Biba wrote:Ginger, stvarno mi nije jasno tvoje rasuđivanje.Čovjek može za sebe reći da je vjernik čak i ako ne ide u crkvu.A to što ti kažeš da kod mene može svašta, varaš se.Kad bi svi bili kao ja, ja bih bila puno sretnija.Ljudi koji psju griješe ali jesu vjernici.Pa Isus je oprosti grijehe najvećoj prostitutki...ponavljam, ne postoji vjernik koji ne griješi jer smo slabi i jer smo ljudi.Ma vidim ja da ti ne želiš razumjeti...razmemo se mi, sigurna sam ja, itekako.Ne kontam samo zašto tovar posebno piše ljudi a posebno žene.Ja jesam vjernik a čini mi se i magare veliko majke mi...hidzab, alkohol, post, nerad nedjeljom ..sve to izmislili ljudi a ne Bog...nas jedam mještanin se znao šaliti : Čak i papa oko pi.e tapa...a i jesu tapali, dakle po tvome tumačenju ni papa nije bio vjernik..eto
...grijeh ne id u usta a iz usta ide veliki jer riječi ekad ubijaju gore od mača...a djelom, čak i propustom se čine veliki grijesi...u usta može i k... ali grijeh NE
Ne znam Bibo jel se razumijemo. Neke tvoje postove procitam i vise puta pa ne kontam sta je pisac htio da kaze. Al sigurna sam da je do mene.
Znam da ne razumijem jednu stvar - a to je zasto ljudi imaju potrebu da zalijepe kojekakve etikete na druge.
Ja sam rekla da nisam ateista jer vjerujem i nadam se da ima Bog. Po tebi sam ja znaci vjernik. Drugi se bas i ne bi slozili s tobom, jer je bilo situacija da ljudi cuju moje ime, koje je muslimansko, i da cuju da ja ne klanjam, ne postim, da znam i popit s vremena na vrijeme...I onda je njihov zakljucak naravno da ja nisam nikakav ni vjernik ni muslimanka. Obicno oni taj zakljucak ne zadrze za sebe, nego ga lijepo podijele sa mnom, a sto je najgore uz to dobijem i gratis kritiku i predavanje o tome kako bih ja trebala da zivim svoj zivot.
Apsolutno me ne interesuje ko u sta vjeruje i na koji nacin. Ne interesuje me ni kako ta neka osoba misli o meni i o mojoj vjeri/nevjeri, ni o bilo kojem aspektu mog zivota. Sve dok mene ne krene maltretirat i nametat mi svoja neka misljenja - na to sam ALERGICNA. Ne diram te, al ne dam ni na sebe.
I naravno da svi ljudi grijese. Cak i kad bi 24 sata dnevno mogli kontrolisati svoja postupanja, misli ne mozes...Dovoljno je da pomislis nesto ruzno i u sekundi ti si zgrijesio.
Tu je za mene vrlo bitna razlika - neke grijehe covjek ne moze sprijeciti, ma koliko on to htio. Neke druge opet vala moze, ali vjerovatno uz neka, veca ili manja, odricanja.
Na primjer...i sad govorim licno o sebi, ni o kome drugome.
Mene ces vidjeti cesto u kratkoj suknji....Skoro svaki vikend popijem koju rum kolu...Zapalim cigara dnevno - ne zna im se broj, a i to je haram...Ja se tih nekih stvari nisam spremna odreci, bar ne u ovom trenutku. I sad da se busam u prsa, ja sam neka muslimanka? Ja bih nekako sama sebi bila dvolicna i licemjerna.
Ima tu jos hejbet toga...Moj Bog ce prije nagraditi ateistu koji nije vjerovao u njega, a pomago gdje je mogo i gdje nije, i kad je imo i kad nije - nego nekog covjeka kojem je svaka druga rijec bila "Allah" a citav zivot samo mislio na sebe. Takvog Boga ja volim i postujem.
I prije nego sto neko zapne za ovo - ta dva gore navedena primjera su extremna, cisto radi objasnjavanja, ne kazem da je u stvarnom zivotu tako.
Rekla sam da nemam nista protiv diskusije, ni s kim, al pod uslovom da je na fin nacin. Ne znam samo jel joj ovde mjesto jer ovo je ipak tema za ateiste. I ne vidim potrebu a ni smisao za diskutovanje ako je nekome cilj nekoga ubijediti u svoje pravo, a pogotovo ne silom ili "pljuvanjem". Nema ti tu "ja sam u pravu".
Vjera/nevjera je jako licna stvar a svi smo mi razlicite licnosti.
Koliko razliciti? Evo ti pogledaj ovu tvoju zadnju recenicu...To za mene ne prilici ni jednoj vjernici a ni uciteljici. Uostalom, ne samo zadnju recenicu, citav post. U jedan post si strpala i Isusa, i Boga i papu i one stvari anamo, sto bi se reklo...
Ja licno ne bih. Znam opsovat i to cesto i nemam nikakve veze ni sa papom ni sa Isusom, ali ne bih, cisto iz nekog postovanja. Ali to sam ja i to je samo moje misljenje i moj odgoj.
I ne do bog da su svi ko ja.

![Forum [Bot] Forum [Bot]](./images/ranks/s.png)