Na bosanski forum svi unose radost. Neko svojim dolaskom, a neko odlaskom. Vraćamo kredite, priređujemo šokiranja i ibrete. Sve znamo, sve umijemo, pomoći hocemo, a možda i nećemo. Spoznajte istinsku draž opcije "quote".
Fuddo wrote: 28 Aug 2024, 20:50
Ja od ovog dobijem ptsd opet.
Nadam se da se ne ljutite na nas koji smo bili tada djeca a zelimo nesto znati.
Ako mozete pisite, ako ne mozete, zaobidjite temu skroz. Jbg..
Evo ja sam recimo ko dijete od 4-5-6 godina zivio u podruzumu i sve cega se sjecam je da nismo smjeli izaci dva metra ispred zbog snajpera.
U razloge zašto zelim sto više da znam o svemu, ne bih ulazio jer su to privatne stvari koje su mi i zivot usmjerile. Jednostavno eto zelim što više da saznam i to je to.
Evo ja sam recimo ko dijete od 4-5-6 godina zivio u podruzumu i sve cega se sjecam je da nismo smjeli izaci dva metra ispred zbog snajpera.
U razloge zašto zelim sto više da znam o svemu, ne bih ulazio jer su to privatne stvari koje su mi i zivot usmjerile. Jednostavno eto zelim što više da saznam i to je to.
Samo ti.. kakvi god da tvoji razlozi bili, ovo i treba da se zna i zaista mi je drago da nekoga mlađeg to uopšte interesuje. A, neki ne mogu pisati, možda ni gledati. Ali, sve je to OK. Kada neko bude raaspoložen, smogne volje, itd, siguran sam da će biti ovdje koješta. Ipak, ovo je naša zemlja...
Bila je armija koju niko nije imao niti ce da je ima ikada! Puno morala,vjere u pobjedu? Molim i moljicu Allaha da svim sehidima nagradi dzenetom Firdeus,a izdajnicima dzehenemom!
Još jedan dokumentarac o Tesnju i Maglaju.
Osim prica sa prve linije, ima dosta i o desavanjima u samom gradu i okolici. Malo detaljnije prikazana borba i ovih drugih. Borba za dom zdravlja/ratnu vojnu bolnicu, struju, vodu, hranu, borba medija protiv propagande iz Doboja i Teslica..
Ono što sam skonto sada u ovom dokumentarcu je da su mnogi, koji su ovdje spomenuti, poginuli od granata a ne u borbi prsa u prsa.
Isto je granatama stradalo mnogo civila, kako u Tesnju tako i u Maglaju. Granate su padale po dvorištima škola i po djecijim igralištima, gdje su ubijana djeca. A jedna granata je ubila i sedmero ljudi koji su radili na njivi, toga 5 zena.
Sve to govori o nacinu ratovanja agresora koji je ispalio i 44 rakete zemlja-zemlja.
Ono što se i u ovome dokumentarcu navodi jeste da na ovom podrucju, od strane Armije BiH nije bilo zlocina, cak ni pojedinacnih. Cista borba protiv cetnika ko sunce a opsada trajala 268 dana.
Oba su mi roditelja bila u ratu (otprilike su imali godina koliko ja trenutno imam) al' ne pričaju toliko na tu temu, više saznam kad naiđem na tekst i yt video, ja sam te godine provela većinom izvan BiH, poslali su me s nanom koja je živjela na Grbavici u Sa tad. Nekad ću valjda i istražiti više o ratnim temama o kojima su mi (najviše) nane i dede pričali al' često i pomislim da to nije moj rat u smislu da sam aktivno učestvovala, iako mi je zanimljiva perspektiva starijih generacija jer je njima to još jedan od ratova, u smislu been there done that.
O operaciji Sana ima dokumentaraca kolko hoš. Cak mislim da sam negdje naletio i na neki serijal.
Isto tako operacija Breza i Grmec. Samo treba vremena da se to pregleda i slozi.