.
Kako nisam vidio tu pjesmu? Odoh odgledati :oo

Kad npr. forumaši aplaudiraju zabrani ulaska Bubi i Jali u Srbiju i većina živi u iluziji da je to jer žele mladima zabraniti šund a ja postavim da MC Stojan i Rasta i dalje pjevaju a slična im je muzika i uz to postavim videa od Karleuše i Kusturice gdje daju islamofobične izjave vezane za njih, da je samo razlog jer se zovu Jasmin i Amar onda to i izgleda kako skrećem na 50. temu.

Ali ne bih dalje da ne kvarim sa off-topicom ovu super temu

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 01 Sep 2024, 08:21

Pa i nije offtopic kad se uzme u obzir suština ove priče.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 01 Sep 2024, 08:39

Masamune wrote: 01 Sep 2024, 08:21 Pa i nije offtopic kad se uzme u obzir suština ove priče.
Pa i nije kad tako napišeš :oo

Evo imali smo skoro Havana i ja diskusiju vezanu za Cecu gdje smo obadvojica malo žešće pisali, koja se mislim uklapa dobro u ovu temu.
Tada si ti to najbolje analizirao, Havana je stavio Cecu i Janu u isti rang jer je gledao samo na pravac muzike a meni je smetalo da se stavlja u isti rang jer je jedna samo pjevačica a druga je i pjevačica i udovica ratnog zločinca.

U suštini smo, a i za neutralnu osobu poput tebe, obadvojica u pravu ali mi koji smo diskutovali, da je bar jedan od nas dvojice to odmah pomenuo šta si ti napisao, diskusija bi se odmah završila i mirno bi se razišli.

Tako je i kod drugih tema vezano za opštu diskusiju ove teme. Ne radi se o tome da je jedna osoba u pravu ili da su obe osobe u pravu, emocije, fulanje poente u žustroj diskusiji i pogrešan način izražavanja znaju dovesti do pucanja najboljih prijateljstava a kamoli kod “samo” poznanika.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 01 Sep 2024, 08:40

Nije baš uvijek tako bilo Nazife, ali nejse... nećemo dalje.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 01 Sep 2024, 08:44

Ma najbolje je biti peder i neće biti takvih problema :oo

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 01 Sep 2024, 08:48

Masamune wrote: 01 Sep 2024, 08:40 Nije baš uvijek tako bilo Nazife, ali nejse... nećemo dalje.
Pa eto, čim pokažem u jednoj sekundi u ove četiri godine slabost i jednom budem samokritičan, budem dočekan na nož :oo

Zato sam i napisao, ja sam ja i ne mijenjam svoje stavove do onog momenta dok lično ne shvatim da su stavovi pogrešni a ne da bih se uklopio u nečiju sliku, i to naravno iritira mnoge.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 01 Sep 2024, 08:49

Sve ok. Sve što sam napisao ovdje tebi je isključivo iz dobre namjere.

bez
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by bez » 01 Sep 2024, 09:02

Naseef Mushroom wrote: 01 Sep 2024, 08:02

Da, ali opet su razgovori uživo sa njom bili presudni zašto se stvari nisu mogle izgladiti.
da ti ja ne bi objasnjavao o cemu se radi procitaj postove na farumu od prethodnog dana, znam da volis braniti svoje stavove al u ovom slucaju ne ide
Last edited by bez on 01 Sep 2024, 09:05, edited 1 time in total.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 01 Sep 2024, 09:03

Masamune wrote: 01 Sep 2024, 08:49 Sve ok. Sve što sam napisao ovdje tebi je isključivo iz dobre namjere.
Znam, nisi nikada ni bio zlonamjeran prema meni.

Ti, Dori i poneki još forumaši ste dokaz da se sa nekim ne moraš slagati ali da ti ne smeta njegova prisutnost na forumu jer je se održao neki nivo poštovanja u diskusijama kao i način izražavanja.

Isto tako, pošto si dugo na forumu, bio si svjedok mnogih forumaša koji su po razmišljanju koliko-toliko bliži tvojim stavovima nego što sam ja, ali si se distancirao od njih zbog načina komunikacije, ako se ne varam, to je jedan od razloga zašto ne posjećuješ više toliko onaj tamo forum.

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 01 Sep 2024, 09:08

bez wrote: 01 Sep 2024, 09:02
Naseef Mushroom wrote: 01 Sep 2024, 08:02

da ti ja ne bi objasnjavao o cemu se radi procitaj postove na farumu od prethodnog dana, znam da volis braniti svoje stavove al u ovom slucaju ne ide
Pročitao sam uvodni post.
Ako je mislio na prijateljicu sa kojom se druži i u pravom životu pa je zbog pisanja na forumima imao diskusiju u pravom životu, to je jedno i pri tome stojim.

Ako je mislio na prijateljicu forumašicu pa se to sve odvijalo preko privatnih poruka, onda priznajem da nisam u pravu jer sam pogrešno pročitao.

bez
Aktivni forumaš
Aktivni forumaš

Post by bez » 01 Sep 2024, 09:11

Naseef Mushroom wrote: 01 Sep 2024, 09:08
Ako je mislio na prijateljicu sa kojom se druži i u pravom životu pa je zbog pisanja na forumima imao diskusiju u pravom životu, to je jedno i pri tome stojim.

Ako je mislio na prijateljicu forumašicu pa se to sve odvijalo preko privatnih poruka, onda priznajem da nisam u pravu jer sam pogrešno pročitao.
bilo je javno, cak ni preko pp

Naseef Mushroom
Forum [Bot]
Forum [Bot]

Post by Naseef Mushroom » 01 Sep 2024, 09:14

bez wrote: 01 Sep 2024, 09:11
Naseef Mushroom wrote: 01 Sep 2024, 09:08

bilo je javno, cak ni preko pp
Sad mahaluša u meni želi znati na kojoj temi ali pošto se po Arthurovom pisanju se vidi da tema nije otvorena iz radosnog razloga, ne bih da diram u rane.

Masamune
Forumaš godine
Forumaš godine
Mood:

Post by Masamune » 01 Sep 2024, 09:26

Naseef Mushroom wrote: 01 Sep 2024, 09:03
Masamune wrote: 01 Sep 2024, 08:49 Sve ok. Sve što sam napisao ovdje tebi je isključivo iz dobre namjere.
Znam, nisi nikada ni bio zlonamjeran prema meni.

Ti, Dori i poneki još forumaši ste dokaz da se sa nekim ne moraš slagati ali da ti ne smeta njegova prisutnost na forumu jer je se održao neki nivo poštovanja u diskusijama kao i način izražavanja.

Isto tako, pošto si dugo na forumu, bio si svjedok mnogih forumaša koji su po razmišljanju koliko-toliko bliži tvojim stavovima nego što sam ja, ali si se distancirao od njih zbog načina komunikacije, ako se ne varam, to je jedan od razloga zašto ne posjećuješ više toliko onaj tamo forum.
Ma znam i ja pretjerati u grubosti prilikom iznošenja stavova, pa mi kasnije bude žao.

A što se tiče onog tamo foruma... ima više razloga zašto sam aktivno prestao pisati. Jedan od njih su stalni pokušaji neke vrste lobotomije u ubjeđivanju drugih, niski udarci, šukanja, ismijavanja i sve što ide s tim. Ja se, recimo, ne slažem ni sa velikim brojem ateista u njihovim pristupima iako sam i ja sam ateista. Na kraju je distanca najbolja.

Ovdje se ipak malo bolje poznajemo, toga je mnogo manje i meni ovakva sredina sad mnogo više godi.

Post Reply

Return to “Filozofija & Psihologija”