Jest, ovo trebalo na Euro

Jest, ovo trebalo na Euro
I mene zbunjuje mislio sam da je kandilo drugi naziv za kadionicu
To su ti dva različita predmeta ,Mutevelija wrote: 03 Sep 2024, 18:30 Koja je razlika između kandila i kadionice ili je to isto?
A tačno me i ovaj zbuk kadionice podsjeca na djeda mraza i one saonice.
Vjerovatno su odatle uzeli zvuk za Djeda Mraza.
U kadionici je smjestena dodatna posuda sa žarom i tamjanom.Mutevelija wrote: 03 Sep 2024, 18:26 O kadionici kako se oni svećenici ne spale kad mašu sa njom?
A ima i kod katolika
Ima li ko odgovor od krscana na forumu, bio je Zlocko negdje, bas dobro dimi .
A evo ima i Matan.
Koncept Trojstva ne postoji u SZ ni u NZ. Trojstvo je produkt nekoliko filozofa iz raznih vremenskih perioda.Quds wrote: 04 Sep 2024, 02:06 Da li mi neko moze objasniti koncept trojstva u Bozjem jedinstvu? Jer, citajuci Bibliju, a citao sam je mnogo puta, tesko se moze izvuci objasnjenje (pogotovo sto NZ potvrdjuje Boga SZ, ali u novom "obliku")?
Zato sam i rekao da to nisam tu našao. Ipak, trojstvu u kršćanstvu je nešto malo različito od tih primjera od prije. Ali, hvala na odgovoru.Venera wrote: 04 Sep 2024, 08:29Koncept Trojstva ne postoji u SZ ni u NZ. Trojstvo je produkt nekoliko filozofa iz raznih vremenskih perioda.Quds wrote: 04 Sep 2024, 02:06 Da li mi neko moze objasniti koncept trojstva u Bozjem jedinstvu? Jer, citajuci Bibliju, a citao sam je mnogo puta, tesko se moze izvuci objasnjenje (pogotovo sto NZ potvrdjuje Boga SZ, ali u novom "obliku")?
Možeš li precizirati pitanje. Kako je poznato imamo dva trojstva - ovo najpoznatije je da većina kršćana vjeruje da je jedan Bog koji se sastoji od tri vječne osobe koje su jedinstvo jednog Boga. Drugo imamo modalizam, koji je naučavao Sabelije, on veli Bog je jedan, ali se otkriva u tri službe, jednom je Bot Otac, jednom je to Krist, jednom je to Sv. Duh, ali je to na kraju sve jedan Bog. Upoznao sam na raznim forumima ljude koji ovako vjeruju, ali kad im postaviš pitanje - kome se Isus molio kad je bio na zemlji (samome sebi) onda filozofiraju...ili kad glas s neba veli ovo je moj ljubljeni Sin, da li je to Bog govorio samome sebi, jer je to za njih sve jedan Bog - čudna nauka. Ostali kršćani koji ne vjeruju u trojstvo su Jeh. svjedoci, oni vele da je Isus postoja prije nego što je došao na zemlju, ali on je gore stvoren kao duhovno biće. Isto sam upoznao nekoliko njih koji vjeruju da se Isus pojavio prvi puta samo kao čovjek - to su tzv. unitarijanci.Quds wrote: 04 Sep 2024, 02:06 Da li mi neko moze objasniti koncept trojstva u Bozjem jedinstvu? Jer, citajuci Bibliju, a citao sam je mnogo puta, tesko se moze izvuci objasnjenje (pogotovo sto NZ potvrdjuje Boga SZ, ali u novom "obliku")?
I ko je onda najstariji tu? Mora biti duh sveti. Onda je on iznad boga, to jest oca?Matan wrote: 20 Oct 2024, 10:32 Katolici veruju, da postoji Bog otac, sin Isus, i duh sveti..
to je sveto trojstvo..
za ostale krscane ne znam..
Users browsing this forum: No registered users and 3 guests